דלג לתוכן
המומחים של Infomed מסבירים:

הורים רבים נתקלים בתופעה במסגרתה ילדיהם נוזפים בבובה באופן דומה לאופן בו ננזפו באותו בוקר ע"י הגננת, מתחזים לדמות טלוויזיונית אהודה או עושים עצמם טסים במטוס לאחר שנודע להם על ביטול נסיעה משפחתית לחו"ל. המשחק מהווה בהחלט מוקד פעילות מרכזי אצל ילדים. הפסיכולוג ההתפתחותי פיאז'ה גרס כי המשחק עבור ילדים הוא כלי בעזרתו הם יכולים לבטא את עצמם. משחק סימבולי זה של ילדים ממחיש את היכולות הקוגניטיביות שלהם, ואת דפוסי היחסים שלהם עם אנשים. לילדים יש דחף לשחק, ובאמצעות המשחק הם מסוגלים לתקשר ולפתור קונפליקטים. כלומר, המשחק הוא למעשה שיקוף של המציאות הסובייקטיבית של הילדים.

מהו טיפול במשחק?

ההנחה העומדת במרכזו של הטיפול במשחק היא שהמשחק מסייע לילדים להביע את עצמם. המשחק מאפשר תהליך נפשי מורכב המורכב מרבדים רבים כגון: חשיבה, דמיון, תכנון, פליאה, ספקנות, זיכרון, ניחוש, תקווה, התנסות, חזרתיות ואחרים.

מבחינה התפתחותית לילדים יותר קל לתקשר בעזרת המשחק ולא באמצעות מילים. המשחק למעשה מבטא את חוויותיו של הילד, ומסייע בהצגתן באופן תקשורתי לאחרים. המשחק מסייע לילדים בהתמודדותם מול טראומות וקונפליקטים ומקדם את התפתחותם. הדיאלוג בין הילד למטפל בטיפול מתאפשר דרך המשחק. הילד יכול לשתף את המטפל, והמטפל מצדו מדריך את הילד ומעניק לו תמיכה נפשית.

המסגרת הטיפולית

ניתן לקיים טיפול במשחק במסגרת פרטנית או קבוצתית. בזמן הטיפול יש לספק לילד כלי משחק. על הכלים להיות מצד אחד מגוונים ואטרקטיביים במטרה לעודד את הילד לשחק, אך מצד שני להיות פשוטים כדי להשאיר פתח לדמיונם של הילדים. טיפול במשחק נפוץ במיוחד בגישת הטיפול הדינמית.

אחת הטכניקות הנפוצות בטיפול במשחק היא שימוש בבובות, זאת משום שהן אטרקטיביות, ניטרליות ונעים להשתמש בהן. בעזרת הבובות הילדים מצליחים לשחק משחקי תפקידים עם המטפל בקלות רבה יותר, ובכך מביעים את עצמם. לילדים לרוב קשה להתבטא מילולית ולכן הם עושים זאת באמצעות דיבוב הבובה. למשל, הילד יסביר למטפל שהבובה עצובה מפני שהיא עוברת דירה, במקום להודות שהוא עצמו עצוב בעקבות המעבר.
יתר על כן, ישנם משחקים אחרים אשר משתמשים בהם בטיפול, דוגמת פלסטלינה, ארגז חול, משחקי קופסא, בית בובות, בגדי רופא ובגדי טיפול בתינוקות.

למי מתאים טיפול במשחק?

מחקרים גילו כי טיפול במשחק יעיל עבור בנים ובנות במגוון גילאים. בנוסף אפשר לטפל באמצעות שיטה זו במגוון בעיות רגשיות והתנהגותיות, למשל אגרסיביות, פוביות, הפרעות קשב וריכוז, טראומה, אבל, חרדה, דיכאון, התעללות מינית ובעיות נוספות.

    רופאים בתחום

    יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
    ד"ר מירב שגב
    5.0
    ( 8 חוות דעת )
    "ד"ר שגב רופאה מקצועית, נעימה, רגישה ואדיבה, רואה את טובת המטופלת וקשובה לה. היא הרבה מעבר לגניקולוגית, היא אשה מדהימה! אני מטופלת שלה כבר מספר שנים, לאחרונה ליוותה אותי בהריון מאתגר ותמכה בי לאורכו. היא נתנה מענה לכל שאלה שלי תוך כדי טיפול מקצועי, יסודי ומסור ואני ממליצה עליה בחום!"
    קראו עליי עוד
    ריאות
    ד"ר בת אל בר אלומה רופאה מומחית ברפואת ריאות ילדים
    קראו עליי עוד
    ריאות
    ד"ר יהודה שוורץ מנהל מכון ריאות, בית חולים איכילוב
    קראו עליי עודלקביעת תור

    מאמרים בנושא טיפול במשחק

    רוצים ילד שעוזר לזולת? תנו לו לבחור ולעשות ויתורים
    רוצים ילד שעוזר לזולת? תנו לו לבחור ולעשות ויתורים
    אמילי האודי, מערכת אינפומד מאת: אמילי האודי, מערכת אינפומד 22/07/2014

    ילדים צעירים הם פרו-חברתיים: הם עוזרים לאחרים, חולקים צעצועים ומענישים את אלה שפוגעים באחרים. מחקר חדש ומרתק מוצא ש... לכתבה המלאה

    מה אתם רוצים ואיך תשיגו זאת? המדריך לשינוי
    מה אתם רוצים ואיך תשיגו זאת? המדריך לשינוי
    ד"ר סרג'יו מרצ'בסקי, פסיכיאטר מומח מאת: ד"ר סרג'יו מרצ'בסקי, פסיכיאטר מומח 16/10/2013

    השאלה המשמעותית ביותר שעליכם לשאול עצמכם היא: "מה אני רוצה?" שאלה זו מובילה לסוג ההתנהגות שפסיכולוגים מכנים 'התנהגו... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו