( 25 חוות דעת )ד"ר דוד טובבין הינו מקים ויו"ר החוג לטיפול ומניעת אבני כליה באיגוד הישראלי לנפרולוגיה וליתר לחץ דם. במאי 2013-ספטמבר 2023 מנהל המכון נפרולוגי במרכז רפואי העמק בעפולה. ומאוקטובר 2023 (מגיל פרישה ומהמלחמה) יועץ נפרולוגי עיקרי בקהילה במחוז דרום של שירותי בריאות כללית. קצת עליי... אני עוסק במניעת אבני כליה מזה כ-30 שנה. לפני נסיעתי להתמחות בנפרולוגיה בארה"ב, שאלתי חבר מס' שנים מעליי מה חסר בארץ מבחינת טיפול. תשובתו הייתה "מניעת אבני כליה". הגעתי ל-southwestern Medical Center ב-Dallas, Texas בארה"ב ללא קשר לכך, שם מצאתי בנוסף ומחוץ למחלקה הנפרולוגית המעולה גם מרכז מוביל בעולם במניעת אבני כליה עם מנטור נפרולוג, המוביל בעולם באבני חומצת שתן, שאהב מאד ללמד. למדתי את הנושא וכשחזרתי לארץ ראיתי מטופלים עם אבני כליה והקמתי גם מרפאות ייחודיות. במשך השנים נוכחתי לדעת שהמודעות והידע בקרב הציבור, רופאי קהילה, אורולוגים, נפרולוגים, אנשי מעבדה והנהלה לצורך, אפשרות ודרכי מניעת אבני כליה אינה מספקת. שכיחות אבני כליה עלתה עם השנים עד ל-15% מהאוכלוסייה, ובמקביל שכיחותם אצל חולים מבוגרים יותר עם מחלות נלוות, המורכבות במניעתם והסבל והסיבוכים הכרוכים בהם. לכן, ביוני 2020 יזמתי את החוג לטיפול ומניעת אבני כליה באיגוד הישראלי לנפרולוגיה ויתר לחץ דם, שהוקם רק אחר שנה עקב אילוצי הקורונה. החוג כולל בנוסף לנפרולוגים גם אנשי צוות סיעודי ותזונה ואורולוגים בתחומי מבוגרים וילדים ואנשי מעבדה. קורס לימודי המשך השנתי ה3 בטיפול ובמניעת אבני כליה יעמיק את הידע וההבנה באספקטים השונים של התחום. הקורס יאפשר לנפרולוגים, בשיתוף פעולה עם רופאי משפחה ואורולוגים וצוות סיעודי ותזונתי, למנוע את יצירת אבני הכליה והסיבוכים והסבל הכרוכים בהם. הקורס יאפשר גם לאנשי צוות שאינם נפרולוגים לתרום להצלחת המניעה והטיפול. מעבר לכך, הנושא מורכב ומרתק וצפויה הנאה רבה לכל המתעניינים בנושא. יהיה מעניין, מהנה ומאד משמעותי לטיפול במטופלים רבים. כתבה ב-YNET: מחקר מצא: זה מה שצריך לשתות ולאכול כדי להימנע מהופעת אבנים בכליות053-9956522
נפח שתן נמוך, לרוב עקב אובדן מים בהזעה או במערכת העיכול וחוסר שתיית מים מספקת למצב זה , מרכז את המרכיבים בשתן הגורמים לאבני כליה ומגביר את הסיכון ליצירתם וגדילתם. נפח שתן גבוה המושג ע"י שתיה מרובה עשוי להקטין את הסיכון ליצירת וגדילת אבנים, אבל עלול לא להספיק כשקיימים גורמי סיכון משמעותיים המופרשים בכמות גבוהה בשתן כסידן ואוקסלט או ירידה בכמות מעכבי יצירת אבנים כציטרט. מגבלה זו של הגדלת נפח השתן ע"י שתיה מרובה במניעת אבניה כליה בולטת במיוחד באבנים שמושפעים מאד מחומציות-pH השתן. אבנים אלו ששכיחותן הולכת ועולה ומלווים מחלות נוספות משמעותיות, כהשמנה וסכרת בהם יש עליה באבני חומצת שתן הנוצרות בpH נמוך שללא העלאה שלו הגברת השתיה לא מספקת. כך גם במצבי סיכון כהריון ובמצבים אחרים של אבני סידן זרחן הנוצרים בpH גבוה יותר ששכיחים בנשים צעירות, ובהם צריך לנסות להוריד pH. בדומה לכך אבני זיהום הנוצרים בpH גבוה. באבני ציסטין יש צורך להעלות באופן מיוחד את pH השתן למניעת אבנים אפקטיבית. בנוסף הגברת שתיה להגדלת נפח השתן אינה קלה לבצוע והשגה במטופלים רבים. לסיכום: הגברת שתיה והגדלת נפח השתן חשובים מאד בכל המטופלים, אך קשים להשגה וגם כשמושגים אינם מספיקים למניעת אבני כליה במטופלים רבים. לכן יש צורך לבצע בירור של כל גורמי הסיכון בשתן ובגוף כדי למנוע יצירת וגדילת אבני כליה.
בפורום מניעת אבני כליה ניתן להתייעץ עם ד"ר דוד טובבין, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!