וסטיבוליטיס היא תופעה בה קיימת רגישות יתר עצבית בעור באזור הוסטיבולום (האזור המקיף את פתחי הנרתיק והשופכה), היוצרת תגובת כאב מוגברת בעת מגע בעור ובעיקר בזמן חדירה. מדובר במצב שכיח יחסית בעיקר בקרב נשים צעירות, אולם הוא עלול להופיע גם בקרב נשים בגיל המעבר.
ANN PATCHANAN | Shutterstock.
סימפטומים
ברוב המקרים בהסתכלות על האזור לא יהיו כל ממצאים חריגים, להוציא אודם מקומי. התופעה השכיחה ביותר שעלולה להעיד על קיום של וסטיבוליטיס היא תחושה של כאב שורף בכניסה לנרתיק בזמן ניסיונות לקיום יחסי מין, החדרת אצבע, או החדרה של טמפון. הכאב יכול להופיע בזמן חדירה ולהיעלם במהלך האקט המיני, אך הוא עלול להיות מורגש לאורך כל המגע. במקרים קלים יותר הכאב מופיע לאחר מגע מיני. במקרים חמורים, מתואר כאב צורב וקבוע בפתח הנרתיק, ללא קשר למגע ישיר.
סיבות וגורמי סיכון
ישנם גורמים שונים המעלים את הסיכוי להתפתחות של וסטיבוליטיס, אולם בקרב חלק ניכר מהנשים לא נמצא גורם מסוים לבעיה וההערכה היא שהמקור לכאב הוא בבעיה עצבית.
גורמים הקשורים להתפתחות של וסטיבוליטיס כוללים: - מחלות זיהומיות, כמו פטריה חוזרת בנרתיק או דלקות חוזרות בשתן. - כיווץ יתר של שרירי רצפת האגן - מחלות דלקתיות בעור באזור העריה, לדוגמה ליכן סקלרוזיס - שינויים הורמונליים הנגרמים מסיבות שונות, כמו למשל נטילה של גלולות למניעת הריון הגורמות לירידה ברמות האסטרוגן ברקמה ועלולות להוביל ליובש נרתיקי.
אבחון ובדיקות
האבחנה מתבססת על בדיקה קלינית הכוללת הסתכלות על מבוא הנרתיק ובחינת תקינות העור באזור וכן גם מגע עם מטוש עדין באזור הוסטיבולום, שבמצב תקין לא אמור לעורר תגובת כאב. אם המגע גורם לתחושת כאב, עוצמתה כפי שנחווית על ידי האישה תכומת בסולם של 1-10.
לצד זאת, ייבחן קיום של הפרשות נרתיקיות ותיבדק מידת הכיווץ של שרירי רצפת האגן. לעיתים, יידרשו בדיקות נוספות, בהןוולו וסקופיה (הסתכלות בהגדלה על אזור הוסטיבולום), ובירור בנוגע לדלקות נרתיקיות. במקרים מסוימים יהיה צורך בבדיקות המשך או בהערכה רב תחומית, לרבות ביצוע של ביופסיה או הערכה על-ידי פיזיותרפיסטית של רצפת האגן.
סיבוכים אפשריים
כאב באזור הוסטיבולום עלול לגרום להתפתחות של מעגל רגשי שלילי בכל הקשור ליחסי מין. הכאב עלול להוביל להתפתחות של חרדה מקיום יחסי מין, לכיווץ ומתח של שרירי רצפת האגן, לירידה בעוררות המקומית וברטיבות, וכן גם לפגיעה בהנאה המינית. כל אלה עלולים להוביל לירידה בחשק המיני, להימנעות מקיום של יחסי מין, לפגיעה בדימוי הגוף ובהערכה העצמית, ולבסוף להוביל גם לפגיעה משמעותית באיכות החיים.
טיפולים ותרופות
מהלך הטיפול בוסטיבוליטיס נקבע בהתאם לממצאי האבחון. אם קיימת מחלה זיהומית, נרתיקית או עורית, הטיפול בה יסייע ככל הנראה במיתון הכאב. במקרים שבהם עולה מהאבחון כי קיים מתח לא תקין של שרירי רצפת האגן האישה תופנה לפיזיותרפיה של רצפת האגן. במקרים שבהם אובחנה ירידה ברמות האסטרוגן יינתן טיפול מקומי באסטרוגן או שיישקל שינוי בטיפול ההורמונלי הניתן בשגרה.
אם לא נמצא גורם ברור לבעיה וההנחה היא שהמקור לה הוא בעיה עצבית בלבד, יישקל טיפול מקומי להעלאת סף הכאב העצבי במשחות שונות, טיפולים מעולם הרפואה המשלימה (למשל דיקור סיני) או זריקות מקומיות של בוטוליניום טוקסין.
אם חלופות הטיפול השמרניות לא הובילו להקלה בתסמינים, יישקל טיפול ניתוחי הנקרא וסטיבולקטומיה שבמהלכו נכרת האזור הרגיש. לצד הטיפול בכאב, לרוב יומלץ גם על טיפול מיני כדי לספק מענה לקושי הרגשי הנלווה לתופעה.
היי, יש לי 2 שרירנים דופן אחורים שרירן סובסרוזי 99×50 מ"מ משמאל ומאחורי הרחם שרירן 42×33 האם ניתן להוציא את השרירנים הללו בהיסטרוסקופיה ? או שבשל גודלם רק בלפרוסקופיה ?
עברתי היסטרוסקופיה ניתוחית בעקבות שארית אחרי הפלה. אחרי הפרוצדורה היה דימום אבל לא מסיבי בערך 3 ימים שכמעט נעלם. לאחר יומיים ( 5 ימים מההיסטרוסקפיה) התחיל דימום עם כאבי בטן שדומים למחזור וגם הדימום יותר מאסיבי. אני אמורה לקבל בעוד מספר ימים ככה שיתכן והקדים. האם ללכת להיבדק כדי לוודא שאין דימום או שזה כן מחזור?
אני לאחר חודש מניתוח לפרוסקופיה בשילוב היסטרוסקופיה, הביקורת של המנתח רק בעוד שבועיים, יש לציין כי ביקרתי אצל רופאת נשים לפני שבועיים בגלל דימום חזק שנהיה לי, היא אמרה שהכל נראה בהחלמה, הרירית 1.5 ס"מ ולא ידעה להצביע על מקור הדימום, כרגע אין לי דימום כלל אני לוקחת גלולות זואלי ברצף כי בעוד חודש יש לי הסטרוסקופיה אבחנתית נוספת. האם מותר לי לטבול במקווה? האם מותר לקיים יחסים? מה אסור כעת ומה מותר? האם יש צורך להמשיך להימנע עד לביקורת הרופא?
שלום, ילדתי לפני 3 חודשים ומאז אני בסאגה של היסטרוסקופיות. אחרי הלידה עשו לי אולטרסאונד והתגלתה שארית הביאו לי ציטוטק ושיחררו לבית. חזרתי לביקורת באולטרסאונד עדיין הייתה שם השארית, שוב פעם ציטוטק והביתה. זומנתי להיסטרוסקופיה אבחנתית אבל באמצע הבדיקה התחיל דימום והבדיקה הופסקה, הביאו ציטוטק ולבית. באותו יום התחיל לי דימום, אושפזתי לביקורת ושחררתי הביתה עם ציטוטק. זומנתי להיסטרוסקופיה see and treat ובבדיקה הרופא אמר שצריך לעשות כירורגית עם הרדמה. ברגע שהתלבשתי התחיל לי דימום מסיבי והרופא הפנה אותי למיון ואחרי כמה דקות ניתח אותי ועשה גרידה. אחרי הניתוח קיבלתי המלצה לעשות היסטרוסקופיה אבחנתית כדי לבדוק אם נשאר משהו. עבר חודש, חזרתי להיסטרוסקופיה אבחנתית, בבדיקה הרופא לא נכנס טוב עם המכשיר ועשה לי חור בכניסה לרחם והפסיק את הבדיקה כי התחיל דימום, שלח אותי למיון ואושפזתי לביקורת. לפני שהרופא עשה חור ציין שראה הידבקות בכניסה לרחם. שוחררתי עם המלצה לחכות חודש כדי לתת לרחם להחלים. אני לא מעוניינת לחזור לבית החולים הזה. אני מחפשת מה לעשות עם המצב שלי ומחפשת מומחה שיעזור לי
שלום, עברתי הפלה נדחית וטופלתי בציטוטק. בבדיקה לאחר המחזור גילו שיש שאריות ונשלחתי להיסטרוסקופיה. עובי הרירית לאחר הפעולה הוא 5 מ"מ והרופאה נתנה לי מרשם לפרוגילטון ל21 יום. בעקבות כך מספר שאלות: 1. האם יש צורך בפרוגילטון? 2. האם שימוש בפרוגילטון עלול לעכב לי את המחזור הבא? 3. בנוסף לכך, אני 4 ימים אחרי ההיסטרוסקופיה, ביומיים הראשונים היה לי דימום כמו מחזור וכעת יש לי כמו קרישי דם (דימום מועט וסמיך). האם תקין?