נדרש אבחון שחפת לפני ובמהלך הטיפול.
נדרשות בדיקות דם לתפקודי כבד ולרמת כולסטרול.
תופעות הלוואי השכיחות של השימוש בתרופה: זיהום בריאות, שלבקת חוגרת (הרפס זוסטר), זיהומים של האף, הגרון או קנה הנשימה, שפעת, סינוסיטיס, דלקת בשלפוחית השתן, כאב גרון, עלייה ברמות אנזימי שריר בדם (סימן לבעיות שרירים), כאבי בטן, הקאות, בחילה, קלקול קיבה, ספירת תאי דם לבנים נמוכה, ספירת תאי דם אדומים נמוכה (אנמיה), נפיחות בכפות הרגליים ובידיים, לחץ דם גבוה (יתר לחץ דם), פריחה, כאבי ראש, נזלת, שיעול, גודש באף ושלשולים, פצעי בגרות (אקנה).
הסיבוך המשמעותי ביותר של השימוש בתרופה הוא רגישות לזיהומים, ומטופלים אשר משתמשים בתרופה סובלים מזיהומים חוזרים בעיקר בדרכי הנשימה העליונות ובמקרים מסויימים גם בדרכי השתן. בנוסף, התרופה יכולה לעורר מחלות חבויות כמו שחפת או הפטיטיס B ו-C, ועל כן לפני תחילת השימוש בה יש לבצע בדיקת נשאות למחלות הללו ולטפל בהן במידת הצורך. כמו כן, התרופה יכולה לגרום למחלות ויראליות, חיידקיות ופטרייתיות, ולכן יש לשים לב לסימני מחלה ולפנות לרופא ברגע שהם מתעוררים.
סיכון מוגבר לתמותה ולארועים לבביים משמעותיים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית בני 50 ומעלה בעלי גורם סיכון אחד לפחות למחלה לבבית, בייחוד מעשנים או שעישנו בעבר- יש להקפיד על נטילת המינון כפי שהנחה הרופא. יש לפנות לעזרה דחופה במרה הופעת סימנים של התקף לב או שבץ בזמן הטיפול: אי נוחות ממושכת במרכז החזה, לחץ חמור, כאב, לחץ או כבדות בחזה, בגרון, בצוואר או בלסת, כאב או אי נוחות בזרועות, בגב, בצוואר, בלסת או בבטן, קוצר נשימה, זיעה קרה, בחילות או הקאות, סחרחורת, חולשה בצד גוף אחד, דיבור עילג.
מטופלים נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח זיהומים חמורים ושלבקת חוגרת וכן נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן. לימפומה וסוגי סרטן אחרים, כולל סרטן עור, בייחוד עבור מעשנים או כאלה שעישנו בעבר. הטיפול פוגע במנגנוני ההגנה של הגוף מפני התפתחות גידולים ממאירים, ועל כן הסיכון למחלות הללו עולה.
מטופלים עם קוליטיס כיבית הנוטלים את המינון הגבוה יותר (10 מ"ג פעמיים ביום) של טופסיטיניב בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן עור.
תופעות נוספות: קיימים דיווחים על הופעת כיבים בדרכי העיכול, קרעים בקיבה או במעיים כתוצאה מהטיפול, ומומלץ להימנע לכן משימוש בתרופות אחרות אשר עלולות לגרום לכיבים כמו NSAID, שיעול, אנמיה, הקאות, כאבי בטן, התייבשות, נדודי שינה, קשיי עיכול, גרד, כאב שריר-שלד, כאבי פרקים, חום, עייפות.
סיכון לקרישי דם בריאות, בוורידים של הרגלים או הידיים ובעורקים, או בעיניים- בשכיחות גבוהה יותר בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית בני 50 ומעלה בעלי גורם סיכון אחד לפחות למחלה לבבית. יש לשים לב לסימני קוצר נשימה, או קשיי נשימה, כאב בחזה, נפיחות של הידיים או הרגליים, כאב או רגישות ברגליים, או אדמומיות או שינוי צבע ביד או ברגל, שינויי ראיה. יש להפסיק את הטיפול ולפנות מיידית לרופא.
שינויים פתאומיים בראייה (ראייה מטושטשת, אובדן ראייה חלקי או מלא), עשויים להיות סימן של קרישי דם בעיניים, ומחייבים פנייה מיידית לרופא.
הופעה או החמרה של סימנים נוירולוגים כולל חולשת שרירים כללית, הפרעה בראייה, שינויים בחשיבה, בזיכרון ובהתמצאות שמובילים לבלבול ולשינויים באישיות- מחייבים פניה מיידית לרופא שכן יכולים להיות סימני זיהום חמור ומאוד נדיר במוח. נדרשת תשומת לב של הסביבה הקרובה לסימנים אלו.
יתכנו תגובות אלרגיות, עם סימנים כמו נפיחות של השפתיים, הלשון או הגרון או נגעים אדומים, מגרדים, לחץ בחזה, סחרחורת חמורה או תחושה של התעלפות יש להפסיק את התרופה ולפנות מיידית לרופא.
תופעות הלוואי בילדים ומתבגרים הסובלים מדלקת מפרקים אידיופטית פעילה של גיל הילדות ודלקת מפרקים פסוריאטית של גיל הילדות נמצאו דומות לתופעות הלוואי שנצפו במבוגרים עם דלקת מפרקים שגרונית, למעט זיהומים מסויימים (שפעת, דלקת הלוע, סינוסיטיס, זיהום נגיפי), והפרעות במערכת העיכול או הפרעות כלליות (כאב בטן, בחילות, הקאות, חום, כאב ראש, שיעול) – אלה היו נפוצות יותר באוכלוסית הילדים.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
אם אתה לוקח, או אם לקחת לאחרונה, תרופות אחרות כולל תרופות ללא מרשם ותוספי תזונה, ספר על כך לרופא או לרוקח, בייחוד תרופות מהקבוצות הבאות:
תרופות לטיפול בסוכרת. הרופא יחליט אם להפחית את מינון התרופות לטיפול בסוכרת בזמן נטילת תרופה זו.
- תרופות אחרות לטיפול בדלקת מפרקים.
-כל תרופה המדכאת את מערכת החיסון.
כולל אזתיופרין, מרקפטופורין, ציקלוספורין וטאקרולימוס
תרופות המשפיעות על תפקוד אנזימי הכבד.
- אנטיביוטיקה כמו ריפאמפיצין, המשמשת לטיפול בזיהומים חיידקיים, פלוקונאזול, קטוקונאזול המשמשות לטיפול בזיהומים פטרייתיים.
- תרופות למניעת דחיית שתל כלייה.
-חיסונים
זיהומים חמורים ושברים עלולים להופיע לעיתים קרובות יותר אצל אנשים שנוטלים גם קורטיקוסטרואידים )כמו פרדניזון).
השפעת שימוש ממושך
סיכון לגידולים סרטניים, בעיקר לימפומה וגידולי עור. העור ייבדק בקביעות במהלך הטיפול.
סיכון לכיבים לאורך מערכת העיכול, יש לפנות לרופא בכל מקרה של כאבי בטן או צואה דמית.
סיכון מוגבר למחלות זיהומיות שונות, למשל יש לבדוק שחפת, הפטיטיס.
יש לבצע ספירת דם באופן תקופתי בהתאם להנחיות הרופא.
ייתכן ביצוע בדיקות אחרות, בהנחיית רופא כמו רמות הכולסטרול בדם, או בחינת בריאות הכבד.