אלבומין הוא חלבון המהווה כ-60% מסך החלבונים בדם. אלבומין מיוצר על ידי תאי הכבד, מופרש לדם וממלא תפקידים חשובים כגון שמירה על לחץ אונקוטי והובלה ואחסון של מגוון רחב של חומרים בדם.
רמתו התקינה של החלבון בדם היא 5-3.5 גר'/ד"ל. חסר משמעותי של אלבומין מוגדר כשרמתו נמוכה מ-3 גר'/ד"ל. אם קיים חסר באלבומין אך תפקוד הכבד תקין, הכבד יכול להגביר את קצב הייצור של האלבומין. החסר מתבטא רק כאשר קצב האיבוד של האלבומין עולה על קצב הייצור שלו על ידי הכבד.
צילום: Shutterstock
סימפטומים
כאשר יש ריכוז אלבומין נמוך בדם (מצב הנקרא היפואלבומינמיה) יורד הלחץ האונקוטי בתוך כלי הדם, נגרמת בשל כך בריחה החוצה של נוזל מתוך כלי הדם, ומתהווה בצקת מפושטת.
בנוסף, בשל הקשר של היפואלבומינמיה למחלות כבד וכליה, פעמים רבות המצב מלווה בסימפטומים הקשורים למחלות אלה כגון נפיחות בטנית, צהבת, ירידה במשקל, חולשה, שתן כהה וצואה בהירה, גרד ועוד.
סיבות וגורמי סיכון
גורמים אפשריים לריכוז אלבומין נמוך בדם:
• תת תזונה - במצבים קיצוניים של תת-תזונה נוצר חסר באלבומין.
• אי ספיקת כבד (שחמת הכבדCirrhosis ) - האלבומין מיוצר כולו על ידי הכבד. חסר משמעותי של אלבומין (רמת אלבומין נמוכה מ-3 גר'/ד"ל) קיים בדרך כלל במחלות כבד כרוניות עם הרס גדול של הכבד, כגון שחמת הכבד. הבצקת במקרים אלה אינה מפושטת בדרך כלל, אלא ממוקמת בעיקר בחלל הבטן (מצב המכונה Ascites).
• תסמונת נפרוטית - מחלות שונות הפוגעות בכליה כגון סוכרת, גורמות לעלייה בהפרשת האלבומין בשתן מעל ל-3.5 גר' ב-24 שעות.
• איבוד אלבומין דרך מערכת העיכול (Protein losing enteropathy) - במצב תקין רק כ-10% מהחלבון העובר דרך מערכת העיכול מופרש אל מחוץ לגוף. מחלות שונות של מערכת העיכול כמו מחלות מעי דלקתיות או סרטן, מקטינות את הספיגה מחדש של חלבונים מהמעי, ומגדילות את הפרשתם אל מחוץ לגוף.
מצבים נוספים העלולים לגרום לירידה ברמת האלבומין הם כוויות נרחבות, הריון, ונטילת תרופות כגון סטרואידים, הורמונים גבריים (אנדרוגנים) ונשיים (גלולות למניעת הריון) ואינסולין.
אבחון ובדיקות
בדיקת הבחירה לאבחון רמות נמוכות של אלבומין היא בדיקת רמות האלבומין בדם ע״י בדיקת דם. במקרה של חשד למחלות כליה, ניתן לבצע גם בדיקת אלבומין בשתן.
סיבוכים אפשריים
סיבוכים של היפואלבומינמיה משמעותית כוללים ירידה חדה בלחץ הדם, אשר עלולה להוביל למצב של שוק כתוצאה מההשפעה על הלחץ האונקוטי. בנוסף, אלבומין נמוך בדם עלול להוביל לבצקת מפושטת.
טיפולים ותרופות
הטיפול בהיפואלבומינמיה משתנה כתלות בגורם:
- הטיפול במצבים של היפואלבומינמיה כתוצאה מתת תזונה הוא באמצעות מזון מועשר בחלבון.
- כאשר יש איבוד של אלבומין דרך מערכת העיכול, יש לטפל במחלת הבסיס אם אפשר, וכן לתת מזון מועשר בחלבון.
- במקרה של היפואלבומינמיה כתוצאה ממחלות כליה יש לתת טיפול במחלת הכליה הבסיסית יחד עם מתן משתנים (כגון פוסיד) על מנת לטפל בבצקת.
- במקרים קיצוניים מטפלים באמצעות מתן אלבומין סינתטי דרך הווריד, אך טיפול זה אינו יעיל בטווח הארוך מכיוון שגם האלבומין הסינתטי מופרש בשתן.
שלום הופניתי ע"י רופא עור למרפאת אלרגיה לצורך מבחני מטלית לעור, בעקבות מה שנראה כמו אטופיק דרמטיטיס בעפעפיים ובאצבע אחת. אני יודע שמבחני מטלית מצריכים הדבקת מדבקות למשך יומיים, בלי להתרחץ וכדו'. אני טיפוס שמזיע הרבה (גם אם לא אעשה פעילות גופנית באותם יומיים). מעבר לעניין האי נוחות שיכול להיות לי מכך שאי אפשר להתקלח ומשילוב עם המדבקות, אני תוהה האם הבדיקה תהיה אפקטיבית אם אזיע? מה עושים במקרים כאלה? יש טעם בכלל לבדיקה?
כדאי לנסות. כן אפשר להתקלח מבלי להרטיב את איזור הגב. הייתי מתכננת את הבדיקה בעונת החורף
הוסף תגובה
תחושת בעירה בשימוש במשחה פרוטופיק
נתי02/05/2022 | 02:04
שלום קיבלתי מרופא עור מרשם למשחה פרוטופיק 0.1 % לשימוש בעפעפיים עליונות (סובל מקילופי עור, סדקים בחלק החיצוני בעור באזור) פעמיים ביום למשך שבועיים. התחלתי להשתמש בזה אתמול בלילה, איך שאני שם את המשחה אני חש תחושת בעירה באזור, וזה ממשיך כך במשך שעות. וכך זה גם בשימושים שלאחר מכן. מדוע זה קורה? והאם זה תקין? להמשיך בשימוש או להפסיק? ושאלה צדדית, זו לא משחה שמוגדרת משחה לעיניים, האם המשחה הזו עלולה לגרום נזק לעיניים? תודה
סו תופעה מוכרת. לפעמים ערבוב של הפרוטופיק עם קרל לחות עוזרת
הוסף תגובה
בדיקת נוגדנים לדרמטומיוזיטיס
מנחם28/04/2022 | 01:43
שלום הייתי אצל רופא עור בעקבות מה שנראה כמו אקזמה עם גבול לא חד. הרופא נתן הפניה לרופא אלרגיה לראות אם יש רקע אלרגי. כ"כ רצה לשלול אפשרות (רחוקה) לדרמטומיוזיטיס, ורצה לתת הפניה לפאנל בדיקות נוגדנים לדרמטומיוזיטיס אך לא הצליח להוציא, ולכן נתן הפניה לראומטולוג. מה זה פאנל בדיקות נוגדנים לדרמטומיוזיטיס? איזה נוגדנים בודקים? תודה
לגבי ההחרפה בתחילת הטיפול - זה יכול לקרות. לגבי הטיפול המקומי אני ממליצה להתייעץ עם רופא מטפל או להגיע לייעוץ מסודר במרפאה
הוסף תגובה
אטופיק דרמטיטיס
אנונימי26/04/2022 | 01:09
היי, מאז ילדות אני סובל מאסתמה של העור בעיקר בקפלי היידיים והרגליים, בגיל ההתבגרות התחיל אצל גרד באיבר המין אשכים ובקפלי המפשעות, הייתי אצל שני רופאי עור שקבעו שזה גם אסתמה של העור, רציתי לשאול האם זה מקום נפוץ לאסתמה של העור? ובגלל הגרד גם העור נהיה מעובה ומחסופס וההבדל צבעים בין העור המגרד לרגיל נראה ממש לעין, אני מורח קרם לחות כל הזמן אבל העור לא חוזר לקדמותו, האם יש לזה טיפול? אשמח לעזרה.