קאפציטאבין (Capecitabine)
מידע נוסף
שמות מסחריים
לקאפציטאבין מנגנון פעולה ייחודי. בניגוד לרוב התרופות נוגדות הסרטן היא נלקחת דרך הפה, והופכת למרכיב הפעיל, פלואורואוראציל (הידוע גם בכינוי 5FU), על-ידי אנזימים הנמצאים בעיקר בתאי הסרטן (אבל גם בתאים אחרים בריאים בגוף). בצורה כזו ריכוזים גבוהים של המרכיב הפעיל נוצרים בתאי הסרטן, ופועלים בצורה ממוקדת יותר כנגדם.
פלואוראוראציל גורם למוות של התאים הסרטניים על-ידי התערבות ופגיעה בבניית החומר הגנטי שלהם. כאמור, מאחר וקאפציטאבין הופכת לפלואוראוראציל בעיקר בתאים הסרטניים, השפעותיה על התאים הבריאים הן פחות נפוצות לעומת הטיפול המסורתי בפלואוראוראציל הניתן בהזרקה, ובניגוד לתרופות נוגדות סרטן רבות נשירת שיער ודיכוי מוח העצם אינם נפוצים.
צילום: shutterstock
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות לבליעה. אין לכתוש ,לחצות או ללעוס את הטבליות.
תדירות וזמן נטילה
פעמיים ביום. יש ליטול את הטבליות עם מים, עד 30 דקות לאחר הארוחה.טווח המינון
1250 מ"ג למטר מרובע שטח גוף, פעמיים ביום, למשך 14 יום, ואח"כ 7 ימי מנוחה (סדרת טיפול של שלושה שבועות).תחילת ההשפעה
עשויים לחלוף כמה שבועות עד שההשפעה תורגש במלואה. בחלק מתופעות הלוואי תחוש תוך מספר ימים.משך ההשפעה
אין מידע.תזונה
יש ליטול את הטבליות עם מים, 30 דקות לאחר הארוחה.מנה שנשכחה
חשוב מאוד שלא לשכוח ליטול את התרופה בזמן. במידה ושכחת ליטול מנה אחת, דלג על המנה שנשכחה והמשך כרגיל. אין לקחת מנה כפולה. במידה ושכחת ליטול יותר ממנה אחת, או במידה והקאת לאחר נטילת התרופה, יש ליצור קשר עם הרופא המטפל.הפסקת התרופה
ההחלטה אם להפסיק את הטיפול נעשית על-ידי הרופא המטפל.מינון עודף
יש ליצור קשר מיידי עם הרופא במידה ונלקחה מנה עודפת, או במידה ומופיעות תופעות לוואי כגון: בחילה, הקאה, שלשול חריף, דימום ממערכת העיכול.אזהרות
הריון
אסור לך לקחת קפציטבין אם את בהיריון או אם את חושבת שאת בהיריון.
נשים בגיל הפוריות- יש להשתמש באמצעי מניעה יעילים במהלך הטיפול ובמשך 6 חודשים לאחר לקיחת המנה האחרונה.
גברים מטופלים, שבת זוגם יכולה להרות- יש להשתמש באמצעי מניעה יעילים במהלך הטיפול ובמשך 3 חודשים לאחר לקיחת המנה האחרונה.
הנקה
התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע על התינוק. אין להניק בטיפול בתרופה זו, ושבועיים לאחר לקיחת המנה האחרונה.תינוקות וילדים
אינה מיועדת לילדים ומתבגרים מתחת לגיל 18קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
יש להימנע מנהיגה עד שלומדים כיצד התרופה משפיעה, כיוון שתרופה זו עלולה לגרום לטשטוש.דווח לרופא במקרה של
- מחלת כליה
- תגובות אלרגיות לכל תרופה שהיא
- דיכוי חיסוני
- זיהום או מגע קרוב עם חולה במחלה זיהומית לאחרונה, בעיקר אבעבועות רוח או הרפס
- נטייה לדימום
- מחלת לב
- מחלת כבד
- חיסונים אשר ניתנו לאחרונה
- נטילת תרופות אחרות
- דיכוי מוח עצם בעבר
- טיפול בקרינה
- מחסור חלקי בפעילות האנזים DPD
- אי סבילות לסוכרים
תופעות לוואי
תופעות לוואי
תופעות הלוואי הנפוצות שדווחו הן: שלשול, בחילה והקאה, כאבי בטן, עצירות, אבדן תיאבון, כאבים ואדמומיות בכפות הידיים והרגליים (סינדרום פאלמר-פלאנטר), דלקת עור (דרמטיטיס), חולשה, כאבי ראש, טשטוש, סחרחורת, חום. סימני פציעה או תגובה במקום ההזרקה (נגרם על ידי תרופות הניתנות בהזרקה באותו הזמן). תופעות לוואי פחות נפוצות: ירידה בספירת הדם, אנמיה, ונטייה מוגברת לזיהומים ולדימום לא תקין.
יש לדווח לרופא מיידית במקרה של חום גבוה ובמידה ומתפתחים שטפי דם ודימומים לא צפויים. כמו כן, יש לדווח לרופא מיידית במידה והנך סובל משלשול חריף (יותר מ 4 פעמים ביום), חום וזיהום, כאבים בחזה ומהצהבה של העור והעיניים.
חסר ב-DPD: במקרה חסר באנזים זה, קיים סיכון מוגבר לפיתוח רעילות חריפה ומוקדמת, וכן תופעות לוואי חמורות ומסכנות חיים. כמו- דלקת בריריות הפה, או ברקמות ריריות אחרות, שלשול, ירידה במספר נויטרופילים בדם, רעילות במערכת העצבים. זיהוי מוקדם של תופעות אלה, יביא בדרך כלל לשיפור תסמינים מספר ימים לאחר הפסקת הטיפול. אם תופעות אלה נמשכות, יש לפנות מיידית לרופא.
תגובה עורית בכפות הידיים והרגליים עלולה לגרום לאיבוד טביעות האצבעות, דבר העלול להשפיע על הזיהוי באמצעות קורא טביעות אצבע.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
אין לשלב בריוודין, תרופה אנטי-ויראלית לטיפול בשלבקת חוגרת או באבעבועות רוח במקביל לטיפול בקפציטבין, כולל במהלך פרקי זמן של הפסקה בין הטיפולים. יש להמתין 4 שבועות לאחר הפסקת הבריוודין לפני התחלת נטילת קפציטבין .
נוגדי קרישה, תרופות ממשפחת NSAID, מעכבי טסיות: תרופות אלו עלולות להגביר את הסיכון לדימומים. נדרש ניטור קפדני והתאמת המינון. פניטואין: קאפציטאבין עלול להעלות רמות פניטואין בדם, ולהגביר את הסיכון לתופעות הלוואי של תרופה זו. ייתכן ויהיה צורך להוריד ממינון הפניטואין. לויקובורין: למרות שתרופה זו מגבירה את ההשפעה של פלואורואוראציל על תאי הסרטן, היא עלולה גם להגביר את רעילות התרופה ודיכוי מוח העצם, על כן שילוב זה אינו מקובל בד"כ. חיסונים חיים: אין לתת לחולים המקבלים תרופות נוגדות סרטן. תרופות אלו מחלישות את מערכת החיסון וייתכן זיהום לאחר חיסון של נגיף חי. תרופות נוגדות סרטן אחרות, ותרופות המדכאות את מוח העצם: סיכון לרעילות מוגברת ולדיכוי מוח העצם על-ידי תרופות אלו. תרופות המעודדות צמיחת תאי דם, כגון: GCSF, GMCSF, פילגראסטים: אין להשתמש בתרופות אלו 24 שעות לפני ו- 24 שעות אחרי תחילת הטיפול הציטוטוקסי. דיגוקסין: סיכון להפחתת הספיגה של דיגוקסין מהקיבה.
תרופות לטיפול בשיגדון, (אלופורינול), תרופות לדילול הדם (קומרין ,וורפרין ), תרופות עבור פרכוסים או רעידות (פניטואין), אינטרפרון אלפא, רדיותרפיה ותרופות מסוימות לטיפול בסרטן,חומצה פולינית, ,אוקסליפלטין , בוואציזומאב,,ציספלטין ,אירינוטקאן . תרופות לטיפול בחסר בחומצה פולית.
השפעת שימוש ממושך
הטיפול מלווה בבדיקות שגרתיות.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא