מיקופנולאט (Mycophenolate)
מידע נוסף
שמות מסחריים
החומצה המיקופנולית התגלתה לראשונה בשנת 1898 בתרבית פניצילין. מאז נוסתה לטיפול בזיהומים חידקיים ופיטרייתיים, ואח"כ לטיפול בפסוריאזיס ובגידולים סרטניים מתקדמים.
בשנות ה-70 נתגלה כי החומצה המיקופנולית מעכבת ייצור של לימפוציטים, תת-קבוצה של תאי דם לבנים, על-ידי כך היא מונעת את תגובת מערכת החיסון של הגוף כנגד השתל הזר.
ב 1995 הוכנסה מיקופנולאט לראשונה לשימוש. מיקופנולאט מופטיל ניתנת בשילוב עם ציקלוספורין וקורטיקוסטרואידים למניעה של דחיית כליה.
היא משמשת גם למניעה של דחיית לב מושתל, והראתה יעילות בטיפול בדחיית כבד אצל מושתלים שאינם יכולים לקבל טקרולימוס או ציקלוספורין.
מיקופנולאט קיימת בכמוסות, ולאחרונה הוכנסו לשימוש בארה"ב גם זריקות למתן דרך הוריד ותרחיף.
צילום: shutterstock
אופן נטילת התרופה
כמוסות, טבליות.תדירות וזמן נטילה
פעמיים ביום. אין השפעת מזון ושתייה על הטיפול.טווח המינון
מבוגרים: למניעת דחייה אצל מושתלי כליה: 2 גרם ליום. למניעת דחייה אצל מושתלי לב: 3 גרם ליום. ילדים: למניעת דחייה אצל מושתלי כליה: בין 15 ל 23 מ"ג לקילו, למנה.תחילת ההשפעה
תוך מספר שעותמשך ההשפעה
12 שעות.תזונה
יש לקחת את התרופה שעה לפני או שעתיים אחרי האוכל.אחסון
אחסון באריזה המקורית, במקום יבש וחשוך, מתחת ל-25 מעלות צלזיוס.
מנה שנשכחה
קח מנה אחת עכשיו. אם נותרו 6 שעות (או פחות) עד המנה הבאה, קח מנה אחת עכשיו ודלג על המנה הבאה.הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא, מערכת החיסון עלולה לדחות את השתל.מינון עודף
ההשפעה של מנה עודפת גדולה אינה ידועה. יש ליידע את הרופא. במנות גבוהה (עד 5 גרם ליום) דווח על שיעור גדול יותר של בחילות, הקאות ושלשולים, ועל הפרעות המטולוגיות, בעיקר ירידה במספר תאי הדם הלבנים.הריון
אין להשתמש בתרופה בהריון. גורם להפלות ולמומים מולדים בשכיחות גבוהה. יש להשתמש באמצעי מניעה יעילים טרם השימוש בתרופה, במהלך השימוש בתרופה ועד 6 שבועות מסיום הטיפול בה.
מניעת היריון בגברים הנוטלים מיקופנולאט: יש להתייעץ עם הרופא בנוגע לסיכונים אפשריים ולטיפולים חלופיים.
הנקה
התרופה עוברת לחלב אם. אין להשתמש בתרופה בהנקה.תינוקות וילדים
המינון ייקבע בהתאם לגובהו ומשקלו של הילד, ובהתאם לסוג ההשתלה.קשישים
סבירות גבוהה יותר לתופעות לוואי. ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
השפעה בינונית על היכולת לנהוג. במקרה של נמנום, חוסר תחושה או בלבול- אין לנהוג.אלכוהול
מומלץ להימנע משתיית אלכוהול בזמן נטילת תרופה זו. השילוב של אלכוהול עם תרופה זו עלול להיות מסוכן.דווח לרופא במקרה של
- אנמיה
- מחלת דם
- זיהום כלשהו
- כיב עיכולי
- דימום
- תגובה אלרגית לחומר הפעיל או למרכיבי התרופה האחרים
- הריון
- תכנון הריון
- הנקה
- שלשול קשה
- נטילת תרופות אחרות
תופעות לוואי
כמדכאי מערכת חיסון אחרים, תופעת הלוואי העיקרית של תרופה זו היא רגישות מוגברת לזיהומים מכל הסוגים. יש לדווח לרופא על כל זיהום מקומי. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר קשורות במערכת העיכול וכוללות: בחילות והקאות, שלשול, כאבי בטן, נפיחות, עצירות וירידה במשקל. בנוסף, מיעוט כדוריות דם לבנות או אדומות בדם, זיהום. הרופא המטפל יערוך בדיקות דם סדירות.
תופעות לוואי נפוצות נוספות: כאבים, חום, כאבי ראש, חולשה כללית, יתר לחץ דם, בצקת, דם בשתן, עלייה ברמות כולסטרול בדם, ירידה או עלייה ברמות אשלגן בדם, ירידה ברמות פוספט, קשיי נשימה, פריחה, נדודי שינה וסחרחורות.
תופעות לוואי אחרות יכולות לכלול: בעיות בעור ,כגון אקנה, פצעי קור, שלבקת חוגרת, גידולים בעור, נשירת שיער, פריחה וגרד, בעיות במערכת השתן, כמו דם בשתן. בעיות במערכת העיכול ובפה. בעיות כבד, שינויים בלחץ הדם, קצב לב מואץ, התרחבות של כלי הדם.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
סותרי חומציות, כולסטיראמין: מקטינים את הספיגה של מיקופנולאט בגוף.
חיסונים: אין לתת חיסונים המכילים תרכיבי וירוסים מוחלשים.
תרופות אחרות המדכאות את מערכת החיסון: השפעה מוגברת וסיכון גדול יותר לפיתוח זיהומים ,סרטן דם (לויקמיות) וסרטן לימפאטי (לימפומה).
אציקלוביר,גאנציקלוביר: רמות התרופות הללו יעלו בגלל תחרות על הפרשה בשתן.
פאראצטאמול, אספירין, אמינו-סאליצילטים ונוגדי דלקת לא סטרואידים אחרים: יש להשתמש בהמלצה ובפיקוח רפואי. סיכון מוגבר לדימומים.
השפעת שימוש ממושך
סיכון מוגבר לפיתוח לימפומות וממאירויות אחרות, במיוחד של העור. לכן, מומלץ להמעיט בחשיפה לשמש ולקרינה. דיכוי ממושך של מערכת החיסון יכול להביא גם לפיתוח זיהומים. ניטור: דרושות בדיקות דם תקופתיות.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אני בת 14 כמעט ואני נמצאת בתת-משקל. ה- BMI שלי הוא 17.54. עם זאת, הבטן שלי מעט נפוחה ואינה חטובה כפי שהייתי רוצה שתהיה. מה עלי לעשות?
- נפגשתי עם בחורה ממוצא אתיופי (אני לא ממוצא זה), אך אני חושש להיכנס לקשר אינטימי מסיבה רפואית - איידס, מחלות מין. למיטב ידיעתי, לאוכלוסייה האתיופית בארץ לא אושר לתרום דם לפני כמה שנים, ומצב דומה קיים גם היום. איך כדאי לנהוג במצב זה, כאשר יש לי חשש להידבק באיידס דרך נשיקות ו/או ממין. אני מודאג מכך ורוצה לקבל מידע שיעזור לי להחליט בנושא זה.
- האם תיתכן הקרנה מגב תחתון מטה כלפי הרגל ללא פגיעה מיבנית בדיסק, למשל על רקע שרירי או אחר ?
- אני בן 66, חולה בפרקינסון זה כ-12 שנים, ובשלוש-ארבע השנים האחרונות נוספה לי הבעיה של ערמונית מוגדלת. קיבלתי אומניק 0.4 ולעיתים פרומניקס 0.4. אני מצליח לחיות בשלום עם כל ארסנל התרופות שרשמו לי הרופאים. לאחרונה אני מרגיש שוב קושי בהטלת שתן. האם מעבר למינון של 0.8 יעזור לי למשוך עוד כמה שנים?