דלג לתוכן

דלקת ורידים

Phlebitis
המומחים של Infomed מסבירים:
פלביטיס הוא מונח כללי שמתאר דלקת ורידים. לעיתים קרובות הדלקת מלווה ביצירת קריש דם (פקק או פקקת) אשר גורם לחסימה של מעבר הדם דרך הווריד. מצב זה מוכר כתרומבופלביטיס (Thrombophlebitis) או פקקת ורידית (Venous thrombosis). בתרומבופלביטיס יכולים להיות מעורבים הוורידים הן השטחיים והן העמוקים.
בתרומבופלביטיס שטחי המרכיב הדלקתי בולט יותר מאשר בתרומבופלביטיס עמוק ולכן המונח פלביטיס (דלקת ורידית) מתאים יותר. לתרומבופלביטיס שטחי מתלווים אודם וחום מקומי לאורך הווריד השטחי. הווריד נוקשה, רגיש מאוד והאזור מסביב לדלקת - בצקתי.

דלקת בוורידים השטחיים שכיחה יותר אצל אנשים עם דליות (ורידים מורחבים) ברגליים, אצל חולים מרותקים למיטה או אצל נשים בהריון. הטיפול בדרך כלל מבוסס על מנוחה כשהרגל מורמת, על תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות (Non-steroidal anti-inflammatory drugs), ועל אנטיביוטיקה כאשר יש עדות לזיהום של העור. חבישה בתחבושות חמות בכוחה להפחית את חומרת הדלקת וכן מומלץ לגרוב גרביים או רטיות אלסטיות, כדי למנוע התפתחות הבצקת.

דלקת ורידית שטחית מופיעה בדרך כלל בוורידי הרגליים. ורידי הרגליים השטחיים מתרכזים סביב שני ורידים עיקריים: וריד הספנה הגדולה (Greater saphena) שנמשך לאורך כל הגף התחתון בחלק הפנימי, מתחיל בכף הרגל ונגמר בווריד המפשעה הווריד הפמורלי (תמונה). וריד הספנה הקטנה (Lesser saphena) הוא קצר יותר וממשיך מכף הרגל בחלקו הצדדי של השוק עד לווריד שקע הברך (הפופליטאלי). דלקת בווריד הספנה הגדולה בקרבת וריד המפשעה יכולה להתפשט לווריד זה ולגרום לפקקת ורידית עמוקה.

בדלקת בוורידים העמוקים או בתרומבופלביטיס עמוק המרכיב הבולט הוא פקקת ורידית ולכן מדובר בפקקת ורידית עמוקה ולא בדלקת ורידית. פקקת בוורידים העמוקים שכיחה יותר בוורידי הרגליים. ראשיתה, בדרך כלל, בוורידי השוק ומשם מתפשטת כלפי מעלה אל ורידי הברך, הירך ועד לאגן. פקקת בוורידים העמוקים גורמת לחסימה של הוורידים ועל ידי כך להפרעה בניקוז הדם ולעלייה בלחץ הוורידי מתחת לאזור החסימה.

פקקת בוורידים העמוקים יכולה בנוסף לפגוע במסתמים הוורידיים. בתוך הוורידים ברגליים קיימים מסתמים, שנפתחים כאשר הדם זורם לכיוון מעלה (לכיוון הלב) ונסגרים כאשר הדם בנטייה למטה, במצב עמידה. על ידי כך מונעים המסתמים את חזרת הדם לרגליים (Reflux). פגיעה במסתמים גורמת לאי-ספיקה ורידית, מצב המלווה בבצקת ובשינויי צבע ברגליים, עד ליצירת כיבים ברגליים. הסכנה לטווח ארוך, מפקקת בוורידים העמוקים, היא אי-ספיקה ורידית. אולם, לטווח קצר הסכנה גדולה יותר: אירוע של תסחיף ריאתי. פקקת (Thrombus) בוורידים העמוקים יכולה להתנתק בחלקה או במלואה ולהמשיך בדרכה לכיוון ורידי הירך והאגן ועד לצד הימני של הלב. מכאן להמשיך לכלי דם בריאות ולגרום לחסימה של עורקי הריאה ולאוטם ריאתי. מצב זה מסכן את החולה עד כדי גרימת מותו בשיעור גדול של החולים.
  • סיבות וגורמי סיכון

    גורמי סיכון להופעת פקקת בוורידים העמוקים של הרגליים כוללים שכיבה ממושכת, לאחר ניתוח, בעיקר ניתוח אורתופדי כמו החלפת מיפרק הירך או הברך, או ניתוח שבר בירך. גורמי סיכון נוספים הם טראומה ברגליים, מחלות ממאירות, גלולות למניעת הריון, הריון ובמצב שלאחר לידה. חלק מהחולים לוקים בקרישיות-יתר מלידה או נרכשת. מישלב הפרעות אלה גורם לשכיחות-יתר של פקקת ורידים.

המומחים שלנו לקרדיולוגיה

ילדים
ד"ר גיא שטויר
4.9
( 41 חוות דעת )
"לאחר שביקרנו אצל מספר רופאי ריאות פגשנו את ד״ר שטויר המופלא, מקצוען יסודי ונעים עם ילדים אנחנו מודים לך בזכותך מצבו של לביא השתפר מאוד !!!"
קראו עליי עודלקביעת תור
יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
ד"ר אביטל גלאובך רופאה מומחית ברפואה אסתטית , מומחית ברפואת נשים, פתולוגיה צוואר הרחם, פוריות
קראו עליי עוד
אורתופדיה
ד"ר אסף אלבגלי מנהל שירות ביחידת כף רגל בבית חולים איכילוב
קראו עליי עודלקביעת תור
לכל המומחים שלנו לקרדיולוגיה>

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

שאלות מתוך פורום ניתוחי לב

בניהול ד"ר דוד יעקובי
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו