דלג לתוכן

ניתוח עפעפיים, הרמת עפעפיים (Blepharoplasty)

Blepharoplasty

מתאים לטיפול ב:

  • גרענת
  • צניחת עפעפיים
המומחים של Infomed מסבירים:

עפעף הוא קפל עור שנסגר מעל העין כדי להגן עליה. ישנם עפעפיים עליונים ותחתונים, ודברים רבים יכולים להשפיע על העפעפיים או קשורים לעפעף[1]. בעיה בעפעפיים יכולה להיות כואבת, להגביל את הראייה ולהשפיע על המראה. בעיות בעפעפיים כוללות בין היתר עפעפיים עליונים נפולים (פטוזיס) ועודף עור של העפעפיים. למרבה המזל, רופא עיניים יכול לטפל בסוגים רבים של בעיות, וגם לבצע ניתוח עפעפיים - הליך להרמת העפעפיים לצורכי אסתטיקה או לשיפור שדה הראייה[2].

מטרת ניתוח עפעפיים

 

ניתוח עפעפיים הוא ניתוח המתקן עפעפיים נפולות באמצעות הסרת עודפי עור, שרירים ושומן. ככל שמתבגרים, העפעפיים נמתחים והשרירים התומכים בהם נחלשים. כתוצאה מכך, עודף שומן עלול להצטבר מעל ומתחת לעפעפיים, ולגרום למראה של גבות נפולות, עפעפיים עליונים נפולים ושקיות מתחת לעיניים, המשווים מראה עייף ומבוגר יותר[3].

מלבד המראה המבוגר יותר, צניחת עפעפיים עלולה גם לפגוע בראייה, במיוחד בחלקים העליונים והחיצוניים של שדה הראייה. ניתוח הרמת עפעפיים יכול לצמצם או להעלים לחלוטין את בעיות הראייה ולגרום לעיניים להיראות צעירות וערניות יותר[3].

 

רופא/ה מצייר סימונים על מטופלת לפני ניתוח הרמת עפעפיים

Shutterstock | puhhha

באילו מקרים מומלץ לשקול ניתוח הרמת עפעפיים?

עור העפעפיים דק מאוד ונוטה להימתח לאורך הזמן. לפעמים הוא נמתח יותר מדי וגורם לעודף עור עפעפיים. כאשר זה קורה לעפעף העליון, הדבר עלול להגביל את הראייה. כאשר עור העפעף התחתון נמתח, ייתכן שיש שייוצרו מעין "שקיות" מתחת לעיניים[2].

במקרים הבאים, סביר להניח שהרופא/ה ימליץ על ניתוח הרמת עפעפיים[4]:

  • העפעפיים נפולים או מונעים מהעיניים להיפתח לגמרי או מקשים על פתיחת העפעפיים התחתונים.
  • העפעפיים העליונים נפוחים.
  • קיימים עודפי עור באזור העפעף העליון אשר חוסמים את שדה הראיה.
  • העפעפיים תחתונים נפולים וגורמים לחשיפת לובן העין הנמצא מתחת לקשתית העין (החלק הצבעוני של העין).
  • קיימים עודפי עור בעפעפיים התחתונות.
  • ישנן שקיות מתחת לעיניים.

במידה והניתוח נעשה אצל פלסטיקאי או פלסטיקאית, ניתן לשלבו יחד עם ביצוע הליך ניתוחי אחר, כגון הרמת הגבות, מתיחת פנים או החלקת עור הפנים. במידה והניתוח נועד רק לשפר את המראה, סביר להניח שהוא לא יכוסה על ידי ביטוח הבריאות.

מה חשוב לדעת לפני הניתוח?

לפעמים, מצח וגבה נפולים יכולים לגרום לעפעף להיראות כאילו הוא נפול. במקרים אלו, ייעוץ עם רופא/ה מומחה עשוי להבהיר כי מדובר בבעיה אחרת ואולי אף יומלץ על הרמת גבות במקום[5].

רק מצבם של קמטים בעור, אשר יחתכו בניתוח, צפוי להשתפר. קפלי העור המשתרעים על הלחי לא ישתפרו בדרך כלל. במקרה של קמטים ועור רפוי במקומות אחרים על הפנים והצוואר, ייתכן שיומלץ לבצע מתיחת פנים או מתיחת צוואר במקביל לניתוח העפעפיים[5].

למרות שהרמת עפעפיים היא הדרך הטובה ביותר להפחית צניחת עפעפיים, לפעמים ניתן להשתמש בטיפולים אחרים שיעזרו בשיפור הקמטים והצניחה באזור. מומלץ להתייעץ עם רופא/ה לגבי טיפולים אלו, הכוללים בין היתר שימוש בחומרי מילוי, בוטוקס ועוד[5].

 

הכנה להרמת עפעפיים

המועמדים הטובים ביותר לניתוח הם אנשים בני 30 ומעלה, בדרך כלל במצב בריאותי טוב ואין להם בעיות עיניים אחרות[6].

בשלב ראשון, בטרם ייקבע התור לביצוע ניתוח עפעפיים, יש להיפגש עם מנתח/ת פלסטי/ת על מנת לדון לגבי יעילות הטיפול במקרה שלך. פגישה זו כוללת בין השאר סקירה של ההיסטוריה הרפואית, כולל שאלות בנוגע למחלות בעבר ובהווה. יש לעדכן את הרופא/ה במידה ואת/ה סובל/ת מאחד מהמצבים הבאים: מחלת עיניים כגון גלאוקומה, עין יבשה או היפרדות רשתית; הפרעות בבלוטת התריס, כגון מחלת גרייבס או תת פעילות או פעילות יתר של בלוטת התריס; מחלות לב וכלי דם, לחץ דם גבוה או הפרעות אחרות במחזור הדם; סוכרת; כל מחלה קשה אחרת[6].

יש לעדכן את הרופא/ה לגבי תרופות שניטלות על בסיס קבוע, כולל תרופות אשר נמכרות ללא מרשם, אלכוהול, טבק, סמים, ותוספי מזון טבעיים[3], כולל גינקו, ג'ינסנג, שום וזנגוויל, אשר עלולים ליצור בעיות של דימום יתר.

הרופא/ה יבצע בדיקת גופנית מקיפה, הכוללת בדיקת ראייה וייצור הדמעות. ייעשה שימוש במכשור מיוחד על מנת למדוד חלקים מן העפעף. בנוסף, ייעשו צילומים לפני הניתוח – צילום של העפעפיים ממספר זוויות שונות. תמונות אלה יסייעו בתכנון מהלך הניתוח ובהערכת ההשפעות ארוכות הטווח שלו[3].

יתקיים דיון אשר יסייע לתאם ציפיות על מנת שתוצאות הניתוח יהיו לשביעות רצונך המלאה. מומלץ  לשוחח עם הרופא/ה לגבי המניעים לניתוח ולתוצאות להן את/ה מצפה. הרופא/ה יוכל לומר האם הציפיות תואמות את התוצאות הצפויות[3].

לפני ביצוע ניתוח עפעפיים יש להפסיק ליטול תרופות שונות כגון אספירין, איבופרופן (אדוויל, מורטין ואחרים), ותרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים, כמו גם תוספי מזון על בסיס טבעי אשר ידוע שהם עלולים לגרום לדימום יתר. ההמלצה היא להפסיק ליטול את התרופות שבועיים לפני מועד הניתוח. ניתן להמשיך ליטול תרופות רק במידה והן אושרו על ידי הרופא/ה[3].

יש להימנע מחשיפה מיותרת של העור לאור השמש כשבוע לפני מועד הניתוח ובמשך שלושה חודשים לאחריו.

מומלץ להפסיק לעשן מספר שבועות לפני הניתוח. עישון עשוי להפחית את יכולת ההחלמה לאחר הניתוח[3].

מומלץ לדאוג שיהיה לצידך אדם קרוב שידאג להסעתך הביתה לאחר הניתוח. אם יומלץ להשאירך לאשפוז בלילה הראשון שלאחר הניתוח, יש לדאוג מראש שמישהו ישהה איתך וידאג ללוות אותך למחרת לביתך[3].

 

תהליך ניתוח עפעפיים

ניתוח עפעפיים מבוצע בדרך כלל במרפאות החוץ באשפוז יום, והוא מבוצע תחת הרדמה מקומית. הרופא/ה יזריק אל רקמת העפעפיים חומר מרדים, וכן יינתנו תרופות במתן תוך ורידי (אינפוזיה) על מנת לסייע לך להירגע. תרופות אלה יגרמו לטשטוש, אך לא להירדמות.

במידה ומדובר בניתוח עפעפיים של העפעף העליון ושל העפעף התחתון בו זמנית, הניתוח יעשה תחילה על העפעף העליון. יתבצע חתך לאורך הקפל הטבעי של העפעף העליון, לאחר מכן הוא יוסר העור העודף ומעט מרקמת השריר והשומן הנמצאים מתחת לעור. הסגירה של החתך מבוצעת על ידי תפירה עדינה שכמעט ולא תותיר אחריה צלקת. לעיתים משתמשים לסגירת החתך באגד מיוחד או בדבק כירורגי לעור.

החתך שמבוצע העפעף התחתון מבוצע ממש מתחת לקו הריסים, באזור הקמט הטבעי של העין או ממש בתוך העפעף התחתון. הרופא/ה יסיר רקמת שומן עודפת, שרירים ועור עודף. מיקום התפרים מצידו הפנימי של העפעף או מתחת לקו הריסים, תלוי במיקומו של החתך המבוצע.

במידה והעפעף נופל קרוב מאוד לאישון, ניתוח עפעפיים יבוצע יחד עם הליך ניתוחי נוסף לטיפול בבעיה זו המכונה צנחת (ptosis).

אחרי הניתוח

ניתוח עפעפיים אורך בדרך כלל פחות משעתיים, הדבר תלוי בכמות ובמיקומה של הרקמה העודפת שיש להסיר. לאחר הניתוח עוברים להתאושש בחדר ההתאוששות, שבו ניתן לעקוב אחר תהליך ההתאוששות שלך. לרוב, מאוחר יותר באותו היום ניתן לשוב ולהמשיך את תהליך ההחלמה בבית.

לאחר ניתוח עפעפיים יש למרוח משחה ולשים טיפות עיניים על מנת לשמור על העיניים מפני התייבשות. המשחה תגרום בדרך כלל לטשטוש מסוים בראייה, אך זהו מצב זמני. לאחר הניתוח ייתכנו תופעות לוואי נוספות כגון עיניים דומעות, רגישות יתר לאור וראייה כפולה.

בתחילה החתכים יהיו אדומים ונראים לעין. ייתכן והעפעפיים יהיו נפוחים וחסרי תחושה למשך מספר ימים. נפיחות והופעת חבלות, בדומה ל"פנס" בעין, יימשכו קרוב לוודאי כשבוע ימים ויותר. ניתן להשתמש ברטיות קרח או תחבושות קרות על העיניים על מנת לצמצם את הנפיחות.

מומלץ לקחת כשבוע חופש מהעבודה כדי להתאושש מניתוח עפעפיים, שכן במשך תקופה זו גם ניתן יהיה להבחין בניתוח. כמו כן, לא ניתן לנהוג במשך מספר ימים לאחר הניתוח[7].

במידה וסגירת החתך בוצעה בעזרת תפרים, אלה יוצאו לאחר כשלושה עד ארבעה ימים.

במידה ולא התקבלו מהרופא/ה הוראות או הנחיות אחרות, יש לנקוט באמצעי הזהירות הבאים, בשבוע שלאחר ניתוח עפעפיים[7]:

  • להימנע מהרמת משאות כבדים.
  • להימנע משחיה.
  • להימנע מפעילות מאומצת כגון התעמלות אירובית או ריצה.

לצורך הקלה, מומלץ לנקוט בפעולות הבאות[7]:

  • השעינו את הראש עם כריות למשך מספר ימים, בזמן מנוחה, כדי להפחית את הנפיחות.
  • הקפידו לנקות בעדינות את העפעפיים באמצעות משחה או טיפות עיניים שניתנו מהרופא/ה.
  • שימו רטיות קרות על עין במשך כמה ימים (כגון חבילת סנפרוסט קפואה עטופה במגבת).
  • הרכיבו משקפי שמש כדי להגן על העיניים מפני השמש והרוח.
  • קח אקמול או משכך כאבים אחר כדי להקל על כל כאב.

יש לגשת באופן מידי לטיפול רפואי במידה ומופיע אחד או יותר מהסימנים הבאים: קוצר נשימה, כאבים בחזה, הפרעות בקצב הלב, כאבים חריגים, דימומים או הפרעות בראייה.

סיכונים וסיבוכים אפשריים

כמו בכל הליך ניתוחי אחר, כך גם ניתוח עפעפיים נושא בצידו מספר סיכונים, כגון הסכנה להופעתו של זיהום, דימום, קריש דם או תגובה אלרגית לחומר ההרדמה.

תופעות אשר אופייניות לסוג ניתוח זה כוללות בין השאר[7]:

  • ראייה מטושטשת או כפולה.
  • העיניים נראות מעט לא אחידות (א-סימטריות).
  • שטף דם מתחת לעור (המטומה) – תופעה שבדרך כלל נעלמת מעצמה לאחר מספר שבועות.
  • צלקות בולטות.

לעתים נדירות, הרמת עפעפיים עלולה לגרום לבעיות חמורות יותר כגון[7]:

  • פגיעה בשרירי העיניים.
  • העפעף התחתון צונח מהעין ופונה החוצה.
  • העפעף התחתון צונח מטה ומראה את הלבן של העין מתחת לקשתית העין (נסיגת עפעפיים).
  • ליקוי ראייה – תופעה נדירה מאוד, ואנשים רבים מגלים שהראייה שלהם משתפרת בטווח הארוך.

לעיתים, מטופלים מגלים שהאפקט הרצוי לא הושג וחשים שהם זקוקים לניתוח נוסף[7].

מומלץ לשוחח עם הרופא/ה כיצד סיכונים אלה יכולים להשפיע עליך. ההבנה של כל הסיכונים הכרוכים בביצוע ניתוח עפעפיים, ושקילת כל היתרונות שבו, יכולים לסייע לך להחליט האם ניתוח זה הוא אפשרות אשר טובה ומועילה במקרה שלך.

תוצאות הרמת עפעפיים

היעלמותן של הצלקות באזור הניתוח יכול להימשך כשישה חודשים ואף מעבר לכך. יש לשמור על העור העדין של העפעפיים מפני חשיפה מיותרת לאור השמש במשך זמן זה.

מרבית בני האדם אשר עברו ניתוח עפעפיים יוצאים מרוצים מן התוצאה הסופית של הניתוח. הם מרגישים עלייה בביטחון העצמי כתוצאה מן המראה הצעיר והחיוני יותר. לצד זאת, חשוב להיות מציאותי לגבי הציפיות מהניתוח. ניתוח עפעפיים יכול לשפר את המראה, אך אין לצפות שהוא ישנה באופן דרמטי את המראה שלך. לאנשים רבים יש עיניים שאינן מיושרות לחלוטין או שהן בעלות גדלים זהים. תכונות אסימטריות אלו לא ישתנו לאחר הניתוח ומבנה הפנים לא צפוי להשתנות. חשוב להכיר היטב את הפנים לפני ההחלטה לעבור ניתוח[6].

למרבית בני האדם תוצאות ניתוח עפעפיים יישמרו לכל ימי חייהם, אולם ישנם בני אדם אשר צניחת העפעפיים שלהם עלולה לחזור בשנית.

רופאים בתחום

עיניים
ד"ר משה מלכין מנתח עיניים בכיר ב"אסותא" ת"א
קראו עליי עוד
כירורגיה פלסטית
ד"ר ראניה אלח'טיב פאהום מנהלת המחלקה לכירורגיה פלסטית ומשחזרת בבית החולים בני ציון, חיפה
קראו עליי עוד
עיניים
ד"ר ווהבי ווהבי רופא עיניים; מומחה בנוירואופתלמולוגיה וניתוחי קטרקט
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

מאמרים בנושא ניתוח עפעפיים, הרמת עפעפיים

רואים לך בעיניים: כל מה שצריך לדעת על ניתוח להרמת עפעפיים
רואים לך בעיניים: כל מה שצריך לדעת על ניתוח להרמת עפעפיים
ד"ר יואב אברהמי מאת: ד"ר יואב אברהמי 07/02/2016

עם השנים, העיניים שלנו נראות עייפות יותר, העפעפיים צונחים והעור סביב העיניים נראה מקומט. זה הזמן לבחון אפשרות של ני... לכתבה המלאה

לשפר את מראה אזור העיניים ללא ניתוח
לשפר את מראה אזור העיניים ללא ניתוח
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 05/01/2022

אם אתם.ן רוצים.ות לשפר את מראה אזור העיניים, כדאי שתדעו שישנן אפשרויות שאינן כרוכות בניתוח. הנה כמה מן הטיפולים הנפוצים לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום נוירואופטלמולוגיה ילדים

בניהולו של פרופ' ניצה גולדנברג כהן
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו