הליקובקטר פילורי (Helicobacter pylori)
הליקובקטור פילורי (Helicobacter Pylori) הוא חיידק שתואר לראשונה בשנת 1983 על ידי צמד חוקרים בשם כריס וורן ובארי מרשל. על גילוי החיידק זכו השניים בפרס נובל לרפואה בשנת 2005.
מדובר בחיידק השוכן בקיבה, שלאורך זמן עלול לגרום לכיבים בקיבה ובתחילת המעי הדק, ולגסטריטיס (דלקת תאי הרירית בקיבה). במקרים מסוימים הליקובקטור פילורי אף עלול להוביל לסיבוכים משמעותיים כגון סרטן.
הליקובקטר פילורי הוא המזהם הנפוץ ביותר בעולם, והוא מצוי ביותר ממחצית האוכלוסייה בעולם וב-30-40% מאוכלוסיית המדינה. כ-15% מהנשאים מפתחים כיב.
קיימים מספר מנגנונים שבהם גורם החיידק נזק לרירית הקיבה:
1. נזק ישיר לריריות מחומרים המופרשים על ידי החיידק עצמו.
2. נזק הנגרם מן התגובה החיסונית המתרחשת עקב הזיהום.
3. נזק הנובע משינויים הורמונליים מקומיים ברירית, ובעיקר מההורמונים הגורמים להפרשת חומצת מלח בקיבה – סומטוסטטין וגסטרין.
סימפטומים
התלונות השכיחות בקרב נשאי החיידק הן:
• כאבי בטן.
• תחושת נפיחות בטנית.
• ריח רע מהפה.
• גיהוקים.
• בחילות והקאות ללא קשר ישיר למזון.
• מחסור לא ברור בברזל או ב-B12.
אלו הן תלונות כלליות למגוון רחב של בעיות במערכת העיכול, ולכן במסגרת בירור גסטרולוגי יש חשיבות בבדיקה לשלילת הימצאות החיידק במערכת העיכול.
חלק משמעותי מהנשאים של החיידק לא יחושו בסימפטומים כלל.
במידה והתפתח כיב במערכת העיכול, ייתכנו תסמינים כגון הקאה דמית וצואה שחורה (Melena).
סיבות וגורמי סיכון
ההידבקות בחיידק מתרחשת לרוב כבר בגיל הילדות וצורת ההעברה היא קרוב לוודאי מן הצואה לפה או מפה לפה.
גורמי הסיכון העיקריים להידבקות הם צפיפות דיור ותנאי היגיינה ירודים. זו כנראה הסיבה שבארצות מתפתחות ניתן למצוא שיעור גבוה של זיהום כבר בגיל הילדות, בעוד שבארצות מפותחות קיימת ירידה הדרגתית עם הגיל בשכיחות הזיהום.
אבחון ובדיקות
הדרך הפשוטה ביותר לאבחון החיידק היא באמצעות תבחין נשיפה. זוהי בדיקה מהירה, פשוטה, מהימנה ולא פולשנית.
בנוסף, ניתן לאשר בצורה לא פולשנית את נוכחות החיידק גם באמצעות בדיקת צואה לגילוי אנטיגן של החיידק.
דרך אבחון נוספת היא נטילת דגימה מרירית הקיבה במהלך בדיקת גסטרוסקופיה. הדגימה אמנם פולשנית, אך היא נחשבת למהימנה.
לבסוף, ניתן לאבחן הימצאות נוגדנים לחיידק בבדיקת דם. זוהי בדיקה שנחשבת לפחות מהימנה, כיוון שהיא עלולה לצאת חיובית גם עבור אנשים שעברו הכחדה לחיידק בעבר ואינם נשאים שלו בפועל כיום.
מקובל לבצע בדיקה להילקובקטור פילורי רק במידה וקיימות תלונות המחשידות בנוכחות החיידק. כמו כן, בדיקת אבחון נעשית לכל מי שאובחן בסרטן הקיבה או בסרטן MALT.
סיבוכים אפשריים
כאמור, כ-15% מהנשאים יפתחו כיב בקיבה או בתריסריון. רוב הכיבים בתריסריון ובקיבה נגרמים מהליקובקטור פילורי.
במבוגרים ישנו קשר בין זיהום בחיידק זה ובין התפתחות ממאירות של הקיבה כמו סרטן הקיבה וסרטן הלימפה מסוג MALT; בילדים הקשר הזה אינו ברור. למעשה, הקשר חזק עד כדי כך שהטיפול הראשוני בסוגי סרטן אלו הוא חיסול החיידק.
באזורים גיאוגרפיים שבהם שכיח הזיהום בגיל צעיר, כמו מדינות דרום אמריקה ומזרח אירופה, יש שיעור גבוה יחסית של סרטן הקיבה. כמו כן, הירידה בשכיחות סרטן הקיבה במדינות המערב, מתרחשת במקביל לירידה בשכיחות הזיהום מהליקובקטר פילורי.
ייתכנו סיבוכים נוספים להליקובקטור פילורי מחוץ למערכת העיכול, כגון מחלות כלי דם, מחלות עור ומחלות לב טרשתיות.
טיפולים ותרופות
החיידק עמיד לתרופות רבות. על מנת לגרום להכחדה מוחלטת שלו, יש צורך בשילוב של מספר תרופות יחד.
הטיפול המקובל כיום נקרא "הטיפול המרובע", וכפי שמרמז שמו, הוא מורכב מארבע תרופות שיש ליטול במשך 10-14 ימים.
כחודש לאחר הטיפול מומלץ לבצע תבחין נשיפה על מנת לאשר את הצלחת הטיפול.
חולים שעברו הכחדה לחיידק אינם נחשבים יותר לנשאים. יתרה מכך, בחולים שלקו בכיב במערכת העיכול, הכחדת החיידק מונעת משמעותית הישנות של הכיב.
טיפול טבעי בהליקובקטור פילורי כולל תוספי תזונה אשר יכולים להפחית במידה מסוימת את התסמינים, אך אין ביכולתם להכחיד את החיידק באופן מוחלט או למנוע את הסכנות כתוצאה מנוכחותו במערכת העיכול.
מניעה
לא קיימות כיום דרכים למנוע הדבקה בהליקובקטר פילורי,
אך בדומה לכל חיידק שעובר בצורת הדבקה פקו-אוראלית (במגע עם צואה נגועה) ואורו-אוראלית (מפה לפה), מומלץ להקפיד על היגיינה אישית, שטיפת ידיים תדירה, בפרט לאחר ביקור בשירותים, והקפדה על שימוש אישי בלבד בכלי אוכל ושתייה (גם בין בני משפחה).
שאלות ותשובות
- רציתי לברר את השפעת הכדור קרטיה על הקיבה, אני מאוד חוששת, כי סבלתי בעבר מכאבי בטן בשל הליקובקטר. אני סובלת מהיפרטרופיה קרדיומיופתית. כיצד ניתן למזער את הנזק בקיבה עם לקיחת כדור הקרטיה?
- סבלתי בעבר מכיב פפטי והיה לי החיידק הליקובקטר פילורי. סבלתי מגיל קטן, 12-11, מכאבי בטן בלילה, ולא כל כך התייחסו לזה. רק בגיל 16-15 התחלתי לבדוק לעומק מה קורה לי, ובגיל 16, אחרי הרבה בדיקות דם וצילומים לא מצאו מה יש לי, עד שהרופא החליט לעשות לי אנדוסק
- לפני כחודש סיימתי טיפול נגד הליקובקטר פילורי בקיבה, ומאז אני סובלת מריח רע בנרתיק. תרבית שבוצעה העלתה כי ישנם חיידקים בנרתיק, שלטענת הגינקולוגית, נמצאים בו באופן טבעי, אבל אצלי הם רבים יותר. קיבלתי טיפול בנרות דלאסין ואגיסטן אך אין שיפור במצב. מה ע
- האם לקיחת פרוביוטיקה בזמן הטיפול התרופתי בהליקובקטר פילורי יכולה להזיק לחיסול החיידק ולפגוע בטיפול? להיפך, ככל הידוע לפי שני מאמרים שפורסמו בספרות הרפואית, האחד על מחקר בחיות מעבדה והשני (מאמר מקוריאה שפורסם בשנת 2007) בבני אדם, כמה זנים של חיידקי
- נתבקשנו על ידי רופא גסטרואנטרולוג מומחה לילדים לערוך בדיקת אולטרסאונד לבן שלי בן ה 11 בבטן העליונה, כולל כליות ואגן קטן. זאת מכיוון שיש חשש שהוא סובל מכיב בקיבה או מחיידק הליקובקטר. מה זה אגן קטן, ומה הקשר שלו לכאבי בטן?
- אני מטופלת במתוטרקסאט לדלקת מפרקים, ויש לי גם חיידק הליקובקטר בקיבה. קיבלתי טטראציקלין + מוקסיפן. לאחר יומיים של נטילת האנטיביוטיקה הרגשתי חולשה ותחושת עילפון. צפיתי באינפומד באינטראקציה שבין התרופות, וראיתי שעלולה להיגרם הרעלת מתותרקסאט. האם עלי
- יש לי כאבי בטן בצד שמאל למעלה כבר כמה שנים. לפני שנה נשלחתי לעשות צילום קיבה והתגלה פצע. במשך כל הזמן הזה יש לי בטן נפוחה מאוד, ומדי פעם כאבים שמוקרנים לרחם ולגב התחתון. אני משתמשת בכדורים נוגדי חומצה. אם אני לא אוכלת, יש לי כאבים איומים, כאילו "
- רציתי לברר איפה ניתן לבצע בדיקת נשיפה לגילוי הליקובטר פילורי.
- האם יש קשר בין החיידק הליקובקטר פילורי לבין קשיים בבליעה? לא. קשיים בבליעה יכולים להופיע כתוצאה ממגוון סיבות, ועל מנת לדעת מהי הסיבה, נחוץ בירור מעמיק אצל רופא גסטרואנטרולוג. הבירור צריך להתחיל בשמיעת תיאור הבעיה, ולאחר מכן נערכות בדיקות מתאימות:
- אני בן 72. עקב גילוי חיידק הליקובקטר פילורי קיבלתי מוקסיפן פורטה וקלארידקס 2, כדורים מכל סוג פעמיים ביום, וכן לוסק במינון של 1 ביום. אני מרגיש חולשה איומה ושוכב במיטה רוב היום. האם כך זה יהיה כל זמן הטיפול?
מאמרים בנושא הליקובקטר פילורי


חיסול החיידק הליקובקטר פילורי מונע החזר קיבה-ושט לכתבה המלאה


מחקר חדש מצביע על קשר בין מיגרנה לחיידק נפוץ לכתבה המלאה