דלג לתוכן

תסמונת טורט

טורט | Tourette Syndrome
המומחים של Infomed מסבירים:
תסמונת טורט (Tourette syndrome) היא מחלה תורשתית הכוללת היבטים תנועתיים עם טיקים שנודדים ממקום למקום בגוף וברוב המקרים גם היבטים התנהגותיים עם התפרצויות זעם, אי-שקט פסיכו-מוטורי, תופעות כפייתיות והפרעות למידה.

המחלה מתחילה בילדות ולרוב לפני גיל 21, עם מהלך בעל תנודות בתקופת גיל ההתבגרות, ובזמן מצבי לחץ. התבטאותה קלה יותר במצבים של רגיעה ושל ריכוז-יתר בזמן פעילות. הטיקים נעלמים בשינה. ידוע שקיימת אפשרות מוגבלת לעצור את הטיק (Supressability), למשך שניות עד דקות. קיים דחף נפשי וצורך גופני לבצע את הטיק שלא ניתן לעצור או למנוע וביצוע הטיק משחרר את החולה נפשית וגופנית. ברור שהתעסקות עם טיקים מצד אחד ואי-הנעימות החברתית שהם גורמים, מסיטים את תשומת ליבו של החולה מדברים אחרים ופוגעים בתפקודו, ביכולת הלמידה ובחייו החברתיים.

הטיקים הרגילים הידועים הם טיקים פשוטים, תנועות קצרות החוזרות על עצמן, בעיקר בפנים (מצמוץ, עיוותים של הפנים), בצוואר ובכתפיים, שמשתלבים עם טיקים קולניים שחלקם פשוטים (קולות, משיכות אף, ניקוי גרון) וחלקם מורכבים (מילים גסות, קללות, חזרה על המילה אחרונה של עצמו או של אחרים). תנועות מורכבות יותר הן קפיצות בזמן הליכה, נגיעה בחפצים ובעצמו, משיכת שיער וגבות עד להופעת קרחות, סיבובים במעגל, עד לטיקים מורכבים וטקסיים. תופעות נלוות כמו התנהגות כפייתית או הפרעות מסוג קשב וריכוז מחמירות את המצב. התסמונת שכיחה עד 1% באוכלוסייה הכללית, כאשר שכיחותה גבוהה יותר אצל בנים והיא מתחילה להופיע אחרי גיל לשנתיים.

חשוב לזכור:

• טיקים אינם סימן לרמת משכל נמוכה ואינם משפיעים על האינטליגנציה.

• חומרת הטיקים אינה מעידה על היכולת של הילד ללמוד, או להתמודד במצבים חברתיים.•סביבה תומכת בבית, בבית הספר ובקהילה עשויה לשפר את הצלחתו של הילד בהתמודדות עם הטיקים.

  • תסמונת טורט תסמינים

    לרוב הילדים יש דפוסים וסוגים ייחודיים של טיקים ווקאליים ומוטוריים. הטיקים יכולים:

    • להתבטא כעווית קלה בעיניים, טלטול של הצוואר, שיעול או כחכוח, או סדרה של תנועות וקולות.

    • להופיע כהתפרצות של תנועות (מוטוריות) או קולות (ווקאליים). ההתפרצות יכולה להימשך ממספר שניות ועד מספר דקות. כמו כן, הטיקים יכולים להופיע באופן איטי יותר.

    • להופיע לסירוגין, במשך תקופה של שבועות וחודשים ואף להשתנות מסוג אחד לסוג אחר.

    הפרעות אחרות המלוות בטיקים

    אדם שמופיעים אצלו טיקים לא בהכרח יש לו תסמונת טורט. קיימות הפרעות ומחלות נוספות שעלולות לגרום לטיקים.

    הפרעת טיקים חולפת - לאדם הלוקה בהפרעת טיקים חולפת יש טיק מוטורי ו/או ווקלי אחד או יותר. הטיק מופיע פעמים רבות במשך היום, כמעט בכל יום, למשך תקופה של ארבעה שבועות לפחות, שאינה נמשכת יותר משניים עשר חודשים רצופים. לצורך אבחנה זו הטיקים חייבים להופיע לפני גיל 18, ואינם יכולים להיגרם כתוצאה מחומר מסוים, או ממחלה אחרת.

    הפרעת טיקים מוטורית או ווקלית כרונית - לאדם הלוקה בהפרעת טיקים מוטורית או ווקלית כרונית, יש טיקים מוטוריים בלבד, או ווקליים בלבד, בשום מקרה לא טיקים משני הסוגים. הטיקים מופיעים פעמים רבות במשך היום, כמעט בכל יום, במשך תקופה של יותר משנה. 

    במהלך תקופה זו יכולה להיות תקופה בה לא מופיעים טיקים, אך היא אינה עולה על שלושה חודשים. הטיקים מתחילים להופיע לפני גיל 18 והם אינם נגרמים כתוצאה מחומר מסוים, או ממחלה אחרת.

    הפרעות טיקים שאינן מוגדרות באופן ספציפי - הפרעות טיקים שאינן מוגדרות באופן ספציפי, הן הפרעות שאינן מתאימות לאף אחת מהקטגוריות של הפרעות טיקים. 

    הדוגמאות כוללות טיק שנמשך פחות מארבעה שבועות, או טיקים שמתחילים להופיע אחרי גיל 18. "תסמונת טורט משנית" הוא מושג המשמש פעמים רבות לתיאור טיקים שמתפתחים כתוצאה משבץ, מזיהום או ממחלות שאינן תסמונת טוראט.

המומחים שלנו לנוירולוגיה וכירופרקטיקה

נוירולוגיה
ד"ר יהודה ספקוטי
5.0
( 3 חוות דעת )
"דר יהודה ספוקטי הור רופא מקצועי , עם רגישות גבוהה נותן הרגשה טובה מאד זמין לכל דבר ממליצה בחום עליו."
קראו עליי עוד
נוירולוגיה
ד"ר שאול סטיר פסיכיאטר מומחה, נותן חוות דעת משפטית ונוירולוג מומחה.
קראו עליי עוד
נוירולוגיה
ד"ר יאיר זלוטניק
4.8
( 37 חוות דעת )
"רופא מקסים , מקצועי מלא אמפטיה אלינו הסביר לנו באריכות ובהבנה נקודה שהייתי מעירה היא המענה הטלפוני של המרפאה , ניסיתי מסםר פעמים כשבכל פעם המתנתי מעל 10 דקות חייב שינוי רוצה לציין לטובה את רינת הפקידה יחס מקסים ניסתה לעזור וסייעה לי מאוד"
קראו עליי עוד
לכל המומחים שלנו לנוירולוגיה וכירופרקטיקה>

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא תסמונת טורט

הסוף ל"טיקים"? מחקר חדש מביא תקווה לסובלים מ"טורט"
הסוף ל"טיקים"? מחקר חדש מביא תקווה לסובלים מ"טורט"
נילי טלבי, מערכת אינפומד מאת: נילי טלבי, מערכת אינפומד 02/10/2014

מדענים מדווחים כי כימיקל הנמצא במוח עשוי לסיים לאנשים הסובלים מתסמונת טורט (Tourette syndrome) במניעת טיקים, בתקווה... לכתבה המלאה

מה עושים עם הטיקים של הילד?
מה עושים עם הטיקים של הילד?
פרופ' רחל שטראוסברג מאת: פרופ' רחל שטראוסברג 28/07/2014

טיקים הם תנועות מוטוריות או קוליות שאינם בשליטתו המוחלטת של הילד, ומהווים את הסיבה השלישית בשכיחותה לפנייה לנוירולו... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו