דלג לתוכן

דלקת עורקים

Vasculitides
המומחים של Infomed מסבירים:
דלקת עורקים היא תת-קבוצה בקבוצת המחלות הדלקתיות של כלי דם בשם Vasculitides. מדובר לפחות ב-20 סוגים של דלקת כלי דם שכוללת תהליך דלקתי בוורידים, בעורקיקים ובנימיות. המחלות Temporal Arteritis ו- Takayasu Disease הן מחלות שפוקדות בעיקר עורקים גדולים.

TA - Temporal Arteritis היא מחלה דלקתית של עורקים גדולים שסיבתה אינה ידועה. שמות נוספים למחלה: Giant cell arteritis, Cranial arteritis. המחלה פוקדת אחד לאלף אנשים בגיל 50 ומעלה, והיא נפוצה בעיקר בקרב נשים. מדובר במחלה שכיחה יחסית (בהשוואה למחלות דלקתיות אחרות של כלי דם) ושכיחותה כ-16-14 למיליון באוכלוסיות שונות בעולם. כ-15%-10% מהחולים לוקים גם בתופעות של Polymyalgia rheumatica (או PMR).

המחלה מתאפיינת בדלקת עורקים עם עיבוי הדפנות. היצרות וחסימה של חלל כלי הדם מצויות בעיקר במערכת העורקים התרדמניים ובעורקי הראש. המחלה מתבטאת בכאבי ראש, באזור הרקה והעורף, בכאבי קרקפת, ובבעיות ראייה: עיוורון פתאומי (Amaurosis fugax), כפל ראייה, צנחת העפעף (Ptosis), טשטוש ראייה, וכן בכאבים בלסתות בלעיסה. סימנים כלליים דומים לאלה של PMR: דלקות מיפרקים, עייפות וירידה במשקל. בבדיקה גופנית ניתן לחוש במישוש נפיחות באזור הרקות וכאבים לאורך העורק. לעיתים ניתן לשמוע איוושות מעל עורקים נגועים. ב-99% מהמקרים שקיעת הדם מוחשת, מעל 100 מ"מ/שעה. חוסר דם (אנמיה) אף הוא אופייני למחלה.

אבחון מחלת TA מתבסס על ביופסיה של העורקים ועל תמונה אופיינית במיקרוסקופ.

אין צורך להמתין עד לביצוע הביופסיה או לקבלת תוצאותיה על מנת להתחיל בטיפול. התמונה במיקרוסקופ אינה מושפעת מטיפול, עד שלושה ימים, בסטרואידים. למניעת עיוורון יש להתחיל טיפול בסטרואידים מייד כשמתעורר חשד ל-TA. מתחילים במינון גבוה ומורידים אותו בהדרגה. התגובה לטיפול בסטרואידים מהירה ומרשימה, תוך 24 שעות נראה שיפור ברוב התסמינים. משך הטיפול יכול להיות עד שנה אם כי רוב החולים נזקקים למינון נמוך של סטרואידים זמן ממושך יותר.

מחלת טקאיאסו (Takayasu disease - TD) היא דלקת של הוותין (אב העורקים) וענפיו. סיבתה אינה ברורה. שמות נוספים למחלה: Pulseless disease, Occlusive thromboaortopathy,Aortic arch syndrome.
המחלה מדווחת בכל העולם, אך נפוצה יותר בקרב נשים צעירות ממוצא אסייתי. שכיחותה בקרב נשים גבוהה פי 9 מאשר בגברים, ומופיעה בגיל 30-15. בשנת 1908 דווח על המחלה, לראשונה, על ידי רופא עיניים יפני בשם Takayasu. המחלה נדירה, 2-1 מקרים חדשים למיליון בשנה.

אצל כ-50% מהלוקים במחלה מתפתחת תחילה תגובה מערכתית שמתבטאת בחום, בהזעת לילה, בירידה במשקל, בכאבי מיפרקים ובעייפות. לעיתים תכופות נוצר חוסר דם (אנמיה) עם שקיעת דם מוחשת. שלב זה חולף בהדרגה ולאחריו מתפתחים שינויים חסימתיים באב העורקים (בוותין) ובענפיו. יצוין כי כמחצית החולים מגיעים לרופא עקב שינויים חסימתיים בעורקים. ענפי קשת הוותין פגיעים במיוחד. המחלה עלולה לגרום להתעלפויות ולאירוע חולף במוח (TIA). ביטויים אחרים הם כאבי לסתות בעת לעיסה או דיבור, כאבי ידיים, הפרעות ראייה, הרחבת הוותין בחלקיו השונים, יתר-לחץ-דם על רקע היצרות בעורקי כליה. עקב יתר-לחץ-דם שאינו מאוזן על ידי תרופות, ומעורבות העורקים הכליליים תיתכן גם אי-ספיקה בלב. לעיתים רחוקות עלולים עורקי הריאה להיפגע ולגרום על ידי כך ליתר-לחץ-דם בריאה.

בבדיקה גופנית ניתן להתרשם מהחלשה משמעותית של דפקים בעורקים המעורבים, או בחוסר דופק. לעיתים לא ניתן למדוד לחץ-דם בחלק העליון של הגוף. ניתן לשמוע איוושות מעל העורקים המעורבים. ההישרדות, בהיעדר סיבוכים משמעותיים, היא מעל 95% בתוך 5 שנים. בקרב חולים עם סיבוכים משמעותיים (אירוע במוח, אוטם בשריר הלב, יתר-לחץ-דם קשה לאיזון, אי-ספיקה בלב, מיפרצת בוותין) ההישרדות ב-5 שנים היא בין 50% ל-70%.

בשלב החד הטיפול הוא בסטרואידים במינון גבוה, ובהמשך - יורדים הדרגתית במינון. במקרים נדירים מטפלים בציקלופוספמיד (Cyclophosphamide). אם יש חשש לאיסכמיה (ליקוי באספקת דם) לאיבר מוסיפים לטיפול קומדין (Warfarin), ו/או אספירין. החולים זקוקים לטיפול תוקפני ביתר-לחץ-דם. בשלבים מאוחרים של המחלה ניתן לנתח את העורקים לשם חידוש זילוח בעורקים חסומים.

מיפרצות בוותין או בעורקים אחרים יש לנתח. הרחבת עורקים בצנתור על ידי בלון מביאה להטבה זמנית במקרים נבחרים.

המומחים שלנו לקרדיולוגיה

דימות
פרופסור חן הופמן ד"ר חן הופמן מנהל שירות לנוירורדיולוגיה לא פולשנית, אחראי הדמיית מוח בילדים ובעוברים במחלקת הדימות, מרכז רפואי ע"ש שיבא, בית חולים תל השומר
קראו עליי עוד
כירורגיה
פרופ' טוני כראם מנהל המחלקה לכירורגית כלי דם והשתלות בבית חולים רמב"ם
קראו עליי עוד
יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
ד"ר מירב שגב
5.0
( 8 חוות דעת )
"ד"ר שגב רופאה מקצועית, נעימה, רגישה ואדיבה, רואה את טובת המטופלת וקשובה לה. היא הרבה מעבר לגניקולוגית, היא אשה מדהימה! אני מטופלת שלה כבר מספר שנים, לאחרונה ליוותה אותי בהריון מאתגר ותמכה בי לאורכו. היא נתנה מענה לכל שאלה שלי תוך כדי טיפול מקצועי, יסודי ומסור ואני ממליצה עליה בחום!"
קראו עליי עוד
לכל המומחים שלנו לקרדיולוגיה>

מאמרים בנושא דלקת עורקים

אוטם ראש עצב ראיה: סוגים, גורמים וטיפול
אוטם ראש עצב ראיה: סוגים, גורמים וטיפול
פרופ' ענת קסלר מאת: פרופ' ענת קסלר 26/08/2019

מהו אוטם ראש עצב הראיה, אילו תסמינים עלולים להעיד על התופעה, מהם הגורמים האפשריים אשר יכולים להוביל להתפתחות האוטם ... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום מחלות לב נשים

בניהול ד"ר אביטל פורטר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו