דלג לתוכן

היפוגליקמיה (תת-סוכר בדם) אקוטית

Severe Hypoglycemia
המומחים של Infomed מסבירים:
היפוגליקמיה אקוטית

היפוגליקמיה (תת-סוכר בדם) אקוטית מאופיינת ברמות נמוכות ובלתי תקינות של גלוקוז (הסוכר) בדם. היות וכל רקמות הגוף ובמיוחד המוח זקוקים לגלוקז כמקור אנרגיה עיקרי, היפוגליקמיה משבשת את הפעילות התקינה של המוח. אדם השרוי במצב של היפוגליקמיה עלול לחוש סחרחורות, כאבי ראש, ראייה מטושטשת, קשיים בריכוז וסימפטומים ניורונאליים נוספים. במצב בו רמות הסוכר בדם יורדות אף יותר ישנה הפרשה של אפינפרין (epinephrine) ונורואפיניפרין (norepinephrine), הורמונים שעוזרים לווסת את רמות הגלוקוז בדם. השחרור של אפינפרין ונורואפיניפרין למחזור הדם גורם לסימפטומים האופייניים להיפוגליקמיה אקוטית, שכוללים צמרמורות, הזעה מוגברת, דפיקות לב מואצות, חרדה ורעב.


בקרב אנשים בריאים תסמיני היפוגליקמיה מופיעים כשערכי הגלוקוז בדם הם 50-40 מ"ג/ד"ל, אך אצל חולי סוכרת הם יכולים להופיע כשערכי גלוקוז בדם גבוהים יותר - 100-90 מ"ג/ד"ל ואף יותר, תלוי בקצב ירידת רמות הסוכר והערך ההתחלתי.


קראו עוד:  בדיקת סוכר בדם ופענוח תוצאותיה


היפוגליקמיה (Hypoglycemia) אקוטית שכיחה בעיקר אצל אנשים עם תנגודת לאינסולין ואצל חולי סוכרת. היפוגליקמיה יכול להתפתח כתוצאה מצריכה עודפת של תרופות נגד סוכרת ואינסולין (Insulin) או בעקבות שינוי בדיאטה והתעמלות. אצל אדם בריא דיאטה המלווה בפעילות ספורטיבית עוזרת להוריד את רמות הסוכר, ואילו אכילה מעלה אותן. תופעה זו מואצת בקרב חולי הסוכרת אשר רגישים יותר לרמות הסוכר בדם. 

היפוגליקמיה עקב טיפול בתרופות נגד סוכרת

היפוגליקמיה והתופעות הנלוות לה מופיעה בשכיחות הגבוהה ביותר באנשים עם סוכרת המטופלים בזריקות אינסולין או תרופות הגורמות ללבלב להפריש אינסולין, כגון תרופות מקבוצת הסולפונילאוריה (Sulphonylurea), בהן: גלובן וגליבטיק (Gluben, Glibetic) או מקבוצת המגליטינידים (Meglitinides), לדוגמה רפגליניד (Repaglinide) ונובונורם (Novonorm).

לרוב, היפוגליקמיה עקב הטיפול התרופותי נובעת מאי-התאמה בתזמון ובמינון התרופות, כמות האוכל והפעילות הגופנית. האינסולין הניתן או המופרש על ידי התרופות והפעילות הגופנית מכניסים את הגלוקוז לתאים וגורם לירידה ברמתו בדם. דילוג על ארוחה עלול למנוע את אספקת הגלוקוז ולהביא לירידה תלולה מדי בערך שלו בדם ולהופעת הסימפטומים האופייניים של היפוגליקמיה. 

הדרכה למניעת היפוגליקמיה על ידי ניטור עצמי של רמת הסוכר, שמתמקדת בהתאמת מינוני התרופות לערכי הגלוקוז הנמדדים בדם, לפעילות הגופנית המבוצעת ולכמות וסוג האוכל עשויה להפחית במידה רבה את סכנות ההיפוגליקמיה.
  • היפוגליקמיה (תת-סוכר בדם) אקוטית תסמינים

    התחושות הראשונות של היפוגליקמיה נובעות מהפעלת מערכת העצבים הלא-רצונית (האוטונומית) על שתי זרועותיה, הסימפתטית והפרה-סימפתטית, שמתבטאת באי-שקט, הזעה, רעד, רעב, ודפיקות לב. הפעלת המערכת העצבית האוטונומית עם הופעת היפוגליקמיה, נועדה להתריע על הירידה ברמות הגלוקוז.

    במידה ורמת הסוכר בדם תמשיך לרדת, יופיעו סימפטומים הנובעים מחוסר בסוכר לתאי המוח, כולל: כאב ראש, בלבול, ישנוניות, הפרעה בדיבור, טשטוש בראייה, התנהגות מוזרה או אלימה, ירידה ברמת ההכרה, פרכוסים, סימנים של חולשה או שיתוק בפלג גוף ולבסוף איבוד הכרה (תרדמת).

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
אורתופדיה
ד"ר אריאל אורן
5.0
( 3 חוות דעת )
"זה היה יותר ייעוץ קצר בתור התחלה, אבל היתה לי חווית טיפול מאוד נעימה"
קראו עליי עוד
ילדים
ד"ר יעל מוזר גלזברג
5.0
( 28 חוות דעת )
"מדהימה, נעימה, מרגיעה ומאוד מקצועית. הגענו עם בתנו התינוקת והיינו מאוד לחוצים. ד"ר מוזר קיבלה אותנו מהרגע להרגע, הסבירה את המצב לפרטי פרטים בסבלנות ובמקצועיות. תענוג"
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא היפוגליקמיה (תת-סוכר בדם) אקוטית

טכנולוגיה חדשנית וראשונה מסוגה בעולם - בדרך ללבלב מלאכותי
טכנולוגיה חדשנית וראשונה מסוגה בעולם - בדרך ללבלב מלאכותי
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 07/02/2010

טכנולוגיה חדשנית וראשונה מסוגה בעולם - בדרך ללבלב מלאכותי לכתבה המלאה

המדריך המלא לפענוח בדיקות דם
המדריך המלא לפענוח בדיקות דם
סיון יוכפז, מערכת אינפומד מאת: סיון יוכפז, מערכת אינפומד 09/06/2013

מי מאתנו לא מצא עצמו עומד מול התשובות של בדיקות הדם ושואל עצמו: מה הערכים האלה אומרים? למה בחרו לבדוק לי את המרכיבי... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו