דלג לתוכן

בדיקת נויטרופילים (neutrophils (PMN))

נויטרופילים, פולימורפונוקלאריים, polymorphonuclears (neutrophils (PMN))
2 דקות קריאה
בבדיקת דם זו בודקים את מספרם של הנויטרופילים בדם.
מבין כל התאים הלבנים, לנויטרופילים יש את החשיבות הגדולה ביותר בהכחדת חיידקים. תא זה נוצר במוח העצם ומגיע לאחר הבשלתו לזרם הדם. בדרך כלל, מהווים הנויטרופילים כמחצית מסך כל התאים הלבנים. בזיהום הנגרם על-ידי חיידק יש עליה במספר הכללי של הנויטרופילים, והאחוז שלהם מסך כל תאי הדם הלבנים עולה. במקרה זה מציינים הרופאים לעיתים כי במשטח הדם נצפית "סטייה שמאלה". לכינוי זה אין משמעות פוליטית והוא נובע מסיבות היסטוריות: בעבר נהגו להסתכל ישירות על משטח הדם ולספור את התאים השונים באופן ידני. במכשור שסייע לספירה היה הכפתור שציין את הנויטרופילים ממוקם מצד שמאל של המכשיר, ומאז מכונה עליה בשיעור הנויטרופילים כ"סטייה שמאלה". 

קראו עוד:  המדריך המלא לפענוח בדיקות דם; פענוח בדיקות דם - ספירת דם

במחלות זיהומיות אחדות, כמו דלקת ריאות הנגרמת על-ידי חיידק הפנאומוקוק, שחפת ועוד, עשויה העליה במספר הנויטרופילים להיות קיצונית למדי. ירידה בסך הכללי של הנויטרופילים מתחת ל- 1,000 תאים בדציליטר דם מגבירה את הסיכון לזיהום חיידקי במידה ניכרת. תרופות כימותרפיות הן הסיבה השכיחה ביותר לירידה בכמות הנויטרופילים, ועל כן מוזהרים חולי סרטן לפנות לרופא או לחדר המיון בכל פעם שיש להם חום ושספירת הנויטרופילים שלהם פחות מ-500 תאים לדציליטר דם. תרופות רבות עשויות לגרום לירידה בספירת הנויטרופילים. אדרנאלין וסטרואידים עשויות לגרום דווקא לעליה מתונה בספירתם.

אזהרות

סיכון: שטף דם תת-עורי באתר לקיחת הדם (במידה ומתפתח ניתן לשים קרח על האזור)

הריון: בדרך כלל אין השפעה משמעותית. יכולה להיות עלייה מתונה בשליש השלישי להריון

הנקה: אין בעיות או השפעות מיוחדות

תינוקות וילדים: אין בעיות או השפעות מיוחדות

קשישים: אין בעיות או השפעות מיוחדות

נהיגה: אין בעיות או השפעות מיוחדות

אלכוהול: אין בעיות או השפעות מיוחדות

תרופות העשויות לפגוע בדיוק הבדיקה: אדרנאלין עשוי לגרום לעלייה בספירת הנויטרופילים.

פענוח תוצאות

ריבוי נויטרופילים (נויטרופיליה): ריבוי נויטרופילים מתרחש בעיקר במחלות זיהומיות הנגרמות על-ידי חיידקים. לעיתים גורמת הנויטרופיליה לעלייה בספירת הדם הלבנה הכללית, אך לעיתים יש עלייה במספר הנויטרופילים ללא עלייה מקבילה במספר הכללי של תאי הדם הלבנים - מצב המכונה לעיתים סטייה שמאלה. בנוסף למחלות זיהומיות, נצפית עלייה בספירת הנויטרופילים במצבים הבאים: נמק (כולל אוטם בשריר הלב), כוויות, סרטן מפושט, הפרעות בחילוף החומרים ובמיוחד חמצת בדם ופעילות יתר של בלוטת התריס. כמו כן ניתן לראות נויטרופיליה במצבי דחק כמו דימום קשה, ניתוח ואפילו לחץ נפשי. לעיתים רחוקות ניתן לצפות בנויטרופיליה במחלות דלקתיות שאינן נובעות מזיהום, כמו מחלות שגרוניות או מחלות חיסון עצמי ודלקת של כלי הדם.

מיעוט נויטרופילים (נויטרופניה): נגרמת בעיקר עקב תרופות המדכאות את מוח העצם (למשל, כמותרפיה), חוסר ויטמין B12 או חומצה פולית והקרנות. זיהומים אחדים כמו חיידק הסלמונלה, חיידק הברוצלה וכמה נגיפים עשויים לגרום לירידה בספירת הנויטרופילים. סיבות נוספות כוללות טחול מוגדל ומחלות דלקתיות. כאשר ספירת הנויטרופילים יורדת, יש עלייה בסיכון לחלות במחלות זיהומיות רציניות. כאשר ספירתם יורדת מתחת ל-500 תאי דם לבנים למיקרוליטר, הסכנה רצינית, ובמצב זה כל עדות למחלה זיהומית כמו עליית חום מחייבת אשפוז וטיפול.

תוצאות בדיקה - גברים:
תוצאות תקינות:
בבריאות מהווים הנויטרופילים 40-75% מסך התאים הלבנים

תוצאות בדיקה - נשים:
תוצאות תקינות:
בבריאות מהווים הנויטרופילים 40-75% מסך התאים הלבנים

תוצאות בדיקה - ילדים:
תוצאות תקינות:
בבריאות מהווים הנויטרופילים 30-60% מסך התאים הלבנים

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר ריבה פיינמן
ד"ר ריבה פיינמן המטולוגיה
מנהלת השירות להמטולוגיה אמבולטורית רמב"ם, חיפה
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר משפחה
5.0
( 5 חוות דעת )
"ד"ר נטע לניאדו היתה נהדרת, הסבירה על הנושא שברור שהוא קרוב לליבה וחשוב לה לעזור לנשים ולהתאים את הטיפול המדוייק"
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 56 חוות דעת )
"הרופאה צלצלה בחלון הזמן הנתון, בקשיבה בסבלנות , הציע דרכי אבחון אפשריים ושלחה זימונים לכך, ברק זמן קצר ולעיניין ובאדיבות"

שאלות ותשובות

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו