האם אנחנו זקוקים למוצרי חלב?
מאמר חדש שפורסם באחד מכתבי העת המובילים לרפואת ילדים, חושף נתונים חדשים על יעילותם ונחיצותם של מוצרי חלב מעמיד בשאלה את מקומו של חלב הפרה, על כל סוגיו, בתזונת האדם.
3 דקות קריאה
מאמר חדש שפורסם באחד מכתבי העת המובילים לרפואת ילדים חושף נתונים חדשים על יעילותם ונחיצותם של מוצרי חלב, ומעמיד בשאלה את מקומו של חלב הפרה על כל סוגיו, בתזונה שלנו.
המאמר, שפורסם לפני כחודש (יולי 2013) על ידי פרופסור דיוויד לודויג, מומחה לרפואת ילדים ותזונה ופרופסור וולטר ווילט, ראש מחלקת תזונה באוניברסיטת הרווארד, בכתב העת JAMA PEDIATRICS , דן בהמלצה המסורתית לצרוך 3 מוצרי חלב ביום ומוצא חוסר הצדקה מדעית להמלצה זו.
מגיפת ההשמנה במדינות המערב לא פסחה על ישראל, המדורגת במקום החמישי בעולם בהשמנת ילדים. מאחר ומשקאות ממותקים נמצאו קשורים להשמנה, האגודה האמריקאית לרפואת ילדים וארגונים נוספים, המליצו להגביל צריכת משקאות עתירי קלוריות, למעט משקאות המבוססים על חלב דל שומן, שיש אף הממליצים לצרוך שלוש מנות חלב ליום.
ידוע כי שומן רווי הוא גורם סיכון למחלות לב, והרציונל למעבר לחלב דל שומן הוא בהפחתת כמות השומן הרווי שהאדם נחשף אליו. אך כשמוציאים את השומן מהחלב, המוצר פחות טעים ופחות משביע, ולכן למוצרי חלב דלי
שומן רבים, מוסיפים סוכר על מנת לשמר את הטעם. ואכן ישנה עלייה בצריכת חלב ממותק בשנים האחרונות.
הבעיה היא שכאשר מחליפים את השומן הרווי בפחמימות מזוקקות כדוגמת סוכר, הדבר מעלה את רמת הטריגליצרידים בדם, וזה כשלעצמו מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, כך שיצא שכרו בהפסדו.
כמו כן מזונות דלי שומן הם בדרך כלל פחות משביעים, וילדים מפצים על כך בצריכת כמויות גדולות יותר של מזון לצד החלב (עוד קורנפלקס, עוד עוגייה), ותוספת הסוכר למוצר בוודאי אינה עוזרת למיגור מגפת ההשמנה.
הכותבים מציינים כי הסיבה הבריאותית המרכזית שבגינה נהוג עדיין לעודד צריכת מוצרי חלב, היא היותם של מוצרי חלב מקור לסידן, החשוב לבריאות העצמות. אך סידן ניתן להשיג בשפע ממקורות אחרים, לרבות תזונה מלאה מן הצומח, שם הסידן מגיע עם סיבים תזונתיים, וללא השומן הרווי שנמצא בחלב.
מעבר לכך, ברחבי העולם שיעור השברים בעצמות נמוך יותר דווקא באוכלוסיות שאינן צורכות חלב בהשוואה לאוכלוסיות צורכות חלב .ישנם מחקרים המראים שלא רק שחלב אינו עוזר לחיזוק העצמות, אלא הוא אף עושה את הפעולה ההפוכה ופוגע בהן. הספרות הרפואית חלוקה בנושא זה ועדיין לא נאמרה המילה האחרונה.
בנוסף, בתעשיית החלב הפקת חלב מפרות מבוצעת במהלך הריונות והמלטות תכופים, וכתוצאה מכך יש בחלב רמות גבוהות של הורמוני מין נקביים, ויש אנשי מקצוע בעולם הרפואה הקושרים זאת לבגרות מינית מוקדמת הקיימת היום בילדים, וכן לסרטן השד וסרטן השחלות.
עוד אומרים הכותבים כי לאדם אין צורך תזונתי בחלב בעלי חיים, שהוא מזון חדש יחסית אבולוציונית בתזונה האנושית. האדם המודרני קיבל את כל צרכיו התזונתיים אלפי שנים לפני ביות חיות המשק ושימוש בחלב בעלי חיים כמרכיב בתזונה. גם היום ישנן אוכלוסיות בעולם שאינן צורכות חלב או ממעטות בצריכתו, אם מסיבות ביולוגיות (חוסר לקטוז), ואם מהעדפות תרבותיות או אי זמינות של החלב.
מסקנותיהם הבולטות של כותבי המאמר
1. את ההמלצה לצרוך שלושה מוצרי חלב ביום יש להחליף בהמלצה לצרוך אפס מוצרי חלב ביום עד שניים או שלושה לכל היותר.
2. לאנשים שתזונתם מאוזנת וכוללת ירקות, קטניות, אגוזים וגרעינים, החסרונות בתוספת חלב לתזונה עולים על היתרונות והדבר אינו תורם לבריאות.
3. יש להימנע מלהמליץ על החלפת חלב מלא בחלב דל שומן, ויש להתמקד בהגבלת צריכת מוצרי החלב הממותקים.מאת: ד"ר גילה בן דוד, מומחית ברפואת נשים ופוריות וד"ר צביה שיפר, מומחית ברפואת ילדים ותינוקות
המאמר, שפורסם לפני כחודש (יולי 2013) על ידי פרופסור דיוויד לודויג, מומחה לרפואת ילדים ותזונה ופרופסור וולטר ווילט, ראש מחלקת תזונה באוניברסיטת הרווארד, בכתב העת JAMA PEDIATRICS , דן בהמלצה המסורתית לצרוך 3 מוצרי חלב ביום ומוצא חוסר הצדקה מדעית להמלצה זו.
מגיפת ההשמנה במדינות המערב לא פסחה על ישראל, המדורגת במקום החמישי בעולם בהשמנת ילדים. מאחר ומשקאות ממותקים נמצאו קשורים להשמנה, האגודה האמריקאית לרפואת ילדים וארגונים נוספים, המליצו להגביל צריכת משקאות עתירי קלוריות, למעט משקאות המבוססים על חלב דל שומן, שיש אף הממליצים לצרוך שלוש מנות חלב ליום.
ידוע כי שומן רווי הוא גורם סיכון למחלות לב, והרציונל למעבר לחלב דל שומן הוא בהפחתת כמות השומן הרווי שהאדם נחשף אליו. אך כשמוציאים את השומן מהחלב, המוצר פחות טעים ופחות משביע, ולכן למוצרי חלב דלי
שומן רבים, מוסיפים סוכר על מנת לשמר את הטעם. ואכן ישנה עלייה בצריכת חלב ממותק בשנים האחרונות.
הבעיה היא שכאשר מחליפים את השומן הרווי בפחמימות מזוקקות כדוגמת סוכר, הדבר מעלה את רמת הטריגליצרידים בדם, וזה כשלעצמו מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, כך שיצא שכרו בהפסדו.
כמו כן מזונות דלי שומן הם בדרך כלל פחות משביעים, וילדים מפצים על כך בצריכת כמויות גדולות יותר של מזון לצד החלב (עוד קורנפלקס, עוד עוגייה), ותוספת הסוכר למוצר בוודאי אינה עוזרת למיגור מגפת ההשמנה.
הכותבים מציינים כי הסיבה הבריאותית המרכזית שבגינה נהוג עדיין לעודד צריכת מוצרי חלב, היא היותם של מוצרי חלב מקור לסידן, החשוב לבריאות העצמות. אך סידן ניתן להשיג בשפע ממקורות אחרים, לרבות תזונה מלאה מן הצומח, שם הסידן מגיע עם סיבים תזונתיים, וללא השומן הרווי שנמצא בחלב.
מעבר לכך, ברחבי העולם שיעור השברים בעצמות נמוך יותר דווקא באוכלוסיות שאינן צורכות חלב בהשוואה לאוכלוסיות צורכות חלב .ישנם מחקרים המראים שלא רק שחלב אינו עוזר לחיזוק העצמות, אלא הוא אף עושה את הפעולה ההפוכה ופוגע בהן. הספרות הרפואית חלוקה בנושא זה ועדיין לא נאמרה המילה האחרונה.

בנוסף, בתעשיית החלב הפקת חלב מפרות מבוצעת במהלך הריונות והמלטות תכופים, וכתוצאה מכך יש בחלב רמות גבוהות של הורמוני מין נקביים, ויש אנשי מקצוע בעולם הרפואה הקושרים זאת לבגרות מינית מוקדמת הקיימת היום בילדים, וכן לסרטן השד וסרטן השחלות.
עוד אומרים הכותבים כי לאדם אין צורך תזונתי בחלב בעלי חיים, שהוא מזון חדש יחסית אבולוציונית בתזונה האנושית. האדם המודרני קיבל את כל צרכיו התזונתיים אלפי שנים לפני ביות חיות המשק ושימוש בחלב בעלי חיים כמרכיב בתזונה. גם היום ישנן אוכלוסיות בעולם שאינן צורכות חלב או ממעטות בצריכתו, אם מסיבות ביולוגיות (חוסר לקטוז), ואם מהעדפות תרבותיות או אי זמינות של החלב.
מסקנותיהם הבולטות של כותבי המאמר
1. את ההמלצה לצרוך שלושה מוצרי חלב ביום יש להחליף בהמלצה לצרוך אפס מוצרי חלב ביום עד שניים או שלושה לכל היותר.
2. לאנשים שתזונתם מאוזנת וכוללת ירקות, קטניות, אגוזים וגרעינים, החסרונות בתוספת חלב לתזונה עולים על היתרונות והדבר אינו תורם לבריאות.
3. יש להימנע מלהמליץ על החלפת חלב מלא בחלב דל שומן, ויש להתמקד בהגבלת צריכת מוצרי החלב הממותקים.
הכתבה נכתבה בשיתוף ד"ר צביה שיפר, מומחית לרפואת ילדים ותינוקות
האם המאמר עניין אותך?
עלייה במשקל אחרי אוזמפיק: מה חשוב לדעת?
מאת: מערכת אינפומד
30/11/2025
אוזמפיק הפכה בשנים האחרונות לאחת התרופות המדוברות ביותר בעולם בזכות יעילותה בהפחתת משקל, אז למה חלק מהאנשים עולים ב...
לכתבה המלאה
אחרי החגים: כך תחזרו בקלות לארוחות מסודרות
מאת: מערכת אינפומד
21/10/2025
תקופת החגים הסתיימה והמקרר כבר לא עמוס בשאריות של אוכל. זה הזמן לארגן מחדש את הארוחות המשפחתיות, לחסוך זמן במטבח, ל...
לכתבה המלאה
מזמינים אושפיזין לסוכה? מסתבר שבריא יותר לאכול יחד
מאת: מערכת אינפומד
30/09/2025
מנהג האושפיזין של סוכות הוא לא רק מסורת של אירוח. מאז מגפת הקורונה אנו מבלים יותר בארוחות משפחתיות ומארחים קרובים, ...
לכתבה המלאה
10 סיבות לאכול רימון
מאת: מערכת אינפומד
09/09/2025
עשיר בנוגדי חמצון, מפחית לחץ דם, משפר את תפקוד הלב והמוח, ואפילו תורם לפוריות – מחקרים מצביעים על כך שהרימון הוא הר...
לכתבה המלאה
חלומות פז מתחילים בצלחת שלנו
מאת: מערכת אינפומד
05/08/2025
האם ידעתם/ן שמה שאוכלים במהלך היום, ובעיקר לפני השינה, יכול להשפיע לא רק על איכות השינה, אלא גם על סוג החלומות שלנו...
לכתבה המלאה
תפוח אחד ביום – כן, אבל מתי הזמן הכי טוב?
מאת: מערכת אינפומד
22/07/2025
הוא נחשב לפרי בריא במיוחד, אבל האם הזמן שבו אוכלים תפוח במהלך היום משנה משהו? מסתבר שכן! אז איך זה משפיע על העיכול,...
לכתבה המלאה
האם סוכר באמת ממכר כמו סיגריות, סמים ואלכוהול?
מאת: מערכת אינפומד
13/07/2025
כולנו אוהבים.ות להתענג על פינוק מתוק עם הקפה או אחרי הארוחה. אבל האם מדובר בחשק בלתי מזיק, או שסוכר יכול להיות ממכר...
לכתבה המלאה
מזון מעובד שיכול לעזור לך לרדת במשקל? כן, זה אפשרי
מאת: מערכת אינפומד
20/05/2025
הרזיה לא חייבת להיות מסע מייסר של בישולים והגבלות. תאמינו או לא, יש מזונות מעובדים שדווקא תומכים בירידה במשקל, אם ר...
לכתבה המלאה
כך חיידקי המעיים משפיעים על מצב הרוח שלנו
מאת: מערכת אינפומד
18/03/2025
מחקרים מצביעים על כך שבריאות המעי משפיעה ישירות על המוח ועל מצב הרוח שלנו. איך נוצר קשר בין תזונה, מיקרוביום המעי ו...
לכתבה המלאה
האם תמיד נעדיף פירות טריים על יבשים?
מאת: מערכת אינפומד
04/02/2025
קלוריות ותכולת סוכר הן לרוב הסיבות שבגללן יומלץ לבחור בפירות טריים. איזה עוד יתרונות יש לפירות טריים שאין ליבשים ול...
לכתבה המלאה