בדיקת שמיעה התנהגותית (Subjective Hearing Tests)
סובלים מבעיות שמיעה? כנסו לפורום מכשירי שמיעה >>>
קול הוא למעשה גל העובר בתוך חומר. לקולות אותם אנו שומעים קיימות שתי תכונות: עוצמה, הנמדדת בדציבלים ותדירות, הנמדדת בהרצים. באופן תקין הצלילים אליהם אנו חשופים נעים בין עוצמה של 30 דציבל (לחישה) לכ-80 דציבל (קונצרט רוק) ואילו התדירויות נעות בין 20 הרץ ל-20,000 הרץ.
התדירות קובעת כמה גבוה הצליל: צליל של פיקולו הוא בעל תדירות גבוהה מזה של צליל של צ'לו. הקולות המגיעים לאוזן כגלים באוויר, ומרטיטים את עור התוף. עור התוף מחובר למערכת של שלוש עצמות קטנות (עצמיות השמע) היוצרות יחדיו מעין מנוף שתפקידו להגביר את התנודות ולהעבירן אל תוך חלל מלא נוזל בנקרא שבלול (cochlea).
אל תוך חלל השבלול מגיחים תאי השערה מיוחדים. התנודות בנוזל מזיזות את תאי השערה ואלה מייצרים בתגובה אותות חשמליים המועברים דרך עצב השמע אל מרכז השמע בגזע המוח, משם עוברים האותות אל החלק הרקתי של קליפת המוח, שהוא החלק שאחראי לתחושת השמיעה. השבלול בנוי כך שחלקים שונים שלו מגיבים לתדירויות שונות של הקול.
אובדן שמיעה יכול לנבוע מפגיעה במערכת ההולכה של הקולות עד לתאי השערה (חסר שמיעה הולכתי או קונדוקטיבי) או מפגיעה באחד ממרכיבי מערכת העצבים הקשורים למערכת השמע (חסר שמיעה סנסו-נוירונלי). תתכן גם פגיעה משולבת. קיימים מספר סוגים של בדיקות שמיעה. כמו כן, אובדן יתכן שאובדן השמיעה יופיע רק עבור תדירויות מסוימות ולא אחרות.
בדיקות שמיעה, המבוצעת לרוב ע"י קלינאי תקשורת במסגרת מכון שמיעה, מחולקות לבדיקות התהגותיות (סובייקטיביות), המצריכות שיתוף פעולה, ובדיקות אובייקטיביות שאינן תלויות בשיתוף פעולה של הנבדק.
אוכלוסיות בסיכון
אין סיכון בעת בדיקת שמיעה התנהגותית. הבדיקות מתבססות על תגובתכם, לכן דורשות יכולות ריכוז וערנות. אמינות הבדיקות תלויה בשיתוף הפעולה של הנבדק.
מחלות קשורות:
ירידה בשמיעה.
מתי עושים את הבדיקה?
· בדיקת סקר לירידה בשמיעה בקרב תינוקות וילדים
· במסגרת בדיקה גופנית רגילה אצל רופא (אז מתבצעת בדיקה פשוטה)
· לצורך הערכה תפקודית של אנשים מבוגרים
· לצורך בירור תלונות של ירידה בשמיעה
· בדיקת סקר באנשים החשופים באופן קבוע לרעש חזק
· באנשים שנוטלים או נטלו תרופות העשויות לפגוע בשמיעה, דוגמת גנטמיצין (גרמיצין)
איך להתכונן לבדיקה?
· יש לדווח לרופא לגבי תרופות שאתם נוטלים,מכיוון שתרופות מסוימות יכולות לפגוע בשמיעה. כמו כן ציינו האם אתם חשופים לרעש חזק באופן קבוע, והאם את סובלים כעת מכאבי אוזניים או הצטננות.
· המנעו מחשיפה לרעשים חזקים ב-16 שעות שלפני הבדיקה, מכיוון שהם עלולים להפריע לפגוע באמינותה.
אופן ביצוע הבדיקה
· טרם בדיקת שמיעה התנהגותית איש צוות רפואי יבצע בדיקת אוזניים, וינקה שעווה אם הצטברה, באמצעות שמן מיוחד. אם אתם לובשים מכשיר שמיעה יתכן שתתבקשו להסיר אותו לחלק מהבדיקות. רוב הבדיקות מתבצעות באמצעות אוזניות מיוחדות.
· אודיומטריה: תתבקשו לחבוש אוזניות אוטמות. איש צוות רפואי ישמיע לכם באמצעות מחשב מספר צלילים בתדירויות שונות בעוצמות משתנות. אליכם לחוות באמצעות ידכם או באמצעות לחיצה על כפתור אם שמעתם את הצליל, גם אם הצליל נשמע חלש מאוד. לאחר מכן הבדיקה תחזור על עצמה באמצעות אוזניות המוצמדות לעצם. בשיטה הראשונה נקראת שמיעה באמצעות הולכת-אוויר (air-conduction) והשיטה השנייה, שמיעה באמצעות הולכת-עצם (bone-conduction).
· בדיקת סף שמע למילים (SRT) ודיסקרימינציה: בבדיקת SRT משמיעים לנבדק מילים דו-הברתיות בעוצמה הולכת וקטנה. בבדיקת דיסקרימינציה משמיעים לנבדק רשימה של מילים חד-הברתיות בעוצמות משתנות ועליו לחזור עליהן. בדיקות אלה משמשות בשינויים מסוימים אצל ילדים בגילאי שנה-שנתיים
· בדיקת שדה פתוח (Free Field): משמשת לבדיקת שמיעה בפעוטות. הבדיקה מתבצעת כאשר הילד יושב על ברכי ההורה בחדר אטום בנוכחות קלינאי/ת תקשורת. ברמקולים משמיעים קולות שונים כגון צלילים טהורים או צלילי דיבור, וצופים בתגובות הפעוט על מנת לבדוק את שמיעתו. התגובות התקינות משתנות על פי גיל הילד.
אחרי הבדיקה
ללא הנחיות מיוחדות.
פענוח תוצאות
פענוח בדיקת שמיעה התנהגותית מצריך הבנה מעמיקה וידע של איש מקצוע. כאן ניתן מספר עקרונות מנחים:
מבחני דיבור: אם מבחן הדיבור תקין, הדבר מעיד שהנבדק שומע צלילים בתדירויות שבין 500 ל-2000 הרץ, אולם לא ניתן לדעת מה קורה בתדירויות מעבר לכך.
גרף האודיוגרם: על ציר האופקי מופיעות התדירויות השונות, ואילו על הציר האנכי מופיעים ערכי העוצמה בדציבלים, ביחס לממוצע באוכלוסיה (0 משמעותו שמיעה כמו בממוצע באוכלוסיה, מספר שלילי משמעותו שמיעה טובה מהממוצע וחיובי שמיעה נמוכה מהממוצע).
על הגרף מצוירות עקומות של שמיעה דרך אויר ודרך עצם עבור כל אחת מהאוזניים. באופן תקין, כל העקומות אמורות להיות יחסית שטוחות, ולא לעבור את ה-20 דציבל עבור אף אחת התדירויות.
הגדרות של ליקוי שמיעה:
20-40 דציבל: ליקוי קל
41-55 דציבל: ליקוי בינוני
56-70 דציבל: ליקוי בינוני קשה (בילדים – עיכוב בהתפתחות שפה)
71-90 דציבל: ליקוי חמור (צורך במכשיר שמיעה)
מעל 90: חירשות
הולכת עצם לעומת אויר:
הולכת עצם הולכת אויר ירודות ושוות – מתאים לליקוי שמיעה סנסור-נוירונולי
הולכת עצם תקינה, הולכת אויר ירודה– מתאים לליקוי הולכתי
הולכת עצם נמוכה מהולכת אויר ושתיהן ירודות – פגיעה משולבת
רמת סיכון:
אין נתוניםמאמרים בנושא בדיקת שמיעה התנהגותית
שתל שמיעה - מדע בדיוני או מציאות? לכתבה המלאה
חשיבות התאמתם של מכשירי שמיעה לכתבה המלאה