אטורבסטאטין (ליפיטור, ליטורבה) (Atorvastatin (Lipitor))
מידע נוסף
שמות מסחריים
אטורבסטטין הוא חומר פעיל הנמצא גם בתרופות טוריד, ליטורבה, אטורבה-דקס, אטורבסטאטין-טבע ואטורבה-טבע.
אטורבסטטין (ליפיטור, ליטורבה) שייך למשפחת סטטינים, תרופות שמסייעות להורדת רמות כולסטרול. הן מעכבות את הפעילות של אנזים HMG-CoA רדוקטאז, הדרוש לייצור הכולסטרול בכבד.
Zerbor | Shutterstock
משמש לטיפול ב:
אטורבסטטין (ליפיטור, ליטורבה) מיועד להורדת רמות השומנים בדם (כולסטרול וטריגליצרידים) ולהעלאת הכולסטרול הטוב HDL. בגלל שרמות גבוהות של כולסטרול קשורות לסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם, משמש אטורבסטטין (ליפיטור, ליטורבה) למניעת המחלות כמו אוטם שריר הלב או שבץ מוחי אצל מטופלים בעלי סיכון גבוה. בנוסף, התרופה מסייעת להפחית את הסיכון גם לתעוקת לב, צורך בצנתור אצל החולים במחלת לב כלילית או אשפוז עקב אי ספיקת לב.
הנחיות חשובות:
יש להקפיד על תזונה הדלה בכולסטרול ועל פעילות גופנית בנוסף לשימוש באטורבסטטין (ליפיטור, ליטורבה). לרוב, הרופא ישלח אתכם לערוך בדיקת תפקודי כבד ורמת השומנים וכולסטרול במהלך הטיפול באטורבסטטין (ליפיטור, ליטורבה).
בנוסף, מומלץ לעקוב אחרי רמת הסוכר בדם (בדיקת סוכר בדם) אצל מטופלים שגם לוקים בסוכרת או נמצאים בסיכון גבוה להתפתחותה מאחר שהסטטינים, לרבות אטורבסטטין (ליפיטור, ליטורבה), עלולים להעלות את רמות הסוכר אצל חלקם.
אם אתה נוטל נוגדי קרישה (וורפארין), יש להיות במעקב אחר מדדי הקרישה. בזמן הטיפול אין לאכול אשכוליות או לשתות מיץ אשכוליות.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש באטורבסטטין (ליפיטור, ליטורבה או תרופות נוספות) במקרים הבאים:
- רגישות לחומר הפעיל או למרכיבים נוספים בתרופה או לתרופות אחרות מקבוצת הסטטינים.
- אם אתם סובלים ממחלת כבד פעילה או כשיש החמרה מתמשכת בתוצאות של תפקודי הכבד בדם.
- אם את בהריון, מתכננת הריון או מניקה. נשים בגיל הפוריות שנוטלות אטורבסטטין צריכות להשתמש באמצעי מניעה נאותים.
- אם אתם סובלים מבעיות בשרירים או ממחלה של שרירי השלד.
- אין לתת אטורבסטטין לאנשים שנוטלים תרופות הבאות: ציקלוספורין (למניעת דחיית שתלים), טלפרביר (לטיפול בהפטיטיס C) או שילוב של התרופות טיפרנאביר וריטונאביר (לטיפול באיידס).
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות. אסור לכתוש/לחצות/ללעוס את הטבליה, מכיוון שהיא מצופה. יש לבלוע את הטבליה בשלמותה עם מעט מים.תדירות וזמן נטילה
פעם ביום.טווח המינון
10-80 מ"ג ליום.תחילת ההשפעה
ספיגה מלאה של התרופה נעשית תוך 1-2 שעות. ירידה מירבית ברמות הכולסטרול והטריגליצרידים נראית תוך שבועיים עד חודש.משך ההשפעה
24 שעות.תזונה
ניתן ליטול אטורבסטאטין (ליפיטור) עם או ללא ארוחה. יש להקפיד על תפריט דל כולסטרול בתקופת הטיפול בתרופה זו.
בזמן הטיפול בתכשיר אין לאכול אשכוליות או לשתות מיץ אשכוליות.
אחסון
לשמור במקום קריר ויבש.
מנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם קרב הזמן לנטילת המנה הבאה, דלג על המנה שנשכחה, וקח את המנה הבאה כרגיל. אין לקחת מנה כפולה.הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא. הפסקה מוקדמת מדי של הטיפול עלולה להביא לחזרת הכולסטרול לרמה גבוהה.מינון עודף
מנה עודפת מקרית אינה צריכה להדאיג. אך אם מבחינים בתסמינים מיוחדים, או אם נלקחה מנה עודפת גדולה, יש ליידע את הרופא.אזהרות
הריון
התרופה אסורה לשימוש בהריון.הנקה
אין להניק בזמן טיפול בתרופה זותינוקות וילדים
התרופה אינה מיועדת לילדים מתחת לגיל 10.קשישים
סבירות גבוהה יותר לתופעות לוואי. ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
אין בעיות ידועות.אלכוהול
מומלץ להגביל את כמות השתייה, אלכוהול עלול להגביר את תופעות הלוואי של תרופה זו. אין לשתות יותר משתי כוסות אלכוהול ביום.ניתוח והרדמה כללית
יש לדווח למנתח או למרדים על נטילת תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- מחלת כבד
- מחלת שרירים, כאבי שרירים או חולשה
- מחלת כליה
- הריון
- הנקה
- צריכת אלכוהול
- סוכרת
- בעיות בלוטת המגן (התירואיד)
- שטף דם במוח
תופעות לוואי
תופעות לוואי
יש להפסיק השימוש באטורבסטאטין (ליפיטור) ולפנות מיידית לרופא במקרים הבאים:
תגובה אלרגית חריפה הגורמת להתנפחות הפנים, השפתיים, הלשון והגרון וסובל מקשיי נשימה (נדיר).
פריחה עם כתמים ורודים-אדומים על כפות הידיים והרגליים או תגובה עורית חריפה הכוללת קילוף והתנפחות העור, שלפוחיות על העור, בפה, בעיניים, או באברי המין וחום (נדיר).
חולשת שרירים, רגישות או כאב בשרירים, מלווה בו זמנית בהרגשה רעה וחום גבוה. הדבר עלול להיגרם מפירוק רקמת שריר (רבדומיוליזיס), מצב שעלול לסכן חיים ולהוביל לבעיות כליה (נדיר).
הסיכוי להופעת בעיות בשרירים גדל כאשר אטורבסטאטין נלקחת בשילוב עם תרופות אחרות.
דימומי פתע או חבלות - הדבר עשוי להצביע על בעיות כבד (נדיר מאוד).
בעיות בכבד- סימנים אפשריים: תחושת עייפות או חולשה, אובדן תיאבון, כאבים בבטן העליונה, צבע השתן הופך כהה יותר, הצהבת העור ולובן העיניים, בחילות, הקאות.
השימוש באטורבסטאטין (ליפיטור) עלול לגרום לתופעות לוואי נוספות:
תופעות לוואי שכיחות של אטורבסטאטין (ליפיטור) - דלקת במעברי האף, כאב גרון, דימום מהאף, תגובה אלרגית, עלייה ברמות הסוכר בדם (חולי סוכרת - יש להמשיך בניטור קפדני של רמות הסוכר בדם), עלייה בקראטין קינאז בדם, כאב ראש, בחילה, עצירות, גזים, קשיי עיכול, שלשול, כאבי מפרקים ושרירים, כאבי גב, תוצאות בדיקות דם המראות ליקוי בתפקוד הכבד. נוקשות במפרקים, דלקת בדרכי השתן, קשיי עיכול, התכווצויות שרירים, מיאלגיה, כאב ברקמת החיבור ובשרירים, נדודי שינה.
תופעות לוואי לא שכיחות של אטורבסטאטין (ליפיטור) - אובדן תאבון, עלייה במשקל, ירידה ברמות הסוכר בדם (חולי סוכרת - יש להמשיך בניטור קפדני של רמות הסוכר בדם), סיוטים, נדודי שינה, סחרחורת, אובדן תחושה או תחושת דגדוג באצבעות, ירידה בתחושת כאב או מגע, שינוי בחוש הטעם, אובדן זיכרון, טשטוש ראייה, צלצולים באוזניים/בראש, הקאות, שיהוקים, כאב בטן, דלקת בלבלב (העלולה לגרום כאב בטן חריף), דלקת בכבד, פריחה, גרד, חרלת, נשירת שיער, כאב בצוואר, עייפות שרירים, עייפות, הרגשה לא טובה, חולשה, כאב בחזה, נפיחות או בצקת בקרסוליים, חום, נוכחות תאי דם לבנים בשתן.
תופעות לוואי נדירות של אטורבסטאטין (ליפיטור) - הפרעות בראייה, דימום וחבלות לא צפויים, הצהבת העור ולובן העין, פגיעה בגידים.
תופעות לוואי נדירות מאוד של אטורבסטאטין (ליפיטור) - אובדן שמיעה, הגדלת השדיים בנשים ובגברים.
תופעות לוואי שדווחו בשימוש עם סטטינים אחרים - קשיים בתפקוד המיני, דיכאון, קוצר נשימה, שיעול שאינו חולף, חום, סוכרת.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
שילוב עם תרופות הבאות עלול לגרום לעלייה בריכוז אטורבסטאטין (ליפיטור) בדם ובסיכון להופעת כאבי שרירים:
אנטיביוטיקה, כגון: אריתרומיצין, קלריתרומיצין, חומצה פוסידית; תכשירים אחרים להורדת כולסטרול (כגון: נגזרות של חומצה פיברית, חומצה ניקוטינית); תכשירים אנטי-פטריתיים מקבוצת האזול (כגון איטרקונזול), ציקלוספורין, לטרמוביר, גמפיברוזיל, ניאצין. בוצפרביר, גלספראביר, פיברנטאסביר, סימפראביר, אלבאסביר, גרזופרביר (לטיפול בהפטיטיס C), קולכיצין (לשיגדון), תרופות נגד נגיף האיידס כגון: סקווינאביר, ריטונאביר, דרונאביר, פוסאמפרנאביר, לופינאביר ונלפינאביר.
תרופות שבשילוב עם אטורבסטאטין (ליפיטור) מעלות את ריכוזו בדם: דילטיאזם; ריפמפין; אמלודיפין.
תרופות שבשילוב עם אטורבסטאטין (ליפיטור) מורידות את ריכוזו בדם: אפֵוָירֵנז; ריפמפין; נוגדי חומצה, המכילים מגנזיום או
אלומיניום (יש לחכות לפחות שעתיים בין נטילת התרופות).
תרופות שבשילוב עם אטורבסטאטין (ליפיטור) עולה ריכוזן בדם: גלולות למניעת הריון המכילות נוראתינדרון ואתינילאסטרדיול; דיגוקסין ללב - יש להיות במעקב.
תרופות שבשילוב עם אטורבסטטין משפיעים על פעילות הורמונים מסויימים בגוף: קטוקונאזול, ספירונולקטון וסימטידין.
נטילת תרופות נגד קרישת דם, כמו ווארפרין - יש להיות במעקב אחר מדדי קרישה.
אין לאכול אשכוליות או לשתות מיץ אשכוליות בזמן הטיפול באטרובסטאטין (ליפיטור).
אין ליטול אטורבסטאטין (ליפיטור) יחד עם התרופות הבאות: ציקלוספורין, טלפרביר או שילוב של התרופות טיפרנאביר וריטונאביר.
השפעת שימוש ממושך
הפרעות בתיפקודי הכבד ניצפו בחלק מהחולים בשימוש ממושך. יש לבדוק בצורה סדירה את אנזימי הכבד בדם. יש לדווח לרופא בכל מקרה של כאב או חולשת שרירים, חום ועייפות בלתי מוסברת.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- השאלה היא בקשר למחלת הפה והטלפיים בילדים קטנים. ידוע שאחת התופעות היא ירידה בחום הגוף. עד כמה נמוך?
- אני לפני ניתוח hernia (בקע). מה המשמעות של "רושם לסתימה חלקית של קוסטופרני שמאלי בצילום חזה"? ממצא של זווית קוסטופרנית סתומה בצילום רנטגן של בית החזה אינו משמעותי בהיעדר כל תסמינים. ייתכן שבעבר היה אירוע דלקתי כלשהו בריאה, ייתכן שהיתה טראומה, אפילו קלה, לדופן בית החזה באותו איזור, ייתכן שעברת ניתוח בטן, גם לפני שנים, ובעקבותיו, עקב אוורור לקוי של הריאות, נוצרה הצטלקות קלה. ממצא זה כשלעצמו, וללא כל הפרעה אחרת בתפקודי הנשימה, אינו מחייב בירור נוסף, וכמובן שאינו מונע את הניתוח אותו את אמורה לעבור. בהצלחה ד"ר נחום ורבין
- ברצוני לדעת האם ריסוס נגד חרקים יכול להיות מסוכן לבני אדם (18 שעות לאחר שרוסס ובמקום שלא היה מאוורר). בהתחשב בעובדה שלריסוס לא היה ריח , אבל הוא גרם לתחושה של בחילות וכאבי ראש.
- לאחר אירוע אמבוליה ברגל - בדיקות קרישה apcr ratio נמוך - 1.51 lac-confirm rvvt 1.37 screen fsl גבוה 53 ianti cardiolipin 3 anti cardiolipin igg מה המשמעות ומי הכתובת להתיעצות?
- אני בת 32. לפני כמה חודשים היה לי זיהום של טריכומונאס. אני ובן הזוג שלי קיבלנו טיפול בפרוטוציד, והזיהום נעלם. אחרי חודש שוב חזר לנו הזיהום. האם זה כתוצאה מיחסי מין עם בני זוג אחרים של אחד מאתנו? האם זה זיהום שיכול להגיע מהאוויר או בשל חוסר היגיינה בשירותים?
- בני עשה לפני כעשרה חודשים צילום פסג' עם שתיית בריום. היום, עשרה חודשים אחרי הצילום, הגיע עם כאבי בטן בצד ימין. בבדיקת CT נמצא גוף זר במעי ותשובת הרנטגנולוגים כי מדובר במתכת, כנראה מהבריום שנשאר ונהיה גוש. האם זה יתכן אחרי 10 חודשים?
- איך משפיעה ההזדקנות על הזיכרון?
- יש לי בחודשיים האחרונים בלבד כאבי גב תחתון, ובבדיקה גילו כי יש לי ספונדילוליסטזיס אחורי של S1 דרגה 1-2 וספונדילוליזיס דו-צדדי של L5. הבנתי שזה אומר שחוליה L5 זזה והחליקה ממקומה פנימה. שאלתי היא: א. האם זו בעיה חמורה שאני אסבול ממנה הרבה זמן? ב. האם יש אפשרות לא ניתוחית להחזיר אותה בחזרה, ואם כן איפה? ג. האם ההמלצה שקיבלתי מהרופא לבצע פיזיותרפיה זה הדבר היחיד שאני צריך עכשיו?
- נפגעתי בגב העלין עקב הרמת משא כבד, אובחנתי על ידי אורתופד כסובל מבלט דיסק בחוליות העליונות של הגב. בנוסף לכאב בגב, אני סובל מהקרנות ליד ימין (ימין בלבד) לכל אורך הזרוע. האורתופד המליץ על טיפול תרופתי ופיזיותרפיה על מנת להקל על הכאב, ואמר שאם ההקרנות לא ייפסקו עלי לעשות CT. יש הקלה בכאב הגב ובהקרנה ליד ימין, אבל ההקרנות לא פסקו וכבר עברו חודשיים. מה עלי לעשות?
- מידע אודות התרופה ביפאסטון אבקש מידע אודות התרופה ביפאסטון (דידרוגסטרון). האם תרופה זו ניתנת בשבועות הראשונים של ההריון?