דלג לתוכן

בדיקת נוגדנים אנטי מיטוכונדריאלים (AMA (M2 EP))

גסטרו
2 דקות קריאה
נוגדנים אנטי מיטוכנדריאליים (Anti mitochondrial antibodies - AMA) הם נוגדנים המצויים בגוף ומגיבים עם החלק הפנימי של ממברנת המיטוכונדריה, בעיקר בתאי כבד. על כן הם משמשים לזיהוי תפקודי כבד לא תקינים שעלולים להיגרם ממספר מחלות, כאשר העיקרית שבהם היא PBC - צמקת מרתית ראשונית[1].

כיתוב מחלת PBS לצד תרופות, מזרק וסטטוסקופ, בדיקת נוגדנים אנטי מיטוכונדריאליםצילום: shutterstock | Papa Annur

מטרת הבדיקה

הבדיקה משמשת בהערכת בדיקת תפקודי כבד כאשר ישנו חשש לתפקודי כבד לא תקינים שעלולים להיגרם ממספר מחלות, כשהעיקרית שבהם היא צמקת מרתית ראשונית (PBC). המחלה מאופיינת ברמות מוגברות מאוד של האנזים אלקליין פוספטאז בדם ובהימצאות רמה גבוהה של נוגדנים אנטי מיטוכונדריאליים בדם. לצורך אבחון ודאי של המחלה ולשלילת מחלות כבד אחרות כגון הפטיטיס אוטואימונית, PSC, שחמת כבד ועוד. ישנם מספר קריטריונים נוספים שנבדקים ובהם SMA (נוגדנים לשריר חלק), אלבומין, בילירובין ועוד. מחלה זו מופיעה בעיקר בנשים (90%) וחשיבות האבחון בזמן היא קריטית, שכן טיפול תרופתי בזמן יכול למנוע הידרדרות למצבים של שחמת כבד וכשל כבדי[2].                                                                                                                                                

מחלות ומצבים רפואיים שהבדיקה יכולה לזהות

  •  PBC- צמקת מרתית ראשונית[3].
  •  PSC- דלקת ראשונית צלקתית של דרכי המרה[4].
  • הפטיטיס אוטו-אימונית חריפה או כרונית[5].
  • שחמת הכבד (צירוזיס) 5.
  • אי ספיקת כבד[6].

אוכלוסיות בסיכון

אנשים עם חשד למחלת הכבד הפטיטיס אוטואימונית אשר מבטאים סימפטומים כגון עייפות חריגה, צהבת, כאבים בבטן הימנית העליונה, גרד ויובש בפה ובעיניים, בצקות והצטברות נוזלים בחלל הבטן, ורמות חריגות בבדיקת דם של בילירובין ואלקליין פוספטאז[7].

אופן ביצוע הבדיקה

הבדיקה היא בדיקת דם הנלקחת כחלק מבדיקות הכימיה אין צורך להיות בצום לפני הבדיקה. לאחר הבדיקה יש לפנות לרופא המטפל להמשך בירור במידת הצורך[8].

אזהרות

סיכון: מדובר בבדיקת דם רגילה. לא ידועים סיכונים מיוחדים.

פענוח תוצאות

ערכי הנורמה
הבדיקה נמדדת לפי בדיקת טיטר נוגדנים ע"פ רמות מיהול של בדיקת הדם. ערך תקין הוא תגובה שלילית לנוגדני AMA או כייל נוגדנים של עד 1:20 שלילי[9].

תוצאה מעל הנורמה
תגובה חיובית לטיטר של 1:40 נחשבת לתגובה חיובית חלשה ואילו תגובה חיובית לטיטר של 1:80 היא תגובה חיובית חזקה שיכולה להעיד PBC - צמקת מרתית ראשונית,  PSC- דלקת ראשונית צלקתית של דרכי המרה, הפטיטיס אוטואימונית, שחמת הכבד (צירוזיס), אי ספיקת כבד. כאשר מתקבלת תוצאה חיובית יש לפנות לרופא המטפל להמשך בירור. השלב הבא הוא בדרך כלל הפניה לבדיקת ביופסיה של הכבד על מנת לאשש את האבחנה שנתקבלה בבדיקת הדם .[10]

תוצאה מתחת לנורמה
הנורמה נחשבת כייל נוגדנים שלילי, כך שהיא מצויה בטווח התחתון ביותר.

רמת סיכון:

הכי נמוך
רופאים בתחום
ד"ר דוד חובל
ד"ר דוד חובל גסטרואנטרולוגיה
מומחה לגסטרואנטרולוגיה ולרפואה פנימית, מנהל מחלקה פנימית ה׳ בבית החולים וולפסון
ד"ר נתן גלוק
ד"ר נתן גלוק גסטרואנטרולוגיה
5.0
( 8 חוות דעת )
"הרגשתי כי דר נתן היה רגיש אדיב ומקצועי. המקום נעים, נקי ונח מבחינה הגעה תחבורתית."
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"

שאלות מתוך פורום גסטרו

בניהולו של פרופ' דן קרטר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו