פרדניזון (לודוטרה) (Prednisone)
מידע נוסף
שמות מסחריים
פרדניזון (Prednisone) הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות בשם פרדניזון ולודוטרה – הורמון קורטיקו-סטרואידי סינתטי, שדומה להורמון הקורטיזול שמיוצר בבלוטת יותרת הכליה. לפרדניזון השפעה נוגדת דלקת ממושכת, לכן שמשמש לטיפול במגוון מצבים דלקתיים שמגיבים לקורטיקו-סטרואידים.
יעיל לטיפול ב:
פרדניזון יעיל במיוחד להקלת תסמינים של אלרגיה קשה ודלקות מפרקים שונות . בנוסף, משתמשים בו גם להפחתת הדלקת בדרכי הנשימה אצל חולי אסתמה.
פרדניזון ממיועד גם לטיפול חליפי במחלת אדיסון, שבה חסר הורמון הקורטיזול.
כיוון שפרדניזון מדכא את המערכת החיסונית, משתמשים בו לעתים גם למניעת דחיית שתלים, כחלק מטיפול במחלות אוטו-אימוניות ולטיפול בסוגים מסוימים של סרטן הדם והבלוטות (במינון גבוה).
הנחיות חשובות:
אין להפסיק את הטיפול בפרדניזון (Prednisone) בבת אחת, ללא ייעוץ רפואי, אם אתם נוטלים אותו במשך יותר משבועיים. כמו כן, אם אתם מקבלים תרופה זו לתקופה ממושכת, מומלץ שתישאו אתכם כרטיס טיפול.
קראו עוד: קורטיזון: מתי הוא מועיל, מתי הוא מזיק
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש בפרדניזון (Prednisone) במקרים הבאים:
- רגישות לפרדניזון או למרכיבים אחרים בתרופות שמכילות אותו.
- אם אתם עומדים לקבל חיסון, בגלל תגובה חיסונית ירודה.
- אם אתם סובלים מזיהום פטרייתי.
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות. ניתן לכתוש או לחצות טבליות פרדניזון.תדירות וזמן נטילה
פעם או פעמיים ביום עם מזון.טווח המינון
מבוגרים: מחלות דלקתיות ואחרות: 5-60 מ"ג ליום על פי המצב והתגובה.ילדים: מינון מופחת בהתאם למשקל ולמחלה.
תחילת ההשפעה
תוך 2-4 ימים.משך ההשפעה
עד 24 שעות.תזונה
ייתכן שיהיה צורך בהגבלת כמות המלח. עלול להיווצר מחסור באשלגן, ואז יש צורך בתוספות אשלגן.אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים.מנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם צריך לקחת את המנה הבאה תוך 6 שעות, קח את שתי המנות עכשיו.הפסקת התרופה
אין להפסיק נטילת פרדניזון בלי להיוועץ ברופא. אחרי טיפול ממושך דרושה ירידה הדרגתית במינון.מינון עודף
מנה עודפת מקרית של פרדניזון אינה צריכה להדאיג. אך אם מבחינים בתסמינים מיוחדים, או אם נלקחה מנה עודפת גדולה, יש ליידע את הרופא.אזהרות
הריון
אין להשתמש בתרופה מבלי להיוועץ ברופא.הנקה
יש להיוועץ ברופא לפני השימוש.תינוקות וילדים
יש צורך בהפחתת המינון בהתאם לגיל ולמשקל.קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
אין בעיות ידועות.אלכוהול
אין לשתות יין ומשקאות חריפים בזמן הטיפול בתרופהניתוח והרדמה כללית
יש לדווח למנתח או למרדים על נטילת תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- כיב עיכולי
- ברקית (glaucoma)
- הרפס
- דיכאון
- מחלה פסיכיאטרית
- שחפת
- נטילת תרופות אחרות
תופעות לוואי
תופעות לוואי
במינון נמוך פרדניזון כמעט שאינו גורם תופעות לוואי מטרידות. אך מינונים גבוהים או טיפול ממושך עלולים לגרום תופעות לוואי כגון: קשיי עיכול, עליה בתאבון, יובש בפה, בחילה, פריחה, דלקות עור, בלבול, עצבנות או חוסר מנוחה, הפרעות בהירדמות או בשינה, שינוים במצב הרוח, חולשה ונזק לעצמות, אגירת נוזלים, פצעי בגרות (אקנה), סוכרת, התעגלות הפנים, צמיחה מוגברת של שיער ויתר לחץ דם. חלק מאלה תחלופנה תוך כמה ימים של טיפול, לאחר שהגוף יסתגל.
טיפול ממושך במינונים גבוהים עלול לגרום לתופעות לוואי קשות, ולדיכוי של מערכת החיסון. מומלץ להימנע מחשיפה לחולי שחפת ואבעבועות רוח, ולא לקבל חיסונים בנגיפים חיים. נטילת פרדניזון לתקופה העולה על שבועיים מביאה לדיכוי ההפרשה העצמית של סטרואידים.
קטרקט
במצבים הללו יש לפנות לטיפול רפואי בדחיפות:
טשטוש ראייה, תכיפות במתן שתן, עליה בצימאון.
צואה שחורה או עם דם (נדיר)
דיכאון, אופוריה, חולשת שרירים (נדיר).
כאבי בטן ממושכים, כאבי גב או צלעות (נדיר)
בעיות בווסת (נדיר).
נפיחות בפנים או בידיים, פריחה, עליה במשקל (נדיר).
הופעת סימני זיהום: כאב גרון, חום, עיטוש או שיעול.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
שילוב פרדניזון עם תרופות הבאות עלול לגרום לתגובות בלתי רצויות, סיכונים או להפחית מיעילות הטיפול:
אינסולין ותרופות לטיפול בסוכרת, תרופות להורדת לחץ דם - ירידה בהשפעת התרופות.
נוגדי קרישה הנלקחים דרך הפה - שינוי בהשפעת נוגדי הקרישה.
דיגוקסין - הגברת הסיכון לתופעות לוואי של דיגוקסין.
נוגדי דלקת לא סטרואידים, כגון אספירין - עלייה בסיכון לתופעות לוואי במערכת העיכול. תיתכן גם ירידה בריכוז נוגדי הדלקת בדם.
בארביטוראטים, פניטואין, אפדרין, ריפאמפין - תרופות אלה עלולות לגרום לירידה בריכוז פרדניזון בדם.
ציקלוספורין - תיתכן עלייה בפעילות שתי התרופות והגברת הסיכון לפרכוסים.
קטוקונאזול, אריתרומיצין ואסטרוגנים - תיתכן עלייה בפעילות פרדניזון.
משתנים ואמפוטריצין B - גוברת סכנת איבוד אשלגן.
מעכבי כולינאסטראז כמו פירידוסטיגמין, ניאוסטיגמין - סיכון של חולשת שרירים חמורה אצל החולים במיאסתניה גרביס. יש להפסיק את התרופה 24 שעות לפני מתן פרדניזון אם המצב מאפשר זאת.
תרכיבי חיסון - ירידה בתגובה חיסונית עקב דיכוי פעילות מערכת חיסונית. רצוי לדחות את מתן חיסונים לאחר סיום הטיפול עם פרדניזון, במיוחד חיסונים חיים מוחלשים.
השפעת שימוש ממושך
שימוש ממושך בפרדניזון עלול לגרום תופעות לוואי כגון סוכרת, ברקית (גלאוקומה), קאטאראקט, יתר לחץ דם, השמנה ואוסטיאופורוזיס (ירידה בצפיפות העצם).
פרדניזון עלול לעכב צמיחה אצל ילדים ומתבגרים, לכן יש צורך במעקב רפואי.
יש לנטר את רמות הסוכר והמלחים בדם.
טיפול במינון גבוה במשך תקופה ארוכה יוביל לדיכוי מערכת החיסון, לכן חשוב להימנע מחשיפה לאנשים הלוקים בזיהומים ובמיוחד חולי שחפת ואבעבועות רוח.
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אני טסה לחו"ל ביום א ואני צריכה לקבל וסת. הווסת שלי סדירה, אינני משתמשת בכלל באמצעי מניעה. אני רוצה לדעת אם ישנה גלולה \ תרופה שיכולה לדחות את הווסת, והיכן ניתן להשיג אותה.
- אני בת 17. עשיתי בדיקות שתן בבקו"ם בצו הראשון, ולאחר 3 חודשים בערך התקשרו ואמרו שמצאו לי חלבון בשתן. הלכתי לעשות בדיקות שתן וגילו שיש לי דלקת בדרכי השתן כתוצאה מחיידק. נתנו לי אנטיביוטיקה ולאחר מכן אמרו לי שוב לעשות בדיקות שתן. שוב מצאו פעם דלקת בדרכי השתן ושוב נתנו לי אנטיביוטיקה. עכשיו סיימתי את הטיפול האנטיביוטי ויש לי בריחת שתן, דבר שמעולם לא היה לי. מה עושים במצב כזה?
- אני מטופלת בלוסטראל (50 מ"ג ביום) מזה כשנה. לאחרונה עברתי גרידה כיוון שהעובר לא התפתח (התגלה בשבוע 12. לא הייתה הפלה טבעית). לפני ההריון התלבטתי רבות והחלטתי שבמצב נפשי רגיש שכזה לא כדאי להפסיק את הטיפול האנטי דכאוני, אבל כעת אני חוששת שהלוסטראל תרם להפסקת ההריון. לפני כן התייעצתי במרכז לייעוץ טרטולוגי ונאמר שהשימוש בטוח. לקראת ההריון הבא, אני מתלבטת לגבי הפסקת הלוסטראל.
- בהריון הראשון נשלחתי לבדיקות לפני כשנתיים, אני מבקשת לדעת את משמעות התוצאות: CMV IgC NEGATIVE CMV IgM NEGATIVE Syphilis NEGATIVE Rubella IgC גדול מ 100 IU/ml Toxoplasmosis IgC NEGATIVE Toxoplasmosis IgM NEGATIVE מה אני צריכה לעשות לקראת הריון נוסף בעזרת השם? האם זה נכון שצריך לחזור על הבדיקות מדי חודש עד שנכנסים להריון? האם צריך לחזור על הבדיקות מדי חודש בהריון?
- אישה שיש לה בן זוג אחד (והיא בת זוגו היחידה) צריכה להתחסן נגד הווירוס? האם יש חשש להידבק בדרך אחרת? אם כן, החיסון חשוב בכל גיל?
- עברתי עקירה של שן בינה ימנית עליונה. לאחר העקירה הדימום רב, ולכן רופא השיניים הציע לי לשים שקית תה וללחוץ אותה על התפרים, וזה אמור להפסיק את הדימום ... האם הדרך הזו טובה? האם יש דרך טובה יותר לעצירת הדימום?
- אני בת 14 כמעט ואני נמצאת בתת-משקל. ה- BMI שלי הוא 17.54. עם זאת, הבטן שלי מעט נפוחה ואינה חטובה כפי שהייתי רוצה שתהיה. מה עלי לעשות?
- אמי, בת 74, חלתה בסרטן צוואר הרחם, עברה ניתוח להוצאת הרחם, בלוטות לימפה ועוד, ולאחר הניתוח היתה לה דלקת בדרכי השתן. עד היום, חודש לאחר הניתוח, היא סובלת מאצירת שתן, הגורמת כל הזמן לדלקת וצריבה באזור. היא מרבה ללכת לשירותים ושוהה שם זמן רב, סובלת מאד. מה אפשר לעשות? על מנת לתת תשובה מלאה חסרים מספר פרטים: מה היה מצב מערכת השתן לפני הניתוח, אילו עוד דברים (כתבת "ועוד") בוצעו בניתוח, מכיוון שיתכן שדווקא להם חשיבות; האם אמך קיבלה בשלב כלשהו הקרנות? איזה חיידק צמח מתרבית השתן? בהנחה שהתשובות להשאלות האלו הן שאין לאמך בעיות נוספות, אתייחס לניתוח כריתת הרחם בלבד כגורם עיקרי להפרעות השליטה והדלקת בשלפוחית השתן. כתוצאה מהניתוח משתנה תנוחת השלפוחית, ולא אחת נוצרת מעין זווית המקשה על התרוקנות כל השתן. במהלך הניתוח מוכנס קתטר (צנתר) לשלפוחית, ויתכן שתחילת הזיהום קשורה לצנתר. אם הבעיה לא תסתדר במהרה עם טיפול אנטיביוטי מכוון, יהיה צורך לבצע בדיקות תפקודיות של השלפוחית - אורודינמיקה. יתכן שרק לאחר ביצוע בדיקות אלו אפשר יהיה להציע למטופלת טיפול מתאים, אולי אפילו ניתוחי. אני ממליץ לפנות לרופא אורו-גינקולוג המומחה בבעיות אלה. בברכה ד"ר נחום ורבין
- אני בת 48, נוטלת כדור אחד של אומפרדקס מדי בוקר כבר כמה חודשים. בתקופה זו עליתי מעט במשקל, וכל המאמצים שאני עושה כדי לרדת (תוכנית אכילה קפדנית שהותאמה על ידי דיאטנית וספורט מדי יום) לא מצליחים, ואני נשארת באותו משקל. האם יכול להיות שזה בהשפעת האומפרדקס?
- האשך השמאלי של בעלי מוגדל. האורולוג לא ראה בזה שום ממצא פתולוגי, אלא רק מישש את האשך ואמר שזה לא נורא. לפני כמה שנים נעשה ניתוח להסרת וריקוצלה וגם נעשתה בדיקת זרע: הזרעונים לא מספיק ניידים, אך כמותם תקינה. מה יכול להיות הגידול הזה, ומה סיכויי להרות? אנו מנסים כבר כמעט שנה ללא הצלחה.
מאמרים בנושא פרדניזון (לודוטרה)


תרופות ממשפחת הקורטיזון, משמשות לטיפול יעיל בשלל בעיות רפואיות ואף הביאו לפריצת דרך בהפחתת תסמינים של מחלות כרוניות... לכתבה המלאה