דלג לתוכן

בדיקת תבחיני עור (skin tests)

אלרגיות נוספות
2 דקות קריאה
בבדיקת תבחיני עור מזריקים ישירות לעור או מתחת לעור חומר חלבוני המסוגל לגרות את מערכת החיסון וליצור תגובה חיסונית. החומר המוזרק מכונה אנטיגן. כאשר בודקים את התגובה האלרגית, מכונה החומר המוזרק אלרגן. מערכת החיסון פועלת נגד החומר המוזרק באחת משתי צורות: מיידית או מושהית. בתגובה המיידית (immediate hypersensitivity) נקשר באנשים אלרגיים האלרגן לנוגדנים מסוג IgE, מפעיל תאי פיטום (mast cells) ומביא לשחרור היסטמין. ההיסטמין, יחד עם עוד כמה חומרים המשתחררים במהלך תגובה זו, גורמים להופעת אודם ונפיחות מקומית באזור ההזרקה כעשרים דקות לאחר הזרקת החומר. תגובה מסוג זה אופיינית באנשים הרגישים לאבק בית, חומרי מזון, עקיצות חרקים ובעיקר דבורים, ופריחות של צמחים שונים. בתגובה המושהית (delayed hypersensitivity) נקשר החומר המוזרק (אנטיגן) לתאים ספציפיים של מערכת החיסון הנמצאים מתחת לעור, אלו מפעילים תאים אחרים וגורמים לתגובה המתבטאת גם באודם ונפיחות מקומית, אולם הפעם התגובה תתרחש 24-48 שעות לאחר הזרקת החומר. סוג תגובה זה מאפיין רגישות לחומרים כמו מתכות (אלרגיה של מגע - contact dermatitis) או תגובה לזיהומים שונים כמו שחפת. במבחן מנטו מזריקים לאדם החשוד שנדבק בשחפת חלבון מטוהר של החיידק (PPD), וצופים בתגובה לאחר יומיים. נפיחות העולה על 5 מילימטר מעלה חשד להדבקה בחיידק השחפת, אולם לא בהכרח למחלה.
בכל תבחיני העור, אודם לכשעצמו אינו מהווה מדד לרגישות יתר; רק הופעת נפיחות בעור יחד עם אודם מעידה על רגישות יתר

אזהרות

סיכון: בדיקות אלו בטוחות למדי. במקרים של בדיקת אלרגיה, ובעיקר לעקיצות דבורה, דווח לעיתים נדירות ביותר על הופעת נפיחות רצינית ביד שחולפת לאחר מספר ימים. במקרים נדירים ביותר דווח על תגובה מערכתית קשה המלווה בירידה בלחץ הדם ובקוצר נשימה. במקרה זה מזריקים אדרנאלין על מנת לעצור את התגובה. הסכנה של תגובות קיצוניות אלו פוחתת לחלוטין כעשרים עד שלושים דקות לאחר ההזרקה, כך שכאשר הנבדק יוצא מהמרפאה לאחר קריאת התשובה אין עוד סכנה.

הריון: לא נהוג לבצע, אולם באין אפשרות אחרת ניתן לבצע. למשל, ניתן לבצע את הבדיקה בנשים הרות החייבות לקבל פניצילין בגלל דלקת פנים הלב ומדווחות על רגישות לפניצילין בעברן. לא ידוע אם ההריון עצמו עשוי להשפיע על תוצאות הבדיקה.

הנקה: אין בעיות או השפעות מיוחדות

תינוקות וילדים: לא נהוג לבצע. בילדים עד גיל 6 חודשים אין משמעות לבדיקה זו.

קשישים: ייתכן והתגובה העורית תהיה פחותה מאשר באנשים צעירים.

נהיגה: אין בעיות או השפעות מיוחדות

אלכוהול: אין בעיות או השפעות מיוחדות

תרופות העשויות לפגוע בדיוק הבדיקה: תרופות נוגדות היסטמינים ונוגדות אלרגיה (כמו אסטמיזול, לוראטאדין), וקורטיקוסטרואידים עשויים לדכא את תגובת מערכת החיסון.

פענוח תוצאות

בדיקות אלרגיה - נפיחות העולה על 10 מילימטר מצביעה על חשד גבוה לרגישות יתר לחומר שנבדק. משתמשים בביקורת חיובית (היסטמין) ובביקורת שלילית (מי מלח) על מנת לקבוע שאכן מדובר ברגישות לחומר עצמו ולא לנוזל שבו הוא מומס. בדיקה זו רגישה וסגולית למדי.

בדיקת תפקוד מערכת החיסון התאית - מזריקים אנטיגנים מכמה מזהמים ספציפיים ושכיחים ביותר שבטוח שכל אדם נתקל בהם בימי חייו ופיתח חסינות כנגדם, כמו פטריית הקנדידה.

תוצאות בדיקה - גברים:
תוצאות תקינות:
תגובה תקינה היא מעט אודם או נפיחות זעירה באתר ההזרקה

תוצאות בדיקה - נשים:
תוצאות תקינות:
תגובה תקינה היא מעט אודם או נפיחות זעירה באתר ההזרקה

תוצאות בדיקה - ילדים:
תוצאות תקינות:
תגובה תקינה היא מעט אודם או נפיחות זעירה באתר ההזרקה

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר נסיה לנג פרנקו
ד"ר נסיה לנג פרנקו יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 46 חוות דעת )
"מטופלת של נסיה כבר יותר מעשור. מקצועית מעל הכל, עדינה ומסבירת פנים. ממליצה בחום לכל מי שחוששת ומרגישה חוסר ביטחון"
ד"ר וסים אבו נסרה
ד"ר וסים אבו נסרה אורולוגיה ילדים
מומחה באורולוגיה כללית ואורולוגיה ילדים
ד"ר אבשלום (אבשי) ליבוביץ'
ד"ר אבשלום (אבשי) ליבוביץ' פנימית
מנהל מחלקה פנימית בתל השומר. רופא בכיר ביחידה ליתר לחץ דם

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא תבחיני עור

אקזמה בקיץ: 5 דרכים לטפל בה
אקזמה בקיץ: 5 דרכים לטפל בה
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 06/08/2024

החום של הקיץ הישראלי עלול להיות בעייתי לאנשים עם עור הסובלים מאקזמה. כיצד ניתן להימנע מהתפתחות דלקת בעור או להחמיר ... לכתבה המלאה

מרגישות ללקים ועד לרגישות לתכשיטים: הכל על דלקות עור אלרגיות
מרגישות ללקים ועד לרגישות לתכשיטים: הכל על דלקות עור אלרגיות
ד"ר קובי שדה מאת: ד"ר קובי שדה 21/08/2019

מהי דלקת עור אלרגית, אילו גורמים עלולים לעורר תגובה אלרגית בעור, מהם שלבי אבחון הבעיה וכיצד ניתן לטפל בה? התשובות ב... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו