גנציקלוביר (Ganciclovir)
מידע נוסף
שמות מסחריים
גנציקלוביר הינה תרופה נוגדת נגיפים המשמשת לטיפול ולמניעת זיהומים בציטומגלו-וירוס (CMV), בחולים אשר מערכת החיסון בהם מדוכאת כגון בחולי איידס ובחולים לאחר השתלה.
גנציקלוביר מונע מנגיף הציטו-מגלו-וירוס מלהתרבות ולחדור לתאים בריאים. בחולים עם מערכת חיסון מוחלשת, ציטו-מגלו-וירוס עלול לגרום לזיהום באיברי הגוף, שיכול להיות מסכן חיים.
הטיפול בגנציקלוביר ניתן תחילה בהזלפה תוך-ורידית למשך 14-21 יום ולאחר מכן ניתן טיפול לתקופה שבין חודשיים לשנה דרך הוריד או דרך הפה. משך הטיפול המדויק תלוי מאוד במצב הבריאותי ובמדדים כגון: ספירת דם, רמת המוגלובין ותפקודי כבד וכליות.
תרופה זו עלולה לפגוע בייצור תאי זרע, באופן זמני או קבוע, לפגוע בפוריות האשה, ובהתפתחות עוברים. אי לכך, על גברים ונשים בגיל הפוריות להשתמש באמצעים למניעת הריון בזמן הטיפול ובמשך 90 יום אחריו- לגברים, ולפחות 30 יום לאחריו- עבור נשים מטופלות. כמו כן, גנציקלוביר מגבירה את הסיכון לדיכוי יצירת תאי הדם השונים במוח העצם, הגורר בעקבותיו אנמיה ונטייה מוגברת לזיהומים ולדימום לא תקין.
גנציקלוביר ניתן גם בצורת טבליות, תוך שימוש בואלגנציקלוביר, העובר, בגוף, לגנציקלוביר.
אופן נטילת התרופה
כמוסות, תמיסה להזרקה.
יש להשתמש בכפפות בעת הנטילה.
תדירות וזמן נטילה
במתן דרך הפה: 3-6 פעמים ביום, עם האוכל. במתן דרך הוריד: תדירות טיפול התחלתי של פעמיים ביום וטיפול תחזוקתי של פעם ביום.טווח המינון
טיפול התחלתי ינתן בהזלפה לתוך הוריד בקצב קבוע במשך שעה, במינון של 5 מ"ג לק"ג משקל גוף כל 12 שעות, עבור 14-21 יום. טיפול תחזוקתי דרך הוריד - 5 מ"ג לק"ג משקל גוף בהזלפה לוריד בקצב קבוע במשך שעה, פעם ביום למשך 7 ימי השבוע. או 6 מ"ג לק"ג למשך 5 ימים מתוך 7 ימי השבוע. טיפול תחזוקתי דרך הפה - 1000 מ"ג, 3 פעמים ביום או 500 מ"ג, 6 פעמים ביום. משך הטיפול התחזוקתי הוא לתקופה שבין 2-12 חודשים. משך הטיפול המדויק תלוי מאוד במצב הבריאותי ובמדדים אחרים כמו ספירת דם, רמת המוגלובין ותפקודי כבד וכליות.
תחילת ההשפעה
אין מידע.משך ההשפעה
מנה משפיעה למספר שעות.תזונה
טבליות: יש ליטול את התרופה עם הארוחה.
אחסון
לשמור בטמפרטורה מתחת ל-30 מעלות צלזיוס במקום יבש.להרחיק מהישג ידם של ילדים
מנה שנשכחה
במקרה ונשכחה מנה יש לקחתה מייד כשנזכרים, אלא אם הגיע הזמן למנה הבאה ואז יש לדלג על זו שנשכחה ולהמשיך כרגיל.הפסקת התרופה
גם אם חל שיפור במצב הבריאותי אין להפסיק הטיפול בתרופה ללא התייעצות עם רופא.מינון עודף
תסמיני מינון עודף כוללים: פרכוסים, שלשול, נזק כלייתי המתבטא בירידה במתן שתן ונזק כבדי המתבטא בהצהבה של העור והעיניים. כמו כן תיתכן פגיעה במערכת החיסון הכוללת חום, צמרמורת ונטייה לזיהומים. תיתכן פגיעה במערכת הדם, הכבד ומח העצם. בחשד למינון עודף יש לפנות באופן מיידי לקבלת טיפול רפואי.
הריון
במבחנים בבע"ח נראו תופעות לא רצויות אך המידע על ההשפעה בקרב נשים בהריון- מוגבל, השימוש לא מומלץ. יש לשקול תועלת מול סיכון. (C) על גברים ונשים בגיל הפוריות להשתמש באמצעים למניעת הריון בזמן הטיפול, ובמהלך 90 יום אחריו- עבור גברים, ובמהלך 30 ימים לכל הפחות לאחריו- עבור נשים.
הנקה
בטיחות השימוש בהנקה לא הוכחה, אולם התרופה עלולה להשפיע לרעה על התינוק. מומלץ לא להיניק.תינוקות וילדים
אינו מיועד בדרך כלל לילדים מתחת לגיל 12 שנים.קשישים
זהירות! התרופה עלולה לפגום בערנות ובקואורדינציה, לכן יש להישמר מנפילות. קשישים רגישים במיוחד לתופעות הלוואי של הקשורות למינון בנטילת תרופה זו.נהיגה
אין בעיות ידועות. במקרה של סחרחורת, עייפות או חוסר יציבות- אין לנהוג.אלכוהול
מומלץ להגביל את כמות השתייה, אלכוהול עלול להגביר את תופעות הלוואי של תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- הנקה
- הריון
- תפקוד כליתי לקוי
- מחלת דם
- ספירת דם נמוכה
- תגובה אלרגית בעבר לתכשיר מקבוצה זו
- דיכוי חיסוני
תופעות לוואי
תופעות הלוואי כוללות: פריחה, שלשול, בחילה, הקאה, סחרחורת, כאב ראש, הזעה מוגברת, חום, כאבי בטן, ירידה בתיאבון, כאב ראש, בלבול, חולשה, קושי בנשימה, עלייה ברמת קראטינין בדם, ירידה בכדוריות לבנות/ אדומות/ טסיות דם. כמו כן תרופה זו עלולה לפגוע בייצור תאי זרע.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
תרופות העשויות לפגוע בכליות: אמינוגליקוזידים, אמפותריצין B, ציקלוספורין, נוגדי דלקת לא סטרואידיים (NSAID), טאקרולימוס, דוקסורוביצין, הידרוקסיאוריה. בשילוב תרופות אלו עם גנציקלוביר גובר הסיכון לפגיעה כלייתית. יש לנטר תפקוד כלייתי בשילוב זה.
פרובנציד: תרופה זו מגבירה את הסיכון לתופעות הלוואי של גנציקלוביר.
זידובודין, אזאתיופרין, כלוראמפניקול, קולכיצין, ציקלופוספאמיד, אינטרפרון, מרקאפטופורין ותרופות ציטוטוקסיות לטיפול בסרטן: בשילוב תרופות אלו עם גנציקלוביר גובר הסיכון לדיכוי יצירת תאי הדם השונים במוח העצם, הגורר בעקבותיו אנמיה ונטייה מוגברת לזיהומים ולדימום לא תקין.
דפסון, אמפותריצין B, דידאנוזין, טרימתופרים, וינקריסטין: תופעות הלוואי של תרופות אלו עשויות לגבור בשילוב עם גנציקלוביר.
השפעת שימוש ממושך
בתקופת הטיפול בתרופה זו יש לערוך בדיקות לתפקוד כלייתי וכבדי, בדיקות עיניים וספירת דם.נמצא כמרכיב בתרופות הבאות
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- בעקבות חולשה ועייפות עשיתי בדיקות דם: EBV VCA IgM 750 U/ml Positive EBV EBNA > 600 U/ml Positive CMV IgG > 2.5 IU/ml Positive CMV IgM negative מה זה אומר? האם זה יכול להסביר את החולשה והעייפות?
- אני עם שלשולים כבר שלושה ימים. הלכתי לקופת חולים ונאמר לי שזה כנראה וירוס. אני בקושי מצליחה לשתות ולאכול, ומרגישה תחושת עילפון. בדקו לי את לחץ הדם והוא היה-85/50. אתמול נשלחתי למיון לקבל עירוי. היום ניסיתי לשתות כמה שאני יכולה, וגם היום אני מרגישה לא טוב. מה עושים לגבי לחץ הדם, האם הוא נמוך?
- אני בת 18. לפני כמה חודשים חליתי בשלבקת חוגרת, שהופיעה באזור הבטן ובית החזה. סבלתי מכאבים חזקים מאוד בכל הגוף במשך כשבועיים, נרשמה לי תרופה, ולאחר טיפול של שבוע הכאבים נחלשו בהדרגה ולבסוף הפצעים נעלמו. במקום שבו היו הפצעים נותרו מעין כתמים, צלקות,
- יש לי משהו שמפריע לי ולבן זוגי מאוד. יש לי ריח רע בפה רק בלילה כשאני ישנה, לא במהלך היום. חשוב לי לציין שאני מקפידה לצחצח שיניים היטב לפני השינה, ובן זוגי מתלונן שיש לי ריח כל כך לא נעים שאינו מסוגל להתקרב אלי בלילה. מה עלי לעשות? האם יש איזושהי תרופה או כדור מציצה שיפחית או יעלים לי את הריח הרע בלילה ?
- אני בן 30. יש לי הרפס על השפתיים. האם במקלחת, כאשר המים זורמים לי על השפתיים ונשטפים מטה על איבר מיני, קיימת סכנה להידבקות? הייתי רוצה הסבר מדויק על רמת הסיכון. האם יכול להיות שאחרי שנגעתי בכוס מים עם השפתיים כאשר היו לי שלפוחיות, החיידק נשאר עדיין ע
- אני בטיפולי IVF. יומיים לאחר ההחזרה הופיע הרפס באיבר המין שלי. הוא נעלם כעבור יומיים, ולאחר מכן הופיע אחר במקומו. האם יש בכך כדי להשפיע על הצלחת הטיפול או על ההתפתחות התקינה של העוברים שהוחזרו?
- בעלי, בן 35, אובחן אתמול כחולה בהרפס זוסטר. הוא כבר בשלב השלפוחיות ומטופל בזובירקס. הבנו מרופאת הילדים כי הילדים שעברו חיסון לאבעבועות רוח אינם בסיכון, וכי לכל היותר הם יעברו אבעבועות בצורה קלה. אני, לעומת זאתף בסיכון גבוה יותר. אני בהריון (ממש בהתח
- אני בת 37. לפני כ-3 שבועות אבחן רופא הנשים שלי שנדבקתי בהרפס באיבר המין. נטלתי במשך חודש זובירקס פעם ביום. לאחר חודש נבדקתי שוב ונאמר לי שהמחלה עברה ושאין צורך להמשיך בכדורים, אבל אני עדיין מרגישה עקצוצים בעכוז ובירך ימין, ואלה היו מלכתחילה הסימפטומ
- אני בת 49. לפני כחודשיים אובחן אצלי הרפס זוסטר באיזור הגבה מעל העין. טופלתי בכדורי ולטרקס 5000 מ"ג ליום + משחת dermovate. כמה חודשים לפני ואחרי המחלה הופיעה אצלי תופעה בעיניים המתבטאת בכך שעין אחת נשארת פקוחה מאוד והשניה חצי סגורה. תופעה זו מתר
- אני בת 28 ללא ילדים, מנסה להיכנס להריון כבר 4 שנים. לפני חצי שנה, אחרי בדיקת דם, גילו לי CMV חיובי. עברה חצי שנה של גלולות, עשיתי בדיקת דם, והתוצאה עדיין חיובית. מה לעשות לדעתך? מה הסיכוי שאם אכנס להריון יקרה משהוא לעובר? רופא המשפחה שלי המליץ לחכות