דלג לתוכן

מלנומה

Melanoma
המומחים של Infomed מסבירים:

מלנומה היא הסוג החמור ביותר של סרטן העור. המחלה מתפתחת בתאים אשר אחראים על ייצור השחרן (מלנין) – אותו צבען (פיגמנט) אשר מעניק לעור את צבעו. מלנומה יכולה להתפתח גם בגלגל העין, ולעיתים נדירות מאוד גם באיברים הפנימיים, כמו המעיים.

עדיין לא ברור מהי הסיבה המדויקת אשר גורמת להופעת סוגי מלנומה שונים, אולם חשיפה לקרניים אולטרה סגולות (UV) מהשמש או ממנורות ומיטות שיזוף מגדילה מאוד את רמת הסיכון לפתח את סרטן העור מסוג מלנומה.

הימנעות מחשיפה מיותרת לקרני השמש יכולה לסייע במניעת התפתחות המלנומה. מודעות לסימני האזהרה של סרטן העור תסייע לגילוי מוקדם של השינויים בעור כדי לאפשר קבלת טיפול עוד בטרם הם יתפשטו. סרטן מסוג מלנומה ניתן לטיפול בהצלחה יתרה במידה והוא מתגלה מוקדם.

  • מלנומה תסמינים

    מלנומה יכולה להתפתח בכל מקום בגוף, אולם במרבית המקרים האזורים של העור שהיו נתונים לחשיפה מרובה לקרני השמש, כמו הגב, הרגליים, הזרועות והפנים, יהיו המועדים יותר לפתח את המלנומה. מלנומה יכולה להופיע גם באזורים אשר לא נחשפים רבות לקרני השמש, כגון כפות הרגליים, כפות הידיים או על גבי משטחי הציפורן.

    התסמינים הראשונים אשר מלווים את המלנומה כוללים שינוי המתרחש בשומה קיימת, או התפתחות גידול חדש בעל מראה חריג על פני העור.

    שומות רגילות
    שומות רגילות הן בעלות צבע אחיד בדרך כלל, כגון גוון שזוף, חום או שחור, הן בעלות גבול ברור אשר מפריד בין השומה לרקמת העור הרגילה הסובבת אותה. הן בעלות צורה סגלגלה או עגולה, ובקוטר של כ- 6 מילימטרים בממוצע - כקוטר המחק הנמצא בקצה העיפרון.

    למרבית בני האדם יש בין 10 ל- 40 שומות בממוצע. מרביתן מתפתחות עוד לפני הגיעם לגיל 20, למרות ששומות יכולות לשנות את מראן במשך השנים – וחלק מהן אף יכול להיעלם עם השנים. לחלק מבני האדם שומה אחת גדולה העולה על קוטר של 12 מילימטרים, שומות שטוחות ללא גבול מוגדר שצבען אינו אחיד, הכולל כגון גוון שזוף או חום המעורב עם אדום או ורוד. שומות אלה מכונות בשפה הרפואית שומות דיספלסטיות, שומות אלה הן בעלות נטייה מוגברת להפוך עם הזמן לסרטניות (ממאירות) מאשר הנטייה של השומות הרגילות.

    שומות חריגות אשר עלולות להצביע על מלנומה

    המאפיינים לשומות חריגות אשר יכולות להצביע על מלנומה או על סרטן עור מזן אחר מתוארים על פי מדריך ה- A -B -C -D -E אשר פותח על ידי המרכז האמריקני לחקר מחלות עור:

    • A צורה לא סימטרית (Asiymetry). חפש אחר שומות אשר להן צורות לא ברורות, כגון שני חצאי שומה אשר אינם זהים בצורתם.
    • B גבולות חריגים (Border). חפש אחר שומות אשר להן גבולות לא ברורים, מחורצים או בעלי תלמים – המאפיין הבולט ביותר למלנומה.
    • C שינויים בגוון (Color). חפש אחר שומות בעלי מספר גוונים שונים או שאינם בעלי גוון אחיד.
    • D קוטר (Diameter). חפש אחר שומות הגדלות מעבר לקוטר של 6 מילימטרים.
    • E משתנה עם הזמן (Evolving). חפש אחר שומות אשר משתנות עם הזמן, כגון שומה אשר גדלה או משנה את צבעה או צורתה עם הזמן. השינוי בשומה יכול להתבטא גם על ידי הופעת תסמינים חדשים כגון גירוי מקומי או דימום.

    שינויים מחשידים אחרים היכולים להתרחש בשומה כוללים בין השאר:

    • הופעת קשקשת על פני השומה
    • גירוד
    • הופעת שינויים במרקם השומה – לדוגמא, היא מתקשה או הופכת גושנית
    • התפשטות פיגמנטים מן השומה אל עבר העור הסובב אותה
    • טפטוף נוזל או דימום

     

    המראה של השומה הממאירה משתנה ממקרה למקרה. חלק מהן מציגות את כל התסמינים אשר רשומים לעיל, בעוד שאחרות מציגות רק מאפיין חריג אחד או שניים.

    מלנומה סמויה

    המלנומה יכולה להתפתח גם באזורים שהיו חשופים לקרני שמש במידה מועטה או שלא נחשפו כלל, כגון המרווחים שבין בהונות הרגליים או בין האצבעות בידיים, כפות הרגליים, הקרקפת ואיברי המין. 

    גידולים במקומות מעין אלה מכונים לעיתים מלנומה סמויה מכיוון שהיא מופיעה במקומות בגוף אשר בהם מרבית בני האדם לא היו חושבים לבדוק בהם. כאשר המלנומה מופיעה אצל בני אדם בעלי עור בעל גוון כהה, היא מופיעה בדרך כלל במקומות סמויים.

     

    מלנומה סמויה כוללת בין השאר:

    • מלנומה מתחת לציפורן
    • מלנומה בתוך חלל הפה, במערכת העיכול, מערכת דרכי השתן או הנרתיק
    • מלנומה בתוך גלגל העין

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
עיניים
ד"ר גיא תם
4.9
( 47 חוות דעת )
"מעולה תודה ישר כח"
קראו עליי עודלקביעת תור
אף אוזן גרון
פרופ' משה פוטרמן
5.0
( 3 חוות דעת )
"ד"ר פוטרמן טיפל בי במקצעויות. סובלני וקשוב .נתן מענה על כל שאלה. ממליצה בחום."
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא מלנומה

סרטן העור: כל המידע החיוני על המחלה הממאירה השכיחה בישראל
סרטן העור: כל המידע החיוני על המחלה הממאירה השכיחה בישראל
ד"ר אמי חודק מאת: ד"ר אמי חודק 09/07/2017

בעשור האחרון חל גידול של כ-40% בחולי המלנומה, נתון שממצב אותה כמחלה הממאירה השכיחה ביותר. הגילוי של סרטן העור פשוט ... לכתבה המלאה

 מהם החידושים האחרונים בטיפול במלנומה?
מהם החידושים האחרונים בטיפול במלנומה?
ד"ר מור מוידובניק, מערכת אינפומד מאת: ד"ר מור מוידובניק, מערכת אינפומד 10/01/2022

מלנומה מהווה אמנם רק כ-5% ממקרי סרטן העור, אך בשל היותה האלימה מבניהם, הייתה מאופיינת באחוזי תמותה לא מבוטלים. חיד... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום מלנומה והסרת שומות

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו