פניצילין (Penicillin)
מידע נוסף
שמות מסחריים
פניצילין הוא החומר האנטיביוטי הראשון שנתגלה, והוא נמצא בשימוש רפואי מאז 1943. הוא קיים בשתי צורות: פניצילין G (או בנזילפניצילין, Benzylpenicillin), אשר ניתן כמעט תמיד בהזרקה, ופניצילין V הסינתטי (או פנוקסימתילפניצילין, Phenoxymethylpenicillin), הנספג היטב בלקיחה דרך הפה וקיים בטבליות ובסירופ. משתמשים בפניצילין לטיפול במיגוון של זיהומים חיידקיים הרגישים לתרופה והכוללים סוגים מסוימים של דלקות בשקדים, בסימפונות (ברונכיטיס), בלוע ובריאות. התרופה יעילה do לטיפול בזיהום חניכיים. השימוש בפניצילין נהוג גם לטיפול בזיהומים שונים הנגרמים על-ידי סטרפטוקוקוס, כגון שנית (סקארלטינה) ואריסיפלאס (זיהום בעור). פניצילין G ניתן בהזרקה לזיהומים המועברים במגע מיני כמו עגבת (סיפיליס), וכן לטיפול בדלקת פנים הלב. פניצילין V ניתן למניעת הישנות של קדחת השיגרון (rheumatic fever) ולמניעת דלקת פנים הלב, כמו למשל לפני טיפול אצל רופא שיניים. תופעת הלוואי הקשה ביותר, אם כי נדירה, של כל האנטיביוטיקות מסוג פניצילין, היא האפשרות של תגובה אלרגית אצל אנשים רגישים, המתבטאת בפריחה, כישלון נשימתי או הלם.
פניצילין בתרופות קיימות: פנוקסי מתיל פניצילין, בנזיל פניצילין.
אופן נטילת התרופה
טבליות, קפליות, סירופ, זריקות.תדירות וזמן נטילה
דרך הפה: 2-4 פעמים ביום. בהזרקה: עד 6 פעמים ביום, תלוי בתכשיר.טווח המינון
מבוגרים: דרך הפה: 2 גרם - 500 מ"ג ליום. בהזרקה: המינון תלוי בסוג הזיהום ובחומרתו, וייקבע בכל מקרה לפי העניין. ילדים: הפחתת המינון בהתאם למשקל ולגיל.תחילת ההשפעה
תוך 2-4 שעות.משך ההשפעה
עד 12 שעות, תלוי בסוג התרופה.תזונה
אין הגבלות.אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדיםמנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם צריך לקחת את המנה הבאה תוך שעתיים, קח מנה אחת עכשיו ודלג על המנה הבאה.הפסקת התרופה
יש להשלים את הטיפול במלואו. גם אם חל שיפור בהרגשה, הזיהום המקורי עשוי עדיין להיות קיים, והוא עלול לחזור אם מפסיקים את הטיפול מוקדם מדי.מינון עודף
מנה עודפת מקרית אינה צריכה להדאיג, אך אם מבחינים בתסמינים מיוחדים או אם נלקחה מנה עודפת גדולה, יש ליידע את הרופא.הריון
התרופה בטוחה בהריון (B)הנקה
התרופה עוברת לחלב אם, אך במינונים רגילים לא סביר שתהיינה לה השפעות שליליות על התינוק.אלכוהול
מומלץ להגביל את כמות השתייה, אלכוהול עלול להגביר את תופעות הלוואי של תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- מחלת כליה
- תגובה אלרגית בעבר לאנטיביוטיקה מסוג צפאלוספורין
- תגובה אלרגית בעבר לאנטיביוטיקה מסוג פניצילין
- אסתמה
- סרפדת (urticaria)
- אלרגיה
- נטילת תרופות אחרות
תופעות לוואי
רוב האנשים אינם סובלים מתופעות לוואי קשות עם נטילת פניצילין. עם זאת, התרופה עלולה, לעיתים רחוקות, לגרום לפריחה אלרגית אצל אנשים רגישים, דבר המצריך את הפסקתה. במינון עודף, בעיקר כשהתרופה ניתנת בהזרקה, עלולים להופיע פרכוסים.פרטי תגובה עם תרופות אחרות
פרובנציד: מאריך את משך הפעולה של פניצילין ומוריד את נפח הפיזור שלו בגוף. כלוראמפניקול, אריתרומיצין, טטראציקלין, סולפונאמידים, אנטיביוטיקות בקטריוססטיות: מתן בו-זמני של פניצילין עם תרופות אלה עלול להפחית את יעילות הטיפול.השפעת שימוש ממושך
שימוש ממושך עלול להגביר את הסיכון של שלשול וזיהומי פטריות בפה ובנרתיק.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אני בן 62. יש לי כאבים חזקים ממושכים במפרק הירך. הרופא המליץ על Percocet פעם ביום. האם מותר לקחת במקביל לנטילת תרופה זו אופטלגין נוזלי ביום וכדור שינה בלילה?
