קלובטאזול פרופיונאט (Clobetasol propionate)
מידע נוסף
שמות מסחריים
קלובטאזול פרופיונאט הוא קורטיקוסטרואיד המאופיין בפעילות חזקה. קלובטאזול מתאים לטיפולים קצרי טווח: בהפחתת אדמומיות וגרד של בעיות עור מסוימות.
בעיות עור אלו כוללות: אקזמה חוזרת ונשנית, פסוריאזיס, ילפת שטוחה (מחלת עור הגורמת לחבלה מגרדת ושטוחה על המפרקים),זאבת, דרמטיטיס ומצבי עור אחרים שאינם מגיבים למשחות או קרמים סטרואידים חלשים יותר.
כמו בשאר הקורטיקוסטרואידים, שימוש יתר בקרם או במשחה של קלובטאזול עלול לגרום לדלדול תמידי של העור. כמו כן, שימוש יתר בתרופה עלול להביא לספיגה סיסטמית של התרופה ולתופעות לוואי בלתי רצויות. הסיכון גבוה יותר כאשר מדובר בילדים, במריחה בפנים, או במריחה על שטחי עור גדולים. בגלל פעילותו החזקה הטיפול בקלובטאזול אינו מומלץ ליותר משבועיים רצופים. שימוש בילדים או מריחה באזור הפנים צריכים להיות מוגבלים לחמישה ימים. התרופה אינה מיועדת לילדים מתחת לגיל 1 שנה.
בזמן השימוש בקרם אסור לעשן או להתקרב לאש חשופה בגלל הסיכון לכוויות חמורות. בגדים, מצעים, חבישה שהיו במגע עם תכשיר זה נשרפים ביתר קלות ויש להיזהר. כביסה של בגדים ומצעים עשויה להפחית את הצטברות התכשיר אך לא להסירו לחלוטין.
מידע
אופן נטילת התרופה
קרם, משחה, תמיסה לקרקפת.תדירות וזמן נטילה
1-2 פעמים ביום.טווח המינון
יש למרוח שכבה דקה באזור הנגוע של העור 1-2 פעמים ביום. יש להפסיק את הטיפול עם ההטבה בתסמינים. ניתן להשתמש בקלובטאזול לטיפולים חוזרים קצרי טווח, אולם בכל מקרה, לא יותר משבועיים רצופים. שימוש בילדים או מריחה באזור הפנים צריכים להיות מוגבלים לחמישה ימים. כמו כן, השימוש בתרופה אינו מומלץ לילדים מתחת לגיל 12. במידה ולא הותווה על-ידי הרופא יש להימנע מחבישה אוטמת באיזור הנגוע (כולל חיתולים).תחילת ההשפעה
בדרך כלל, שיפור נראה לאחר מספר ימים.משך ההשפעה
אין מידע.תזונה
אין הגבלות.מנה שנשכחה
יש להשתמש מייד כשנזכרים. אם קרב הזמן לטיפול הבא, דלג על הטיפול שנשכח, והמשך כרגיל. אין למרוח מנה כפולה.הפסקת התרופה
אין להפסיק את הטיפול ללא התייעצות עם רופא.מינון עודף
סביר להניח שמנה עודפת מקרית לא תגרום בעיות. הסיכון הוא בשימוש יתר למשך תקופה ארוכה. (ראה השפעות שימוש ממושך).אזהרות
הריון
יש להתייעץ עם הרופא טרם השימוש.
הנקה
במידה ואת משתמשת בקרם במהלך הנקה, יש להימנע ממריחתו באיזור השד.תינוקות וילדים
יש להגביל טיפול ל-5 ימים, וללוותו בבדיקה שבועית. לא לשימוש עד גיל 1 שנה.קשישים
סבירות גבוהה יותר לתופעות לוואי. ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
אין בעיות ידועות.אלכוהול
לא צפויות בעיות מיוחדות.דווח לרופא במקרה של
- זיהום פטרייתי או נגיפי
- הרפס
- ספחת (פסוריאזיס)
- אקנה
- זיהום עור כלשהו
- עור סדוק או פגום, מריחה נרחבת
- מריחה ליד העיניים או העפעפיים
תופעות לוואי
גירוי מקומי, צריבה בעור או גרד, הן תופעות הלוואי הנפוצות. תופעות לוואי נדירות יותר: סדקים בעור, התרחבות נימיות (telangiectasia), דלדול העור, שינויים בצבע העור, וצמיחת שיער מוגברת. הסיכון לתופעות לוואי גובר כתוצאה משימוש יתר בתרופה. במידה ולא הותווה על-ידי הרופא יש להימנע מחבישה אוטמת באיזור הנגוע (כולל חיתולים), שכן זו מגבירה את השפעת התרופה ואת הסיכון לתופעות לוואי.
יש לעדכן את הרופא בראייה מטושטשת או כל הפרעת ראייה אחרת.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
אין להשתמש ביחד עם קורטיקוסטרואידים נוספים.
השפעת שימוש ממושך
שימוש ממושך בקלובטאזול עלול לגרום לדלדול תמידי של העור. כמו כן, שימוש יתר בתרופה עלול להביא לספיגה סיסטמית של התרופה ולתופעות לוואי בלתי רצויות. הסיכון גבוה יותר כאשר מדובר בילדים, במריחה בפנים, או במריחה על שטחי עור גדולים. אם לא חל שיפור במצבך תוך שבוע ימים יש לפנות לרופא.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אני בת 42. יש לי שן בינה בלסת התחתונה מימין שזה כמה שנים "מתעוררת" וגורמת לי כאבים נסבלים. נאמר לי במשך השנים, על ידי כמה רופאי שיניים, שיש לעקור אותה עקירה כירורגית כיוון שאין לה מקום לבקוע לגמרי, ושמסיבה זו היא דוחפת את שאר השיניים. הופניתי לעקירה כירורגית בבית חולים עקב קרבה לעצב. קבעתי תור לעקירה, לא בהתלהבות גדולה, אלא מתוך המחשבה שאם כמה רופאים אמרו שיש לעקור אותה, זה כנראה נכון. היגעתי לבית החולים ביום המיועד, ולתדהמתי, הרופא המליץ לא לעקור את השן. הוא אמר שטענתם של רופאי השיניים האחרים שבדקו אותי, שאין לשן מקום לבקוע, אינה נכונה, השן אינה ממשיכה לבקוע (אז איך אפשר להסביר כי במשך השנים יש לי "יותר ויותר שן", כלומר משהו קורה שם - מה זה אם לא בקיעה?). הוא אמר גם שלא נכון שהשן דוחפת את השיניים האחרות. לשאלתי, איך הוא מסביר את העובדה שאני מרגישה כי רווח שהיה לי בין שיניים אחרות נסגר מעט, השיב הרופא שמחקרים הראו כי הלסת הוא המקום עם הכי הרבה שינויים בגוף מבחינה גרמית. בקיצור, הרופא נתן לי להבין שמסיבות לא ענייניות (כלכליות) הפנו אותי רופאים לבית חולים, ושלדעתו אין שום הצדקה לעקירה זו. למותר לציין שיצאתי מאוד מבולבלת. אשמח לשמוע את דעתכם, בעיקר לגבי הטענות של הרופא.
- מידי פעם אני סובל מנדודי שינה ולכן לקחתי על קיבה ריקה תרופה להשראת שינה בשם זודורם. אולם כדי שלא לשכב במיטה סתם, המשכתי לעבוד על המחשב עד שלהפתעתי לאחר כרבע שעה הרגשתי כיצד משהו, כמעט באופן פיזי, מרדים אותי בכוח. ממש לא יכולתי לזוז כשהלכתי בקושי למיטה, שם נרדמתי בתוך חצי שניה. לאחר שהתעוררתי, אחרי שלוש שעות, לא זכרתי מה עשיתי על המחשב בדקות האחרונות לפני שנרדמתי. קראתי באתר המופלא והמצוין שלכם את כל מה שכתוב על התרופה, אבל אולי אתם יודעים גם באיזה מנגנון גופני פועלת התרופה הזאת? כיצד קורה שהיא גורמת כל כך מהר לתחושת עייפות שדומה כאילו לא ישנת חודש שלם? האם יכולים להיות נזקים למי שלוקח את התרופה רק מידי פעם ולא סובל מתופעות לוואי?
- אני בת 15 וחצי ואני בגובה של 1.64 מטר. רציתי לדעת אם יש סיכוי שאגבה עוד 4 סנטימטרים. הייתי בולמית במשך כמעט 3 שנים. למרות הכל, בתחילת השנה שעברה גובהי היה 1.60, ומאז גבהתי. האם יתכן שעוד אגבה?
- אני בת 30. תוך כדי ריקוד מישהי בטעות דרכה לי על השיער וקבוצה ממנו נתלשה בחוזקה. כשהסתכלתי ראיתי שזה נתלש עם השורש וממש נבהלתי. האם יצמח לי שוב השיער שנתלש, אפילו אם הוא נתלש בחוזקה ועם השורש?
- לביתי בת ה 3 חודשים נוצרו " פנינים " (pearls) בחניכיים, רציתי לברר מה מקור ופשר התופעה, האם זה מכאיב ? והאם זה חולף ?
- בני בן שנה ושלושה חודשים ולא רוצה לאכול! אני לא מרשה לו לאכול חטיפים (במבה, ביסקוויטים והשאר), שגם אותם הוא לא כל כך אוכל. הוא מאוד אוהב לחם, אך גם זה תלוי באיזה יום הוא קם ועל איזה צד... יחסית לילדים אחרים שמתי לב שהוא אוהב פירות וירקות, אבל אותם הוא לא אוכל כל יום. אולי פעם בשבוע קורה שיש לו באמת תיאבון ואני מצליחה להאכיל אותו כמו שצריך, וגם אז הכמויות מאוד קטנות, לדוגמה: חצי שוק של עוף וכף אורז זה ארוחה בשבילו. מה שכן הוא מרבה בשתיה, במיוחד בימים חמים אלה, והוא מתחיל להזיע ונעשה רטוב כאילו יצא מהמקלחת, כך שאני לא חושבת שהוא "מלא" מהמים. מה עושים? למי פונים? האם בכלל נשמע שיש לו בעיה?
- האם טיפול באצבע הדק באמצעות פיזיותרפיה ומשחה עוזר, מאחר וגילי מבוגר ואני לא מעוניינת לבחור באופציית הניתוח. יש גם טיפול של טבעת מפלסטיק, האם זה עוזר?
- בבדיקה התגלה שהערמונית שלי מוגדלת מעט, עם מעט נוקשות מימין, אך אין הפרעה מוגזמת או כאב במתן שתן, ולאחרונה המצב השתפר. רמת ה- PSA היא 0.6 והאורולוג מעוניין בעוד בדיקות, כולל ביופסיה. בהתחשב ברמת ה- PSA, האם סרטן הערמונית נראה כאפשרות?