המומחים של Infomed מסבירים:
הפרעה זו נקראת גם אנצפלופתיה של הכבד והיא קיימת בדרך כלל אצל אנשים הסובלים משחמת של הכבד. היא באה לידי ביטוי בפגיעה בתפקוד המוחי שאינה מוסברת על ידי מחלה נוירולוגית אחרת. הפגיעה יכולה לבוא לידי ביטוי בשינוי באישיות, פגיעה קוגניטיבית או שקיעה במצב ההכרה. המחלה נגרמת ממעבר של דם למוח ללא סינון של הכבד ולכן היא יכולה להופיע גם אצל אנשים שאינם סובלים משחמת של הכבד אך מסיבה אחרת חלק גדול מהדם אינו עובר סינון של הכבד.
על פי הערכות כ- 70% מחולי שחמת הכבד סובלים ממידה כלשהי של אנצפלופתיה כבדית.
-
הפרעה מוחית עקב הפרעה בתפקוד הכבד תסמינים
את האנצפלופתיה הכבדית מדרגים על פי החומרה מ-0 עד 4 כאשר 0 זה מצב בו אין סימפטומים בכלל ו-4 זה תרדמת ללא תגובה אפילו לכאב. הסימפטומים המופיעים כוללים:
• ריח נשימה פירותי מתקתק.
• שינוי בדפוס השינה.
• שינו באורח החשיבה.
• בלבול קל.
• נטייה לשכוח דברים.
• שינויים באישיות ובמצב הרוח.
• ירידה בכושר הריכוז.
• פגיעה בשיפוט.
• החמרה בכתב היד או קושי בביצוע פעולות עדינות עם הידיים.
ובמצבים קשים יותר:
• תנועות לא נורמאליות דמויות רעד של הידיים (asterxis)
• חוסר שקט ועוררות יתר עד לכדי פרכוסים.
• חוסר התמצאות.
• התנהגות לא נאותה עם שינויים קיצוניים באישיות.
• דיבור איטי ולא מובן.
• תנועות איטיות ומגושמות.
• בשלב סופי- תרדמת עמוקה.
הסימפטומים יכולים להופיע באופן חריף בגלל הפרעה ספציפית ולחלוף או שהם יכולים להיות כחלק ממחלה כרונית של הכבד ולהחמיר באיטיות.
-
סיבות וגורמי סיכון
ההפרעה נגרמת בעקבות מחלה הפוגעת בתפקוד הכבד או מצב הגורם לכך שהדם "עוקף" את הכבד ולא עובר סינון דרכו. הגורם הישיר שיוצר את האנצפלופתיה אינו ברור באופן ודאי אך קיימות מספר תיאוריות שמסבירות את המצב. באופן תקין הכבד יודע להפוך חומרים רעילים שמיוצרים על ידי הגוף או מגיעים אליו מבחוץ (כמו תרופות למשל) לחומרים שאינם רעילים אותם ניתן להפריש מהגוף דרך הכליה אל השתן. כאשר הכבד פגוע חומרים רעילים אלו מצטברים בגוף וגורמים לפגיעה במערכות השונות ובמיוחד במוח.
אחד החומרים הרעילים שמצטברים בגוף וידוע שקיים קשר ישיר בין רמתם הגבוהה לבין הופעת האנצפלופתיה הוא האמוניה. האמוניה מיוצרת על ידי הגוף בתהליך פירוק החלבונים ובעזרת הכבד היא הופכת למולקולה פחות רעילה שמופרשת בשתן- שתנן. תיאוריה נוספת תולה את האנצפלופתיה בהצטברות של חומר אחר המשפיע על המוח – GABA.
מצבים שונים בנוסף למחלת הכבד מחמירים את האנצפלופתיה:
- התייבשות.
- ארוחה המכילה כמות גדולה של חלבונים.
- הפרעות בריכוז האלקטרוליטים שונים ובמיוחד אשלגן בעקבות הקאות או שימוש במשתנים.
- דימום במערכת העיכול.
- זיהומים.
- הפרעה בתפקוד הכליות.
- רמות חמצן נמוכות.
- תרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית כמו ברביטורטים או בנזודיאזפינים.
-
אבחון ובדיקות
בבדיקה של החולה ישנם מספר מבחנים קלאסיים שעושים על מנת לבדוק אנצפלופתיה:
Asterixis- החולה מתבקש להושיט את ידיו בצורה ישרה קדימה כשהאצבעות כלפי מעלה וגב כף היד לכיוון החולה מתיחה של כף היד לכיוון הפנים ושחרור תוביל למספר רב של קפיצות ורעידות.
ירידה בפעילות הקוגנטיבית- החולה מתבקש לבצע פעולה הדורשת תכנון כמו חיבור מספרים על פי הסדר בקו או ציור של כוכב והחולה מתקשה בביצוע הפעולה.
בנוסף יש הופעה של סימנים כלליים של מחלת כבד כמו צהבת ומיימת.
בדיקות מקיפות יותר כוללות:
ספירת דם לזיהוי אנמיה, הדמיה של הראש בעזרת CT או MRI וEEG לשלילה של פגיעה מוחית אחרת, תפקודי כבד בדם, רמות של: אמוניה, קריאטינין אוריאה ואלקטרוליטים בדם.
-
סיבוכים אפשריים
הסיבוכים שמופיעים בעקבות האנצפלופתיה הם בצקת מוחית ונזק קבוע למוח עד למצב של הרניאציה של המוח. בנוסף ישנה עליה בסיכון לסבול מאלח דם, אי ספיקת כליות, כשל נשימתי והפרעה בתפקוד המערכת הקרדיווסקולרית.
-
טיפולים ותרופות
אנצפלופתיה כבדית הינה מצב חירום המחייב אשפוז בבית החולים. הצעד הראשון בטיפול הוא בגורם שהצית את האנצפלופתיה עכשיו, אם זה דימום במערכת העיכול יש לעצור את הדימום באופן מהיר, לרוקן את המעי משאריות דם בעזרת משלשלים ולהרוג את חיידקי המעי שמייצרים את האמוניה בעזרת אנטיביוטיקה מסוג נאומיצין. גם במצבים כמו אי ספיקת כליות, זיהום חריף ובהפרעות בריכוז האלקטרוליטים בדם יש לטפל באופן מיידי.
במצבים של תרדמת יש צורך בטיפול נשימתי תומך ובשמירה על לחץ דם תקין.
-
מניעה
בראש ובראשונה יש להימנע ממצבים הגורמים למחלות כבד ובראשם שימוש בסמים ושתיית אלכוהול. במידה והופיעה מחלת כבד יש לטפל בה בשלב מוקדם ככל האפשר.
כאשר כבר יש מצב חריף של הכבד המניעה מתמקדת בתזונה דלת חלבון שתמנע את העליה בריכוז האמוניה בדם לעיתים עד לכדי הצורך בהזנה תוך ורידית מיוחדת. בנוסף צריך להימנע משימוש בתרופות המפורקות על ידי הכבד וכן תרופות היוצרות אמוניה כמו סותרי חומצה שונים.