דלג לתוכן

בדיקת קריופיברינוגן (CRYOFIBRINOGEN)

ערוץ בריאות כללית
2 דקות קריאה
קריופיברינוגן הוא חלבון קר (אשר שוקע בטמפ' נמוכה) הנמצא בפלזמת הדם. חלבון זה שוקע בדפנות כלי הדם  כאשר הטמפ' יורדת משמעותית מטמפ' הגוף (37 מעלות) ומתמוסס חזרה בדם כאשר טמפרטורת הגוף עולה ל-37 מעלות. שקיעתו בדפנות כלי הדם עלולה להוביל לחסימתם ולפגיעה בזרימת הדם לאיברים שונים, בעיקר לידיים והרגליים. הפגיעה בזרימת הדם עלולה להוביל לתסמינים שונים, בהם פריחה בעור, חולשה כללית, פגיעה עצבית בגפיים ואף פגיעה כלייתית. [1]
עודף קריופיברינוגן בדם עלול להופיע במצבים של מחלה אוטואימונית, מחלה של רקמת החיבור או כלי הדם, ממאירויות שונות וכן גם קיום של צהבת כרונית מסוג
C. [2]

בדיקת קריופיברינוגן
 Shutterstock | angellodeco


מטרת הבדיקה 

בדיקה זו מתבצעת אם קיימת קרישיות יתר או שקיים דימום יתר שאינו מוסבר. לצד זאת, בדיקת קריופיברינוגן תתבצע כאשר התקבלו ערכים לא תקינים בבדיקת מעבדה לפקטורים הקשורים לתהליך הקרישה  (PT/PTT). סיבה נוספת לביצוע הבדיקה היא קיום של מחלת כבד כרונית ידועה אשר משפיעה על היווצרות פקטורי הקרישה ונדרש בירור למצב המחלה ולפגיעה שנוצרת ממנה  על מנת לטפל בה בצורה הנכונה ביותר.

לצד זאת, אם התפתחו מספר תופעות, כמו חולשה כללית, כאבי מפרקים, פריחה בעור, פגיעה עצבית בגפיים-ידיים ורגליים, שבץ, התקף לב, כיחלון בקצות האצבעות או תופעת ריינו (בה מתפתחים כאבים בקצות האצבעות בסביבה של טמפ' נמוכות) הבדיקה עשויה לסייע באבחון המקור.
[3]

מחלות ומצבים בריאותיים שאותם הבדיקה יכולה לזהות 

  • מחלות כבד כרוניות, למשל כצהבת כרונית מסוג C אשר עלולות לגרום לדיספיברינוגנמיה או היפופיברינוגנמיה (מחלות חוסר בפיברינוגן אשר עלולות לגרום לדימומים מפושטים עקב בעיה בקרישת פצעים).
  • בעיות קרישה ודימומי יתר- קרישי דם מפושטים קרישה תוך כלית מפושטת (DIC), ארגמנת של קרישה וחסר טסיות (TTP)  או תסמונת המוליטית אורמית (HUS), תסמונת אנטיפוספוליפידית.
  • טרשת עורקים פריפריאלית.
  • מחלות אוטואימוניות (דלקתיות עצמיות) של הגוף.
  • בעיות כלייתיות. [4]
 

אופן ביצוע הבדיקה

לפני הבדיקה
יש להימנע משימוש בהפארין (נוגד קרישה) שעתיים טרם הבדיקה.


במהלך הבדיקה
בדיקת קריופיברינוגן היא בדיקת דם הנלקחת במזרק שחומם מראש. לדגימה מוסף חומר נוגד קרישה והיא נשמרת בטמפרטורה של 37 מעלות, תוך שימוש במספר אמצעים.הפלזמה בדגימה מופרדת משאר חלקי הדם ונלקחת לקירור בטמפרטורה של 4 מעלות
למשך 72 שעות כדי לעקוב אחרי רמות השקיעה של הקריופיברינוגן..[5
 

פענוח תוצאות

התוצאה נמדדת ביחידות של mg/dl. טווח תוצאה תקינה הוא:  200-400mg/dl.

תוצאה מתחת הנורמה:
שקיעה של פיברינוגן ברמה נמוכה מהנורמה יכולה להעיד על בעיות קרישה, מחלות כבד או חוסרי תזונה.  [6]

תוצאה מעל הנורמה:
 שקיעה של הקריופיברינוגן ברמה גבוהה מהנורמה  יכולה להעיד על טרשת עורקים, אוטם שריר לב, מחלות עוריות שונות.[7] לצד זאת, התוצאה יכולה להצביע בסבירות גבוהה על הימצאות צהבת כרונית מסוג C (אשר עלולה לגרום לפגיעה במספר אברים בגוף כדוגמת הכבד או הכיליה), על וסקוליטיס (דלקת בכלי הדם), צמיגות יתר של הדם ועוד. לצד זאת הבדיקה מעלה את החשד להימצאות של גידולים שונים.


 

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר אופיר פז
ד"ר אופיר פז קרדיולוגיה
מומחה לקרדיולוגיה ולרפואה פנימית, מנהל יחידת לב ביניים במרכז הרפואי קפלן
פרופ' נתן גלוק
פרופ' נתן גלוק גסטרואנטרולוגיה
4.9
( 50 חוות דעת )
"אמפטי מקצועי במקסימום קשוב רגיש ומעל הכל אנושי ישר כח בהצלחה לנו"
ד"ר דוד חובל
ד"ר דוד חובל גסטרואנטרולוגיה
מומחה לפנימית ולגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו