המומחים של Infomed מסבירים:
סרטן בלוטת התריס מתפתח בתוך התאים של בלוטת התריס שלך שהיא מעין בלוטה שצורתה דומה לפרפר, הממוקמת בבסיס הצוואר שלך, מעט מתחת לפיקת הגרוגרת. בלוטת התריס שלך מייצרת הורמונים אשר תפקידם לווסת את קצב הלב שלך, את לחץ הדם, חום הגוף והמשקל.
בשנים האחרונות, נראה כי שיעור הלוקים במחלת סרטן בלוטת התריס עולה בהתמדה, דבר אשר, לדעת הרופאים, בא כתוצאה מפיתוח טכנולוגיות חדשות אשר מאפשרות להם להביא לגילוי גידולים סרטניים קטנים מאוד בבלוטת התריס אשר לא ניתן היה לגלות עד כה.
תרופות לטיפול בסרטן בלוטת התריס:
אלטרוקסין
-
סרטן בלוטת התריס תסמינים
סרטן בלוטת התריס אינו נוטה להביא להופעתם של תסמינים כלשהם בשלבים המוקדמים של המחלה.
גידול סרטני בבלוטת התירס יכול להביא להופעת התסמינים הבאים:
- גוש המופיע מתחת לעור אשר ניתן לחוש בו במישוש אזור הצוואר
- הופעת שינויים בקול, הכוללים צרידות ההולכת ומחמירה
- בעיות בבליעה
- כאבים בצוואר ובגרון
- בלוטות לימפה נפוחות באזור הצוואר
-
סיבות וגורמי סיכון
אין וודאות לגבי מהו הגורם להופעת סרטן בלוטת התריס. סרטן בלוטת התריס מתפתח כאשר בתאים של בלוטת התריס שלך מתחוללים שינויים גנטיים (הזחות – מוטציות).
הזחות אלה מאפשרות לתאים לגדול ולהתרבות במהירות. התאים מאבדים את יכולתם למות, כפי שתאים בריאים נוהגים לעשות. ההצטברות של התאים החריגים יוצרת את הגידול הסרטני. התאים החריגים יכולים לפלוש אל עבר רקמות סמוכות ויכולים להתפשט בכל הגוף.
זנים של סרטן בלוטת התריס
קביעת הזן של סרטן בלוטת התריס יקבע בהמשך את דרכי הטיפול ואת סיכויי ההחלמה שלך. הזנים השונים של סרטן בלוטת התריס כוללים:
סרטן פאפילארי (פטמתי) של בלוטת התריס. סרטן פאפילארי של בלוטת התריס הינו הזן הנפוץ ביותר, ומהווה כ- 80 אחוזים מכלל המקרים של סרטן בלוטת התריס. סרטן פאפילארי של בלוטת התריס יכול להתפרץ בכל גיל, אולם הוא מאובחן בעיקר אצל בני אדם בין הגילאים 30 ל- 50.
סרטן פוליקולארי (זקיקי) של בלוטת התריס. סרטן פוליקולארי של בלוטת התריס כולל בתוכו גם את זן הסרטן בתאי Hurthle. סרטן פוליקולארי של בלוטת התריס מאובחן בעיקר אצל בני אדם אשר עברו את גיל ה- 30.
סרטן מדולארי (לשדי) של בלוטת התריס. סרטן מדולארי של בלוטת התריס נוטה להיות משויך לקבוצת הסרטנים המתפרצים על בסיס תסמונות גנטיות תורשתיות אשר גורמות להופעת גידולים סרטניים בבלוטות אחרות. אולם מרבית המקרים של התפרצות סרטן מדולארי של בלוטת התריס אינם משויכים לתסמונות גנטיות תורשתיות.
סרטן אנאפלאסטי (ממאיר) של בלוטת התריס. סרטן אנאפלאסטי של בלוטת התריס הינו זן נדיר ביותר, הוא תוקפני מאוד וקשה מאוד לטיפול. סרטן אנאפלאסטי של בלוטת התריס מאובחן בעיקר אצל בני אדם אשר עברו את גיל ה- 60.
לימפומה של בלוטת התריס. לימפומה של בלוטת התריס מתחילה את דרכה בתאים של המערכת החיסונית של בלוטת התריס. סרטן מסוג לימפומה של בלוטת התריס הינו זן נדיר ביותר. הוא מאובחן בעיקר אצל בני אדם אשר עברו את גיל ה- 70.
גורמים אשר יכולים להעלות את רמת הסיכון שלך ללקות במחלת סרטן בבלוטת התריס כוללים בין השאר:
חשיפה לרמות גבוהות של קרינה. דוגמאות לחשיפה לרמה גבוהה של קרינה כוללים את החשיפה לקרינה כתוצאה מטיפולי הקרנות באזור הצוואר והראש או מחשיפה לקרינה הבאה כתוצאה מתאונות גרעיניות או ניסויים בכלי נשק גרעיניים.
עבר משפחתי או אישי של מחלת הזקפת (goiter). הזקפת הינה הגדלה של בלוטת התריס שאינה סרטנית.
תסמונות גנטיות מסוימות העוברות בתורשה. התסמונות הגנטיות אשר מגדילות את הסיכון ללקות בסרטן של בלוטת התריס כוללות בין השאר עבר משפחתי של תחלואה בסרטן מדולארי (לשדי) של בלוטת התריס, multiple endocrine neoplasia, ו- adenomatous polyposis.
-
אבחון ובדיקות
ההליכים והבדיקות על מנת לקבוע את האבחנה כי לקית במחלת סרטן בבלוטת התריס כוללים בין השאר:
- בדיקה גופנית
- בדיקות דם
ביופסיה המבוצעת על ידי מחט
בדיקות הדמיה
-
סיבוכים אפשריים
סרטן בלוטת התריס החוזר ונשנה
למרות הטיפולים, סרטן בלוטת התריס יכולה לחזור בשנית, גם אם בלוטת התריס שלך הוסרה בניתוח. דבר זה יכול להתרחש במידה ותאים בגודל מיקרוסקופי התפשטו אל מעבר לבלוטת התריס עוד בטרם היא הוסרה. הופעה חוזרת של סרטן בלוטת התריס יכולה להופיע עשרות שנים לאחר הטיפולים.
סרטן בלוטת התריס עלול להופיע בשנית במקומות הבאים:
- בלוטות הלימפה בצוואר
- בחתיכות רקמה קטנות של בלוטת התריס אשר נותרו מאחור לאחר ניתוח הכריתה של הבלוטה
- מקומות אחרים בגוף – במרבית המקרים בריאות או בעצמות
סרטן בלוטת התריס אשר חוזר בשנית ניתן לטיפול. הרופא המטפל בך יכול להמליץ לך על ביצוע בדיקות דם תקופתיות או סריקות של בלוטת התריס על מנת לחפש סימנים המעידים על כך כי סרטן בלוטת התריס חזר בשנית.
-
טיפולים ותרופות
במקרה ואובחנת כלוקה במחלת סרטן בלוטת התריס אפשרויות הטיפול העומדות בפניך תלויות בסוג ובדירוג של סרטן בלוטת התריס שלך, במצב הבריאות הכללי שלך ובהעדפות שלך.
ניתוח
מרבית בני האדם הלוקים במחלת סרטן בלוטת התריס יעברו הליך ניתוחי על מנת להסיר את כל או מרבית בלוטת התריס.
ההליכים הניתוחיים המשמשים לטיפול נגד סרטן בלוטת התריס כוללים בין השאר:
-
- הסרת מרבית או כל בלוטת התריס (כריתה של בלטות התריס)
- הסרת בלוטות הלימפה של הצוואר
- טיפול הורמונאלי של בלוטת התריס
- טיפול רדיואקטיבי בעזרת יוד
- טיפולי הקרנות חיצוניים
- טיפולים כימותרפיים
-
מניעה
אונקולוגים אינם בטוחים מהו הגורם להתפרצות מרבית המקרים של סרטן בלוטת התריס, כך שאין דרך בדוקה על מנת למנוע את התפרצות סרטן בלוטת התריס אצל בני אדם אשר נמצאים ברמת הסיכון הממוצעת ללקות במחלה.
מניעה אצל בני אדם בנמצאים ברמת סיכון גבוהה
בני אדם אשר להם הזחה גנטית תורשתית אשר מגדילה את רמת הסיכון שלהם ללקות בסרטן בלוטת התריס יכולים לבחור בביצוע הליך ניתוחי יזום על מנת לכרות את בלוטת התריס בכדי למנוע את הופעת הסרטן (כריתת בלוטת התריס כאמצעי למניעה). שוחח על האפשרויות העומדות בפניך עם יועץ המומחה לרפואה גנטית אשר יהיה ביכולתו להסביר לך את הסכנות הכרוכות במחלת סרטן בלוטת התריס ואת אפשרויות הטיפול העומדות בפניך.
מניעה בעבור בני אדם המתגוררים בסמיכות למתקנים גרעיניים
נשורת גרעינית אשר באה כתוצאה מתאונה במתקן גרעיני עלולה לגרום להתפרצות סרטן בבלוטת התריס אצל בני האדם המתגוררים בקרבת המקום. במידה והינך מתגורר במרחק של עד 15 קילומטרים ממתקן גרעיני, ייתכן ואתה זכאי לקבל טיפול תרופתי (אשלגן יודי) אשר תקפידו לחסום את ההשפעות של הקרינה הרדיואקטיבית על בלוטת התריס שלך.
במידה ומתרחש מקרה חרום, אתה ומשפחתך יכולים ליטול את כדורי האשלגן היודי על מנת לסייע במניעת התפרצות מחלת סרטן בלוטת התריס. צור קשר עם משרד הבריאות באזור מגוריך על מנת לקבל מידע נוסף.