כאב עצבי (neuropathic pain, neuralgia)
ניתן לחוש כאב בגוף בשני מנגנונים מרכזיים. הראשון, הוא הכאב אותו חשים כאשר יש פגיעה באבר מסוים או ברקמה כמו למשל לאחר מכה, כוויה, חתך או לחץ שמופעל על הגוף כאב זה נקרא nociceptive. הסוג השני הוא כאב ממקור עצבי או כאב נוירופטי והוא מופיע לאחר פגיעה באחד מחלקי מערכת העצבים הכוללת את המוח, חוט השדרה והעצבים הפריפריים. כאב ממקור עצבי יכול להיות גם כאב קצר טווח אבל בדרך כלל הוא גורם לכאבים כרוניים ממושכים.
העצבים התחושתיים מוליכים מידע תחושתי מכל חלקי הגוף אל המוח שם הם מעובדים ומקבלים פירוש. כל עצב פריפרי מעביר סוג שונה של תחושה הכוללים מגע עדין, מגע עמוק, כאב, טמפרטורה ומיקום של האבר ביחס לגוף ולמרחב. הכאב הנוירופטי נגרם בדרך כלל בעקבות פגיעה בעצבים המוליכים כאב או טמפרטורה.
סימפטומים
הכאב העצבי שונה מכאב רגיל בכך שהוא יכול להופיע זמן רב לאחר הפגיעה העצבית והוא נמשך לרוב זמן ממושך ואינו חולף ללא טיפול. כאב של חתך לעומת זאת, מופיע מיד עם הפציעה וחולף בשלבי הריפוי של הפצע.
כל אדם חש את הכאב העצבי בצורה שונה. יש שיחושו שהכאב בא והולך ויש שיתארו אותו ככאב קבוע שלא משתנה. בנוסף לתחושת הכאב עשויים להופיע המצבים הבאים:
• אלודיניה- הופעת תחושה של כאב מגירויים שלא אמורים לגרום לכאב כך שאפילו גירוי קל על ידי רוח או בגד יכולים לגרום לתחושת כאב באזור הפגוע.
• כאב המדמה תחושה של שריפה או צריבה חשמלית.
• כאב חותך או דוקר.
• היפראלגזיה- גירוי שבדרך כלל גורם לתחושת כאב נסבלת כמו למשל דקירה לצורך בדיקת דם גורם לכאבים נוראיים שאי אפשר לשאת אותם.
• תחושת דגדוג, ישנוניות באיבר או נימול.
• אובדן תחושה- ניתן לאבד תחושה לכל אחד מתפקודי העצב כמו: חוסר תחושה של חום וכך נגרמות כוויות, חוסר תחושה של מיקום הגפה ובעקבות כך קשיים בהליכה או בביצוע כל פעולה ללא הסתכלות ממוקדת על הפעולה.
סיבות וגורמי סיכון
המנגנון המדויק בו נוצר הכאב הנוי רופאתי אינו ברור אך משערים שלאחר פגיעה בעצב הוא חוזר לתפקד בצורה שונה מאשר לפני הפציעה והוא שולח אותות לא נכונים אל המוח הבאים לידי ביטוי בתחושת כאב. בחלק מהמקרים הכאב הוא מולא אבל לרוב הכאב הוא נרכש במהלך החיים למרות שלא תמיד ברור מה היה הגורם להופעת הכאב העצבי. הגומרים יכולים להיות שימוש כרוני באלכוהול, מחסור בויטמינים, חשיפה למתכות, לרעלים, לתרופות ומחלות אוטואימוניות. כאב ממקור עצבי מופיע כחלק מהתסמינים במחלות הבאות:
סכרת- בחולי סכרת, בעיקר אלו שאינם מאוזנים, מתפתחים הפרעות עצביות בכפות הידיים והרגליים בעקבות פגיעה באספקת הדם לעצבים. ההפרעה יכולה לגרום לכאבים, תחושת נימול או דגדוג.
כאב עצבי בתר הרפס (Post-herpetic neuralgia) – וירוס הווריצלה זוסטר גורם להופעת מחלת האבעבועות רוח בילדים ולהופעת שלבקת חוגרת במבוגרים. במחלת השלבקת החוגרת מופיעות שלפוחיות על פני העור המלוות בכאבים ובתחושת שריפה, בדרך כלל בצד אחד של הגוף באזור ספציפי בצורה המזכירה חגורה. לעיתים לאחר השלבקת החוגרת נשארים כאבים עצביים למשך זמן ממושך, מצב זה מופיע בעיקר במבוגרים.
כאב עצבי של העצב הקרניאלי החמישי (trigeminal neuralgia)- תסמונת הכאב העצבי הנפוצה ביותר באזור הפנים מאופיינת בהופעה פתאומית של כאב עז בפנים הנמשך למשך מספר שניות. אצל הסובלים ממצב זה קיים אזור בפנים בו כל גירוי ולו הקל ביותר עשוי לגרום להופעת הכאבים.
אבחון ובדיקות
אין בדיקה מיוחדת שיכולה לאבחן בצורה חיובית כאב ממקור עצבי ולשם כך יש לשלול את כל הגורמים האחרים לכאב כולל חבלה, מחלה דלקתית, מחלה אוטואימונית, גידולים וכדומה. כמו כן חלק מהבירור יכלול בדיקה גופנית כוללת להערכת קיום מחלות נוספות העלולות לגרום לכאבים בכלל או לכאב ממקור עצבי. יש לקחת בחשבון את משך בכאב, אופיו, משך הזמן שלו ואילו דברים מחמירים או מקלים על מנת לאבחן בצורה סופית.טיפולים ותרופות
הטיפול בכאב ממקור עצבי הוא מורכב והוא דורש שימוש גם בתרופות שאינן משמשות בדרך כלל לטיפול בכאבים. במו כן לוקח זמן עד למציאת הטיפול המתאים לכל אחד והשילוב בין אפשרויות הטיפול המועילות ביותר.
תרופות:
נוגדות פרכוסים- תרופות אלו משמשות בדרך כלל לטיפול בחולי אפילפסיה ולמצבים אחרים בהם יש פרכוסים אולם תרופות אלו יעילות בטיפול בסוגים שונים של כאבים ממקור עצבים.
נוגדות דיכאון- תרופות אלו מקלות על הכאב באופן ישיר, משפרות את איכות השינה של הסובלים מכאב כרוני ומפחיתות את הדיכאון הנגרם מהכאב. משתמשים בתרופות טריציקליות, מעכבות חזרה של סרוטונין ומעכבות סרוטונין ונוראפינפרין.
אופיאטים- תרופות אלו נקראות גם נרקוטיקה ואלו התרופות החזקות ביותר כיום לטיפול בכאבים באופן כללי. קיימים גם אופיאטים חלשים יותר עם פחות תופעות לוואי.
טיפול מקומי- טיפול הניתן במדבקה, ג'ל או משחה וכולל מרכיב של אלחוש מקומי המקל על הכאב .
כמובן שניתן גם להשתמש בתרופות המשמשות לכאבים כללים כמו נוגדי דלקת שאינם סטירואידים ואצטמינופן למרות שתרופות אלו לרוב לא פותרות את הבעיה באופן מוחלט.
הזרקות:
חסימה עצבית- בטיפול זה מוזרק חומר בצורה ישירה לעצב שגורם לחסימת הולכת האותות מהעצב כך ששידור תחושת הכאב תיפסק. בצורה זו עלולה להיפגע כל התחושה במגיע מעצב זה.
טיפול ישירות לחוט השדרה- בטיפול זה תוכנס מחט אל חוט השדרה בעזרתה ניתן להכניס טיפול תרופתי בעזרת משאבה על ידי החולה.
ניתוח:
דה-קומפרסיה- בטיפול זה הלחץ המופעל על העצב מופחת בתקווה שהפחתת הלחץ המופעל על העצב יגרום להקלה בכאבים.
Spinal Cord Stimulation/ Peripheral Nerve Stimulation - בטיפול זה מכניסים חוט בעזרתו ניתן לתת גירוי חשמלי לעצב או לחוט השדרה. הגירוי החשמלי מבטל את תחושת הכאב המועברת על ידי העצב הפגוע ובמקומה מגיעה תחושה אחרת דמויה עקצוץ קל.
שאלות ותשובות
- לפני כשנתיים נותחתי בשל בקע מפשעתי בצד ימין בשיטה "הישנה", כלומר עם חתך בבטן התחתונה, ושמו לי רשת. לפני כחצי שנה התחיל אצלי כאב באזור המפשעה, באשך הימני. חשתי בכאב תחילה במהלך שחייה, כאשר האשך עלה והתכווץ בשל קור המים. חשתי כאב עז. היות ש
- אני בת 33. זה כ-8 חודשים אני חווה כאב שרק הולך ומחמיר, אשר התחיל באיזור האגן ועם הזמן נוספו לו הקרנות למפשעה ולירך. הכאב משנה את פניו מכאב שורף עד לאיבוד תחושה ונימול ברגל. בבדיקת CT ניצפה בלט דיסק ב- L4 L5 עם היצרות קלה בתעלה, ובבדיקת MRI של עמוד ה
- בערך כ 3 חודשים סובלת מכאבים ברגל והקרנה לרגל שמאל. בשבועיים האחרונים גם תחושת נימול בכף הרגל. בבדיקת CT נמצא כי ב L3 L4 בלט דיסק היקפי ולצדדים עם סימני לחץ קל על השק הדוראלי. במרווח L4 L5 בלט דיסק אחורי ופרהצנטרלי עם סימני לחץ בולט על השק הדוראלי מש
- לאחר בדיקת EMG שנערכה לי בגפיים העליונות נכתב: "ראינרבציה ב- APB מימין משנית פגיעה אקסונלית בעצב המדיאן מימין". אשמח לקבל הסבר של הממצאים.
- מה אומרת תוצאת בדיקת EMG הבאה: "הפרעה בגליי F בטיביאליס ובפרוניאל יחידות פוליפזיות בשרירים ברגל שמאל מתאים להפרעה שורשית L-5 S-1.
- קיבלתי התקף לב, באמבולנס מד"א הזריקו לי חומר בזרוע. לא מצאו את המקום הנכון והזריקו את זה במקום אחר, כנראה. היד התנפחה, ונוצר זיהום מאוד גדול. במשך הטיפולים בבית החולים הנפיחות ירדה, אך הכאב נשאר. כף היד נשארה רדומה. מה אני אוכל לעשות במצב זה?
- נפגעתי מתאונת דרכים במרפק ועברתי שני ניתוחים. בניתוח הראשון חברו את המרפק למקום, ובשני עברתי ניתוח הפרדת העצב מהגידים. השאלה שלי היא מה הטיפול להתעוררות העצב המדיאני באמה?
- כבר כמה ימים, בשעות הערב, אני מרגיש דקירות וזרמים בצד שמאל של הפנים, מן השפה ועד האוזן. הזרמים עזים וכואבים לכמה שניות. לחץ הדם שלי ובדיקת הדם שביצעתי תקינים. מה זה יכול להיות? הדבר מאוד מפחיד אותי. תלונתך על תחושת "זרם בפנים" נובעת, קרו
- מכר שלי סבל במשך שבוע מכאבי ראש חזקים מאוד שלא הפסיקו במהלך כל היום, ואף הקשו עליו להירדם בלילה. על אף שנטל תרופות למניעת כאבי ראש, הכאב לא פסק. הכאב החל באוזן הימנית והקרין לצד הימני של הראש. לאחר שבוע הוא פנה לרופא משפחה, שבדק את האוזן וקבע כי אין
- בנושא טריגמינל נוירלוגיה - רציתי לדעת האם ידוע לכם על אנשים שזה עבר להם לגמרי. הכתבות באינטרנט כל כך לא מעודדות.
מאמרים בנושא כאב עצבי


התעלמות מכאב או דיכויו כמוה כהתעלמות מצרחותיו של תינוק או דחיפת מוצץ לפיו מבלי לברר את סיבת הבכי, או כנהיגה בלתי אח... לכתבה המלאה


מפרק הברך הוא המפרק הגדול בגוף, לוקח חלק פעיל בכל סוג של פעילות ספורטיבית, ואחד האזורים הנפוצים ביותר בפציעות של ספ... לכתבה המלאה