- אני שבעה שבועות אחרי לידה. בעקבות דימום ממושך וממצאי אולטרסאונד עם רירית מעובה (כ-15 מ"מ) ותכולה הטרוגנית ברחם (18X13 מ"מ). לפני כמה ימים נתן לי הרופא שלי מרשם ל-4 כדורי מתרג'ין (תרופה לעצירת דימום לאחר לידה), ובמשך חמישה ימים ליטול אוגמנטין. נטלתי את המתרג'ין אבל לא הייתה לו כל השפעה עלי. לא היו התכווצויות ולא הפרשה דמית מרובה כפי שהיה מצופה שיקרה (אמנם אני כבר לא מדממת, אבל מי יודע - הרי תכולת הרחם נשארה כשהייתה, היום אפילו ראיתי באולטרסאונד). האם יש דרך נוספת אחרת לגרום לרחם לפלוט את התכולה חוץ מגרידה? והאם בשל העובדה שהדימומים הולכים ונעלמים ניתן להתעלם מתכולת הרחם?
- אני בת 17, סובלת מכאבי מחזור שמשתקים אותי כבר כמה שנים ולא מאפשרים לי לקיים שגרת חיים רגילה. ראיתי בכמה מקומות שפעילות גופנית עוזרת לכאבים, ולכן אני עדיין ממשיכה בפעילות (אני רקדנית), אך זה בדרך כלל מגביר את הכאב, ובפעם האחרונה זה גרם לי לבחילה וכמעט הקאה. אני משתמשת ב Advil , אך הוא כנראה כבר לא משפיע עלי. יש איזה פיתרון אחר לבעיה זו?
- אני מטופלת אצל אנדוקרינולוגית לאחר ניתוח לכריתת גידול שפיר בהיפופיזה לפני כחצי שנה. הרופאה הפנתה אותי לדיאטנית לאחר עליה די רצינית במשקל בלי שאני מצליחה לרדת. היא כתבה בהפניה: "יש לה פנהיפופיטואיטריזם מלא ומקבלת טיפול תחליפי באלטרוקסין ובפרדניזון". מה פירוש המונח פנהיפופיטואיטריזם?
- לאשתי יש בעיות בתפקוד הכבד, אשר התגלו בבדיקות דם. עם איזה רופא מתייעצים מלבד רופא המשפחה?
- אני בת 19. זה כ-5 חודשים היה לי מחזור לא סדיר. ניגשתי לרופאת נשים, עשיתי בדיקת דם ביום השלישי למחזור, והתוצאות היו שרמת הפרולקטין גבוהה: 1079. קבעתי תור לרופא אנדוקרינולוג וגם לבדיקת אולטרסאונד. אין לי כאבי בטן, המשקל שלי תקין, ולא מופרש חלב מהחזה. הרגשתי לאחרונה כמה בחילות, וסבלתי פתאום משיעור יתר בגוף. מה זה יכול להיות? למה אני אמורה לצפות? האם זה יפריע לי בעתיד?
- אני בן 17 המנהל אורח חיים של ספורט אתגרי העשוי להיות כרוך בפציעות או חבלות מדי פעם. אובחנתי כנשא אסימפטומטי הטרוזיגוטי למוטציית PTM וגם יש לי חלבון S נמוך תורשי. האם יש מניעה שאמשיך בפעילות הספורטיבית?
- אורך המחזור שלי הוא בסביבות 40 יום. עם זאת, הבדיקות מראות ביוץ תקין. המליצו לי לגשת לדיאטנית על מנת להתאים דיאטה המשפיעה על הביוץ. האם יש דבר כזה? ואם כן - מהם המזונות אותם כדאי לאכול או לא לאכול?
- לאחרונה התגלתה אצלי קונדילומה ומאז אני בחרדה מטורפת. המידע באינטרנט לא מלא ולא אחיד. האם ניתן להירפא מקונדילומה, או יותר נכון מהווירוס? האם יכולות להישאר צלקות לאחר הסרת קונדילומה בלייזר? האם בדיקת PCR יוצרת צלקת? אם תוצאת בדיקת PCR שלילית, האם נרפאתי או שעלי לבצעה שוב? האם יש לידע בנות זוג עתידיות אם תוצאות בדיקת ה- PCR שליליות? לאיזה רופא עלי לפנות: עור? אורולוג? גינקולוג? האם תוכלו להמליץ לי על רופא אשר עושה שימוש במיקרוסקופ לשם הסרה יסודית ומלאה?
- הרופא רשם לי רוקסו לטיפול בדלקת גרון. הבעיה היא שאני מנסה להיכנס להריון, ובימים אלה עשויה להרות. האם מותר לקחת Roxithromycin בהריון?