בדיקת חלבון עוברי (Alpha Fetoprotein Test (AFP))
בדיקת חלבון עוברי מטרתה למדוד את רמתו של חלבון זה בדם הנבדק.
לרוב, נמדדת רמת החלבון כחלק מבדיקות הסקר בהיריון, כחלק מבדיקת "תבחין משולש", לצורך הערכת הסיכון למומים של מע' העצבים המרכזית ותסמונת דאון בעובר.
החלבון נוצר בכבד העובר, עובר למי השפיר בכמויות מזעריות, ומשם דרך השליה אל דם האם. באם חלה הפרעה בתהליך התקין של סגירת התעלה העצבית (חוט השדרה) של העובר, ייווצר מום פתוח בתעלה, שיאפשר דליפת חלבון למי השפיר, ועלייתו בדם האם.
חלבון עוברי נחשב גם כסמן של גידולים, שלא בזמן היריון, בעיקר של גידולי הכבד, השחלה והאשכים. רמתו עולה בדם כאשר מופרש מגידולים אלה בעודף, ולפיכך משמש ככלי מעקב אחרי תגובה לטיפול או הישנות מחלה לאחר טיפול.
אוכלוסיות בסיכון
על נבדקים אשר נגועים במחלות זיהומיות, המועברות דרך הדם, כגון צהבת (הפטיטיס),HIV וכו' ליידע על כך את הצוות הרפואי לפני הבדיקה. מחלות זיהומיות אינן מהוות תוויות נגד ביצוע בדיקת חלבון עוברי, אולם על הצוות הרפואי לנקוט באמצעי זהירות למניעת הדבקות.
מחלות קשורות
תסמונת דאון (טריזומיה 21), טריזומיה 13, טריזומה 18, עמוד שדרה מפוצל (spina bifida), אומפלוצלה (אי סגירת דופן הבטן בעובר), גידולי כבד ממאירים ושפירים (hepatocellular carcinoma, hepatic adenoma), גידולי מע' העיכול, גידולי שחלות (טרטומה), סרטן האשכים.
מתי עושים את הבדיקה?
בדיקת חלבון עוברי עושים בהתאם לאינדיקציה לביצועה:
כאמור במהלך הריון, נבדקת רמת חלבון עוברי בדם כחלק מבדיקת "תבחין משולש" למומים עצביים ותסמונת דאון, במהלך טרימסטר שני (בין שבוע 16-20 להיריון).
שלא במהלך הריון, נבדקת רמתו בדם בחשד לגידולי כבד ו/או מע' עיכול אחרים, למשל לאור בדיקות הדמיה מחשידות (הופעת ממצא כבדי בבדיקת אולטרא-סאונד וכד').
כמו כן, אצל חולים עם גידולים ידועים, נבדקת רמתו בדם לצורך מעקב אחר תגובה לטיפול, או מעקב אחר חזרת מחלה.
איך להתכונן לבדיקה?
אין צורך בהכנה מיוחדת לבדיקה.
אופן ביצוע הבדיקה
מדידת רמת חלבון עוברי מבוצעת ע"י לקיחת דגימת דם. הבדיקה מבוצעת כאשר זרוע הנבדק מושטת הפוכה על גבי משטח ישר או שולחן. הבודק מהדק רצועת גומי סביב החלק העליון של הזרוע, על מנת לעצור את זרימת הדם ביד, בכדי למנוע דליפה מוגברת של דם מאזור הדקירה.
לאחר מכן, הנבדק מתבקש לכווץ את כף היד לאגרוף, פעולה שמסייעת לבודק במציאת כלי דם טוב ללקיחת הדגימה, לרוב וריד באזור המרפק או האמה.
לעיתים לוקחים את הדגימה מאזור גב כף היד. כאשר מאתרים וריד שנראה מתאים בגודלו, מחטאים את האזור ע"י מטלית ספוגה באלכוהול ודוקרים את הוריד ע"י מחט דקה, שמחוברת למבחנה, למזרק או ל"פרפרית" בדיקה. הפעולה מעט לא נעימה וגורמת לכאב קל בשל הדקירה.
בהמשך הבודק שואב את כמות הדם הרצויה אל תוך מבחנת בדיקה מיוחדת.
בסיום השאיבה, מוצאת המחט בזריזות מן הוריד, ויש ללחוץ מייד על אזור הדקירה ע"י מטלית, בכדי למנוע היווצרות שטף דם באזור. משך הבדיקה כ-5 דק'.
אחרי הבדיקה
ניתן להפסיק ללחוץ על אזור הבדיקה לאחר כ-2-3 דק' או כאשר פוסק הדימום. לרוב מתפתח שטף דם קל באזור הדקירה, שחולף תוך מס' ימים ואינו דורש טיפול. לעיתים נדירות עלול להתפתח שטף דם משמעותי, כואב ונפוח באזור הדקירה, ויש לדווח על כך לרופא, על מנת לשלול זיהום באזור הוריד (פלביטיס), אשר דורש טיפול.
פענוח תוצאות
תוצאות בדיקת הדם מגיעות לרוב תוך מספר ימים.
תוצאות תקינות:
רמה של 0-10 מיקרוגרם/מיליליטר.
תוצאות לא תקינות:
אצל נשים בהריון, קיימת משמעות לרמות גבוהות של החלבון כחלק משקלול כולל של התבחין המשולש: במידה והסיכון המשוקלל דומה לסיכון שמקורו בגיל האישה ההרה: אזי שבדיקת חלבון עוברי לא הוסיפה למעשה כל מידע על הסיכון למומים ותסמונת דאון בעובר.
במידה והסיכון המשוקלל גבוה מן הסיכון שמקורו בגיל: מדובר בהריון עם סיכון מוגבר ללידת ילד עם תסמונת דאון/ מומים אחרים של מע' העצבים המרכזית או מע' העיכול.
במידה והסיכון המשוקלל נמוך מן הסיכון שמקורו בגיל: מדובר בהריון עם סיכון מופחת ללידת ילד עם תסמונת דאון.
רמות גבוהות של החלבון אצל גברים או נשים לא הרות: עלול להצביע על חשד לגידול ומצריך בירור נוסף. בחולי סרטן מטופלים עלייה ברמת החלבון בדם יכולה להצביע על חזרה של מחלה או חוסר תגובה לטיפול.
המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- כמה זמן לאחר ביצוע בדיקת ניקור מי שפיר אפשר לקיים יחסי מין?
- אני בהריון בשבוע ה-31. בבדיקת חלבון עוברי בסוף השבוע ה-16 התוצאות היו: AFP - 0.69 לפי MOM 0.2-2.0 HCG - 0.77 לפי MOM 0.15-3.0 UE3 - 0.78 לפי MOM מעל 0.15 הסיכון לפי גיל 1:875 לפי שקלול הבדיקה וגיל 1:1742 תוצאות בדיקת שקיפות עורפית היו: 1 מ
- אני בתקופת הריון שבין השבוע הרביעי לחמישי. עשיתי בדיקת דם שהראתה בדיקת בטא של 5730. האם זה תקין? שמעתי שמדובר במספרים גבוהים.
- אני בשבוע ה-20 של ההריון + 4 ימים. בדיקת חלבון עוברי היתה תקינה, חוץ מה hcg שהיה גבוה - 4.09. עברתי סקירת מערכות והכל יצא בסדר. מה אומר ה-hcg לגבי העובר, ומה הסיכון בהריון?
- אני בשבוע ה-15 של הריון ראשון. אתמול עשיתי סקירה מוקדמת ונמצאו שני "סמנים רכים", לפי הגדרת הרופא שלי, אשר נתן לי הפניה ליועץ גנטי ואמר לשקול בדיקת מי שפיר. הוא גם אמר לי לנסות לזרז את בדיקת החלבון העוברי. הסמנים שהוא מצא הם cpc והרחבה של
- אני בשבוע 20 להריון ראשון. עשיתי בדיקת תבחין מרובע והתוצאות הן: AEP 0.99 M.O.M HCG 0.65 M.O.M UE3 1.34 M.O.M 1.62 NG/ML סיכון לתסמונת.דאון: 1:20,000 האם רמת האסריול גבוהה? בבדיקה כתוב שתחום הנורמה הוא מעל 0.16, אך לא כתוב מה הגבול העליון. יש
- אני בשבוע ה-20 של ההריון. עשיתי סקירת מערכות מוקדמת, הכל היה תקין. אני בת 24. עשיתי בדיקת שקיפות עורפית והיא היתה תקינה, והשבוע קיבלתי תוצאות של התבחין המשולש ושל בדיקת חלבון עוברי. להלן התוצאות: papp-p:12:40 mlu 4.90 mom afp:42.5 iu 1.03 mom hcg
- אני בת 21. עברתי בדיקת "תבחין משולש", ואלו התוצאות: PAPP-A: 0.86 MOM AFP: 2.40 MOM hCG: 0.59 MOM uE3: 0.95 MOM INHIBIN-A: 0.78 MOM NT: 1.18 MOM לפי הגיל בלבד הסיכון הוא 1:1500. לפי הגיל ושש הבדיקות הסיכוי הוא 1:20000. מדאיג אותי ה
מאמרים בנושא חלבון עוברי


תרופה חדשה לטיפול בדלקת הכבד מסוג B . לכתבה המלאה


רמת חלבון אלפא עוברי מעידה על הסיכון לתסמונת המוות בעריסה לכתבה המלאה