דזוגסטרל (Desogestrel)
מידע נוסף
שמות מסחריים
דזוגסטרל הינו הורמון סינתטי הדומה להורמון המין הטבעי - פרוגסטרון.
הוא משמש למניעת הריון ע"י עיכוב הביוץ ועיבוי רירית צוואר הרחם לשם שיבוש קליטת הביצית המופרית. דזוגסטרל מצוי בגלולות למניעת הריון המכילות רכיב פרוגסטוגני בלבד ובגלולות משולבות המכילות מלבדו גם רכיב אסטרוגני.
גלולות למניעת הריון המכילות רכיב פרוגסטוגני בלבד מיועדות בעיקר לנשים מניקות (כיוון שאסטרוגן מדכא את ייצור החלב) או לנשים שרגישות או סובלות מגלולות משולבות. בשונה מגלולות אחרות למניעת הריון, יש ליטול גלולות אלו באופן רציף. בשימוש בגלולה המכילה דזוגסטרל לבדו, הדימום הווסתי יכול להופיע בתדירות גבוהה או נמוכה בהשוואה למצב שקדם לנטילת הגלולה או לא להופיע בכלל. בשימוש ממושך, בשילוב עם רכיב אסטרוגני, עולה הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, בעיות בכלי דם (בריאות או ברגליים), יתר לחץ דם, סרטן שד, סרטן שחלות, סרטן הרחם או דמנציה. הסיכון למצבים אלו מוגבר בשילוב עם עישון.
הנחיות ודגשים:
• סרטן שד: חשוב לבדוק באופן קבוע את השדיים שלך. סרטן השד נמצא בתדירות מעט גבוהה יותר בנשים הנוטלות גלולות לעומת נשים באותו גיל אשר אינן נוטלות את הגלולה. הפסקת הגלולה מפחיתה את הסיכון, כך ש-10 שנים לאחר ההפסקה, הסיכון זהה.
• פקקת: פקקת היא היווצרות של קריש דם, אשר עלול לחסום כלי דם של הרגליים. אם קריש זה מתנתק מהוורידים בהם הוא נוצר, הוא יכול להגיע ולחסום את עורקי הריאות ולגרום לתסחיף ריאתי. סימנים אפשריים: כאבים בחזה, קוצר נשימה, התמוטטות ואפילו מוות.
• הפרעות פסיכיאטריות: מספר נשים המשתמשות באמצעי מניעה הורמונליים, כולל דזוגסטרל דיווחו על דיכאון, היכול להיות רציני ולפעמים עלול להוביל למחשבות אובדניות. יש לפנות לייעוץ רפואי נוסף, בהקדם, במקרה של שינויים במצב הרוח וסימפטומים דיכאוניים.
צילום: shutterstock
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות.תדירות וזמן נטילה
פעם ביום, מומלץ ליטול בזמנים קבועים. את הגלולה המכילה דזוגסטרל בלבד יש לקחת ללא הפסקה (כלומר בסיום חפיסה של 28 גלולות יש להתחיל מייד את החפיסה הבאה) ואילו את הגלולה המשולבת עם רכיב אסטרוגני יש לקחת במשך 21 יום ולעשות הפסקה בת שבוע. בנטילת הגלולות בפעם הראשונה יש להתחיל החפיסה ביום הראשון של הווסת.טווח המינון
בגלולה המכילה דזוגסטרל בלבד המינון: 0.075 מ"ג ובגלולות משולבות מינון דזוגסטרל הוא 0.015 מ"ג.תחילת ההשפעה
הגנה מפני הריון מתקבלת לאחר 14 יום.משך ההשפעה
24 שעות. חזרה לביוץ רגיל יכולה לקחת כ-3-6 חודשים לאחר הפסקת נטילת הגלולה.תזונה
אין הגבלות.מנה שנשכחה
באם נשכחה מנה יש לקחתה מייד שכנזכרים אלא אם עברו יותר מ-12 שעות ממועד נטילת הגלולה ואז יש להשתמש באמצעי מניעה לא הורמונלי (כגון, קונדום) במקביל להמשך נטילת הגלולות, לפחות למשך שבוע ממועד שיכחת המנה.הפסקת התרופה
בהפסקת נטילת הגלולות לצורך כניסה להריון, חזרה לביוץ רגיל ומצב של פוריות עלול לקחת 3-6 חודשים.מינון עודף
סימני מינון עודף עלולים לכלול: בחילה, הקאה ודימומים וגינליים.אזהרות
הריון
ממחקרים שנעשו בבעלי-חיים יש עדות לנזק רציני לעובר. השימוש בתרופה זו במהלך הריון אסור. (X)הנקה
ניתן להשתמש בזמן הנקה. נראה כי אין השפעה על ייצור או איכות חלב האם. עם זאת, קיימים דיווחים נדירים של ירידה בייצור חלב האם בעת השימוש. כמות מועטה של החומר הפעיל עוברת אל החלב.תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בילדים ובצעירים מתחת גיל 18 שנה לא נקבעה. מומלץ להיוועץ ברופא.קשישים
מומלץ להתחיל את הטיפול במינון נמוך ולעלות בהדרגה כיוון שקיים סיכון מוגבר לתופעות לוואי.אלכוהול
אין בעיות מיוחדות, אך אלכוהול עשוי להחמיר את המחלה עבורה ניתנת תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- בעיות בקרישת הדם
- סרטן שד
- סוכרת
- מחלת כבד
- הפרעות פסיכיאטריות
- הריון
- דימום לא מוסבר מהנרתיק
תופעות לוואי
תופעות לוואי
תופעות נפוצות: כאב ראש, עליה במשקל, כאב בשד, בחילה, הפרעות במחזור החודשי או העדר וסת, אקנה, שינויים במצב הרוח וירידה בחשק המיני.
תופעות פחות שכיחות: זיהומים וגינליים, הקאה, נשירת שיער, כאבי מחזור ועייפות.
תופעות נדירות: אורטיקריה.
נשים שנכנסו להריון במהלך נטילת הגלולה נמצאות בסיכון מוגבר לפתח הריון חוץ רחמי, לכן יש לדווח לרופא על כאבי בטן לא רגילים והעדר דימום וסתי.
ככלל, יש להפסיק נטילת הגלולה ולדווח לרופא במקרה של: התנפחות או כאב ברגליים, קושי בנשימה, שיעול, כאב בחזה, גירוד בגוף, הצהבה של העור והעיניים וכאב בטן פתאומי חמור.
יש לפנות לרופא מיד, אם מופיעה תגובה אלרגית, רגישות יתר. סימנים אפשריים: נפיחות של הפנים, שפתיים, לשון ו/או גרון, הגורמת לקשיי נשימה או בליעה.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
יש לעדכן רופא/רוקח באשר לנטילת תרופות אחרות, כולל תרופות ללא מרשם ותוספי תזונה.
חלק מהתרופות יכולות להשפיע על הרמות בדם של התרופה, יכולות לגרום לה להיות פחות יעילה במניעת היריון, יכולות לגרום לדימום בלתי צפוי.
דזוגסטרל יכולה להשפיע על תרופות אחרות.
היפריקום, ריפאמפיצין ותרופות אנטיאפילפטיות כגון: פנובארביטאל, קארבאמאזפין: מזרזות את פירוק דזוגסטרל וכתוצאה הפחתת השפעתו.
תרופות נוגדות פטריות ממשפחת הazole- כגון: איטראקונאזול, קטוקונאזול, מעכבי פרוטאז-לטיפול באיידס כגון: ריטונאביר: מעכבות את פירוק דזוגסטרל וכתוצאה השפעתו גוברת וחשש מוגבר לתופעות לוואי. טיפול בזיהום בדלקת כבד נגיפית מסוג C (לדוגמה בוספרביר, טלאפרביר).
לאמוטריג'ין: יעילותו פוחתת במתן משולב עם דזוגסטרל.
נוגדי סוכרת: ההשפעה ההיפוגליקמית של תרופות נוגדות סוכרת פוחתת בשילוב עם דזוגסטרל. יש לנטר בקפידה את רמת הגלוקוז בדם. טיפול ב זיהומים חיידקיים מסוימים (לדוגמה, קלריתרומיצין, אריתרומיצין), טיפול בלחץ דם גבוה בכלי הדם של הריאות (בוסנטן). טיפול בלחץ דם גבוה (יתר לחץ דם), תעוקת חזה (אנגינה פקטוריס) או הפרעות מסוימות בקצב הלב (לדוגמה, דילטיאזם).
השפעת שימוש ממושך
בשימוש ממושך, בשילוב עם רכיב אסטרוגני, עולה הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, בעיות בכלי דם (בריאות או ברגליים), יתר לחץ דם, סרטן שד, סרטן שחלות, סרטן הרחם או דמנציה. הסיכון למצבים אלו מוגבר בשילוב עם עישון. בקרב חולי סוכרת יש לנטר בקפידה רמות הגלוקוז בדם.נמצא כמרכיב בתרופות הבאות
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אם באולטרסאונד נראתה ציסטה בגודל של 6 ס"מ באגן נוזל חופשי, מה יש לעשות?
- האם אורגזמה גורמת לאבד את קרום הבתולין?
- אני בת 15, סובלת מאקנה כבר 4 שנים ולפני שבוע התחלתי לקחת רואקוטן (40 מ"ג). הבעיה שלי היא שעוד מעט יש לנו מחנה ואני ממש רוצה לצאת. האם מריחת קרם הגנה תמנע את הצלקות שנגרמות מהחשיפה לשמש? שאלה נוספת: האם כש"מפוצצים" את האקנה בזמן הטיפול, הנזק שנגרם יותר כבד ומותיר צלקות?
- לפני כשנה אובחנה אצלי תת פעילות בבלוטת התריס (אין לי מושג מדוייק לגבי הרמות) מאז ועד היום אני לוקחת ELTROXIN 50 MICROGRAMS בזמנו הרופא המטפל אמר לי כי אתחיל במינון הקיים ואפנה אליו לאחר כחודשיים. כיום אינני גרה בארץ ואני מנסה להרות. זה זמן רב אני מרגישה כי עליי להגביר את המינון ל- 100 מ"ג כי אני חשה עייפות וכבודות כמו בתחילת הטיפול. לא חלו שינויים של ממש בשגרת יומי או במזג האוויר. שאלתי היא : האם יש סיכוי וסיכון בהגדלת המינון ואם כן מה הם ? והאם ישנו סיכון רב יותר או פגיעה ברצוני להרות.
- אני בשבוע ה-13 להריון, ולפי תוצאות בדיקת הדם איני מחוסנת לציטומגאלו-וירוס. כיצד אפשר להימנע מהידבקות בשלב זה, והאם שחיה בבריכה או בים מעלה את הסיכון להידבקות במחלה?
- בני חייל כ-10 חודשים. לפני כשלושה חודשים הופיעו על פניו כמה כתמי עור חומים, על הלחיים, בקוטר ממוצע של 1 ס"מ. רופא צבאי כללי שראה את הכתמים נתן לו משחה למריחה. מאז לא הופיעו כתמים חדשים אך הוותיקים לא נעלמו. אשמח לקבל עצה בנדון.
- בתקופת הצבא סבל בני מכאבי חזה חזקים בצד שמאל. נתנו משככי כאבים שלא עזרו. הוא צעק מכאבים והיו לו קשיי נשימה. שלחו אותו לצילום ואשפזו אותו. היה חשד לכל מיני דברים, ובסופו של דבר התגלה שיש לו הומוזיגוט ליידן + mtafr, אירוע של נוזל ותסנין משמאל ללא חום, האבולוגיה לא ברורה, אין אמצעי הדמיה שמראה רזולוציה של הנוזל והממצא. הוא נמצא במעקב של מרפאת קרישה והתבקש לחזור על בדיקה של lupus anticoagulant והתוצאה היתה 1.45. בדיקות נוספות: lac rvvt 1.34 fibrinogen 453 אודה לכם על הסבר תוצאות הבדיקות.
- האם ניתן לשלב בזמן הריון את התקופה אלקטרוסין עם נטילת אומגה 3?
- אני נשוי כשנה וחצי. יש דבר שמפריע לי מאוד. אני לפעמים רואה בשעות הפנאי סרטים כחולים וזה גורם לי הרבה לאונן, כבר לפחות שנתיים וחצי. זה התחיל עוד כשהייתי רווק. הדבר הזה לא נותן לי מנוחה גם כי אני אדם דתי, וגם עצם העובדה שאני מאונן - זה לא נותן לי מנוחה נפשית ואני כל היום חושב על זה. יחסי המין שלי עם אשתי תקינים. האם זה דבר חריג שאדם נשוי מאונן? 2 מה אתם מציעים לי לעשות? אולי אני צריך טיפול פסיכולוגי? אחד הדברים שהכי קשים לי זה שאני דתי, ומבחינת הלכתית זה חמור ביותר לאונן.
- האם בזמן לקיחת פרוזק אפשר לקחת אביטרן לכאבי גב? וכדורי ברזל לחוסר ברזל?