קארבאמאזפין (טגרטול) (Carbamazepine)
מידע נוסף
שמות מסחריים
לקארבאמאזפין (טגרטול) הוא תרופה בעלת השפעה אנטי-אפילפטית, נוירוטרופית ופסיכוטרופית. טגרטול משמש לטיפול בבעיות הבאות:
- סוגים מסוימים של התקפים (אפילפסיה) - קארבאמאזפין (טגרטול) מסייע לשלוט בהעברת האותות מהמוח לשרירים, שאינם מועברים באופן תקין על-ידי העצבים במהלך התקפים אפילפטיים.
- נוירלגיה טריגמינלית - כאב חד בפנים שחוזר על עצמו או כאב עצבי בלשון ובגרון.
- סוכרת תפלה.
- ייצוב מצב הרוח בהפרעה דו-קוטבית וטיפול בהפרעת מאניה.
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות, טבליות לשחרור מושהה, סירופ.תדירות וזמן נטילה
1-4 פעמים ביום.טווח המינון
מבוגרים: אפילפסיה: 400-1200 מ"ג ליום. שיכוך כאב: 100-1600 מ"ג ליום. הפרעות פסיכיאטריות: 400-1600 מ"ג ליום.תחילת ההשפעה
תוך 4 שעות.משך ההשפעה
12-24 שעות.תזונה
אין הגבלות. יש להימנע מנטילת התרופה ביחד עם מיץ אשכוליות.אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדיםמנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם צריך לקחת את המנה הבאה תוך שעתיים, קח מנה אחת עכשיו ודלג על המנה הבאה.הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא, התסמינים עלולים לחזור.מינון עודף
סביר להניח שמנה עודפת מקרית לא תגרום בעיות. מנות עודפות גדולות עלולות לגרום סחרחורת, תרדמה או הפרעות במערכת העצבים. יש ליידע את הרופא.אזהרות
הריון
עלול לפגום בהתפתחות התינוק. יש לשקול את התועלת של התרופה מול נזק אפשרי לעובר. יש להיוועץ ברופא (C)קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
אין בעיות ידועות.אלכוהול
לא צפויות בעיות מיוחדות.דווח לרופא במקרה של
- הפרעות הולכה בלב
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- רגישות יתר לנוגדי דיכאון טריציקליים
- נטילת תרופות אחרות
תופעות לוואי
תופעות לוואי
רוב האנשים כמעט ולא סובלים מתופעות לוואי בנטילת תרופה זו, אך כאשר רמות התרופה בדם גבוהות מדי, גוברת גם שכיחות תופעות הלוואי, וייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.פרטי תגובה עם תרופות אחרות
גלולות למניעת הריון: קארבאמאזפין עלול להפחית את יעילותן של גלולות למניעת הריון. בנטילת התרופה בשילוב עם גלולות למניעת הריון ייתכנו דימומים, וייתכן שיהיה צורך להשתמש בשיטה חלופית למניעת הריון. לפיכך, יש להיוועץ ברופא בנטילת התרופות יחד.
סימטידין, דאנאזול, אריתרומיצין, קלאריתרומיצין, פלואוקסטין לוראטאדין, טרפנאדין, איזוניאזיד, ניאצינאמיד, ניקוטינאמיד, פרופוקסיפן, קטוקונאזול, דילטיאזם, איטראקונאזול, וראפאמיל, ואלפרואט: תרופות אלה גורמות לעלייה ברמות של קארבאמאזפין בדם.
ציספלאטין, דוקסורוביצין, ריפאמפין, פנובארביטאל, פניטואין, פרימידון, תאופילין: גורמים לירידה של רמות קארבאמאזפין בדם.
קלומיפראמין, פניטואין, פרימידון: בשילוב התרופות עם קארבאמאזפין תיתכן עלייה של רמת תרופות אלה בדם.
פאראצטאמול, אלפראזולאם, קלוזאפין, דוקסיציקלין, אתוסוקסימיד, אלופורינול, פניטואין, תאופילין, וראפאמיל ואלפרואט: רמות התרופות בדם נמוכות מהרגיל כשהן נלקחות עם קארבאמאזפין.
ליתיום: בשילוב התרופות תיתכן הגברה של בעיות נוירולוגיות.
חוסמי מונואמין אוקסידאז (MAOI): במקרה שהמצב מאפשר זאת יש להפסיק את הטיפול בתרופות אלה לפחות שבועיים לפני התחלת טיפול בקארבאמאזפין.
השפעת שימוש ממושך
ניטור: יש לבצע בדיקות דם תקופתיות לניטור רמות התרופות בגוף ותמונת הדם.בטיפול ממושך קיים סיכון-מה של שינויים לא-תקינים בתמונת הדם.
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- האם מותר לעשות ניקוי שיניים אצל שיננית (לא הלבנה) בזמן הריון ?
- יש לי כבר בערך חצי שנה כאב נורא מציק ביד ימין כולה. החל מרפיון של היד עד לממש חולשה ונימול נוראי. מעבר לכך, לא קיבלתי שום מכה ולא ביצעתי תנועה לא נכונה, עד כממה שזכור לי, שהביאו למצב הזה. קשה לי לבצע פעולות פשוטות ואפילו שהיד סתם במנוחה הכאב מציק נורא. אני בת 17, והסיכויים שיש לי פריצת דיסק קטן, אבל הסימנים כן מתאימים לאפשרות כזאת. מה אתם חושבים שזה? בדיקת MRI תעזור? אם זה לא פריצת דיסק, מה זה יכול להיות?
- אני בת 33, ונמצאת כרגע בהחלפת תרופות. קיבלתי סרוקוול 300 מ"ג ליום וירדתי למינון של 100 מ"ג ליום. במקביל אני מקבלת כתחליף טגרטול 200 מיליגרם ליום. בעוד 10 ימים אני אמורה להפסיק לחלוטין לקחת סרוקוול, ולהעלות את מינון הטגרטול ל-200 מ"ג
- בתי, בת 6 וחצי, ומתאמנת בקבוצת אקרובטיקה. יש לה 3 אימונים בשבוע, 6 שעות שבועיות ולפעמים אף יותר. הילדה מאד אוהבת את האימונים ומצליחה מאד. אמרו לי שאימון מסוג זה, שעוסק הרבה בגמישות, עלול לפגוע בעתיד בהתפתחות הגופנית של הילדה, למשל בהתפתחות החזה, לגרום לאיחור בווסת, ובעתיד הרחוק אפילו לקושי להרות. האם שמועות אלו נכונות?
- אבי כבן 75 ו הוא זקוק להשתלת מוח עצם. היות שגילו מבוגר, לא מאפשרים לו את ההשתלה. ברצוני לדעת מה יקרה לו אם לא ינותח ויעבור השתלה, ומה אפשר לתת לו במקום.
- בני בן השנה וחודשיים לא חלה עדיין באבעבועות רוח. אני מתלבטת אם לחסנו נגד המחלה, שכן ידוע לי כי החיסון לא מחסן לכל החיים, אולם המחלה כן. אם כן, מדוע מומלץ לחסן ?
- בני בן ה-5 סבל בעבר ממחלת הנשיקה. לפני כשבוע עבר אולטרסאונד כליות, אחת מיני בדיקות לשלילת תסמונת וויליאמס. הילד משתעל כחודש ימים עד כדי חנק. הוא סבל מברונכיוליטיס מגיל חצי שנה עד 3 כל כמה חודשים, ואושפז בבית חולים. לאחר בדיקת האולטרסאונד נמצא שהטחול מעט מוגדל. לפני כשבועיים היה לו חום שנעלם לאחר כמה שעות, אך השיעול אינו מרפה. האם ייתכן ששוב חלה במחלת הנשיקה ורופא הילדים לא אבחן זאת?
- הבן שלי בן 10 צריך לעבור MRI מוח ויש לו קושי לעצום עין בעקבות שיתוק בחצי פנים. האם לסגור לו את העין לפני הבדיקה? וכן שמעתי שיש חומר מטשטש, האם הוא קיים בכל מכון? והאם יש בו סיכונים ?
- עברתי אירוע מוחי קל. יש לי מחשבות רעות ואני פוחד מאד. האם אני יכול לקחת תרופות נגד דיכאון? אני בן 87.
- אחייני בן שנה ו- 10 חודשים, חלה לפני מס' ימים בדלקת גרון, שאובחנה ע"י רופא ילדים והוא טופל באמצעות אנטיביוטיקה. מס' ימים לאחר תחילת נטילת האנטיביוטיקה נוצרה אצלו נפיחות (ממש גולה גדולה) בצוואר (באזור הגרוגרת). מאוד נבהלנו. האם זה קשור לדלקת גרון