המומחים של Infomed מסבירים:
תינוקות צעירים ובעיקר בחודש הראשון לחייהם, מתקשים לווסת את חום גופם, והוא עלול לרדת אל מתחת לערך התקין בסביבה קרה (בתקופת החורף) שאיננה פוגעת באדם מבוגר. בסיכון גבוה במיוחד נמצאים פגים ותינוקות שנולדו במשקל גוף נמוך. הקושי של היילוד לשמור על חום גוף תקין בסביבה קרה נעוץ בכך שהוא מפסיד יותר חום לסביבה מאשר מבוגר. הבדל זה מוסבר בכך ששטח גופו של התינוק גדול יחסית לנפחו, ובכך שהרפלקס המיועד להצר את כלי הדם הסמוכים לעור, איננו בשל, ולכן בניגוד למבוגר, כלי הדם מתרחבים ומגבירים את הפסד החום לסביבה. בנוסף לאלו, ליילוד פחות רקמת שומן תת-עורית ועל כן הבידוד יעיל פחות, והוא מייצר פחות חום כיוון שהוא מתנועע פחות ואיננו מצטמרר.
פרופ' שאול סופר
מכת קור בילודים תסמינים
ההסתמנות יכולה להיות דלה ולהטעות בשל כך את המטפלים בתינוק. לכן יש צורך ברמת חשד גבוהה. הסימנים הראשונים מתבטאים בדרך כלל בישנוניות-יתר ובירידה בתיאבון. בהמשך מתפתחות אדמומיות ובצקות בכפות הידיים והרגליים (תמונה). בשלב זה התינוק קר למגע! קצב הלב יורד, הנשימה איטית ושטחית ומופיעות הפסקות נשימה קצרות וארוכות, ולעיתים חלים קוצר נשימה (נשימה מהירה) ואף כיחלון של העור והריריות. לעיתים מתפתחים חוסר הכרה עמוק, סימני צחיחות (המרפס שקוע), הפסקת השתנה, סימני הלם (דופק מהיר וחלש, עור בגוון "שיש"), ודימומים.
אבחון ובדיקות
ממצאי מעבדה: ייתכנו שינויים במספר הליקוציטים, ירידה במספר הטסיות, הפרעה בקרישת הדם, הפרעה במאזן הסוכר והמלחים בדם ופגיעה בתפקוד הכליות. ייתכנו זיהומים, כולל אלח דם ודלקת מעטפות המוח, כמו גם הפרעה בחמצון הדם, חמצת, ותת-פעילות בלוטת התריס. בצילום בית החזה עלולים להשתקף: דלקת ריאות (מחיידקים או מנגיפים), תמט או דימום לריאות.
סיבוכים אפשריים
הירידה בחום הגוף עלולה לגרום לשינויים בתפקוד של מערכות הגוף ואף למוות. הסיבוכים העיקריים הם: דימומים, זיהומים וכשל נשימתי. ההסתמנות הקלינית האופיינית והסיבוכים אינם מתרחשים בדרך כלל אלא כשחום הגוף יורד אל מתחת ל-34 מ"צ ולכן המונח "מכת קור" שמור למקרים אלה בלבד. בהתייחס לחום הגוף הוגדרו שלוש דרגות חומרה: קל - 34-31 מ"צ; בינוני - 31-28 מ"צ, וקשה - מתחת ל-28 מ"צ.
טיפולים ותרופות
בכל חשד שמתעורר יש למדוד חום גוף ואם איננו תקין (או שאין מדחום) יש לפנות למוקד רפואי קרוב.
המוקדים מצוידים במקרים רבים במדחום כימי המודד גם מתחת ל-35 מ"צ. בכל מקרה שחום גופו של יילוד נמוך מומלצת בדיקה בבית חולים, ובכל מקרה שחום הגוף של היילוד נמוך מ-34 מ"צ מומלץ לאשפז ביחידה לטיפול נמרץ. עם סיום הבדיקות יש לטפל בעזרת אנטיביוטיקה רחבת טווח, ובמקרים רבים יזדקק היילוד גם למוצרי דם, לחמצן ו/או להנשמה מלאכותית ולטיפול תומך. את התינוקות יש לחמם באינקובטור סגור או מתחת למחמם עליון. תוצאות הטיפול ביחידה מודרנית לטיפול נמרץ טובות, כ-95% שורדים ללא נזק ארוך טווח. במקומות רבים בעולם עלולה התמותה להגיע עד לשיעור של 70% מהחולים.
מניעה
טמפרטורת החום הקבועה בחדרו של התינוק צריכה להיות כ-22 מ"צ, בשעות היום והלילה. אין להעמיד את מיטת התינוק, בחורף, ליד קיר חיצוני. מומלץ להלביש את התינוק בתקופת החורף בבגדים חמים וקלים ולכסותו בכיסוי חם (אם התינוק מזיע, ייתכן שחומם יתר על המידה ויש להימנע מכך). ביציאה אל מחוץ לבית יש להקפיד בנוסף ללבוש החם גם על כיסוי ראש. מומלץ להימנע מלהוציא תינוקות בגילאים אלה אל מחוץ לבית בימים קרים במיוחד.