השחלות הן שני איברים קטנים, שנמצאים משני צידי הרחם בגוף האישה. השחלות מייצרות הורמונים שונים, בהם אסטרוגן שאחראי על המחזור החודשי. אצל נשים בגיל הפוריות, בכל חודש השחלות משחררות ביצית זעירה. הביצית עושה את דרכה אל החצוצרות, שם יש סיכוי שהיא תופרה ע"י זרע. תהליך זה של שחרור הביצית נקרא ביוץ.
ציסטות בשחלות הן שקים מלאים בנוזל, והן עשויות להופיע אצל נשים בכל הגילאים. במרבית המקרים מדובר במצב שפיר שאינו דורש טיפול ניתוחי. ציסטות בשחלה יכולות להיות בגודל של ס"מ אחד בלבד ועד 10 ס"מ.
סימפטומים
לעתים קרובות ציסטה בשחלה אינה מלווה בתסמינים כלשהם. במקרים רבים ציסטות בשחלות מתגלות רק בעקבות בדיקה שגרתית אצל רופא נשים. אולם במקרים בהם הציסטה בשחלה מתפתלת, מדממת או נקרעת, היא עלולה לגרום בעיות.
כאשר אחד התסמינים המפורטים להלן מופיע, חשוב לבדוק אותו. זאת משום שאותם תסמינים עצמם עלולים לרמוז גם על גידולים בשחלות. לעתים קרובות סרטן בשחלות מתפשט לפני שמגלים אותו.
במידה והציסטה נקרעת, עלול להופיע כאב חזק וחד. במידה ומתרחש פיתול (תסביב שחלה), ייתכן כי יהיו גם בחילות והקאות.
תסמינים של ציסטה בשחלה כוללים:
· כאב או נפיחות בבטן תחתונה. הכאב יכול להיות חד או עמום ויכול להיות התקפי או קבוע.
· בחילות או הקאות. אובדן תיאבון, הרגשת מלאות לאחר אכילה מועטה.
סיבות וגורמי סיכון
ישנם סוגים שונים של ציסטות בשחלות הנגרמות מסיבות שונות. הסוג הנפוץ ביותר נקרא ציסטות פוליקלוריות והן נגרמות בגלל גירוי יתר הורמונלי שגורם לזקיק ממנו השתחררה ביצית להמשיך לגדול.
גורמי סיכון להיווצרות ציסטות בשחלות כוללים:
• טיפולי פוריות – נשים המטופלות עם תרופות הגורמות לאינדוקציה של ביוץ, כמו למשל קלומיפן ציטרט, עלולות לפתח ציסטות בשחלות בגלל תסמונת גירוי יתר של השחלה.
רופא נשים או רופא משפחה יכול לחוש בגוש בעת ביצוע בדיקה שגרתית באזור האגן. רוב הגידולים בשחלות הם שפירים, אולם חלקם עלולים להיות סרטניים. לכן, חשוב מאד לבדוק כל ציסטה בשחלה. הבדיקה חשובה במיוחד עבור נשים בגיל המעבר, משום שהסיכון לחלות בסרטן השחלות גבוה יותר בגיל זה.
בדיקות לגילוי ציסטה או סרטן בשחלות (ציסטה שחלתית) כוללות:
· אולטרסאונד.
· בדיקות בשיטות הדמיה אחרות. טומוגרפיה ממוחשבת (CT), הדמיית תהודה מגנטית (MRI) וסקירה על ידי פליטת פוזיטרונים (PET).
· רמת הורמונים. הרופא עשוי לבצע בדיקת דם לבדיקת הרמה של מספר הורמונים.
· לפרוסקופיה אבחנתית.
· CA-125 . במידה והרופא חושד שהגידול הוא סרטני, הוא עשוי לבצע בדיקת דם לגילוי חלבון המכונה CA-125.
במקרים בהם האבחנה היא של סרטן השחלות, הרופא ישתמש בתוצאות הבדיקות כדי לקבוע אם הסרטן התפשט מעבר לשחלות.
במידה והסרטן אכן התפשט מעבר לשחלות, הרופא יקבע בעזרת תוצאות הבדיקות באיזו מידה הסרטן התפשט. ההליך האבחוני מכונה קביעת השלב בו נמצאת המחלה. קביעה זו מסייעת לרופאים לבחור טיפול.
סיבוכים אפשריים
כפי שצוין קודם לכן, במרבית המקרים ציסטות בשחלות הן שפירות ולא דורשות טיפול. עם זאת, חשוב להכיר שני סיבוכים לא נפוצים שיכולים להיגרם בעקבות ציסטות בשחלות:
• תסביב שחלה – ציסטות גדולות (מעל 4 ס"מ) בשחלה יכולות לגרום לשחלה לזוז ממקומה ולעבור תסביב, מה שעלול לגרום לפגיעה באספקת הדם אל השחלה. תסביב שחלה מאופיין בכאב פתאומי וחד באזור הבטן התחתונה והאגן, המלווה בבחילות והקאות. מרבית המקרים מתרחשים בקרב נשים בגיל הפוריות ונמצא גם קשר לתסמונת השחלות הפוליציסטיות.
• קרע של ציסטה – מצב זה יכול להיות מלווה בכאב חמור ודימום פנימי. ככל שהציסטה גדולה יותר, כך הסיכוי שלה להיקרע גדול יותר.
טיפולים ותרופות
ציסטה בשחלה לרוב חולפת ללא צורך בטיפול. עבור נשים שלא חשות בתסמינים המפריעים להן, במיוחד אם עדיין לא הגיעו לגיל המעבר, הרופא ימליץ בדרך כלל על "המתנה זהירה", כלומר, הרופא לא ימליץ על טיפול, אלא יבדוק את המטופלת אחת לחודש עד שלושה חודשים, על מנת לעקוב אחר הציסטה ולראות האם היא נעלמה, נותרה באותו מצב או גדלה.
במקרים בהם ציסטה בשחלה אינה נעלמת, גדלה, גורמת לכאב או נראית חשודה, מומלץ לנתח. קיימים שני סוגי ניתוחים, ניתוח פתוח (לפרוטומיה) וניתוח עם פולשנות מינימלית (לפרוסקופיה) הכולל חתכים קטנים בלבד. בשני סוגי הניתוחים המטרות זהות:
• לאשר כי אכן מדובר בציסטה בשחלה.
• להעריך האם הציסטה עשויה להיות ממאירה.
• לקחת דגימות מהנוזל בחלל הבטן להערכה ציטולוגית (בדיקת התאים).
• להסיר את הציסטה ולשלוח אותה לבדיקות פתולוגיות, לעיתים יהיה צורך בהסרת השחלה כולה.
אחת הדרכים למניעה של היווצרות ציסטות חוזרות בשחלה היא טיפול עם גלולות למניעת היריון. טיפול זה יכול לעזור למנוע היווצרות של ציסטות חדשות, אך לא עוזר לטיפול בציסטות קיימות. בנוסף, נשים עם גורמי סיכון לסרטן שחלות לעיתים יקבלו המלצה על כריתת שחלות מניעתית.
פרופ' אלדד קטורזהמנהל המרפאה לנוירולוגיה של העובר ומשמש כרופא בכיר ביחידת האולטרסאונד והדמיית העובר במרכז לנשים ויולדות ובאגף הדימות, בבית החולים שיבא, תל השומר
שאלה: אצל מי לא ניתן לבצע ניתוח כריתת שחלות לפרוסקופי?
תשובה:
ניתוח כריתת שחלות בשיטה הלפרוסקופית לא מבוצע בחשד לקיום של ממאירות באחד מאיברי הבטן או האגן- למשל עקב ממצאים בבדיקות אולטרא-סאונד/ CT קודמות, המעידים על שינויים סרטניים אפשריים ברקמה. הסיבה לכך היא שלרוב באם נמצאת ממאירות תוך כדי ניתוח יש צורך בהרחבת הניתוח כך שמוסרת כל הרקמה הנגועה בגידול, כולל לקיחת ביופסיות מקשריות הלימפה האזוריות האגניות ואף הבטניות, כריתת חלקים מקרום הצפק (המכסה את איברי הבטן) ולעיתים אף חלקי מעי נגועים בגידול. ניתוח בסדר גודל שכזה אינו אפשרי כמעט לביצוע בשיטה לפרוסקופית. בנוסף, ציסטה בשחלה או גידול שפיר גדולים מאד, לרוב אינם מוסרים בשיטה לפרוסקופית, שכן קשה יותר להוציאם דרך הפתחים הקטנים. לעיתים הניתוח יתחיל בשיטה לפרוסקופית, ובמידה ואי אפשר יהיה להוציא את הממצאים, ירחיב המנתח את החתך הניתוחי.
שאלה: אני בת 24, עברתי ניתוח קשה מאוד לאחר הריון מחוץ לרחם שגרם לפיצוץ החצוצרה בתוך הבטן. כתוצאה מכך עברתי ניתוח של 16 תפרים בבטן התחתונה וכריתת החצוצרה הימנית. הרופאים אמרו לי אחרי הניתוח שהרחם והשחלות שלי בסדר גמור. אבל אני מבינה שמאחר שיש לי רק חצוצרה א
תשובה: צר לי לשמוע על החוויה שנאלצת לעבור, אשרייך שאת בריאה ושלמה ושהכל מאחורייך. לגבי סיכוייך להרות, אם נכרתה רק חצוצרה אחת, בהחלט שיש לך סיכוי טוב להרות, וסביר דווקא שלא תזדקקי לטיפולים לצורך כך, אלא אם כן ישנה בעית פוריות אחרת מלבד הכריתה. אך חשוב לציין שלאחר הריון חוץ-רחמי, יש צורך במעקב הדוק בהריון הבא, בשל החשש מהישנות המקרה. בתקווה לבשורות טובות בקרוב ורפואה שלמה! ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד
שאלה: אני בת 22, וסובלת מכאבים בבטן הימנית התחתונה. בנוסף, יש לי כאבים בעת סיום הטלת השתן, וכמו כן הפרשות. הייתי אצל רופא נשים, שמצא כי יש לי ציסטה שחלתית בגודל 6 ס"מ. רציתי לשאול מה עלי לעשות.
תשובה: יכולות להיות סיבות רבות לכאבים בבטן הימנית התחתונה. דלקת תוספתן, דלקת בדרכי השתן וציסטה שחלתית הן בין הסיבות הנפוצות יותר. האם שללו את השתיים הראשונות? אם לא - המשיכי בבירור, וגשי שוב לרופא הנשים על מנת לקבל הנחיה לגבי ההמשך. ישנם מקרים בהם מוציאים את הציסטה השחלתית בניתוח בגישה לפרוסקופית. בברכה, ד"ר נעמה ורבין - אינפומד
שאלה: אני בת 45. התגלו אצלי ציסטות על צוואר הרחם. האם זו אותה מחלה כמו סינדרום שחלות פוליציסטיות, רק עם מיקום שונה, או שזה דבר אחר לגמרי?
תשובה: התשובה היא לא: ציסטות בצוואר הרחם ותסמונת השחלות הפוליציסטיות הם שני דברים שונים. ציסטות בצוואר הרחם הם סוג של גידול שפיר (בניגני) של צוואר הרחם. אין זה ממצא סרטני והוא אינו מסכן חיים. לרוב הטיפול בו הוא כריתת הציסטות. בברכה, ד"ר קרן גלרון - אינפומד
היי, בת 20. חיילת. מחזור תקין מגיל 12 וסדיר. לקחתי גלולות מרסילון מגיל 17 עד חודש אפריל (לפני חודשיים) מאז שהפסקתי את הגלולות, המחזור נעלם כלא היה. כאבים בבטן התחתונה פעם מימין פעם משמאל (כאב שמזכיר מאוד את הביוץ) הרופאת נשים הפנתה אותי לבדיקת פרופיל הורמונלי ואשמח לעזרה בפענוח התוצאות: Fsh- 7.8IU/l Lh- 18.0IU/l Prolactin- micg/l 13.4 Testosterone,total-nmol/l 2.1 17b-Estradiol- 148.0pmol/l Progesterone- 0.8nmol/l DHEA-S- 13.6 micomol/l כמה שאלות: איך אפשר לדעת מתי אקבל מחזור? ממה נגרמת ההפסקה הזאת מהמחזור? והאם זה משפיע לטווח הארוך כגון הבאת ילדים וכו׳ תודה רבה על התשובות!
זה הגיוני שקיבלתי מחזור בזמן לקיחת גלולות ?זה לא היה הכתמות אלא דימומים רציניים של מחזור שהופיעו בגלולה מספר 13 בגלולות קלייר *לא פספסתי אף גלולה ואני גם לא בהריון
הפסקתי גלולות לפני כחצי שנה ויצאו לי פצעים בפנים, בגב ובחזה ורציתי עכשיו לעבור להתקן תוך רחמי הורמונלי האם זה גם ייסדר לי את עניין הפצעים ? האם יש דרך נוספת לטפל בפצעים חוץ מלחזור לגלולות?