דלג לתוכן

בדיקת טריפטאז בנסיוב הדם (Serum Tryptase)

ערוץ אלרגיה ומחלות אוטואימוניות
2 דקות קריאה

בדיקה זו בוחנת את ריכוז החלבון טריפטאז בנסיוב הדם. טריפטאז הוא חלבון המופרש ע״י תאי פיטום (mast cells), תאים המהווים חלק ממערכת החיסון של האדם ומעורבים בתגובה אלרגית.  תאי הפיטום נמצאים במגוון רקמות בגוף האדם. נוגדנים מסוג IgE נקשרים לתא פיטום בנוכחות של אלרגן ספציפי וגורמים לשפעול של תאים אלה ולהפרשת חומרים כימיים שונים המובילים לתופעות אלרגיות.

בדיקת רמות טריפטאז משמשת להערכת השפעול של תאי פיטום, שעלול להתרחש כתוצאה מחשיפה לאלרגן או מתגובה אנפילקטית. תגובה אנפילקטית היא תגובה אלרגית מהירה ומסכנת חיים המשותפת לכל המחלות האלרגיות.  בתגובה אנפילקטית, עם החשיפה לאלרגן (מזון, תרופה, עקיצת חרק ועוד) האדם מתחיל לסבול בפתאומיות מקושי בנשימה, ירידה בלחץ הדם, פריחה ועוד. עם זאת, התסמינים המתוארים עלולים להתרחש גם במצבים רפואיים אחרים. מדידת טריפטאז בנסיוב הדם יכולה להבדיל בין תגובה אנפילקטית בה תהיה עלייה ברמות הטריפטאז בנסיוב הדם לבין מצב רפואי אחר הגורם לאותם התסמינים ולא יגרום לעלייה ברמות הטריפטאז. 

בנוסף, בדיקת רמות טריפטאז משמשת לאבחון של מסטוציטוזיס, כמו גם לצורך מעקב אחר התקדמות המחלה.  מסטוציטוזיס הוא מצב בו תאי פיטום מצטברים באיברים שונים בגוף, מתחת לעור, בעצמות, במעיים ובאיברים אחרים. הכמות הרבה של תאי הפיטום גורמת למגוון תסמינים, כולל בליטות מגרדות בעור, בעיות במערכת העיכול כגון שלשולים וכאבי עצמות. בנוסף, חולי מצטוסיטוזיס נמצאים בסיכון מוגבר לתגובה אנפילקטית כאשר נתקלים באלרגן. מסטוציטוזיס עלולה להיות מחלה מסכנת חיים אם איננה מטופלת. 


Olena Yakobchuk  | Shutterstock

אוכלוסיות בסיכון

בדיקת רמות טריפטאז מומלצת בחולים עם חשד לתגובה אנפילקטית לצורך שלילה של מצב רפואי אחר הגורם לתופעות גופניות דומות, כגון אירוע לבבי או מחלה נשימתית. 

בנוסף, הבדיקה נעשית בחולים עם חשד למצטוסיטוזיס שעלול לעלות עקב תסמינים כמו נגעי עור אופייניים (הנקראים גם אורטיקריה פיגמנטוזה) והופעה תקופתית של סימנים המעידים על הפעלת תאי פיטום, בהם אודם, קושי בנשימה, תת לחץ דם, שלשולים או כאבי שרירים ושלד. 


אופן ביצוע הבדיקה

מתי עושים את הבדיקה 

בדיקת טריפטאז אינה בדיקה שנעשית בשגרה. הבדיקה מבוצעת לעתים כאשר יש תסמינים המעידים על תגובה אנפילקטית, במיוחד כאשר האבחנה אינה ברורה ו/ או שהתופעות חוזרות על עצמן לאורך תקופה. ניתן להזמין בדיקה זו גם כאשר הרופא/ה המטפל/ת חושד במחלת מסטוציטוזיס. החולים במחלה סובלים מאותם תסמינים כמו אנשים הסובלים מאלרגיות קשות, אך לעיתים קרובות ללא כל גורם ספציפי, כגון חשיפה למזון או עקיצת דבורה. 

אופן ביצוע הבדיקה

בדיקת טריפטאז מתבצעת ע״י נטילת דגימת דם מהוריד. דגימת הדם נאספת בבקבוקון ונשלחת למעבדה בה מבוצעת בדיקה לאיתור החלבון טריפטאז בסרום הדם. תוצאה לרוב מתקבלת תוך 2-4 ימים. 

הכנות לבדיקה

אין צורך בהכנות בדיקה, אך תזמון הבדיקה קרוב ככל הניתן לזמן תחילת הסימפטומים חיוני. לכן, יש לשוחח עם הרופא/ה המטפל/ת על מועד ביצוע הבדיקה.  זאת ועוד, יש ליידע את הרופא/ה על מחלות רקע, במידה וקיימות, וכן על תרופות שניטלות באופן קבוע.

אחרי הבדיקה

כמות הדם שנלקחת לצורך ביצוע הבדיקה אינה גדולה, ולכן  לא אמורות להתפתח תופעות לוואי משמעותיות. עם זאת, חלק מהנבדקים עלולים לסבול מסחרחורת או חולשה כללית במהלך הבדיקה ו/או אחריה. בנוסף חלק מהנבדקים יסבלו משטף דם ו/או כאב מקומי לאחר הבדיקה, באזור החדרת המחט. תופעות אלה לרוב אינן מסוכנת וצפויות להיעלם תוך ימים ספורים. . 


רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
פרופ' דניאל לנדאו
פרופ' דניאל לנדאו ילדים
4.9
( 23 חוות דעת )
"חוויה מצויינת. תודה רבה."
פרופ' משה פפא
פרופ' משה פפא כירורגיה
מנהל (בדימוס) המחלקה לכירורגיה אונקולוגית ומרכז "מירב" לבריאות השד, כירורג בכיר באסותא בתחום השד וכירורגיה של מחלות ממאירות
ד"ר אלי קפלן
ד"ר אלי קפלן נפרולוגיה
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו