טיבולון (Tibolone)
מידע נוסף
שמות מסחריים
טיבולון מיועד לטיפול בתסמיני גיל המעבר ולמניעה של ירידה בצפיפות העצם. זהו הורמון סינטתי בעל פעילות אסטרוגנית, פרוגסטוגנית (של הורמוני המין הנשיים) ואנדרוגנית (הורמני המין הזכריים) חלשה.
טיבולון מהווה אלטרנטיבה לתכשירים ההורמונליים המקובלים, ובשונה מתכשירים אלו השפעתו משתנה בהתאם לכל איבר או רקמה שבה הוא פועל. באמצעות פעילותו האסטרוגנית טיבולון מונע את הירידה בצפיפות העצם ובתסמינים נוספים האופיניים לגיל המעבר כגון: הזעה, גלי חום ויובש בנרתיק.
כמו-כן טיבולון גורם לירידה בשומנים בדם, ובכך מפחית את הסיכון לטרשת עורקים ולמחלות לב. ברירית הרחם וברקמת השד טיבולון מראה פעילות פרוגסטוגנית מבלי לפעול על הקולטנים האסטרוגנים. בגלל פעילות ספציפית זו, ובניגוד לתכשירי הורמונים חלופיים אחרים, טיבולון מאופין בשכיחות נמוכה של דימומים וגינליים, אינו משפיע על צפיפות מרקם השד ואינו גורם לגודש או לכאבים בחזה. פעילותו האנדרוגנית של טיבולון משפרת בצורה ניכרת את הירידה בחשק המיני האופיינית לגיל המעבר, ומביאה לשיפור משמעותי בכל הקשור להנאה מקיום יחסי מין.
צילום: shutterstock
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות.תדירות וזמן נטילה
פעם ביום. יש ליטול את הטבליה כל יום באותו הזמן.טווח המינון
2.5 מ"ג (טבליה אחת) ביום.תחילת ההשפעה
מספר שבועות עד שלושה חודשים.משך ההשפעה
1-2 ימים.תזונה
אין הגבלות. כדי להפחית את הסיכוי לבחילה ניתן לקחת את התרופה עם או מיד אחרי האוכל.מנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. במידה ועברו 12 שעות מהזמן בו היית צריכה ליטול את הטבליה, דלגי על המנה שנשכחה, וקחי את המנה הבאה כרגיל. אין לקחת מנה כפולה.הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה מבלי להיוועץ ברופא. התסמינים עלולים לחזור.מינון עודף
מנה עודפת מקרית אינה צריכה להדאיג. אך אם מבחינים בתסמינים מיוחדים, או אם נלקחה מנה עודפת גדולה, יש ליידע את הרופא.אזהרות
הריון
טיבולון אסור לשימוש בהריון. (X)הנקה
לא ניתן. התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע לרעה על התינוק. מומלץ לא לקחת את התרופה או לא להיניק.תינוקות וילדים
לא ניתןקשישים
סבירות לאובדן זיכרון במידה והטיפול ב - HRT מתחיל לאחר גיל 65.אלכוהול
מומלץ להגביל את כמות השתייה, אלכוהול עלול להגביר את תופעות הלוואי של תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- גידול
- אי ספיקת לב (heart failure)
- יתר לחץ דם
- קרישי דם
- ארוע מוחי
- דימום לא מוסבר מהנרתיק
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- סוכרת
- אסתמה
- אפילפסיה (כפיון)
- רמת שומנים גבוהה בדם
תופעות לוואי
דימומים וגינליים, כאבים בשדיים או כאבי בטן עלולים להתרחש בעיקר בחודשי הטיפול הראשונים. תופעות לוואי אלו פוחתת או נעלמות תוך 3-6 חודשי טיפול. טיבולון עלול להוריד בצורה משמעותית את רמות הכולסטרול מסוג HDL. במידה וירידה זו נמשכת יש לשקול הפסקת הטיפול.
תופעות לוואי שכיחות נוספות: צמיחת שיער לא רגילה, דימום נרתיקי או הכתמה, בעיות בנרתיק כמו יותר הפרשות, גרד, גירוי ופטרת, עיבוי של רירית הרחם או של רירית צוואר הרחם, עלייה במשקל.
המחלות הבאות מדווחות לעיתים קרובות יותר בנשים הנוטלות טיפול הורמונלי חלופי (( HRT בהשוואה לנשים שאינן נוטלות: סרטן שד, צמיחה לא תקינה או סרטן של רירית הרחם, סרטן השחלות, קרישי דם בו ורידים של הרגליים או בריאות, מחלת לב, שבץ, סבירות לאובדן זיכרון במידה והטיפול ב - HRT מתחיל לאחר גיל 65.
ראיות מציעות כי נטילה של טיבולון מעלה את הסיכון לסרטן השד. תוספת הסיכון תלויה במשך זמן השימוש. עבור טיבולון, לא קיימים נתונים לגבי התמדה בסיכון לאחר הפסקת השימוש, אך לא ניתן לשלול דפוס הפחתה בסיכון עם חלוף הזמן.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
וארפארין: טיבולון מגביר את הפעילות נוגדת הקרישה של וארפארין. יש להתאים את מנת הוארפארין בהתאם למבחני הקרישה.
תרופות לאפילפסיה (כגון פנוברביטל, פניטואין וקרבאמזפין), תרופות ל שחפת (כגון ריפאמפיצין), תכשירים צמחיים המכילים היפריקום.
השפעת שימוש ממושך
יש לנטר את רמות הכולסטרול בדם. טיבולון עלול להוריד בצורה משמעותית את רמות הכולסטרול מסוג HDL. במידה וירידה זו נמשכת יש לשקול הפסקת הטיפול. מומלץ להיבדק אחת לשישה חודשים: בדיקת שד, Pap Smear, ממוגרמה.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אני בת 26, חולה באפילפסיה מסוג פטיט מל ונוטלת את התרופות הבאות במינונים הבאים: טופאמאקס 200 מ"ג בבוקר 200מ"ג בערב; קלונקס 0.25 מ"ג בבוקר 0.25 בצהריים 0.5 בערב, ופרייזולין חצי כדור. השאלה שלי היא כדלקמן: הבחנתי שיש לי את הבעיות הבאות: גמגום קל, בעיות זיכרון קשות, הווה אומר אנשים מדברים איתי ואני לא זוכרת כעבור שעה שאכן דיברתי איתם על נושא ספציפי, שוכחת אם אכן לקחתי את התרופות או לא , אין מה לדבר על לוח הכפל, אפים ודאונים, תופעות של דז'ה וו. כאשר שאלתי את הנוירולוג שלי על הנזק לטווח הארוך - הוא לא ידע לומר לי וטען שהתופעות הן מהקלונקס. הייתי רוצה לדעת מה עלי לעשות במצבי. הדבר מפריע לי באיכות החיים ללא ספק.
- אני בן 34. לפני 10 ימים התחלתי לקחת ציפרלקס עקב חרדות. כתוצאה מכך יש לי כאבי ראש ואישונים מורחבים באופן חריג, ושני האישונים אינם מורחבים באותה המידה. כאשר האישונים חוזרים לגודל נורמלי גם כאבי הראש פוסקים. את הכדור אני נוטל בשעות הבוקר. הפסיכיאטר אמר שצריך להתייעץ עם נוירולוג מכיוון שהאישונים אינם מורחבים באופן זהה. על מה מעידים האישונים המורחבים? האם זה יכול להעיד על כך שמיהרתי ליטול כדורים וייתכן שאין לי צורך בכדורים?
- רציתי לשאול האם אפשר לקחת רואקוטן בזמן המחזור או שצריך להפסיק ליטול את התרופה למספר ימים?
- אבקש לדעת על מחלת העור MELKERSON-ROSENTHAL SYNDROME
- אני בת 64. רופא הנשים שלי טוען כי בדיקת פאפ של צוואר הרחם לא מבצעים לאחר הפסקת המחזור החודשי. אני משתמשת כ-9 שנים בהורמון חלופי אקטיביה. האם, אם כך, אינני צריכה לבצע את הבדיקה?