דלג לתוכן

אי-ספיקה נשימתית

Respiratory insufficiency
המומחים של Infomed מסבירים:
מערכת הנשימה היא המערכת המאפשרת לקיים חיים על ידי שיחלוף גזים שהוא תהליך הכרחי לקיום חיים. הגוף זקוק לחמצן לצורך הפקת אנרגיה הדרושה לכל תהליכי חילוף החומרים, ואילו תוצר הלוואי של ניצול החמצן, הפחמן הדו-חמצני, מופרש מהגוף.

קליטת החמצן ופליטת דו-תחמוצת הפחמן הן תפקידיה של מערכת הנשימה, ועל מנת לבצען היא מתבססת על שני רכיבים עיקריים: 1. מנגנון המשאבה, כלומר, בית החזה והשרירים כולל הסרעפת היוצרים שינויי נפח של הריאות, ומאפשרים על ידי כך כניסה ויציאה של אוויר אל הריאות ומתוכן; 2. הריאות עצמן שבחללן מתבצע השיחלוף.

כאשר מערכת הנשימה אינה תקינה ואינה מסוגלת לבצע את הפעולות האלה כראוי, המצב מוגדר כמצב של אי-ספיקה נשימתית.

לפיכך ניתן לסווג את הבעיות הגורמות לאי-ספיקה נשימתית לשתי קבוצות עיקריות. אי-ספיקה הקשורה בשיחלוף גזים, המובילה בעיקר להפרעה בחמצון הדם, ואי-ספיקה הקשורה באיוורור הגורמת בעיקר לקושי בפינוי דו-תחמוצת הפחמן.

ניתן גם לסווג את המצבים השונים של אי-ספיקה נשימתית לאי-ספיקה נשימתית חדה או אי-ספיקה נשימתית כרונית.

מספר מחלות יכולות לגרום לאי-ספיקה נשימתית. אי-ספיקה נשימתית המתבטאת בעיקר בקושי בחמצון, סיבותיה השכיחות הן דלקת ריאות, חבלה בריאות, בצקת ריאות מסיבות שונות, וכן הסתמנות דלקתית ממגוון שלם של סיבות המתבטא בתסמונת של מצוקה נשימתית חדה (ARDS).

אי-ספיקה נשימתית המתבטאת בעיקר בהצטברות דו-תחמוצת הפחמן, קשורה לרוב בבעיות במערכת המשאבה של הריאות, במחלות שריר או במחלות עצבים שונות, בבעיות בדופן בית החזה, אך גם במחלות הפוגעות במבנה הריאות בצורה המגבילה את תנועת האוויר אליהן, כגון מחלת ריאות כרונית, נפחת הריאות (אמפיזמה) או ברונכיטיס.

ד"ר ערן סגל

האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007

  • אבחון ובדיקות

    האבחון של אי-ספיקה נשימתית מתבסס בעיקר על היסטוריה רפואית מפורטת ובדיקה גופנית קפדנית.

    תלונות החולה שלקה באי-ספיקה נשימתית, וסימני המחלה, יכולים לכוון את הרופא ולהצביע על קושי במערכת הנשימה. תלונות אופייניות הן קוצר נשימה, תחושת חרדה, הזעה, כאבי ראש, דופק מהיר וקצב נשימה מואץ. כאשר יש הצטברות של דו-תחמוצת הפחמן האפיונים הם ישנוניות, אי-שקט, רעד, ובמקרים קיצוניים חוסר הכרה.

    יש בדיקות עזר לאבחון אי-ספיקה נשימתית והגורמים לה. צילום בית החזה יכול ללמד על מבנה הרקמה של ריאה ועל נוכחות של תסנינים המצביעים על דלקת או על בצקת בריאות. בדיקת הגזים בדם משקפת את ריכוז החמצן ודו-תחמוצת הפחמן אצל החולה וכן ניתן למדוד באמצעותה את מידת החומציות בדם (דרגת ה-pH).

    בדיקות מתוחכמות יותר כוללות ביצוע טומוגרפיה מחשבית של בית החזה על מנת לאפיין בצורה טובה יותר את מבנה הרקמה של הריאה, וכן בדיקות כמו תפקודי ריאה ומיפוי ריאות.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
נוירולוגיה
ד"ר דוד אוריון
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד"ר אוריון מקצוען אמיתי!!! אנושי, אמפתי, מסביר הכל בסבלנות ובגובה העיניים. כל כך שמחים שהגענו אליו. מומלץ בחום!!! בריאות לכולם 🙏🏼"
קראו עליי עודלקביעת תור
רפואה סינית
ד"ר רענן הרץ M.D
5.0
( 22 חוות דעת )
"ד״ר רענן הוא מקצועי, רגיש ומטפל ברמה גבוהה מאוד! בשילוב בין רפואה קונבציונלית לרפואה סינית מתאים את הטיפול האולטימטיבי, ממליצה בחום"
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא אי-ספיקה נשימתית

המדבקה הקטנה שתציל את חייכם
המדבקה הקטנה שתציל את חייכם
יעל זמיר, מערכת אינפומד מאת: יעל זמיר, מערכת אינפומד 20/03/2014
  • כתבה מכילה וידיאו

המצאה חדשנית של מדבקה קטנה המודבקת לחזהו של המטופל ועוקבת אחר מצבו הרפואי ללא הפסקה כבר בשימוש בכמה בתי חולים ומביא... לכתבה המלאה

30 מיליון ש"ח נוספים למיגון בי"ח ברזילי
30 מיליון ש"ח נוספים למיגון בי"ח ברזילי
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 21/07/2014

שר האוצר, יאיר לפיד, ושרת הבריאות, יעל גרמן, הודיעו על העברת 30 מיליון שקלים נוספים למיגון בית החולים ברזילי באשקלו... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו