טריפטורלין (דקפפטיל) (Triptorelin (Decapeptyl))
מידע נוסף
שמות מסחריים
טריפטורלין (דקפפטיל) שייך לקבוצת הורמונים סינטטיים, המיוצרים בהנדסה גנטית. טריפטורלין (דקפפטיל) מדמה רמה גבוהה בדם של ההורמון וכך גורם לעיכוב שחרור של הורמונים גונאדוטרופינים (LH ו-FSH) מהיפופיזה וירידה בהפרשת ההורמונים אסטרוגן וטסטוסטרון.
טריפטורלין (דקפפטיל) משמש לטיפול בבעיות הבאות:
אנדומטריוזיס ושרירן ברחם (פיברואיד, מיומה).
טיפולי פוריות להפריה חוץ גופית (ליצירת ביוץ מתוזמן).
עיכוב התבגרות מינית מוקדמת.
אין להשתמש בטריפטורלין (דקפפטיל) במקרים הבאים:
רגישות (אלרגיה) לטריפטורלין או לאחד ממרכיבי התרופה.
רגישות (אלרגיה) להורמון המשחרר גונדוטרופינים או תחליפיו.
הריון או הנקה.
לאחר ניתוח להסרת אשכים.
במצבים בהם פעילות הורמוני המין חיונית.
בילדים הסובלים מגידול פרוגרסיבי במוח.
סרטן ערמונית שאינו תלוי בהורמונים או בחולים עם גרורות בעמוד השדרה.
רגישות יתר לתכשירה או לאחד ממרכיביו.
חשוב לשים לב:
טריפטורלין (דקפפטיל) פוגע בעירנות ולכן יש להזהיר ילדים המטופלים בתרופה מרכיבה על אופניים או ממשחק בקרבת כביש.
בגברים: חייבים השגחה רפואית בשבועות הראשונים של הטיפול בטריפטורלין (דקפפטיל) עקב עלייה ברמות הטסטוסטרון בדם והחמרת הסימפטומים של סרטן בלוטת הערמונית.
בנשים: יש לוודא שהמטופלת אינה בהריון לפני תחילת הטיפול בטריפטורלין (דקפפטיל) ולבצע מעקב רפואי מחשש לגירוי יתר שחלתי.
טיפולי פוריות באמצעות הורמונים כמו תרופה זו עלולים לעלות את הסיכון להריון מחוץ לרחם (עם עבר של מחלת חצוצרות), הפלה, הריון מרובה עוברים (תאומים, שלישיות וכו'), מומים מולדים (פגמים בגוף התינוק הנולד).
מידע
אופן נטילת התרופה
זריקה לתוך השריר. (פרט לאמפולות של 0.1 מ"ג שאותם מזריקים תת-עורי)תדירות וזמן נטילה
פעם בחודש או ב-3 חודשים. (לטיפולי פוריות, אמפולות של 0.1 מ"ג להזרקה יומיומית.)טווח המינון
נשים - טיפולי פוריות: ביום ה-21 למחזור מזריקים 3.75 מ"ג או 0.1 מ"ג באופן יומיומי במשך כשבועיים. אנדומטריוזיס ומיומה ברחם: 3.75 מ"ג כל 4 שבועות, התחלת הטיפול ב-5 ימי המחזור הראשונים. במצב של מיומה ברחם יש להמשיך בטיפול לפחות שלושה חודשים. ילדים - התבגרות מינית מוקדמת: 3.75 מ"ג בימים 0,14,28 ואח"כ פעם בחודש.גברים - סרטן הערמונית: 3.75 מ"ג כל 4 שבועות או 11.25 מ"ג כל 3 חודשים.
תחילת ההשפעה
כתלות בתכשיר.משך ההשפעה
כתלות בתכשיר.תזונה
אין הגבלות.אחסון
דקפפטיל 0.1 מ"ג ודקפפטיל סי.אר יש לאחסן במקרר, כל שאר התכשירים יאוחסנו בטמפרטורת החדר.מנה שנשכחה
במקרה שנשכחה מנה יש לפנות לרופא המטפל.הפסקת התרופה
אין להפסיק הטיפול מבלי להיוועץ ברופא.מינון עודף
לא סביר שיקרה, אך בהתעוררות חשד יש לפנות לקבלת עזרה רפואית.אזהרות
הריון
אסור לשימוש בהריון. יש לשלול הריון לפני תחילת הטיפול . מומלץ להשתמש באמצעי מניעה לא הורמונלי לפחות חודש לפני הטיפול.הנקה
אין להניק בזמן טיפול בתרופה זותינוקות וילדים
יש להיוועץ ברופא הילדים.קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
יש להימנע מנהיגה עד שלומדים כיצד התרופה משפיעה, כיוון שתרופה זו עלולה לגרום לטשטוש.דווח לרופא במקרה של
- הריון
- פגיעה בתיפקוד הכליה
- דימום לא מוסבר מהנרתיק
- אלרגיה
- חסימה של דרכי השתן
- דלדול עצם (אוסטאופורוזיס)
- הנקה
- בעיות בעמוד השדרה
- גידול במוח
- דיכאון, שינויי מצב רוח
- סוכרת
- מחלת כבד
תופעות לוואי
טריפטורלין (דקפפטיל) עלול לגרום לתופעות לוואי, כגון: כאבי עצמות הרגליים או המפרקים (לחולים הסובלים מגרורות בעצמות), חולשה בשרירים של הרגליים, מתן מוגבר של שתן, קרישי דם. את רוב התופעות האלו ניתן למנוע במתן בו זמני של אנטי אנדרוגן בתחילת הטיפול.
תופעות לוואי נוספות של טריפטורלין (דקפפטיל): גלי חום, אובדן החשק המיני, יובש בנרתיק, נשירת שיער, עליה בלחץ דם (במיוחד בחולים הסובלים מיתר לחץ דם), אדמומיות על גבי העור, צריבה, ירידה ברמת הסוכר בדם (במיוחד לחולי סכרת), שינויים בשומני הדם, עליה באנזימי הכבד, שינויים בבילירובין, שינוי תמונת הדם, רעידות, כאבי ראש, עצבנות, הפרעות בשינה, עייפות, סחרחורת, הפרעות בזיכרון או בריכוז, חוסר יציבות רגשית ובמקרים נדירים דיכאון, בחילות, הקאות, הרגשת צימאון, שלשול, עצירות, שינויים בתיאבון, שינויים במשקל.
תופעות לוואי שכיחות נוספות: זיהומים בדרכי נשימה עליונות, דלקת גרון, נפיחות בבטן, הפלות, גירוי יתר שחלתי, כאבים בזמן הוסת, תסמינים דמויי שפעת, סחרחורת, כאב גב, כאב באזור האגן, ציסטות שחלתיות (בתחילת הטיפול), כאב או תגובה במקום הזרקה.
במקרים הבאים יש לפנות לרופא:
כאב זמני במקום הזרקת טריפטורלין (דקפפטיל).
תגובות של רגישות יתר במקום ההזרקה או בכל הגוף (פריחה) או המתבטאות בקוצר נשימה ,ירידה פתאומית בלחץ הדם ונפיחות באזור הפנים.
כאב באזור הבטן, נפיחות בבטן, בחילות, הקאות, שלשולים, עליה במשקל, קשיי נשימה, ירידה במתן השתן. יש להודיע לרופא מיד גם אם התסמינים מתפתחים מספר ימים לאחר ההזרקה האחרונה אלה יכולים להיות סימני גירוי יתר שחלתי.
תופעות לוואי של טריפטורלין (דקפפטיל) בילדים:
יתכנו תופעות לוואי הבאות: דימום מהנרתיק, בחילות, הקאות, תגובות של רגישות יתר כנ"ל.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
השילוב של טריפטורלין (דקפפטיל) עם תרופות הבאות עלול לגרום לסיכונים או לחוסר יעילות טיפולית:השפעת שימוש ממושך
טיפול באנדומטריוזיס ומיומה ברחם - תקופת טיפול מקסימלית היא עד 6 חודשים. באופן כללי, אין סיכון בטיפול לטווח קצר או ארוך.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- האם יש קשר בין וריקוצלה לבין שפיכה מוקדמת?
- אני בן 16, ואמור להתחיל טיפול באלטרוקסין בגלל בעיה בבלוטת התריס. אני רזה מאוד. האם זה עשוי לגרום לי להשמין?
- אני בהריון בחודש שישי, סובלת כבר שנתיים מהפרעות חרדה ופניקה, ומטופלת בקלונקס. משתדלת להוריד מינונים אפילו לאפס ע"מ לא להשפיע על העובר, אך התקפי החרדה לאחרונה מתגברים, כי נוסף לחרדות הבסיסיות שלי, נלוות גם הדאגות החדשות לבריאות העובר ולעתידו. האם יש תרופה טבעית או צמחית שאפשר לקחת במקום? האם מותר לנשים בהריון ליטול תרופות מסוג כזה? האם 1 מ"ג קלונקס ביום זה הרסני?
- אני בת 26. בחודשיים האחרונים אני סובלת מצריבה בסוף מתן השתן. הייתי אצל רופא נשים שבדק אותי, ואמר שאין לי שום פטרייה או דלקת בנרתיק. נשלחתי מטעם רופא המשפחה לעשות בדיקת שתן ובדיקת אולטרסאונד של הבטן התחתונה, כדי שיבדקו את אזור שלפוחית השתן והכליות, ו
- מה יעילותו של חלב עיזים במקרה של פצעים בפה ? שמעתי דעות המצדדות מאוד בשתייתו.
- לבתי (בת 3 שנים) יש צלעות מחוברות בבית החזה. היא חייבת לעבור ניתוח בעוד חודש להפרדת הצלעות המחוברות - 2 צלעות ושתל בצלעות כדי שהריאה תגדל. ניתוח מסוכן? החלמה ? כאבים? הצלחה?
- דודתי לאחר כריתת קיבה מאחר והתגלה אצלה סרטן בקיבה. הרופאים טוענים שכבר אין גידול והפסיקו את הטיפול הכמותרפי, אך התגלו אצלה מים מסביב לריאה הימנית וכעת הם מנוקזים. אודה אם תוכלו להסביר לי מה זה אומר ומה ההשלכות של מצב זה, וכמובן מהם הסיכויים להישרדות במצבה.
- לפני כחודש עברתי ארתרוסקופיה שבה הוציאו לי את כל המניסקוס. אני עושה פיזיותרפיה ומתחילה לחזור לאט לאט. אבל פתאום התחיל לכאוב לי (גם בתרגילים) בחלק העליון של הברך ובצד הפנימי. רציתי לדעת מה זה? והאם הגיוני שבגילי תהיה לי שחיקת סחוס?
- לפני כשנתיים הופניתי לבדיקת רנטגן בפנים בעקבות שמיעת 'טיקים' באוזניים, כמו התפוצצויות של מים. ברנטגן התגלה שיש לי נוזלים במערות האף, אך לא עשיתי טיפול נגד זה. הרעשים באוזניים ממשיכים (זה קורה כשאני בולע רוק או מפהק). האם יש קשר בין הנוזלים לבין הצטברות ליחה ונזלת כרונית? כיצד אפשר לטפל בזה?
- חברתי בת 24 ויש לה MVP (Mitral Valve Prolapse)