קולכיצין (Colchicine)
מידע נוסף
שמות מסחריים
קולכיצין (Colchicine), שהופק במקור מפקעת של צמח הסתוונית, משמש לטיפול בהתקפים חריפים של שיגדון ולמניעת קדחת ים-תיכונית משפחתית (FMF), מחלה תורשתית הנפוצה בקרב יוצאי צפון אפריקה. קולכיצין (Colchicine) יעיל כשנוטלים אותו מייד עם הופעת התסמינים הראשונים.
suwit 1313 | Shutterstock
חשוב לשים לב:
בשיגדון, יש להפסיק נטילת קולכיצין (Colchicine) אם הכאב עובר.
אין להשתמש בקולכיצין (Colchicine) במקרים הבאים:
רגישות לקולכיצין או לאחד ממרכיבי התכשיר.
ליקוי חמור בתפקוד הכליה בהווה או בעבר, או טיפול בדיאליזה.
אופן נטילת התרופה
טבליות. אין ללעוס, לכתוש, לחצות או לרסק טבליות קולכיצין (Colchicine).יש לבלוע את התרופה עם כוס מים.
תדירות וזמן נטילה
מניעת התקפי שיגדון: 2-3 פעמים ביום. הקלת התקפי שיגדון: כל 2-3 שעות.טווח המינון
מבוגרים: מניעת התקפי שיגדון: 1-1.5 מ"ג ליום. הקלת התקפי שיגדון: 0.5-1.2 מ"ג בהתחלה, ולאחר מכן 0.5 מ"ג כל 2-3 שעות עד להקלת הכאב, או הופעת הקאה או שלשול, או עד שמגיעים למנה כללית של 10 מ"ג. אין לחזור על טיפול זה לפני תום 3 ימים.תחילת ההשפעה
הקלת התסמינים בהתקף שיגדון מורגשת תוך 6-24 שעות. השפעה מלאה של קולכיצין (Colchicine) במניעת התקפים עשוייה להימשך ימים אחדים.משך ההשפעה
עד 12 שעות. השפעה מסויימת עלולה להימשך יותר.תזונה
יש להימנע מאכילת אשכוליות או משתיית מיץ אשכוליות בזמן הטיפול בקולכיצין (Colchicine).יתכן שמזונות מסויימים עלולים להחמיר שיגדון, יש להיוועץ ברופא.
אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר (עד 25 מעלות) ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים.מנה שנשכחה
יש לקחת מנה של קולכיצין (Colchicine) מייד כשנזכרים, אך אין לקחת שתי מנות יחד.הפסקת התרופה
כאשר לוקחים קולכיצין בתדירות גבוהה בזמן התקף שיגדון, יש להפסיק את התרופה אם מתפתח שלשול או כאב בטן. במקרים אחרים אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא.מינון עודף
יש לפנות לחדר מיון מייד. דרושה פעולת חירום במקרה של בחילה קשה, הקאה, שלשול דמי, כאב בטן חמור או איבוד הכרה.הריון
אין להשתמש בקולכיצין (Colchicine) בהריון.הנקה
יש להיוועץ ברופא לפני השימוש.תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בתינוקות ובילדים מתחת לגיל 4 לא נקבעה.לא מומלץ.קשישים
סבירות גבוהה יותר לתופעות לוואי. ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
אין בעיות ידועות.אלכוהול
אין לשתות יין ומשקאות חריפים בזמן הטיפול בתרופהדווח לרופא במקרה של
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- מחלת דם
- כיב עיכולי
- דלקת כרונית של המעי
- נטילת תרופות אחרות
- מחלת לב
- הנקה
תופעות לוואי
תופעות לוואי שכיחות של קולכיצין (Colchicine) הן: בחילה, הקאה וכאב בטן.
במינון גבוה קולכיצין (Colchicine) עלול לגרום לשלשול, דימום במערכת העיכול, פריחה בעור ונזק לכליות או הכבד.
במקרים נדירים יתכנו פריחה, איבוד שיער, עקצוץ בכפות הידיים והרגליים, כאבים וחולשת שרירים, תגובה אלרגית, כאב גרון או הלוע, פירוק שרירים ופגיעה בייצור תאי הזרע אצל הגבר.
במקרים הבאים יש להפסיק את הטיפול בקולכיצין (Colchicine) ולפנות מיד לרופא:
גירוי או פריחה בעור, שלשול, בחילה או הקאות, ירידה במשקל, כאבי בטן.
חום, כאב גרון, חולשה, דם בצואה או בשתן, חולשת שרירים, שינויים בתמונת הדם (נדיר) לאחר שימוש ממושך.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
שילוב קולכיצין (Colchicine) עם תרופות הבאות עלול להוביל לתגובות בלתי רצויות:תרופות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית - קולכיצין עלול להגביר את השפעותיהן של תרופות אלה.
ויטמין B12 : קולכיצין עלול לפגום בספיגה של ויטמין B12.
ציקלוספורין: תיתכן עלייה בריכוז ציקלוספורין בדם ובסיכון לפגיעה בכליות ובשרירים.
סימטידין, תרופות נוגדות פטריות ממשפחת ה-azole, מעכבי פרוטאזה לטיפול באיידס, אנטיביוטיקות ממשפחת המאקרולידים כגון: קלאריתרומיצין, אריתרומיצין: תרופות אלו עלולות לעכב פירוק של קולכיצין בכבד דבר העלול להביא להצטברות של קולכיצין בדם וסיכון מוגבר לתופעות לוואי. ייתכן הצורך בהפחתת המינון של קולכיצין.
דיגוקסין, פיבראטים, סטאטינים: תיתכן עלייה בסיכון לפגיעה קשה בשרירים (הבאה לידי ביטוי בכאבים וחולשת שרירים).
תכשירים סימפאתומימטיים: קולכיצין (Colchicine) עלול להגביר תופעות הלוואי של תכשירים אלו.
תרופות המדכאות את מח העצם (כגון כימותרפיה) - חשש להגברת דיכוי מוח עצם.
יש להימנע מאכילת אשכוליות או משתיית מיץ אשכוליות בזמן הטיפול בקולכיצין (Colchicine).
השפעת שימוש ממושך
שימוש ממושך בקולכיצין (Colchicine) עלול לגרום לדיכוי מח העצם, ירידה בכדוריות הדם השונות או של הטסיות.יש לערוך בדיקות דם.
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אני בהריון בשבוע ה-34, והרבה פעמים אני מרגישה את העובר כמו דפיקות לב. מה זה אומר?
- שמעתי שיש שיטות אורתופדיות שמגביהות את האדם בשניים או שלושה ס"מ גם עד גיל 24. האם תוכלו לתת לי את השמות של השיטות והיכן אפשר למצוא חומר בנושא? שמעתי על שיטת אילזרוב, האם יש אחרות?
- אני בת 22, בריאה, אך יש לי בעיה. בעקבות קיום יחסי מין לעיתים קרובות מופיעה אצלי דלקת בדרכי השתן. זה הופיע אצלי לא מזמן. מהי הסיבה לכך? אני פעילה מינית כבר 4 שנים וזה לא היה לי קודם. רופא כירורג-אורולוגי המליץ לי לקחת Macrodantin במשך שנה כשעתיים לאחר קיום יחסי מין. האים יש סיכוי גדול שתהיה לי דלקת בריאות וצהבת? אני לא בטוחה לגבי כדורים אלה בגלל תופעות הלוואי שלהם. האם כדאי בכלל להתחיל ליטול את הכדורים גם אם עכשיו אני בריאה ואין לי דלקת? או האם כדאי לי לשתות במשך חצי שנה מיץ חמוציות במקום הכדורים?
- אני בן 18 ואובחנתי כסובל ממחלת FMF (קדחת ים-תיכונית משפחתית). מלפני שנתיים (גיל 16) עד היום אני נוטל שתי טבליות קולכיצין ביום. אני לא מאמין שיש לי את המחלה הזאת, אין אף אחד מהמשפחה שלי שיש לו את המחלה, מאיפה זה הגיע אלי? השאלה שלי, איזו בדיקה אני
- בזמן התקף כאב ראש (כנראה כאב ראש מצררי) אני משתמש בטבלית ריזאלט 10 מג'. שמעתי שכדאי לשתות קפה שחור (בגלל הקפאין שעוזר בכיווץ כלי הדם) עם הופעת הסימנים הראשונים להתקף. האם אין בעיה בשילוב של שתיית הקפה עם נטילת הריזאלט בסמוך לה?
- אני מטופל בקולכיצין בגלל FMF . נוטל 3 כדורים ביום. האם הכדורים משפיעים על רמת ה CPK .? האם בגלל שאני משתמש קבוע בקולכיצין ה- CPK גבוה (255) בבדיקה אחרונה ? הנפרולוג אומר שיש קשר ואילו הראומטולוג שנתן לי את הכדורים אומר שלא . מי צודק?
- אבקש לקבל מידע : ספרים מאמרים מחקרים אתרים העוסקים בתחום הגמגום תודה
- אני מבקשת את עזרתכם באופן די דחוף. בהריון הראשון שלי לפני שנה עשיתי בדיקה לסוג הדם והסתבר לי שאני מינוס (בן זוגי הוא פלוס). קיבלתי זריקת אנטי די בשבוע 28 ובלידה כאשר בדקו לי ולעובר דם התברר שבני הוא פלוס, אך הפלא ופלא גם אני פלוס. הבנתי שמשהו פה לא תקין. בבית החולים סירבו לתת לי את הזריקה הנוספת לאחר 72 שעות בטענה כי סוג הדם שלי נבדק פעמיים ע"י שני רופאים שונים ובשניהם הסתבר כפלוס. היום אני שוב בהריון ועשיתי שוב בדיקה לגילוי סוג הדם בקיבוץ בו אני חיה, הבדיקה נשלחה למעבדה ושם הסתבר שהתשובה הייתה פסולה, וכששלחו למעבדה אחרת שוב קיבלתי תשובה שאני מינוס. אינני יודעת מה לעשות. בדבר אחד אני בטוחה, והוא שאני עלולה לסכן את חיי העובר ואת חיי שלי בהריון הזה. מה עליי לעשות?
- עברתי את גיל 50 ללא בעיות כלשהן בתפקוד מיני. מעולם לא עישנתי, לא סמים, לא אלכוהול, לא בעיות בריאות (פרט ל- 10 מ"ג ליום לאיזון קל של כולסטרול), התעמלות יומית קלה, לא עודף משקל, כן זוגיות ארוכה וטובה. ללא התרעה מוקדמת, פסק התפקוד התקין לפני כמה חודשים. יש זקפת בוקר, אך לא קשיחה כשהייתה, ומתפוגגת מהר לאחר התעוררות. לא קיימת התקשחות מספקת אפילו לא בגירוי ידני (לעיתים, לאחר עמל וזמן, מגיעה שפיכה, אך ללא הקשחה מספקת. ניסיתי חימום במים לבדיקת ההשפעה של החשת זרימת דם, ויש שיפור קל, שכמובן אינו מעשי מעבר לניסוי עצמו). ניסיון של צפייה בתמונות מעוררות לא משפיע, מעבר אולי לתזוזה של האיבר הסרבן. אורולוג בדק במישוש (אשכים, פי טבעת), ושלח לבדיקות דם ושתן. הכל תקין, אם כי רמת הטסטוסטרון נמצאה בגבול התחתון הנורמלי (האם ייתכן שעקב כך שבדיקת הדם בוצעה 3/4 שעה במקום שעתיים לאחר הארוחה ?). ניסיון של לויטרה שהאורולוג רשם לבקשתי, הביא לתוצאה חיובית, רק עם 20 מ"ג (ולא עם 10 מ"ג). לא רצה לרשום יותר מ- 4 כדורים ל- 3 שבועות. האורולוג מקמץ במרשם הנ"ל, וגם בהסברים. 1. האם יש הסבר למה פתאום הופיעה הבעיה עכשיו, בבת אחת ? 2. היש סיכוי לטיפול שישיב מצב לקדמותו ? 3. נגזר עלי להיות נכה תפקוד קבוע, הנזקק לתרופות ? 4. כמו כל תרופה, עלולות להתגלות במשך הזמן השפעות לוואי (כבר כעת דובר על עוורון). מה עושים ? 5. מה המשמעות של המחקרים שהראו הפסקת השפעה של התרופה לאחר שנתיים -שלוש ? האם יהיה צורך להגדיל מינון ? 6. אם האורולוג ישלח לבדיקות עורק או ורידים באיבר המרדן, ואם יסתבר שיש בעיה, האם יש לכך מזור (ניתוח ?) או שהבדיקות סתם לצורך האבחון ? 7. ברור שהמצב החדש והבלתי מוכר ממלא את המחשבות, מטריד ומלחיץ. היש כדאיות ליטול כדור הרגעה כלשהו, האם יכול לסייע ? היש משהו שאינו דורש מרשם ואינו עם השפעות לוואי מזיקות ? אני יודע שהשאלות שהעליתי רבות, אך מניח שיש בהן כדי לענות על תהיות של רבים, המוטרדים מאוד בנושא העדין והפוגעני.
- שלוש פעמים בשנה וחצי האחרונות באתי לתרום דם. רק בפעם הראשונה לקחו לי, וזאת בעקבות עודף ברזל בדם. בבדיקה הראשונה היתה רמת הברזל 17.6, בשנייה 18.3 ולפני כשבועיים - 19.4. ממה יכולה לנבוע הבעיה? האם זו אכן בעיה? מה ניתן לעשות?