דימום רקטלי, או דימום בחלחולת, הוא מצב המתייחס לדימום מתרחש באזור המעי הגס התחתון או בפי הטבעת, המהווה את החלק התחתון ביותר של המעי הגס. מדובר בדימום טרי העובר דרך פי הטבעת.
צילום: La corneja artesana | Shutterstock
סימפטומים
דימום רקטלי הוא תסמין למצב בריאותי או למחלה. הדם יכול להופיע כדם בצואה, על נייר הטואלט או בתוך האסלה. צבעו של דימום רקטלי בדרך כלל יהיה אדום בהיר (טרי), לעיתים הוא גם יכול להיות בצבע חום ערמוני (1) . כשצבע הדם שחור, מדובר בדימום שככל הנראה מקורו במערכת העיכול העליונה.
סיבות וגורמי סיכון
הגורמים לדימום רקטלי הם רבים ומגוונים. להלן כמה מן הגורמים השכיחים ביותר:
קיימים גורמים רבים ונוספים לדימום רקטלי. במידה והדימום אינו נפסק או מחמיר, יש לגשת לבירור רפואי (2).
אבחון ובדיקות
כדי לאבחן את הגורם לדימום רקטלי, ייתכן כי הרופא/ה המטפל ייבצע בדיקה גופנית: בחינת פי הטבעת לצורך איתור פיסורה, טחורים או גורמים נוספים. במידת הצורך, הבדיקה תורחב לאזור הפנימי יותר על מנת לאתר ליקויים בתעלה הפנימית.
לרוב, לאחר הבדיקה הגופנית יוחלט אם יש צורך גם באחת מן הבדיקות הבאות, הכוללות מצלמה זעירה: בדיקת קולונוסקופיה לצורך בחינת המעי הגס כולו; בדיקת סיגמואידוסקופיה, שמטרתה לבחון את המעי הגס באזור החלק התחתון בלבד; בדיקת אנוסקופיה כדי לבחון רק את אזור הרקטום התחתון והתעלה האנלית (3).
סיבוכים אפשריים
במקרה של דימום רקטלי בכמות גדולה או דימום בלתי פוסק או דימום חזק המלווה בהתכווצויות בטן, יש לפנות בהקדם לרופא/ה. דימום כזה עלול לנבוע ממגוון סיבות ומצבים מסוכנים. כך למשל, במקרים חמורים, הוא יכול להיות תסמין לסרטן המעי הגס, סוג של סרטן שניתן לרפא אם הוא מתגלה בשלבים מוקדמים.
כמו כן, במידה והדימום מלווה בתסמיני הלם (4), ייתכן כי מדובר בדימום רציני מאוד ועל ירידה באספקת הדם, מצב מסכן חיים, ויש לגשת בהקדם לקבלת טיפול רפואי. להלן תסמיני ההלם:
• נשימה מהירה ושטוחה.
• סחרחורת אחרי קימה.
• ראייה מטושטשת.
• התעלפות.
• בלבול.
• בחילה.
• עור קר וחיוורון.
• מיעוט בהטלת שתן.
טיפולים ותרופות
הטיפול בדימום רקטלי משתנה ותלוי בגורם לבעיה. כך למשל במקרה של בעיות כגון פיסורה וטחורים לרוב יינתן בשלב התחלתי טיפול תרופתי באמצעות תכשירים שונים לשימוש באזור. גם במקרה של מחלות מעי דלקתיות יינתן בדרך-כלל טיפול תרופתי בשלב ראשון, על-מנת לשלוט בדלקת. במקרה של סרטן המעי הגס הגישה היא כירורגית ולרוב תלווה בטיפול תרופתי (כימותרפיה).
בהתאם לגורם הדימום. יש להתייעץ עם הרופא/ה המטפל/ת על אפשרויות מניעה.
מקורות:
1. Understanding minor rectal bleeding. American Society for Gastrointestinal Endoscopy. https://www.asge.org/home/for-patients/patient-information/understanding-minor-rectal-bleeding. Accessed Jan. 16, 2020.
2. Symptoms Rectal bleeding By Mayo Clinic Staff. https://www.mayoclinic.org/symptoms/rectal-bleeding/basics/causes/sym-20050740. March 04, 2020.
3. Understanding minor rectal bleeding. American Society for Gastrointestinal Endoscopy. https://www.asge.org/home/for-patients/patient-information/understanding-minor-rectal-bleeding. Accessed Jan. 16, 2020.
4. Symptoms Rectal bleeding By Mayo Clinic Staff. https://www.mayoclinic.org/symptoms/rectal-bleeding/basics/when-to-see-doctor/sym-20050740. March 04, 2020.
בבדיקת קולונוסקופיה נמצא ונכרת פוליפ בסיגמה (TALGD)עם דיםפלזיה נמוכה . נ
יפים קרייזל24/06/2022 | 10:35
בבדיקת קולונוסקופיה נמצא ונכרת פוליפ בסיגמה (TALGD)עם דיםפלזיה נמוכה מה צריך לעשות עלי. וגם מה במילים פשוטות מצאו בפליפ הנ"ל.?
הוסף תגובה
תרגום מילולי של כל המילים במושג tubular adenoma with low grade dysplasia
משה אסם26/03/2022 | 20:19
הרופא יכול לתרגם את המונח הזה לעברית פשוטה בנוסף על ההסבר מה הטיפול הנחוץ ? קודם כל להסביר להדיוטות והרי זה מי שאנחנו, השואלים. לפחות אני כזה בוודאות. אני לא מבין לטינית, מה פשר התופעה. האם זה גידול שפיר עם פוטנציאל לממאירות ?האם זה גידול לא שפיר אבל גם לא בעל פרופיל של ממאירות פוטנציאלית ?
הוסף תגובה
שלום יעל
דר' י. זיו, מומחה בכירורגיה כללית וקולופרוקטולוגיה13/11/2011 | 22:54
טובולר אדנומה עם דרגה נמוכה של דיספלזיה מחייבת קולונוסקופיה חוזרת כעבור שנה.
הוסף תגובה
סקירת פט לאחר טיפול בגידול בחלוחולת (לת)
kobi g 08/05/2022 | 11:45
שלום רב , אימי בת 67 , לפי חצי שנה אובחנה כבעלת גידול בחלחולת ולימפאדופתיה סמוך לגידול , מאז עברה טיפול כימי והקרנות לפי פרוטוקול ניגרו . לאחרונה בוצעה סקירת פט סיטי בא נמצא ( להבנתי ) שהטיפול, תודה לאל , גרם למחלה לסגת באזורים בהם הוא אובחן ( קרי - בחלחולת ובבלוטות הסמוכות ) , אולם נדגמה " קליטה פתולוגית בעוצמה גבוהה בבלוטות ברטרופריטנאום " לא בוצע עדיין ביופסיה כדי לאמת בוודאות שמדובר בתאים ממאירים אבל מן הסתם בסבירות מאוד גבוהה זה המצב . שאלתי היא מה נהוג לעשות במצב כזה ? . הקרנות נוספות ? ניתוח להסרת הבלוטות ? כימו , תרופות ביולוגית.. ? . שאלה נוספת , יש לה מזה זמן מה כאבי גב איומים וממושכים בגב התחתון , זה יכול להיות קשור ? תודה מראש ,
לפני כחודשיים היה לי זיהום מסוג קמפילובקטר, נשקלי, וגיליתי כי ירדתי במשקל כ 20 ק"ג (היה לי שלשולים, הכאות וכו' לכמה ימים). כמעט חודשיים אני בקושי מתליח לעלות במשקל, בימים האחרונים, עליתי 2-3 ק"ג. ביצעתי בדיקות נורולוגיות ועוד עקב תחונות על עייפות וחולשה גדולה, ויש לי חוסר בויטמינים. האם הנתונים האלה מצריכים בדיקות לבירור המצאות גידול?
שלום ,לפני כשנתיים עברתי ניתוח להסרת גידול ממאיר מהמעי הגס וחלק מהחולחולת,מאז קיימת בעיית התרוקנות וקיימת פעילות מוגברת במעי,אינני יכול להתרוקן לגמרי,נעזר מידי פעם בכדורי סטופיט לעצירת הפעילות,האם יש אפשרות להתגבר על כך,נאלץ לבלות זמן רב בשירותים