דלג לתוכן

לוקמיה מיאלואידית חריפה AML

Acute myeloid leukemia
המומחים של Infomed מסבירים:
לוקמיה מיאלואידית חריפה AML היא מחלה ממארת של מוח העצם שבה יש שגשוג של תאים אשר באופן תקין ממשיכים להתמיין ליצירת תאי דם. בלוקמיה זו אחד התאים הללו עובר התמרה ממארת, מפסיק להתקדם בתהליך ההתמיינות, מתחיל להתחלק במהירות ויוצר עוד ועוד תאים בלתי ממוינים. סיווג הלוקמיות המיאלואידיות החריפות נעשה על פי התא במוח העצם שהפסיק להתמיין, קיימים 8 סוגים מ-M0 ועד M7.

לוקמיה מיאלואידית חדה AML


התאים הממאירים תופסים את השטח של לשד (מח) העצם כולו ומונעים מהתאים התקינים להתפתח. התוצאה היא שלחולה נוצר חסר בתאים אדומים (אנמיה), חסר בטסיות הדם, ומופיעים בשל כך נטייה לדימומים וחסר בתאי דם לבנים תקינים (גרנולוציטים) וכך חשוף הוא לזיהומים.


התאים הממאירים עוזבים את לשד העצם וחודרים אל הדם ההיקפי. גם כאן הם גורמים לתוצאות קשות: כאשר מספרם גבוה מאוד יכולה להתפתח תמונה הקרויה "לויקו-סטזיס". התאים הממאירים חוסמים כלי דם קטנים באיברים חיוניים וגורמים על ידי כך להפרעה בתפקוד של האיבר הנגוע. פגיעה בכלי הדם במוח מסוכנת במיוחד עד אובדן הכרה ומוות. תאי הלוקמיה יכולים לגרום נזק לגוף גם על ידי הפרשה של חומרים בעלי פעילות ביולוגית. לדוגמה הם מפרישים חומרים הגורמים לחום, לחוסר תיאבון, לשינויים במאזן המלחים בגוף ועוד. יתר על כן, כיוון שהתאים מתחלקים מהר וחלקם נהרסים בתוך מחזור הדם, יכולה להתפתח "תסמונת המסת הגידול". תסמונת זו באה לידי ביטוי מרבי לאחר התחלת הכימותרפיה אבל היא יכולה גם להופיע באופן עצמוני. הגורם הוא פירוק הדנ"א בגרעיני התאים. חומרי הפירוק של הדנ"א גורמים להפרעות מטבוליות. לדוגמה יש הפרשה מוגברת של זרחן שמתחבר לסידן ליצירת משקעים בכליות. יש הפרשה של חומצת שתן (אורית) שגם היא שוקעת בכליה ויכולה להוביל לאי-ספיקה.
קראו עוד: לוקמיה – השתלשלות המחלה
  • טיפולים ותרופות

    הטיפול בלוקמיה חריפה AML הוא כימותרפיה. העיקרון בטיפול מתבסס על כך שגם כאשר לשד העצם מסונן כולו על ידי התהליך הממאיר, קיימת עדיין אוכלוסייה של תאי אב תקינים שבגלל היתרון הגידולי של תאי הלוקמיה לא ניתן לראותה. הכימותרפיה גורמת לתמותת שתי אוכלוסיות התאים, התקינה והליקמית בתקווה שהאוכלוסייה שתתאושש תהיה אוכלוסיית תאי האב התקינים. העיקרון השני בטיפול בלוקמיה מיאלואידית חריפה AML הוא שהטיפול ניתן בשלבים. הטיפול הראשון נועד להשראת הפוגה ואחריו ניתנים 3-2 טיפולי חיזוק. שלא כמו בלוקמיה לימפטית חדה לא מקובל לתת טיפול אחזקה.

    בחולים צעירים הלוקים בלוקמיה בעלת סמנים גרועים, מקובל לבצע השתלת תאי אב מייד בתום הכימותרפיה הרגילה, אם יש תורם מתאים. בשאר המקרים ההשתלה מתבצעת רק אם אין תגובה לטיפול הראשוני או שיש הישנות של הלוקמיה לאחר הטיפול.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
עור ומין
ד"ר קרלוס אידסס
5.0
( 5 חוות דעת )
"רופא מקצוען , אדיב"
קראו עליי עוד
ילדים
פרופ' מרים דוידוביץ
4.8
( 5 חוות דעת )
"פרופ' מרים דוידוביץ רופאה סופר מקצועית ואדיבה. ממליצה בחום."
קראו עליי עודלקביעת תור
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו