לנסופרזול (לנטון) (Lansoprazole, Lanton)
מידע נוסף
שמות מסחריים
לנסופרזול הינו חומר פעיל הנמצא בתרופות לנטון, לנסו ולנסופרזול טבע. לנסופרזול שייך לקבוצת מעכבי משאבת מימן PPI, תרופות שמפחיתות את ההפרשה של חומצת הקיבה.
יעיל לטיפול ב:
לנסופרזול מסייע לריפוי מחלות וכיבים בחלק העליון של מערכת העיכול ולמניעת החזרה שלהם, במיוחד צרבת וכיבים בקיבה או בתריסריון; דלקת הוושט עקב ריפלוקס קיבתי-ושטי; תסמונת זולינגר אליסון (Zollinger Ellison Syndrome); צרבת או כאב בבטן העליונה עקב חומציות יתר.
בנוסף, לנסופרזול (לנטון) משמש לטיפול משולב עם אנטיביוטיקה בדלקת וכיב בקיבה או בתריסריון עקב החיידק הליקובקטר פילורי.
נטילה ממושכת של לנסופרזול (לנטון) משמשת גם לטיפול ולמניעת כיבים בקיבה ובתריסריון שעלולים להתפתח עקב טיפול נוגדי דלקת לא סטרואידליים (NSAID's) אצל חולים בסיכון גבוה.
צילום: Shutterstock
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש בלנסופרזול (לנטון)במקרים הבאים:
- רגישות לחומר הפעיל עצמו או למרכיבים אחרים בתרופה.
- רגישות לתרופות נוספות מקבוצת מעכבי משאבות מימן.
- אם אתם מקבלים טיפול בתרופה נלפינביר.
- אם את בהריון או מניקה.
מידע
אופן נטילת התרופה
כמוסות. אין ללעוס!תדירות וזמן נטילה
1-2 פעמים ביום.טווח המינון
מבוגרים: לרוב, 15-30 מ"ג ביום, אך במקרים מיוחדים אפשר גם 60-120 מ"ג ביום.תחילת ההשפעה
30-90 דקות.משך ההשפעה
18-24 שעות.תזונה
יש לקחת לנסופרזול (לנטון, Lanton) לפני האוכל, עדיף לפני ארוחת הבוקר.אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים.מנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם צריך לקחת את המנה הבאה תוך שעתיים, קח מנה אחת עכשיו ודלג על המנה הבאה.הפסקת התרופה
אין להפסיק נטילת לנסופרזול (לנטון, Lanton) בלי להיוועץ ברופא, התסמינים עלולים לחזור.מינון עודף
סביר להניח שמנה עודפת מקרית של לנסופרזול (לנטון, Lanton) לא תגרום בעיות. מנות עודפות גדולות עלולות לגרום תרדמה או ריגוש. יש ליידע את הרופא.אזהרות
הריון
אין להשתמש בלנסופרזול (לנטון, Lanton) בהריון.הנקה
אין להניק בזמן טיפול בתרופה זותינוקות וילדים
לא ניתן בדרך כלל.קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
אין בעיות ידועות.אלכוהול
מומלץ להמעיט בצריכת אלכוהול, כי אלכוהול גורם לגירוי ברירית הקיבה.דווח לרופא במקרה של
- מחלת דם
- מחלת כבד
- נטילת תרופות אחרות
תופעות לוואי
תופעות לוואי
תופעות הלוואי השכיחות של לנסופרזול (לנטון, Lanton) כוללות בעיקר: עצירות, שלשול, בחילה, כאבי בטן, הקאה, סחרחורת, גרד או פריחה בעור . תופעות אלו נדירות וחולפות בדרך כלל תוך זמן קצר לאחר תקופת ההסתגלות לתכשיר.
יש להפסיק את הטיפול בלנסופרזול (לנטון, Lanton) ולפנות מיד לרופא במקרים הבאים:
תגובות אלרגיות, לרבות תגובה חמורה הכוללות נפיחות בשפתיים, בלשון ובגרון, פריחה, הרגשת עילפון וקשיי נשימה; אדמומיות בעור עם שלפוחיות או קילוף בעור, שלפוחיות חמורות או דימום בשפתיים, עיניים, פה, אף ואברי המין;
בעיות בכבד כולל צהבת (עשוי לגרום להצהבת העור, שתן כהה ועייפות).
שלשול חריף שאינו מפסיק או המלווה בכאבי בטן עזים וחום.
הפרעות בקצב הלב או הדופק, דופק מואץ, דפיקות לב, רעד, פרכוסים או התכווצות או כאבי שרירים, התכווצות בגרון.
זיהום המלווה בחום והידרדרות קשה במצב הכללי (יש לשלול חוסר תאי דם לבנים בבדיקת דם).
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
לנסופרזול (לנטון, Lanton) עלול לגרום לעיכוב ספיגת תרופות רבות בגלל שהוא מקטין את החומציות במערכת העיכול. כתוצאה מכך, ריכוז של תרופות הבאות בדם והשפעתן עלולות לרדת: גלולות למניעת הריון, פניטואין או קרבמזפין (לאפילפסיה), תאופילין, קטוקונאזול, אמפוטריצין, מטוטרקסט, תכשירי ברזל, דיגוקסין, וסוכראלפאט. מומלץ לקחת לאנזופראזול לפחות שעה לפני נטילת תרופות אלו.
דווח כילנסופרזול (לנטון, Lanton), כמו תרופות אחרות מקבוצת PPI's, עלול להפחית פעילות של קלופידוגרל, המשמש לעיכוב הצמתת טסיות דם. לכן, יש להמנע מנטילתם באותו הזמן.
השפעת שימוש ממושך
נטילה ממושכת של לנסופרזול (לנטון, Lanton) תעשה רק בהמלצה ובמעקב של רופא מומחה.
שימוש ממושך עלול לגרום לירידה ברמות מגנזיום ושל ויטמין B12 בדם ובצורך בבדיקות מעקב.
עלייה בסיכון לשברים בירך, שורש כף היד ובעמוד השדרה אצל אלו המטופלים במינונים גבוהים של לאנזופרזול או לאורך זמן (מעל שנה).
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אני בת 54. במשך כחצי שנה אני סובלת מכאב בעורף, במעלה הראש למטה מצד שמאל. הכאב מציק בלילה בכל תנוחה שאני ישנה, ולאחרונה הכאב נוכח במשך כל שעות היממה ומטריד מאד. עברתי צילום של עמוד השדרה הצווארי והתוצאה היתה שינויים ניווניים של הגיל. הרופאה לא התרשמה. עברתי בדיקה של נוירולוג, ולפיה הכל תקין. גם צילום CT של הראש לא היו ממצאים בלתי תקינים. כאורה אין בעיה, אבל הכאב מאד מטריד, והפך לאורח קבע בחיי שפוגע באיכותם. מה עוד אפשר לעשות או לבדוק? חוץ מזה אני בריאה לחלוטין.
- עד כמה יעיל הטיפול בהזרקות בוטוקס?
- מהם היתרונות והחסרונות של הניתוח הלפרוסקופי לכריתת כיס המרה על פני ניתוח בגישה פתוחה?
- הפסקתי לקחת גלולות למניעת הריון לפני שבועיים (כולל את המחזור) והתחלתי לקחת היום חומצה פולית. ברצוני להיכנס להריון. אי לכך, האם כדאי לקחת תקופה מסוימת חומצה פולית ולשמור בלא להיכנס להיריון? מה עדיף?
- לפני שבוע אושפזתי בבית חולים מאחר שהרגשתי קוצר נשימה ותחושת חנק. באותה תקופה הייתי מצוננת והיה לי שיעול. טופלתי, ולאחר יציאתי מבית חולים הפסקתי לעשן, לאחר 30 שנות עישון. אחרי כמה ימים התחלתי להרגיש כאבי בטן וראש וקושי בבליעת אוכל ונוזלים, אך לא ברצף.
- מזה שנים רבות סבלתי מ"טיקים" בגופי ופניי אך אלה לא הפריעו לשגרת יומי. בשנת 2001 נפגעתי בראשי בתאונת דרכים וחשתי החמרה בטיקים, אך לאחר בירור רפואי חזרתי לעבודתי. בסוף 2002 נפלתי במדרגות ונפגעתי בראשי, בגבי ובקרסול. לאחר הנפילה חשתי החמרה בתנועות הבלתי רצוניות ולאחר בירור נוירולוגי התברר כי אני סובל מהנטינגטון (גן פגום - 41 חזרות). שאלתי היא, האם יש קשר בין הפגיעות לבין התפרצות מחלתי?
- אני בת 41. לאחרונה עברתי בדיקות דם ואיני יודעת איך לפענח אותן. להלן הממצאים: המוגלובין 11.9 פריטין 2.94 B12 203 IRON 59 אני מרגישה בדרך כלל טוב, אבל לאחרונה אני מאוד עייפה במשך היום. האם הבדיקות מעידות על משהו לא תקין?
- יש לי פצע בצוואר הרחם, עשיתי בדיקת ביופסיה ועדיין לא קיבלתי תשובה. אם זה סרטן, מהן תופעות הלוואי ?
- מדובר בילדה בת 4 , שיש לה צורך במתן שתן פי 4 ממה שהיא רגילה. בדיקות שתן כלליות + תרבית היו תקינות. מה יכולה להיות הבעיה?
- אבא שלי בן 44, וב-4 השנים האחרונות הוא סובל ממחלת מנייר קלאסית (סחרחורות, הקאות וכל הנלווה לכך). רציתי לדעת אם טיסה יכולה לגרום להתקף נוסף או להחמרת המחלה. בנוסף, רציתי לדעת על אילו תרופות אתם ממליצים, כי נתנו לו מרשם לסטונרון ושמעתי שהתרופה לא כל כך יעילה.