כאב גרון (Sore throat)

סימפטומים
התסמינים הנלווים לכאב הגרון תלויים בגורם לו, ועשויים לכלול בין היתר כאב ואי נעימות בגרון, שעלולים להחמיר עם בליעה ודיבור, קושי בבליעה, בלוטות לימפה נפוחות וכואבות באזור הצוואר והלסת, שקדים נפוחים ואדומים, פלאקים לבנים או מוגלה על השקדים, וקול צרוד או עמום.
תסמינים שעשויים להופיע כתוצאה מזיהום כוללים חום, שיעול, נזלת, עיטושים, כאבים בגוף, כאב ראש, בחילות והקאות.
סיבות וגורמי סיכון
ברוב המקרים כאב הגרון נובע מזיהום ויראלי חולף. הנגיפים הנפוצים שגורמים לכאב הגרון הם נגיפים הגורמים לדלקות בדרכי הנשימה העליונות, נגיף השפעת ונגיף ה-EBV (הגורם למחלת הנשיקה). כמו כן, נגיף ההרפס ונגיף ה-HIV עשויים גם הם לגרום לכאב גרון.
זיהום חיידקי גם עשוי להיות הגורם לכאב הגרון, ובמיוחד חיידק הסטרפטוקוקוס. במבוגרים החיידק אינו מהווה את הגורם העיקרי לכאבי גרון. למרות זאת יש לבדוק שחיידק הסטרפטוקוקוס אינו הגורם לכאב משום שהוא עשוי לגרום לסיבוכים כמו מורסה באזור הלוע, דלקת פרקים ופגיעה במסתמי הלב ובכליות. חיידקים נוספים כוללים את חיידקי הדיפתריה, חיידקי הגונוריאה, וחיידקי הקלמידיה.
אצל אנשים הנוטלים טיפול אנטיביוטי ארוך ותרופות שמחלישות את המערכת החיסונית, עשוי להתפתח זיהום פטרייתי בחללה הפה, הלוע והוושט, דבר שעשוי לגרום לכאב גרון.
זיהום שממוקד באזור תיבת הקול – אפיגלוטיטיס או סופרה-גלוטיטיס - עשוי להיגרם מזיהום חיידקי או נגיפי. במקרים אלו בבדיקה של הלוע לא יראו ממצאים חריגים. במקרים נדירים, מצב זה עשוי לסכן חיים, במידה ונוצרת בצקת באזור, עקב הפרעה במעבר האוויר. הסובלים מדלקת זו, לרוב יחוו קשיי נשימה, כאבי גרון חמורים, צרידות וחום גבוה.
כאב גרון, עשוי להיגרם גם מגירוי שנוצר על ידי ההפרשות מחלל האף לחלל הלוע, כמו במקרים של אלרגיה או נזלת כרונית.
בנוסף לזיהומים, כאב גרון יכול להיגרם מחשיפה לאוויר יבש, בעיקר כאשר נושמים דרך הפה.
אנשים שמעשנים או שותים כמויות ניכרות של אלכוהול, מעלים את הסיכון שלהם לגידולים בחלל הפה והלוע, גידולים אשר עשויים לגרום לכאב גרון, בנוסף למספר תסמינים נוספים כמו קושי בבליעה, ליחה דמית, גושים בצוואר, צרידות ונשימה רועשת.
אבחון ובדיקות
אבחון הבעיה באדם בריא דורש תשאול על ידי הרופא, בחינה של הלוע ונטילה של משטח גרון. כאשר ישנה סבירות גבוהה לזיהום חיידקי על ידי סטרפטוקוקוס, לעיתים יש להתחיל בטיפול אנטיביוטי עוד לפני הגעת תוצאות בדיקת משטח הגרון (אך לעולם לא לפני נטילת הבדיקה עצמה!).
ישנן בדיקות נוספות שעשויות לסייע באבחון הגורם לבעיה, במידה ולא מדובר בזיהום מחיידק הסטרפטוקוקוס. בדיקות אלו כוללות ספירת דם כללית, בדיקת תפקודי כבד, בדיקות ספציפיות לנגיפים כמו HIV (הגורם למחלת האיידס), ו-EBV (הגורם למחלת הנשיקה).
בחינה של מיתרי הקול – לרינגוסקופיה - מתבצעת על ידי רופא אף-אוזן-גרון, לשם אבחון של גירוי במיתרי הקול, זיהומים וגידולים שונים באזור.
תופעות נלוות וסיבוכים אפשריים
בילדים, אם כאב הגרון אינו חולף לאחר שתית משקה בבוקר, מומלץ לפנות לרופא. יש לפנות לטיפול מידי עם ילד הסובל מתסמינים חמורים כגון קושי בנשימה, קושי בבליעה, ריור שאינו רגיל ועשוי להצביע על חוסר יכולת של הילד לבלוע.
במבוגרים, אם הכאב מלווה בתסמינים הבאים, יש לפנות לרופא: כאב חמור אשר נמשך יותר משבוע, קושי בבליעה, קושי בנשימה, קושי בפתיחת הפה, כאבי פרקים, כאב אוזניים, פריחה, חום גבוהה מ-38.3 מעלות, דם ברוק או בליחה, כאבי גרון שחוזרים באופן תדיר, גוש בגרון, צרידות שנמשכת יותר משבועיים, ונפיחות באזור הצוואר או הפנים.
הסיבוכים שעלולים לקרות תלויים בגורם לבעיה, וכוללים היווצרות של אבצסים בחלל הלוע, קדחת שגרונית, פגיעה בכליות, פגיע בעצבים ההיקפיים או בשריר הלב, התפשטות של הזיהום לרקמות סמוכות.
כמו כן, כל מי שסובל מכאב גרון קשה, נמצא בסיכון להתייבשות בגלל הקושי לשתות.
במצבים הנדירים של דלקות הגרון אפיגלוטיטיס או סופרה-גלוטיטיס, ישנה הסכנה לחנק.
טיפולים ותרופות
לטיפול בכאב גרון בבית, אפשר להשתמש ב"תרופות סבתא", שעשויות לעזור ולהעביר את הכאב מהר יותר. בין היתר ניתן לגרגר מי מלח חמימים (לא לילדים), לשתות הרבה מים, לאכול אוכל רך או קריר, להימנע מעישון וממקומות אפופי עשן, למצוץ קוביית קרח או קרחונים (אסור כמובן לתת לילדים קטנים כל דבר שעשוי להוות סכנת חנק), ולנסות לנוח כמה שיותר.
ניתן להקל על הכאב גם באמצעות משככי כאבים או כדורי מציצה שמקלים על הכאב.
מעבר לטיפול בכאב, הטיפול הניתן הוא בהתאם לגורם. טיפול אנטיביוטי ניתן רק (ולא תמיד) כאשר מזוהה גורם חיידקי לבעיה.
מניעה
הדרך היעילה ביותר למנוע כאב גרון היא להימנע מחיידקים ונגיפים שעשויים לגרום לדלקת בגרון, ולשמור על היגיינה של הידיים. הפעולות הבאות יכולות לעזור בכך: לשטוף את הידיים בצורה יסודית ותכופה במיוחד לאחר שנמצאים בשירותים, לפני האוכל, לאחר שמתעטשים או משתעלים; להימנע משיתוף אחרים במזון, שתיה וכלי אוכל; להתעטש ולהשתעל לתוך טישו, ולזרוק אותו לאחר מכן. אם אין טישו בנמצא, להתעטש לתוך החלק הפנימי של המרפק; להשתמש בחומרים לחיטוי ידיים המבוססים על אלכוהול כתחליף לשטיפת ידיים בסבון במידה ואין מים וסבון נגישים; להימנע ממגע עם טלפונים ציבוריים או שתייה מקולרים; לנקות באופן קבוע את הטלפון, שלט הטלוויזיה, מקלדת המחשב, באמצעות חומרים מחטים; ולהימנע ממגע ישיר עם אנשים חולים.
שאלות ותשובות
- אני בן 74. אחרי טיפול של שבועיים ויותר באנטיביוטיקה דרך הווריד בגלל היסטוריה של דלקות בשלפוחית השתן, כעת אני צרוד, וזה לא עובר לי. מה יכולה להיות הסיבה? צרידות נובעת בדרך כלל מבעייה במיתרי הקול, שיכולה להיות התעבות שלהם, צמיחת יבלת עליהם, או שיתוק
- ביום שלישי לפני שבוע התחלתי להרגיש רע, כאבי ראש גרון וגוף, ועכשיו אחרי שבוע אני רק מרגיש כאבי גרון ואני מרגיש נורא עייף כל הזמן, כאילו לא ישנתי כל הלילה, למרות שאני ישן מעל 10 שעות. למה זה, זה כבר יומיים ככה.
- לפני כיומים התחלתי להרגיש צמרמורות וחום, ובאותו לילה היקאתי 4 פעמים. יום לאחר מכן היו לי עליות וירידות של חום. הייתי אצל רופאה והיא אמרה שאני צריכה לשתות הרבה ולקחת אקמול ופרמין. עכשיו כשאני משתעלת כואב לי בצידי האגן הקדמיים והלשון שלי צהובה במקצת. מ
- אבי הוא חולה סוכרת. לאחרונה סבל מכאבי גרון וקיבל רוקסו 125 מ"ג פעמייים ביום. בשל האנטיביוטיקה הזו הפסיק לקחת את הכדור שמדלל לו את הדם. עברו חמישה ימים ועדיין הוא מתלונן על כאבים בגרון. הוא מרגיש כאילו יש לו פצע. האם הטיפול שהוא מקבל נכון? איך אוכל
- האם יש קשר בין החיידק הליקובקטר פילורי לבין קשיים בבליעה? לא. קשיים בבליעה יכולים להופיע כתוצאה ממגוון סיבות, ועל מנת לדעת מהי הסיבה, נחוץ בירור מעמיק אצל רופא גסטרואנטרולוג. הבירור צריך להתחיל בשמיעת תיאור הבעיה, ולאחר מכן נערכות בדיקות מתאימות:
- הבת שלי בת 12, וביומיים האחרונים מעט כואב לה הגרון והיא מצוננת. מדידת החום שלה מראה טמפרטורות בין 35.8 לבין 35.4. האם חום נמוך זה תקין?
- יש לי כאב חזק שמגיע עד האוזן בזמן בליעה בצד ימין של הגרון. הכאב מופיע למשך יומיים ונעלם למספר ימים ומופיע שוב כעבור שבוע בערך. התופעה חזרה כבר שלוש פעמים. בבדיקה רופא א.א.ג אבחן אודם ורשם לי אנטיביוטיקה ,אך מכיוון שבאותו הזמן טופלתי במיקרודנטין לזיה
- מזה יותר מעשר שנים אני סובלת מאי סדירות של בלוטת התריס (תת-פעילות). אני מטופלת באלטרוקסין. אני סובלת גם מכאבי גרון כרוניים שנמשכים כבר הרבה שנים ומאד החמירו בזמן האחרון עד כדי שנוי קולי (מרוב שיעול). האנדוקרינולוג לא מוצא שיש קשר בין הבלוטה לכאבי
- יש לאחותי בלוטה נפוחה בעורף, קצת מתחת לאוזן בצד שמאל, בלוטה שלא כואבת. היינו אצל רופאת א.א.ג, היא נתנה לה אוגמנטין ושלחה אותה לבדיקת CT. האם זה אמור להביע משהו? אחותי לחוצה וחושבת על דברים לא טובים.
- יש חשש שהילדה שלי, בת 5, חולה בחזרת. היא קיבלה את כל החיסונים, יכול להיות שגם נגד חזרת. נשלחנו לעשות בדיקות דם, משטח גרון ובדיקת שתן. היא קצת מצוננת קצת, סובלת מכאבי גרון, יש מוגלה, יש נפיחות מתחת לאוזן, אין תיאבון, החום שלה הוא 38.5. היא מקבלת אוג
מאמרים בנושא כאב גרון


בלוטות לימפה מוגדלות במפשעה או בלוטות לימפה נפוחות בצוואר? בכל מקרה כדאי לגשת לרופא, כי ברוב המקרים מדובר כנראה בזי... לכתבה המלאה


שימוש מוגזם באנטיביוטיקה לטיפול בכאבי גרון לכתבה המלאה