דלג לתוכן

דלקת כבד בילודים

Neonatal hepatitis
המומחים של Infomed מסבירים:
צהבת היא תופעה שכיחה ביילודים ושכיחה עוד יותר בקרב פגים.
רוב מקרי הצהבת ביילודים אינם מעידים על מחלה בכבד, אלא על חוסר בשלות מספקת של הכבד להפוך את הבילירובין הבלתי ישיר לבילירובין ישיר. הבילירובין הוא תוצר פירוק של ה-Hem שהוא המרכיב שאינו חלבוני של ההמוגלובין אשר נוצר מפירוק תקין של כדוריות הדם. הבילירובין שנוצר צריך להפוך בעזרת אנזים בכבד לבילירובין בלתי ישיר שהוא בעל תכונת מסיסות במרה, וכך הוא מופרש מהגוף. ליילודים מערכת אנזימית שאינה בשלה דיה, ובנוסף לכך אורך חיי כדוריות הדם קצר יחסית, לכן צהבת זו מאופיינת בעלייה של בילירובין ישיר בלבד, והיא חולפת בתוך 2-1 שבועות. צהבת מסוג זה מכונה צהבת פיזיולוגית. אצל תינוקות יונקים הצהבת יכולה להיות ממושכת יותר. בכל המצבים שתוארו תפקודי הכבד תקינים לחלוטין. מכיוון שאין כל פגיעה בכבד מומלץ להמשיך ולהיניק את התינוק ללא כל חשש.
העובדה שצהבת שכיחה מאוד ביילודים וברוב המקרים אינה מעידה על מחלה מחייבת ערנות גבוהה על מנת לגלות את מיעוט המקרים שבהם הצהבת מעידה על מחלה או על דלקת בכבד.
כאשר קיימת מחלה בכבד הבילירובין המוגבר ישיר בחלקו, מאחר שהכבד הפגוע אינו יכול להפריש אותו ולהיפטר ממנו בצורה תקינה.

ייתכנו גם מצבים של חסר אשר פוגעים בכבד, כמו חסר מלידה של בלוטת תריס. בחלק מהמקרים, על סמך אבחון מוקדם, ניתן לטפל על ידי הימנעות ממתן החומר הרעלני לכבד, על ידי מתן אנזים או תרופה שיפרקו אותו או ימנעו את הצטברותו. במצב של חסר בהורמון של בלוטת התריס מטפלים על ידי מתן הורמון זה.
למרות שצהבת ביילוד היא שכיחה וברוב המקרים היא תופעה פיזיולוגית וחולפת, במיעוט המקרים היא מהווה סימן למחלת כבד דלקתית, חסימתית או מטבולית. חשיבות רבה מיוחסת לאבחון מוקדם של מחלות אלה ולטיפול בהן על מנת למנוע נזק לכבד.

ד"ר רייף שמעון
  • סיבות וגורמי סיכון

    הגורמים העיקריים לדלקת כבד ביילודים:
    א. איטמות של דרכי מרה. במחלה זו צינור המרה שתפקידו להפריש מרה מהכבד למעי לא נוצר, או התנוון, וכתוצאה מכך הפרשת המרה מהכבד למעי משתבשת, מראה התינוק צהוב והוא מפריש צואה לבנה (מלחי המרה שצובעים את הצואה במצב תקין אינם מגיעים למעי). הבילירובין שאינו מופרש גורם לצהבת המרה שאף היא אינה מופרשת, והחומרים הרעילים שבתוכה מצטברים בגוף ובכבד ומרחיבים את הפגיעה בכבד. בנוסף, עקב ירידה בהפרשת המרה מהכבד למעי, קיימת ירידה בכמות מלחי המרה במעי אשר נחוצים לספיגת שומנים, ונגרמת הפרעה בספיגת שומנים ובוויטמינים המסיסים בשמן כמו ויטמין: A, D, E, K.
    האבחון נקבע על פי היעדרם של דרכי המרה כפי שמשתקף בבדיקות דימות, ובביופסיה מותקנת מהכבד.
    הטיפול הראשוני הוא ניתוח ע"ש קסאי שבו מחברים את שער הכבד ישירות למעי ללא צינור מרה. הניתוח יעיל אם הוא מתבצע ב-8 השבועות הראשונים לחיים, ולכן חשוב לאבחן מצב זה מוקדם ככל האפשר. אולם גם אם הניתוח מתבצע מוקדם ובמועד שיעור ההצלחה נמוך והוא עומד על כ-1/3 מהמקרים. אם הניתוח אינו מצליח, יש לבצע השתלת כבד.
    ב. דלקת כבד ביילוד נובעת בדרך כלל מדלקות ומזיהומים תוך-רחמיים של האם, בזמן ההריון, ובדרך כלל מנגיפים. קיימים נגיפים רבים שיכולים לגרום לדלקת כבד ליילוד. הידועים שבהם: עגבת (סיפיליס), CMV, אדמת, הרפס. רוב הדלקות קלות והן גורמות לצהבת ולהפרעה קלה בלבד בתפקודי הכבד. ב-90% מהמקרים ההבראה מלאה ועצמונית. לכן אין צורך בטיפול ספציפי.
    ג. קבוצה נוספת של מחלות שגורמת לצהבת ביילוד הן מחלות מטבוליות. לחולים אלו יש הפרעה בפירוק חלבונים, פחמימות או שומנים מסוימים. התוצרים שאינם מתפרקים באופן רגיל מצטברים בכבד מהווים בעבורו חומרים רעלנים, וגורמים לו פגיעה ונזק.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
רפואת שיניים
דנטל סמייל
5.0
( 3 חוות דעת )
"פשוט אין מילים"
קראו עליי עוד
נוירולוגיה
ד"ר דוד אוריון
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד"ר אוריון מקצוען אמיתי!!! אנושי, אמפתי, מסביר הכל בסבלנות ובגובה העיניים. כל כך שמחים שהגענו אליו. מומלץ בחום!!! בריאות לכולם 🙏🏼"
קראו עליי עודלקביעת תור

מאמרים בנושא דלקת כבד בילודים

הצעת חוק: זכות ההורים להיות נוכחים בבדיקות היילוד במחלקה
הצעת חוק: זכות ההורים להיות נוכחים בבדיקות היילוד במחלקה
ברק מידן, מערכת אינפומד מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד 15/07/2014

השבוע מועלית הצעת חוק הקוראת להסדיר את זכות ההורים לנוכחות במהלך בדיקות תינוק במחלקת היילודים. הצעת החוק מספקת מענה... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו