אנגיואדמה תורשתית (Hereditary Angioedema – HAE) היא מחלה הנגרמת מתפקוד לקוי של מערכת המשלים ועלולה לגרום לבצקות במקומות שונים בגוף. מערכת המשלים היא מנגנון חיסוני שנועד לספק הגנה מפני זיהומים על ידי שרשרת פעולות אנזימטיות שכוללות כ-60 חלבונים שונים, המביאות בסופו של דבר לסילוק הפתוגן. סדרה של מוטציות בגן המקודד לחלבון מעכב C1 אסטראז גורמות לחוסר בתפקוד החלבון שתפקידו הוא דיכוי מערכת המשלים ודיכוי ייצור החלבון בראדיקינין המשחק תפקיד מרכזי בתהליך יצירת בצקת. בבדיקה זו ניתן לזהות ולמדוד את ריכוז מעכב C1 אסטראז בדם כעדות למחלת אנגיואדמה תורשתית[1].
צילום: shutterstock | Saiful52
מטרת הבדיקה
הבדיקה נועדה לשמש ככלי מעבדתי המסייע באבחנת אנגיואדמה תורשתית. בנוסף, ניטור רמות מעכב C1 אסטראז בדם משמש גם למעקב אחר יעילות טיפול באנגיואדמה תורשתית[2].
מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות
אנגיואדמה תורשתית – מחלה תורשתית המורשת באופן אוטוזומלי (משני ההורים) דומיננטי ומתאפיינת בבצקות בחלקים שונים בגוף לרבות דרכי הנשימה העליונות, העור ומערכת העיכול. למחלה שני סוגים עיקריים – סוג 1 (85% מהמקרים), בו השינוי במבנה החלבון גורם מונע את הפרשתו ולכן מאופיין ברמות נמוכות בדם, וסוג 2 (15% מהמקרים), בו החלבון מופרש לדם אך בשל מוטציה בגן אינו מתפקד כהלכה. סוג זה עשוי להתאפיין ברמות נורמליות ואף גבוהות של מעכב C1 אסטראז בדם[1].
המחלה לרוב מופיעה כהתקפים הנמשכים כ-2 עד 5 ימים, בהם התסמינים מתגברים בהדרגה ופוחתים ללא טיפול מיוחד, לרוב עקב טריגר – זיהום, חבלה, עקה, פרוצדורות רפואיות או תרופות מסוימות. פעמים רבות, את ההתקפים מקדימים תסמינים עוריים כגון פריחה בעור או אריתמה מרגינטום[1].
הסיבוכים החמורים ביותר הם חסימת מעי וחסימת נתיב האוויר, המהווים מצבי חירום רפואיים מסכני חיים[1].
אוכלוסיות בסיכון
מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה ובהופעת תסמינים מאפיינים כגון בצקות חוזרות של הלשון והלוע ללא אורטיקריה (המעידה על תגובה אלרגית) או כאבי בטן, במיוחד בגיל צעיר, ובהינתן רקע משפחתי של אנגיואדמה. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופ.א המטפל.ת[1].
אופן ביצוע הבדיקה
לא נדרשת הכנה מוקדמת לבדיקה. הבדיקה מתבססת על לקיחת דם ורידי ככל בדיקת דם סטנדרטית. אין הנחיות מיוחדות לאחר הבדיקה. תוצאות יגיעו לרוב תוך ימים בודדים[3].
מעל הנורמה תוצאה הגבוהה מערכי הנורמה יכולה להעיד על אנגיואדמה תורשתית מסוג 2, בקורלציה עם התמונה הקלינית המתאימה. במקרים כאלו, מומלץ לבצע בדיקה תפקודית של מעכב C1 אסטראז, בה יודגם תפקוד לקוי על אף הרמות הגבוהות.
מתחת לנורמה תוצאה הנמוכה מערכי הנורמה מעידה על חוסר במעכב C1 אסטראז ומתאימה לאבחנה של אנגיואדמה תורשתית.
ד"ר שלום
בת 38
מזה מספר שנים גרד בעיקר באזור האינטימי
גרד באוזניים, בראש, ובבריכת השחייה הגרד מתפשט גם לרגליים ובנוסף מחמיר
הלכתי לאלרגולוג עשו לי המון בדיקות לא מצאו כלום אובחנתי לפני מספר שנים עם אטופיק דרמטיטיס במרפאת עור לא עזרו לי אף אחת מהמשחות, אני מקפידה על תחתונים ותחבושות מחזור מכותנה 100% מקפידה על החלפת מצעים
יש משחה שמצאתי שבזכותה הגרד נפסק מיידית אך לא מטפל בדלקת עצמה, אטופיק זה דלקת לא? חשבתי להתחיל לקחת קפסולה אנטי דלקתית
מה דעתך בקשר לכל מה שכתבתי?
נוטלת מתותרקסט לטיפול בדלקת פרקים שיגרונית (12 מ״ג בשבוע) השפיע לטובה גם באטופיק דרמטיטיס במשך כשנתיים; בחודשים האחרונים הופיעו שוב גרד קשה ואזורי התלקחות בעור . האם ניתן להמשיך מטוטרקסט טיפול בפרקים ולשלב עם דופיקסנט לאטופיק ד’? לא יכולה לעלות מינון של מתוטרקסאט , גורם להרגשה מאד רעה
הבן שלי מקבל זריקות דופיקסנט לטיפול באטופיק דרמטיטיס. על הדרך נראה גי יש הקלה מדמעותית מאוד בתסמיני נזלת אלרגית ואלרגיה לקרדית אבק הבית. האם ידוע על קשר?
אין שום הגבלה מבחינת הטיפול הביולוגי בדופיקסנט שאת מזריקה לעמך מבחינת הרך הנולד
הוסף תגובה
האם אחרי שהזרקתי את הזריקה הביולוגית אני יכולה להיות במגע עם נכדי שרק נולד?היות במגע עם תני
מיכל 197302/11/2024 | 09:11
אני כבר כמה חודשים מעטים מזריקה את בביולוגי האם עכשיו שנכדי נולד אני יכולה להיות בקירבתו לאחר ההזרקה או שזה מסוכן עבורו?בקרוב גם הוא יעבור חיסון אני מתארת לעצמי האם זה מסוכן עבורי איך להתנהל?תודה מראש!!!!
שלום רב!
בן שלי ,הן 17, קיבל המלצות מרופא עור/א.א.ג/ אלרגולוג לטיפול ביולוגי (dupixent). לצערי קבלנו סירוב לבקשת אישור בקופת חולים לאומית. ואין ים מי לדבר. מתקשים שתסמינים (פוליפוזיס /אסתמה אלרגית/ אסתמה עור) לא מתאימים לתנאים של טיפול בdupixent. אני עבודה ואין לי מושג איך להמשיך .אין מענה מקצועי בקופה .. יש למישהו המלצות/כיוון/רמז ?