בוטוליניום טוקסין (בוטוקס) ((Botulinum Toxin A (Botox)
מידע נוסף
שמות מסחריים
בוטולינום טוקסין (בוטוקס) הוא חומר המופק מרעלן של חיידקי קלוסטורידום בוטולינום בעל השפעה מרפה שרירים. בוטוקס חוסם חלקית הולכה עצבית לשריר אליו הוא מוזרק ובכך מפחית בוטוקס התכווצויות יתר של השרירים.
אפשר להזריק בוטוקס לתוך השריר, לדופן שלפוחית השתן או עמוק לתוך העור.
בוטולינום טוקסין (בוטוקס) משמש במצבים הבאים:
הקלה סימפטומטית של עווית העפעף או הפרעות של עצב 7 בחולים מעל גיל 12 שנים.
טיפול בעווית של מחצית הפנים ובפגיעה מוקדית נלווית במתח השרירים וכן תיקון פזילה בחולים מגיל 12 שנים ומעלה.
הפחתת הסימנים והתסמינים של פגיעה צווארית במתח השרירים במבוגרים.
טיפול בדפורמציה של כף הרגל הנובעת מספסטיות בקרב ילדים הסובלים משיתוק מוחין מגיל שנתיים ומעלה.
ספסטיות מקומית בגפה העליונה הנובעת משבץ מוחי.
בוטוליניום טוקסין (בוטוקס) מסייע לטיפול בהזעת יתר ראשונית בבית השחי בחולים לאחר מיצוי טיפולים אחרים.
הזרקת בוטוקס משפרת זמנית מראה של קמטים מתונים עד עמוקים באזור הגלבלה, שנובעים מפעילות שרירים מסוימים בקרב מבוגרים עד גיל 65, כולל. בוטוליניום טוקסין (בוטוקס) אינו מתאים לטיפול בקמטים שלא מושפעים מתנועות שרירי הפנים או בקמטים עדינים שנובעים ממבנה העור. 
הזרקה ישירה של בוטוליניום טוקסין (בוטוקס) לשלפוחית שתן מטפלת בפעילות יתר ודליפת השתן, הכרח פתאומי לרוקן את השלפוחית וצורך תכוף יותר להגיע לשירותים, כאשר טיפול תרופתי אחר (בתרופות אנטי כולינרגיות) לא עזר או דליפת שתן בעקבות פעילות יתר של שלפוחית השתן הנובעת מפגיעה בחוט השדרה או טרשת נפוצה.
בוטוליניום טוקסין (בוטוקס) עשוי להקל על סימפטומים של מיגרנה כרונית (כאבי ראש המופיעים לפחות 15 ימים בחודש, מתוכם לפחות 8 ימים עם מיגרנה) אצל מבוגרים, שלא הגיבו או הראו אי סבילות לתרופות למניעת מיגרנה.
אין להשתמש בבוטולינום טוקסין (בוטוקס) במקרים הבאים:
רגישות לרעלן בוטולינום מסוג A או לכל אחד מהמרכיבים הנוספים בזריקת בוטוקס.
זיהום במקום המיועד להזרקה.
אין להשתמש בבוטולינום טוקסין (בוטוקס) לטיפול בדליפת שתן במצבים הבאים: זיהום בדרכי השתן אצירת שתן חריפה ללא חיבור לקטטר יש כוונה להתחיל להשתמש בקטטר במידת הצורך.
חשוב לשים לב:
השימוש בבוטוליניום טוקסין (בוטוקס) עלול לגרום לטשטוש הראייה.
מתן מינון גבוה  או בתדירות גבוהה מהמומלץ של בוטוקס עלול לגרום ליצירת נוגדנים ולהפחית את השפעתו.
מטופלים שלא היו פעילים מבחינה גופנית לפני זריקת בוטוקס, מומלץ להתחיל כל פעילות בהדרגתיות.
טיפול בבוטוקס עבור עווית העפעף, עלול לגרום לירידה במצמוץ ולפגיעה בשטח פני העין. ייתכן שיהיה צורך בטיפות עיניים, משחות, עדשות מגע רכות או אף כיסוי מגן לסגירת העין.
בעת טיפול בבוטוקס בפעילות יתר של שלפוחית השתן עם דליפה, הרופא ירשום טיפול אנטיביוטי לשימוש לפני הטיפול ולאחריו למניעת דלקת בדרכי השתן.
צילום: shutterstock 
אופן נטילת התרופה
זריקה עורית או תוך שרירית.תדירות וזמן נטילה
פעם ב 3-4 חודשים.טווח המינון
המינון יקבע בהתאם להתויות הטיפול השונות.תחילת ההשפעה
ההשפעה המטיבה מתחילה להיות מורגשת תוך מספר ימים עד מספר שבועות, כתלות בהתוויות הטיפול השונות.משך ההשפעה
ההשפעתה המטיבה נמשכת 3-4 חודשים.תזונה
אין הגבלות.אחסון
לשמור במקרר (2-8 מעלות)
קסאומין- עד 25 מעלות צלזיוס, ולאחר המסה: 2-8 מעלות, בקרור.
מנה שנשכחה
במקרה ונשכחה הזרקה במועד שנקבע יש לפנות לרופא המטפל לקביעת מועד חדש.הפסקת התרופה
הפסקת הטיפול בבוטוקס תיעשה על-פי החלטת הרופא המטפל.מינון עודף
מינון עודף של בוטוקס עלול לגרום אף למוות כאשר שיתוק השרירים הנגרם עלול לפגוע בשרירי הנשימה ולהביא לאיבוד חמור של טונוס השרירים ולקשיי נשימה חמורים. במקרה של חשד למינון עודף יש לפנות מייד לקבלת עזרה רפואית.הריון
אין להשתמש בהריון. יש להתייעץ עם הרופא.
הנקה
אין להניק בזמן טיפול בתרופה זותינוקות וילדים
בטיחות השימוש בתינוקות ובילדים מתחת לגיל שנתיים לא נקבעה. יש להיוועץ ברופא הילדים. קסאומין- לא נחקר מתחת לגיל 18 שנים.קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון. המידע מוגבל.נהיגה
מומלץ להימנע מנהיגה, במקרה בו התרופה גורמת לסחרחורת או להפרעות בראייה.אלכוהול
לא צפויה השפעה.ניתוח והרדמה כללית
תרופה זו עלולה להגביר דימום. יש לדווח למרדים או למנתח לפחות שבועיים לפני הניתוח על נטילת תרופה זו.תופעות לוואי
בדרך כלל, תופעות לוואי עלולות להופיע מספר ימים ממועד הזרקת הבוטוקס וחולפות לאחר מכן. במקרים נדירים, יימשכו תופעות הלוואי של בוטוקס מספר חודשים ואף למעלה מזה. יתכנו תופעות לוואי שונות בהתאם למקום הזרקת הבוטוקס והבעיה שהוא נועד לטפל בה.
תופעות לוואי כלליות של בוטוקס:
תופעות לוואי הנובעות מהתפשטות בוטולינום טוקסין (בוטוקס) מאתר ההזרקה הינן נדירות מאוד וכוללות: חולשת שרירים, עצירות, קושי בבליעה, חדירה של נוזל/מזון לריאות העלול לגרום לדלקת ריאות קשיי בליעה, במקרים נדירים חמורים נגרם מוות עקב קשיי בליעה.
תופעות נדירות הקשורות בלב: קצב לב לא סדיר, התקף לב מוות עקב בעיות בלב, לרוב אצל אנשים שכבר סבלו ממחלות אלה.
תגובות אלרגיות נדירות אלרגיה בעור (סרפדת), נפיחות כולל נפיחות בפנים ו/או בגרון, חרחור בנשימה, תחושת עילפון, קוצר נשימה.
נדיר מאוד: גלאוקומה התקפים או פרכוסים בעיקר במטופלים שחוו בעבר תופעות אלו (בעיקר בילדים עם שיתוק מוחין).
תופעות לוואי נוספות של בוטוקס: תגובה אלרגית, אובדן הולכת עצב או הצטמקות השריר המוזרק, דיכוי נשימתי, דלקת ריאות הנובעת משאיפה אקראית של אוכל, שתיה, רוק או הקאה, מחלת שרירים כרונית (מיאסתניה גרביס), טשטוש ראייה, קשיים בבהירות ראייה, פזילה, עילפון, כאב/חוסר תחושה/או חולשה המתחיל בעמוד השדרה, צניחת שרירים בצד אחד של הפנים, חולשת/שיתוק שרירי הפנים, קשיים בהזזת הזרוע והכתף, ירידת תחושה בעור, כאבי שרירים, כאב בטן, שלשול, הקאות, ירידה בתיאבון, חום, פריחה, תחושה כללית לא טובה, קשיי קול ודיבור, גרד, הזעת יתר, נשירת שיער, ירידה בשמיעה, רעשים באוזן, ורטיגו, ירידת תחושה.
יש לפנות מיד לרופא או לעזרה רפואית אם הזרקת בוטוקס גורמת לבעיות הבאות:
קשיי נשימה, בליעה ו/או דיבור.
תגובה אלרגית בעור (סרפדת), נפיחות כולל נפיחות בפנים ו/או בגרון, חרחור בנשימה, תחושת עילפון וקוצר נשימה (תסמינים אפשריים של תגובה אלרגית חריפה).
חוסר יכולת לתת שתן באופן פתאומי אצל אדם שטופל בבוטוקס עקב פעילות יתר של שלפוחית השתן.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
שימוש בתרופות הבאות בתקופה שבה נערך טיפול בבוטוקס עלול לגרום לתגובות בין תרופתיות:
אספירין ודומיו, תכשירים נוגדי הצמתת טסיות דם, תכשירים נוגדי קרישה (מדללי דם) - שילוב עם בוטוליניום טוקסין (בוטוקס) מגביר סיכון לדימומים באיזור ההזרקה.
אנטיביוטיקה (לטיפול בזיהומים) ותכשירים להרפיית שרירים.
נטילת תרופה אחרת המכילה בוטולינום טוקסין במקביל או בסמיכות של מספר חודשים עלולה להגביר את האפקט של בוטוקס.
השפעת שימוש ממושך
אין מידע לגבי הסיכונים בשימוש ממושך.השפעות
השפעה / תופעה | תדירות | דווח לרופא | הפסק תרופה | לחדר מיון |
---|---|---|---|---|
חרדה |
|
|
||
סחרחורת |
|
|
||
יובש בפה |
|
|
||
יובש בעיניים |
|
|
||
תסמינים דמויי שפעת (חום, שיעול, צמרמורת, כאבים) |
|
|||
כאב ראש |
|
|
||
בחילה |
|
|
||
רגישות יתר לאור |
|
|
||
הזעה |
|
|
||
אודם וכאב באיזור ההזרקה |
|
|
||
חולשת שרירים |
|
|||
תגובה אלרגית |
|
|||
כאב בחזה |
|
|||
קושי בבליעה |
|
|||
קצב לב לא תקין |
|
|||
פרכוסים |
|
|||
קשיי נשימה |
|
|||
הפרעות ראייה |
|
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- האם יש פיתרון לבעיית עיכוב אורגזמה בעקבות נטילת פלואוקסטין? התרופה עובדת מצויין וחוץ מזה אין תופעות לוואי. האם יש כדור שיכול לעזור, או שעלי להתרגל לחיות ככה?
- עברתי בדיקת PAP לפני כשנה והכל היה תקין. היום אני מנסה להיכנס להריון, ובבדיקה שגרתית הרופא שלח אותי לבדיקת קולפוסקופיה. אם אכן יתגלו שינויים בצוואר הרחם, מהו הטיפול? האם יכול להזיק להריון? מהם סיכויי ההחלמה? מה לגבי יחסי מין עם בן הזוג? האם זו מחלה ויראלית העלולה לגרום לסרטן צוואר הרחם? הבנתי שיש מספר נגיפים הגורמים ליבלות. כמה זמן עד קבלת תוצאות מעבדה?
- מתי צריך לקחת את התרופה ציפרלקס במינון 20mg, בבוקר? בערב? האם צריך לאכול לפני? האם ישנם הנחיות אחרות שצריך לשים לב אליהן?
- בשנים האחרונות ירדתי במשקל מ-60 ל-49 ק"ג, דבר שמפריע לי מאד. יש לי בעייה של תת-פעילות בלוטת התריס, ונאמר לי שאני צריכה להשמין, חסר לי בגוף קורטיזול ולכן קיבלתי כדורים של פרדניזון. לקחתי תקופה והפסקתי כי זה פוגע לי בעצם, וגם כך יש בעיית צפיפות עצם. מה עלי לעשות? כולם מדברים על הרזיה ואף אחד לא מדבר על השמנה.
- אני בת 31, סובלת תקופה ארוכה מאנמיה ומתת-פעילות של בלוטת התריס. אני מטופלת בכדורי ברזל ובאלטרוקסין, ועדיין אני על הקרשים. היום עשיתי בדיקת דם ואלו התוצאות שסומנו בכוכבית. אשמח לדעת מה איתי, כי מרגישה שאני קצת מתפרקת: B12 129 WBC 3 NEUTROPHILS 1.
- מה ההבדל בין רדוקטיל לאקומפליה? מה יותר מומלץ?
- מדוע הזרקה ורידית של אטרופין במינונים קטנים גורמת לירידה בקצב הלב?
- לאחר התאמצות קלה של הרמת משאות קלים הופיעו אצלי כאבים עזים באזור המפשעה השמאלי, שנמשכו במשך הלילה עד ליום המחרת, ןהרגשתי דקירות חזקות בכל תזוזה קטנה. המקרה עבר והרגשתי טוב בהמשך היום, ופתאום, למחרת, הדבר חזר עם כאבים עזים מאוד וקשיי תזוזה שבאו לידי ביטוי בדקירות מכאיבות באותו אזור. האם זהו סימן לבקע? האם יש טיפול מונע? האם יש המלצה טובה לפני ניתוח? מה שאתה מתאר מתאים למתיחת רצועות וגידים באזור המפשעה ולאו דווקא לבקע מפשעתי. לאחר בדיקת רופא כירורג, ובהנחה שלא יימצא בקע, אני ממליץ על מנוחה לאזור למשך מספר ימים. הכוונה היא להימנעות מפעילות ספורטיבית, הרמת משאות כבדים וכדומה. בברכה ד"ר נחום ורבין
- ביצעתי צילום חזה בעקבות שיעול מתמשך, והתוצאה: צילום חזה PA + LAT הודגם תסנין באונה התיכונה. ללא עדות לתפליט פלאורלי. צל הלב בגדר הנורמה. אשמח לדעת מה המשמעות של התוצאה.
- לאחר בדיקת CT אובחן אצל בעלי דימום בגזע המוח. ישנו חשד שמדובר בקברנומה, אך על מנת לאפיין זאת סופית, יש לבצע MRI. הדימום מלווה בתחושת נימול בגוף בצד ימין, לחץ בראש, כאבי ראש, ראייה כפולה ורגישות בשמיעה. מה המשמעות של דימום זה? האם ניתן לנתח?