זולפידם (Zolpidem)
מידע נוסף
שמות מסחריים
כללי
זולפידם הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות סטילנוקס, זודורם ואמביאן CR - המשתייך לקבוצת תרופות היפנוטיות מרגיעות לטיפול בבעיות שינה. לזולפידם השפעה מהירה יחסית ולכן הוא גם עוזר למי שמתקשה להירדם.
יעיל לטיפול ב:
זולפידם (סטילנוקס, זודורם, אמביאן CR) מיועד לטיפול בבעיות שינה הכוללות חוסר שינה, קשיי הירדמות והפרעות שינה, כמו נדודי שינה מזדמנים או נדודי שינה חולפים (נמשכים עד שבוע), ולשמירה על שינה רצופה.
לרוב, הטיפול בזולפידם (סטילנוקס, זודורם, אמביאן CR) הוא קצר טווח (7 עד 10 ימים), ובכל מקרה לא יותר מארבע שבועות.
צילום: shutterstock
הנחיות חשובות:
אם נוטלים זולפידם (סטילנוקס, זודורם, אמביאן CR) תקופה ממשוכת בצורה רציפה, הוא עלול לגרום לסבילות (ירידה הדרגתית בהשפעת התרופה). בנוסף, זולפידם עלול לגרום להתמכרות, לכן לא רצוי להשתמש בו יותר מארבעה שבועות ברציפות.
קראו עוד: נדודי שינה: כל ההרגלים שיעזרו לכם לישון טוב יותר - ואלו שיפריעו
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש בזולפידם (סטילנוקס, זודורם, אמביאן CR) במקרים הבאים:
-רגישות לחומר הפעיל עצמו או למרכיבים האחרים של התרופה.
-התנהגות לא מודעת בעבר, במהלך השינה אחרי נטילת תרופה זו (כמו נהיגה, הכנת מזון ואכילתו, שיחה).
-אם שתיתם אלכוהול בערב או לפני השינה.
-אם אין באפשרותכם לישון במשך 7-8 שעות ברציפות.
-אם כבר לקחתם תרופות אחרות שנועדו לסייע בבעיות שינה.
-במקרה של אי ספיקת כבד חמורה.
כמו כן, זולפידם (סטילנוקס, זודורם, אמביאן CR) אינו מיועד לטיפול בבעיות שינה אצל ילדים ומתבגרים עד גיל 18 שנים.
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות. ניתן לחצות את הטבליה, אך לא מומלץ לכתוש או ללעוס.טבליות בשחרור מושהה. אין לחצות, לכתוש או ללעוס את הטבליות.
תדירות וזמן נטילה
טבליה אחת ליום, סמוך לשינה. רצוי על קיבה ריקה (שעתיים אחרי ארוחה), כי מזון מאט מאד את השפעת התרופה.טווח המינון
מינון התחלתי לנשים 5-6.25 מ"ג ולגברים 5-12.5 מ"ג לפני השינה. מינון רגיל: 10 מ"ג בטבליה בשחרור מיידי, 6.25-12.5 מ"ג בטבליה בשחרור מושהה ליום.תחילת ההשפעה
30-60 דקות.משך ההשפעה
6-8 שעות.תזונה
מומלץ ליטול את התרופה על קיבה ריקה, שעה לפני או שעתיים אחרי הארוחה. מזון מפחית את ספיגת התרופה, ומעכב את פעילותה.אחסון
לשמור במקום קריר (עד 25 מעלות) ויבש.
מנה שנשכחה
ניתן לקחת מיד כשנזכרים, בתנאי שמתאפשרת שינה של 7-8 שעות לאחר מכן. אין לקחת מנה כפולה.הפסקת התרופה
אם לוקחים את התרופה ברציפות למשך פחות מעשרה ימים, אפשר להפסיקה בביטחון כאשר אין בה צורך יותר.אך אם התרופה נלקחה לתקופה ממושכת יותר יש להיוועץ ברופא, והוא יפקח על ירידה הדרגתית במינון. במקרים נדירים, הפסקה פתאומית לאחר שימוש קבוע וממושך עלולה להוביל לתופעות גמילה כגון: רעד, שלשולים, בחילות, הזעה, חרדה וחוסר שינה.
מינון עודף
סביר להניח שמנה עודפת מקרית לא תגרום בעיות מיוחדות. מנות עודפות גדולות עלולות לגרום תרדמה לא רגילה, יש ליידע את הרופא.אזהרות
הריון
אין להשתמש, אלא בהוראת רופא. התרופה עלולה לגרום לדיכוי נשימה אצל ילודים שאמאותיהם השתמשו בתרופה סמוך לפני הלידה.הנקה
יש להיוועץ ברופא לפני השימוש.תינוקות וילדים
התרופה אינה מיועדת לילדים ומתבגרים מתחת לגיל 18.קשישים
רצוי מינון מופחת. יש להיזהר בקימה משכיבה מחשש לסחרחורת ונפילות.נהיגה
מומלץ להימנע מנהיגה, כיוון שהתרופה עלולה לגרום לסחרחורת.אלכוהול
אין לשתות יין ומשקאות חריפים בזמן הטיפול בתרופהניתוח והרדמה כללית
יש לדווח למנתח או למרדים על נטילת תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- הפרעות נשימה
- מחלת ריאות
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- חולשת שרירים
- שימוש לרעה באלכוהול או בסמים בעבר
- בעיות בעבר של שימוש לרעה בתרופות
- הפרעה נפשית
- דיכאון
- מחשבות התאבדות
- הריון/ הנקה או תיכנונם
- אי סבילות לסוכרים מסויימים
תופעות לוואי
תופעות לוואי
כל תרופה עלולה לגרום לתופעות לוואי בעוצמה ובשכיחות שונות בין המטופלים.
תופעות הלוואי השכיחות ביותר של סטילנוקס, זודורם ואמביאן CR עלולות לכלול: כאב ראש, נמנום, חולשה, סחרחורת, נדודי שינה, פגיעה בערנות, שלשול, כאב גב, יובש בפה, סינוסיטיס, הפרעה בראייה, זיהומים בדרכי השתן, כאבי פרקים, כאבי שרירים, זיהום בדרכי הנשימה העליונות, או התחתונות.
אך השפעות אלה פוחתות בדרך כלל לאחר הימים הראשונים של הטיפול.
כמו כן, יתכנו טשטוש, ישנוניות וירידה בקואורדינציה גם ביום למחרת, לכן יש סיכון גבוה יותר בנהיגה, הפעלת מכונות ונפילות.
תופעות הלוואי חמורות יותר של סטילנוקס, זודורם ואמביאן CR קשורות להשפעה המדכאת של זולפידם על מערכת העצבים המרכזית וכוללות: חרדה, ירידה בזיכרון, ירידת לחץ דם במעבר משכיבה לעמידה, מחשבות והתנהגויות לא רגילות (עוינות, חברתיות מוגזמת, בלבול, חוסר מנוחה, הזיות, החמרת דיכאון או מחשבות אובדניות).
במקרים נדירים דווח גם על הליכה, אכילה, קיום יחסי מין או ביצוע פעולות אחרות בזמן שאדם אינו ער ואינו מודע למתרחש סביבו, במיוחד כשנוטלים זולפידם יחד עם תרופות מרגיעות אחרות או שותים אלכוהול.
אם מצב נדודי השינה מחמיר או לא משתפר תוך7-10 ימים, ייתכן שקיים מצב רפואי אחר שגורם לבעיות שינה- יש לפנות לרופא.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
שילוב זולפידם עם תרופות הבאות עלול לגרום לתגובות בלתי רצויות, סיכונים או להפחית מיעילות הטיפול:תרופות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית כגון: תרופות נוגדות פסיכוזה, נוגדי דיכאון, נוגדי כאב אופיאטיים, תרופות לטיפול בנדודי שינה או חרדה, עלולות להגביר את ההשפעות של זולפידם על מערכת העצבים המרכזית ועלייה בסבירות לתופעות לוואי של שתי התרופות.
תרופות לטיפול בפטרת הנלקחות דרך הפה: קטוקונאזול, פלוקונאזול, איטראקונאזול ווורוקונאזול - עלולות להעלות את רמות הזולפידם בדם, וכן להגביר את תופעות הלוואי של התרופה.
ריפאמפין - עלול להפחית את יעילות זולפידם.
השפעת שימוש ממושך
תרופה זו אינה מיועדת לשימוש ארוך-טווח.שימוש קבוע בתרופה למשך מספר שבועות עלול להביא לסבילות (ירידה בהשפעה), כי הגוף מתרגל לתרופה. במקרים מסוימים שימוש ממושך עלול לגרום לשינויים בהתנהגות ולהופעת מחשבות טורדניות.
גמילה פתאומית מהתרופה לאחר שימוש קבוע וממושך עלולה להוביל לתופעות לוואי, כגון: רעד, שלשולים, בחילות, הזעה, חרדה וחוסר שינה.
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- ברצוני לשאול שאלה הקשורה לפעילות הלב. אני עוסק בחשמל ולאחרונה קיבלתי מכת חשמל בעת עבודתי בלוח חשמל חי. לאחר מאיות השנייה נותקתי ממכה זו (באופן עצמאי) והרגשתי רעד לכמה דקות קצרות , ברצוני לדעת איך אני יכול לדעת עם הלב נפגע ? ולמי אני פונה ?
- אני לוקחת פלוטין נגד דיכאון, דבר שמונע ממני להנות מיחסי מין. איזה כדור אני צריכה לקחת כדי שאוכל להנות מיחסי מין, כתוספת לפלוטין?
- האם יש בכבד האדם מעין וסת אשר מווסת את ספיגת האלכוהול בדם מעל אחוז מסוים ? במידה וזה נכון, אשמח אם תוכלו להפנות אותי לחומר מקיף אשר יוכל להסביר את הנושא.
- יש לי שרירן בגודל 5 ס"מ, ובנוסף התגלתה ציסטה בשחלה שמאלית. הייתי רוצה לדעת האם יש טיפול ברפואה משלימה ?
- אני בן 68, חולה במחלת פרקינסון כבר 6 שנים, ומטופל בכמות גדולה של תרופות. כל יום אני לוקח: 4.5 דופיקר, 2 יומקס, 3 קומטן. לפני 3 חודשים הוסיף לי הרופא המטפל רקוויפ בגלל תופעה של דיסקינזיה. לא היה שיפור, להיפך, תופעה חדשה הופיעה: בבת אחת, באמצע הליכה, הרגליים כאילו נדבקות לי לרצפה ואין לי שום יכולת לזוז. תופעה זו מופיעה לפחות פעם אחת ביום, בשעות הערב, לכמה שעות. בביקורי האחרון אצל הרופא הוא הוסיף לי עוד 3 קומטן וכדור אחד של ציפרלקס. מה תופעה זו? נאמר לי שזו המחלה. אני חושב שצריך להיות טיפול או תרופה נגד זה.
- הנכד שלי, בן שנתיים, ילד חכם מאוד, וסובל מהפרעות שינה קשות: חלומות, דיבור מתוך שינה, בכי מתוך שינה, חוסר מנוחה מוחלט, סיבובים בתוך המיטה, התהפכויות ושינה בכלל לא רגועה. אימו בהריון מתקדם. ניכר שהוא סובל מפחדים רבים כי אנו חיים במושב, והוא נלחץ אם עגל
- החיידק klebsiella pneumoniae - קלבסיאלה פנאומוניה - נמצא שנה במערכת השתן, והטיפול בחיידק לא מגיב לטיפולים אנטיביוטיים. מה הטיפול הנכון והדרוש לעשות?
- אני בת 38. מדי שנה אני סובלת מאלרגיה עונתית באביב, שמתבטאת בנזלת אלרגית קשה וגירוי בעיניים עד כדי דלקת. היות שאנטיהיסטמינים שונים לא עוזרים, אני מקבלת מדי שנה זריקה אחת של דיפרוספן. אני בהריון. גם השנה היגעתי למצב כזה של אלרגיה, ולאחר התייעצות עם המרכז הטרטולוגי בהדסה, רופאת האלרגיות שלי נתנה לי זריקת דיפרוספן בשבוע ה-21 של ההריון, במינון 1 מ"ל (אם אינני טועה). למרות אישור המרכז הטרטולוגי אני רוצה לדעת אם יש סיכונים בקבלת הזריקה בשלב זה, ואם כן מהם. האם היה עדיף להימנע מן הזריקה בכל זאת? אם בהמשך תתפתח האלרגיה שוב, האם יש סיכון בזריקה נוספת?
- דודי בן 45 וארבע אצבעות שלו נכרתו ממסור בנגריה. הוא סובל מאוד מכאבים המכונים אפקט הפנטום. כיצד ניתן לעזור לו? תופעת הפנטום (phantom) לאחר איבוד אחד מאברי הגוף עקב קטיעה או גם עקב חוסר התפתחות מולדת, היא תופעה שמוכרת זמן רב, של תחושה של איבר שאיננו עוד, בדרך כלל של גפה, אולם לפעמים גם של איבר פנימי. התחושות אותן מרגישים כביכול באיבר שנקטע כוללות זרמים, גרד, ותחושת חום וקור. תחושת כאב עז בגפה הקטועה היא כאב הפנטום, ויש להפרידה מתופעת הפנטום. כאב פנטום הוא כאב המתחיל מספר ימים לאחר כריתת האיבר, ובא וחולף לסירוגין. מי שחש בו מרגיש כאב בחלק המרוחק יותר של הגפה החסרה, שיכול להתעורר כתוצאה מגירויים סביבתיים, כולל לחץ נפשי. קרוב לוודאי שמקור התופעה והכאב הוא באיזורים עמוקים במוח, שם נשמרת תדמית הגוף כולו, וקשרי עצבים שהיו בגפה שנכרתה יוצרים מעין "קצר" הגורם לגירוי נקודתי במוח. דיעה זו אומתה בבדיקות הדמייה מגנטיות (MRI) וטומוגרפיה פוזיטרונית (PET), ואושרה לאחר מכן במספר ניסויים בהם הושתל קוצב לאותם מוקדים במוח, שיצר אימפולסים חשמליים שהצליחו להפחית או אף להעלים את התקפי הכאבים. הוכחות אלו סתרו את הדיעה שהיתה מקובלת שנים רבות שהבעיה היא בעיקרה פסיכולוגית. מגוון דרכי הטיפול הניתנות בעקבות בדיקת רופא נוירולוג או רופא מומחה לכאב הוא רחב ביותר, וחלקו ניסויי, או ניתן בלא הוכחות ברורות לגבי היעילות. דרכים אלה כוללות תרופות מסוגים שונים הכוללות נוגדי דיכאון, נוגדי התקפים אפילפטיים או תרופות נרקוטיות נוסו עם תוצאות מעורבות. אקופונקטורה (דיקור במחטים), גירוי חשמלי עצבי מקומי, הזרקת חומרים מאלחשים מקומיים. ניתוח חוזר של הגדם בהנחה שיש בו פקעת עצבים הגורמת לכאב (נוירומה). גירוי חשמלי מוחי נקודתי. שימוש בטכניקות של מציאות מדומה (virtual reality) בה המטופל לומד להפעיל את הגפה המדומה. בטכניקה זו נרשמו מספר הצלחות לשיכוך הכאב. אני ממליץ למטופל לפנות למרפאת כאב, הנמצאת בכל אחד מהמוסדות הרפואיים כולל קופות החולים, לשם בדיקה וייעוץ היכולים להועיל. בברכה ד"ר נחום ורבין
- בתי בת 8 חודשים, והבוקר היתה לה יציאה קשה מאוד וגדולה, מלווה בדם שנמצא בחיתול ובצידי פי הטבעת. מה זה? וכיצד ניתן לטפל? ואם זה פיסורה, האם זה יעבור לה במשך הזמן (בגלל גילה הצעיר) או לא?