אדנומה (Adenoma)
אדנומה היא גידול שפיר שמקורו באפיתל בלוטני, או זה המייצר מבנים בלוטניים. גידול שפיר הוא גידול שאינו מסכן את חיי החולה. הוא מוגבל היטב, לא נישנה אחרי הכריתה ואינו שולח גרורות לאיברים אחרים.
אדנומות מופיעות באיברים שונים בגוף, כגון שד, יותרות הכליות, כיס מרה, כבד, בלוטות יותרות התריס, בלוטת יותרת המוח, כליה, בלוטות רוק, בלוטת התריס, מערכת העיכול, קיבה, מעי דק ומעי גס.
האדנומות, מופיעות לכל אורך המעי הגס. הן יכולות להיות בודדות, מעטות, רבות או רבות מאוד, במיוחד במחלה הנקראת פוליפוזיס משפחתית ("Familial polyposis") אדנומות יכולות להיות קטנות מאוד, זעירות (מ"מ או שניים), אך גודלן יכול להגיע ל-6-5 ס"מ או יותר. אדנומות יכולות להיות על גבעול או בלי גבעול.
בתאי גידול של כל אדנומה נמצאת דיספלזיה (שינוי במבנה התאים) היכולה להיות קלה, בינונית או קשה. לכל אדנומה של דרכי העיכול יש אפשרות לעבור לקרצינומה (גידול אפיתל ממאיר). הסיכוי להפוך לגידול ממאיר תלוי בכמה גורמים: גודל האדנומה, הסוג המיקרוסקופי שלה ודרגת הדיספלזיה של התאים. הזמן להתפתחות של קרצינומה בתוך אדנומה הוא בערך 10 שנים, לכן חשוב מאוד לכרות כל "פוליפ" במעי הגס ולבדוק אותו במיקרוסקופ. כמו כן, יש לעקוב אחר חולים עם אדנומות או עם סיפור משפחתי של אדנומות. בחולים עם "פוליפוזיס משפחתית", האדנומות מופיעות בגיל צעיר מאוד במספר גדול מאוד והסיכוי להתפתחות קרצינומה גבוה מאוד.
פרופ' ברנהיים ז'ואל
סיבות וגורמי סיכון
האדנומות בדרכי העיכול מעניינות משתי סיבות:
1. שכיחות (חלק ניכר מהפוליפים במעיים, הם אדנומות).
2. נגעים שפירים היכולים להפוך לגידול ממאיר (Malignant potential).
סוגים נפוצים
בבדיקה מיקרוסקופית קיימים שלושה סוגים של אדנומות: אדנומה אבוביתית (רוב המבנים הם בלוטניים), וילוזית (רוב המבנים הם פפילריים) ומעורבת טובולו-וילוזית.שאלות ותשובות
- אני בת 37. בעקבות חשד להגדלת בלוטת התריס נשלחתי לבצע אולטרסאונד. להלן התוצאות: בלוטת התריס מעט מוגדלת (שתי האונות עד 2.0 ס"מ במנח AP) עם קשר רובו רקמתי איזואקוגני, חלקו ציסטי 2.2 ס"מ בקוטר מרבי בקוטב עליון של אונה שמאלית, ללא מאפיין וסק
- אני בן 60. בבדיקת PSA הערך נמצא ערך 6.8, ומדד גליסון הוא 3/4 7. בעקבות כך נעשתה לי ביופסיה של הערמונית וטופלתי ב- Casodex במינון 50 מ"ג ובזריקת Suprefact
- רמת הפרולקטין שלי כבר כמה שנים מאוד גבוהה. לאחרונה התגלה לי שאני בהריון, בתחילת השבוע ה-9, ובבדיקות דם שעשיתי רמת הפרולקטין שלי עומדת על כ- 2000. מה ניתן לעשות? מה הסיכונים? האם ניתן לצלוח הריון כזה?
- לאחרונה עברתי קולונוספיה והרופא אמר לי שהסירו לי אדנומה במהלך הפעולה. מהי אדנומה?
- יש לי רמת פרולקטין גבוהה, 1400. אני לא נוטלת כדורים למניעת הריון ולא תרופות. יש לחץ ומתח, אך זה משהו טבעי שקשור לעבודה. אני מבקשת לדעת מהן תופעות הלוואי של תרופות להורדת רמה הפרולקטין, ואם תרופות הומאופתיות עוזרות בטיפול במקום תרופות רגילות. הרמה הז
- אני בת 39. האם ניתן לגלות ממצא לא נמוש בשדיים לאחר ניתוח פלסטי להגדלה, באמצעות אולטרסאונד או ממוגרפיה, או שהכרחי לבצע בדיקת MRI לשם כך?
מאמרים בנושא אדנומה


סיבים תזונתיים מגינים מפני אדנומות וסרטן המעי הגס לכתבה המלאה