חלבון S-100 הוא חלבון קושר-סידן המיוצר באופן טבעי בתאים בגופנו ומהווה חלק ממגוון תהליכים פיזיולוגיים. מספר מצבים בריאותיים ותהליכים פתולוגיים שונים - כתוצאה מפגיעה תאית או ייצור מוגבר - יכולים להביא לעלייה ברמות S-100 בדם. בבדיקת חלבון S-100 בדם ניתן להיעזר בתהליכי אבחנה, הערכה וניטור שונים, על ידי זיהוי של רמות החלבון בדם כעדות למחלות שונות[1].
צילום: shutterstock | Saiful52
מטרת הבדיקה
הבדיקה משמשת במצבים של מלנומה ממאירה לניטור, הערכת יעילות טיפולית וזיהוי מוקדם של הישנות המחלה[2]. הבדיקה משמשת ככלי עזר באבחוןוהערכה של פגיעות מוחיות מסיבות שונות, לרבות פגיעה מוחית טראומטית (כתוצאה מחבלה), מחלת אלצהיימר, דימום תת-עכבישי, שבץ מוחי, פגיעה היפוקסית סב-לידתית בילדים והפרעות נוירולוגיות נוספות[2]. הבדיקה יכולה לשמש כעדות לתהליכים דלקתיים המתרחשים בגוף במגוון מחלות2.
מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות
מלנומה ממאירה – החלבון S-100 מהווה כיום את אחד הסימניםהאמינים בתהליך הבירור של מלנומה ממאירה, ויכול לשפוך אור על שלב המחלה, צפי המחלה והישנות המחלה. קיימות גם ראיות הקושרות רמות S-100 עם סוגי סרטן נוספים, אך השימוש בסמןלצורך זיהוי שלהם עדיין לא מבוסס דיו[1].
פגיעה מוחית טראומטית – פגיעה הנגרמת כתוצאה מחבלה. רמות S-100 נצפו בקורלציה עם חומרת הפגיעה וסיכויי ההחלמה[3].
אלצהיימר – מחלה המתאפיינת בפגיעה מוחית ההולכת ומחמירה, בה רמות החלבון משקפות את התקדמות התהליך הניווני[4].
דימום תת-עכבישי – דימום תוך-גולגולתי שחומרתו והצפי להחלמה לאחריו מקושרים עם רמות S-100 בדם4.
שבץ מוחי – ירידה באספקת הדם למוח כתוצאה מחסימת כלי דם או מדימום, המשתקפת ברמות הסמן בדם4.
פגיעה היפוקסית סב-לידתית בילדים – פגיעה מוחית הנגרמת מאספקת חמצן ירודה לרקמת המוח, בדומה לשבץ מוחי[4].
אוכלוסיות בסיכון
מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה וכאשר קיימת עדות קלינית לתהליך סרטני, או חשד למחלה דלקתית או פגיעה מוחית. אין איורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[2].
מעל הנורמה תוצאה גבוהה מערכי הנורמה מהווה עדות סרולוגית לתהליך פתולוגי (פגיעה מוחית, תהליך סרטני או דלקתי), אותו יש לקשר לתמונה הקלינית ולתוצאות מעבדה נוספות, אם בוצעו.
האם קנאביס לילד לא פוגע בהתפתחות המוחית שלו? מטופל להקאות קשות בעקבות טיפול. בן 12. תודה
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
לעניין הקאות וקנאביס.
דניאל חיים רחמים נציג הסנהדרין.25/10/2022 | 01:44
התשובה היא שיש זנים מעולים שמסדירים את פעילות הכיבה ומונעים בחילות והכאות כאחד.
מומלץ יותר מכל תרופה כי אין תופעית לוואי שמסכנות מערכות שונות בגוף.
יש יועצי זנים לנושא אשמח לקשר אותך 0556667329.
גם לנערים בריאים בגיל הזה מומלץ קנאביס ככה שאין כל חשש .
הוסף תגובה
תגובה :אין חשש בעניין קנאבי לילדים.
דניאל חיים רחמים נציג הסנהדרין.25/10/2022 | 01:41
ראיתי שרוית שאלה אז אגיב כנציג הסנהדרין אין כל חשש בנתינת קנאביס לילדים במיוחד עם הוא טבעי וללא אבכ אין ממש כל חשש ואסביר גם בחלב האם יש חומרים פעילים שקיימים בקנאביס בין היתר סיבידי אך בשליו זה גם המערכת של הקולטנים שמיועדים לקנאביס (רצפטורים) קיימים בגוף אין חשש לפגיעה במוח עד היום רעינו התפתחות טובה יותר של ילדים שנחשפו לדנאבנס מאשר לילדים שאנמים באופנים האילו וכמו כן מומלץ ברגע שמתחילים לאכול לכם כי עיקר הפעולה של הקנאביס לאזן בין שעורים לסוכרים ומנוע מחמצת בבטן שגורמת לתסיסה ולעוד הרבה מחלות מעבר לבעיות קשב וריכוז שזה באופן מידי מסדר אצל ילדים במיחד ניתן להרגיש את השיניי לטובה.
קנאביס בתה ניתן להכין או בבישול כשאר הירקות לפי יכולת הספיגה מצד כחד אין חשש ממנת יתר בתה או באכילה מבוקרת ואף אין מקרי מוות מכמות גדילה של קנאביס .
סטיבה מעורר ליום אינדיקה לפתיחת הבוקר בלי כאבים וכמו כן ללילה או לכאבים ממש חזקים במשך היום מומלץ יותר סיבידי לפעמים לעניין כאבים מפגיעות ודלקות אך גם טי אייץ סי יכל לעזוג לא פחחת באופנים משלימים .
מומלץ גם סיבידי וגם טי אייץ סי ביחד או בנפרד הם משלימים זה את זה.