דרמוסקופיה, המכונה פעמים רבות גם דרמסקופיה, היא טכניקה לא פולשנית המשמשת לבדיקת נגעים עוריים. הבדיקה נעשית באמצעות מכשיר הנקרא דרמוסקופ, אשר באמצעותו ניתן לקבל הדמיה של מבנים תת מקרוסקופיים של העור בשכבות האפידרמיס (השכבה החיצונית), צומת הדרמו-אפידרמי (שכבת המעבר) והדרמיס (השכבה הפנימית יותר). מבנים אלו של העור לרוב אינם נראים בעין בלתי מזוינת, אך באמצעות דרמוסקופיה ניתן לזהות חריגות וליקויים, לצלם תמונות באופן דיגיטלי, ולבצע ניטור לצורכי מעקב אחר שינויים בעור[1]. הבדיקה נעשית על ידי רופאה או רופא עור וניתן באמצעותה לאבחן מחלות רבות, והיא נחשבת ליעילה מאוד באבחון של מלנומה.
צילום: shutterstock | Space_Cat
מטרת הבדיקה
מטרת הבדיקה היא לבחון מבנים של נגעים לפי המאפיינים הבאים[2]:
סימטריה או אסימטריה.
הומוגניות/אחידות או הטרוגניות (הבדלים מבניים על פני הנגע).
פיגמנטציה בנגע: קווים, נקודות, גושים ואזורים חסרי מבנה.
משטח הקרטין (השכבה החיצונית ביותר של העור): ציסטות לבנות קטנות, חורים, סדקים.
מורפולוגיה ודפוס כלי דם: סדירים או לא סדירים.
גבול הנגע: דהוי, נחתך בחדות או מפוספס.
נוכחות של כיב.
מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות
הבדיקה יכולה לסייע באבחון של מחלות ומצבים רפואיים ספציפיים ובהם[2]:
הבחנה בין מצבי עור מסוימים כגון ילפת שטוחה לעומת פסוריאזיס או אקזמה.
אבחון סוג נשירת השיער.
אוכלוסיות בסיכון
בעלי סיכון גבוה לחלות בסרטן העור.
אופן ביצוע הבדיקה
דרמוסקופיה כוללת הערכה של פני העור. במהלך הבדיקה הנגע בעור או האזור הנבדק מכוסה בדרך כלל בנוזל (בדרך כלל שמן או ג'ל), ונבדק תחת מערכת אופטית ספציפית. מריחת הנוזל מפחיתה החזרת אור של העור ומשפרת את השקיפות בשכבות נוקשות יותר. הבדיקה מאפשרת הדמיה מוגדלת של מבנים ספציפיים הקשורים לאפידרמיס, לצומת הדרמו-אפידרמי ולדרמיס, כמו גם לראות את המיקום ואזור ההפצה של הפיגמנט מלנין. ישנם מכשירים חדשים יותר בהם אין צורך בנוזל[3].
לאחר מריחת הג'ל/שמן, הרופא או הרופאה ילחצו בעדינות את המכשיר על העור. זה לא כואב, אבל יורגש מעט לחץ. חשוב להדק את הדרמוסקופ על העור כדי למנוע בועות אוויר בין המכשיר לעור, שכן אלו עלולות להפריע לשדה הראייה. לאחר מכן, הרופא/ה יביט דרך המכשיר כדי לקבל תצוגה מוגדלת של הנגע המדובר. תוך כדי הבדיקה נעשה איסוף של תמונות וידאו ו/או סטילס, אותן ניתן לשמור להערכה נוספת ולמעקב אחר נגעים חשודים בעור, בעיקר אצל אנשים בעלי סיכון גבוה לפתח סרטן עור[4].
כיום נהוג להשתמש בשני סוגים של דרמוסקופים: באור לא מקוטבים, הדורשים מגע ישיר עם העור, ובאור מקוטב, שאינם מצריכים מגע ישיר עם העור. אלגוריתם להערכה של נגעי עור מנחה את הרופא/ה בתהליך האבחון ובקבלת ההחלטות[5].
אזהרות
סיכון: מאחר שמדובר בטכניקה לא פולשנית, מדובר בבדיקה בטוחה מאוד והיא מתאימה לכל סוגי העור, בכל הגילים. במקרים רבים הבדיקה תעשה בעזרת מכשיר ללא מגע, ואם יהיה שימוש במכשיר עם מגע, לאחר הבדיקה יתבצע חיטוי של העדשה או הסרה של חומר מגן שקוף חד-פעמי שהונח על העדשה. קיים סיכון מזערי להדבקה של זיהום בין חולים, אך רק במקרה של שימוש בדרמוסקופ עם מגע שלא עבר חיטוי[7].
פענוח תוצאות
הערכות מדויקות של צבע נגע העור, מידת הפיגמנטציה והתפלגות צורת הצבעים בתוך הנגע, הם המרכיבים החשובים ביותר בבדיקת דרמוסקופיה. המלנין הוא הפיגמנט החשוב ביותר בקביעת מבנים ותבניות של העור. בהתאם למיקומו של המלנין בשכבות השונות של העור, לנגע יכולות להיות דרגות שונות ופיזורים שונים של פיגמנטציה[6].
בהשוואה לבדיקה שאינה באמצעות מכשיר, דרמוסקופיה יכולה לשפר את יכולתו של הרופא/ה לזהות סרטן עור. בעזרת הבדיקה ניתן במקרים רבים להפחית את שיעור התפתחות מקרי סרטן העור, וזאת על ידי אבחון זיהוי נגעי עור המרמזים על ממאירות. הבדיקה משפרת את האבחנה במקרים של מלנומה;משפרת את היכולת לזהות נגעים חשודים הדורשים ביופסיה; משפרת את הדיוק האבחוני של נגעים ללא פיגמנטים כגון קרצינומה של תאי בסיס[4].
תוצאות הבדיקה הן מיידיות. אם לאחר הבדיקה אין ממצאים מחשידים, אין צורך להמשיך בבירור. במידה וישנם ממצאים מחשידים, ייתכן כי תתבצע הסרה מידית של הנגע או לקיחת ביופסיה. כמו כן, בהתאם להמלצת הרופא/ה, במקרים מסוימים יהיה צורך בהמשך בירור, בטיפולים נוספים או במעקב[4].
שלום לכם, אמא שלי בת 70 וכרגע קיבלנו תוצאות MRI: מסה בגוף הלבלב חשודה לתהליך גידולי גורמת לחסימת MPD עם התרחבות פרוקסימלית שלו בזנב הלבלב. לא נצפו סימני פיזור משני בבטן העליונה והאמצעית שאלותי: 1. מומחים שאוכל לפנות אליהם לקבלת המלצה מה כדאי לבצע? 2. למי ניתן להתקשר מאחר ואמא צריכה לנסוע לחול ואני מפחדת שהאירוע צריך טיפול מיידי 3. האם ניתן להסיק מכך כי אנחנו בשלב 1 וניתן לריפוי ? תודה רבה על תשובתכם
היי, אבא שלי בן 69, מעשן, סובל מלחץ דם, ובעודף משקל. אובחן עם סרטן בלבלב בשני מוקדם, ראש הזנב, זנב הלבלב, הגדול מבין המוקדים בגודל 2 ס"מ בלבד, ראשוני מאוד. הומלץ על ניתוח להסרת הלבלב כולו, אם כי המצב נדיר שבשתי הקצוות יש סרטן ולא במוקדים נוספים, לא מצאו עוד גרורות. אשמח לדעת האם לדעתך בהתחשב בבריאותו ובאורח החיים שאחרי הניתוח, האם זה הפיתרון הנכון בשלב ראשוני שכזה?
אני נשאית brca1 ב2003 קרצינומה insituחצוצרה ניתוח ללא טיפול ב2014 קרצינומה סגמנט 7 כבד ניתוח וטיפול כימוטרפי וביולוגי מחקר ב12.22 ca19.9 היה 4 ב2.23 קפץ ל20 וב5.23 ל35 התגלה סרטן לבלב גוף -זנב עברתי ניתוח ב 31.5 כריתה חלקית של לבלב .ראש לבלב נשאר. ב petctלפני ניתוח היה מקום אחד בלבד בלבלב פתלוגיה חאחר ניחות מראה שהוצאה הכל וגבולות נקיים ב9.7 ca19.9חזר ל 6.6 ב 1.8. קפץ שוב ל 24 וב8.8. קפץ ל 35 ב1.8. ו 8.8 עברתי סדרה 1 של 2 שבועות טיפולים כימוטרפיים אנני מבינה למה מרקר שוב עלה ל 35
שלום, אבי אובחן ביממה האחרונה עם גידול סרטני חסימתי בראש הלבלב שהוביל לצהבת קשה עקב החסימה. בבדיקות ה ct אין גרורות. המלצת הרופאים היא כרגע להכניס סטנט לפתיחת החסימה, ולעבור ניתוח וויפל בעוד כשבועיים לאחר ירידת הצהבת. מדובר באדם בן 78 פעיל ועצמאי מאוד. להבנתי מדובר בניתוח קשה מאוד שמשפיע משמעותית על איכות החיים. אשמח להבין כמה זמן הניתוח ייתן לו ומה תהיה איכות החיים מהניסיון שלכם? מה המשמעות לא לעבור את הניתוח אלא רק לטפל בצהבת, כמה זמן יכול להיות לו?
שלום רב. מדובר באשה בת 54, שלפני 18 שנה עברה כריתת ראש+גוף לבלב בפרוצידורת וויפל, עקב סרטן אנדוקריני.כ"כ כריתת כיס מרה ומס' סנטימטרים מחלק עליון של מעי דק. אין ממצאים חדשים לנוכחות גידול פעיל.כל המדדים של בדיקות הדם תקינות, כולל סוכר. מאז ועד היום, באופן ראנדומלי, בתדירות לא קבועה של פעם ב3-4 שבועות עד אחת ליומיים, היא נתקפת בעווית קשה באיזור הבטן העליונה - סמוך לסרעפת. להגדרתה מדובר בכאב בעוצמה חזקה מצירי לידה, כאילו "החדירו סכין לוהטת לבטן".משך זמן ההתקף הוא כ-2-3 דקות. עם תום ההתקף, נותר כאב במקום, בעוצמה פחותה מבהתקף עצמו, למשך 24-72 שעות. אופי הכאב ומיקומו, מזכירים לה את התקפי הכאב, שהובילו לאיבחון הסרטן. ההתקפים באים לעתים לאחר התכופפות עמוקה או לאחר תחושת חוסר אויר - חום חיצוני. להגדרתה,יש תחושה של הפרשה פנימית, המגיעה למוח וגורמת לעירפול חושים והזעה, טרם ותוך כדי ההתקף. עד כה לא מצאה תשובה למקור או מהות הכאבים. נשמח לעצתך
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
כאבים שנה אחרי ניתוח וויפל
רות12/05/2023 | 07:18
בטן עליונה כאבים וגזים
הוסף תגובה
כאבים אחרי ניצוח ויפל אחרי שנה
רות06/05/2023 | 10:32
כאבים בטן עליונה אחרי. שנה של הניתוח מה יכולים כאבים אלה להיות ?