ואלסרטן (Valsartan) הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות בשם דיובאן, וקטור, ואלסרטן דקסל. ואלסרטן שייך לקבוצת חוסמי הקולטנים לאנגיוטנסין 2. אנגיוטנסין 2 הוא חומר שמיוצר באופן טבעי בגופנו והוא מעודד את התכווצות כלי הדם. חסימת השפעתו באמצעות ואלסרטן (דיובאן) מאפשרת לכלי הדם להתרחב.
תרופות בשילוב ואלסרטן: ואלסרטן נמצא גם בתרופות קו-דיובאן, דופלקס, וקטור פלוס, אקספורג' בשילוב עם הידרוכלורותיאזיד (חומר פעיל בעל השפעה משתנת, שגם תורמת להורדת לחץ הדם).
יעיל לטיפול ב:
ואלסרטן (דיובאן) מיועד לטיפול באי ספיקת לב, לחץ דם גבוה ולאחר אוטם שריר הלב. איזון לחץ הדם מסייע להפחית את הסיבוכים שהוא גורם ואת הסיכון להתקף לב או לשבץ מוחי.
כמו כן, הרופא יכול לרשום לך את התרופות המשולבות לטיפול בלחץ דם גבוה שאינו מאוזן באמצעות הטיפול בתרופות שמכילות ואלסרטן לבד.
צילום: shutterstock
הנחיות חשובות:
במקרים נדירים, ואלסרטן (דיובאן) עלול לגרום לסחרחורת. לכן מומלץ להיזהר בנהיגה עד שמסתגלים להשפעת התרופה.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש ואלסרטן (דיובאן) במקרים הבאים:
רגישות לחומר הפעיל או למרכיבים אחרים בתרופה.
אם את בהריון, מתכננת הריון או בזמן הנקה.
אם יש לך בעיות חמורות בכבד או בדרכי מרה.
טיפול בו זמני בתרופה המכילה אליסקירן.
מידע על התרופה
אופן נטילת התרופה
טבליות/ טבליות מצופות. חציית הטבליה- יש לעקוב אחר הוראות היצרן.
תדירות וזמן נטילה
יתר לחץ דם: פעם ביום. אי ספיקת לב: פעמיים ביום.
טווח המינון
80-320 מ"ג ליום.
תחילת ההשפעה
2-6 שעות. ירידה מקסימלית בלחץ הדם נראית לאחר 4 שבועות בד"כ.
משך ההשפעה
2-6 שעות. ירידה מקסימלית בלחץ הדם נראית לאחר 4 שבועות בד"כ.
מנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם קרב הזמן לנטילת המנה הבאה, דלג על המנה שנשכחה, וקח את המנה הבאה כרגיל. אין לקחת מנה כפולה.
הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה מבלי להיוועץ ברופא.
מינון עודף
מנה עודפת מיקרית אינה צריכה להדאיג. אך אם מבחינים בתסמינים מיוחדים או אם נלקחה מנה עודפת גדולה, יש ליידע את הרופא מייד. במקרה של סחרחורת חמורה או עילפון יש לפנות מיידית לרופא, ולעבור למצב שכיבה.
אחסון
בטמפרטורה הנמוכה מ-25-30 מעלות צלזיוס, בהתאם להוראות התכשיר.
נמצא כמרכיב בתרופות הבאות
דופלקס | Duplex
וקטור פלוס | Vector plus
קו-דיובאן | Co-Diovan
אקספורג' | Exforge
אנטרסטו | ENTRESTO
אזהרות
תזונה
אין הגבלות. ניתן ליטול את התרופה עם או בלי מזון.
אלכוהול
מומלץ להימנע משתיית אלכוהול בזמן נטילת תרופה זו. השילוב של אלכוהול עם תרופה זו עלול להיות מסוכן.
נהיגה
יש להימנע מנהיגה עד שלומדים כיצד התרופה משפיעה, כיוון שתרופה זו ,כמו תרופות רבות אחרות המשמשות לטיפול ביתר לחץ דם, עלולה לגרום לסחרחורת ולפגיעה בריכוז.
הריון
יש לעדכן את הרופא בהריון, או בתכנונו- כנראה לצורך מעבר לטיפול אחר. ואלסרטן אינה מומלצת בשלבים ראשוניים של ההיריון ואין לקחתה מסיום החודש השלישי להיריון, כיוון שהתרופה עלולה לגרום לנזק חמור לעובר אם נלקחת אחרי החודש השלישי להיריון.
הנקה
השימוש בתרופה במהלך הנקה אינו מומלץ. התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע לרעה על התינוק. יש להתייעץ עם הרופא לגבי בחירת הטיפול המועדף בהנקה.
תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בתינוקות ובילדים לא נקבעה. מומלץ להיוועץ ברופא הילדים.
דווח לרופא במקרה של
מחלת כבד
מחלת כליה
השתלת כליה
מחלת לב חמורה, אחרת מאשר אי ספיקת לב או התקף לב
מאלדוסטרוניזם- בו קיים עודף באלדוסטרון
חוסר איזון אלקטרוליטים בדם
התייבשות
שימוש בתחליפי מלח על בסיס אשלגן
נטילת תרופות אחרות
תגובות אלרגיות לכל תרופה שהיא
סיכון ממנת יתר
בינוני
סיכון מפיתוח תלות
נמוך
תופעות לוואי
התרופה נסבלת היטב בדרך-כלל. תופעות לוואי שכיחות הן:, סחרחורת, לחץ דם נמוך, ירידה בתפקודי כליות. תופעות לוואי שאינן שכיחות: כאב ראש, עייפות, קוצר נשימה, שיעול, שלשול, הפרעות בעיכול.
תדירות תופעות לוואי מסוימות עשויה להשתנות בהתאם למצב. לדוגמא, סחרחורת וירידה בתפקוד הכליות נראו בתדירות נמוכה יותר בחולים שטופלו ביתר לחץ דם לעומת חולים שטופלו באי ספיקת לב או לאחר התקף לב שקרה לאחרונה.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
יש לעדכן רופא/רוקח באשר לנטילת תרופות נוספות, כולל תרופות ללא נרשם וכן תוספי תזונה. בייחוד עבור:
תרופה מסוג מעכבי ACE, כמו אנלפריל, ליזינופריל, רמיפריל- במיוחד אם קיימות בעיות כליה הקשורות לסוכרת.
תרופות ממשפחת מעכבי האנזים ACE ביחד עם תרופות ממשפחת חוסמי בטא וואלסארטאן: שילוב זה הראה עליה בתחלואה ובתמותה אצל חולי אי ספיקת לב, ולכן אינו מומלץ.
תרופות מסוג מעכבי ACE, בשילוב עם תרופות אחרות לטיפול באי ספיקת לב, הידועות כחוסמי קולטני מינרלוקורטיקואיד (MRA), כמו ספירונולקטון, אפלרנון. השילוב אינו מומלץ.
שימוש במלחי אשלגן, משתנים משמרי אשלגן (אמילוריד, ספירונולקטון) יחד עם ואלסארטאן עלול להעלות רמות אשלגן בדם, ולגרום להיפרקאלמיה. יש להימנע משילוב זה.
תרופות להורדת לחץ דם: ואלסארטאן מגביר את ההשפעה של תרופות אחרות להורדת לחץ דם. תופעה זו לעיתים רצויה, אולם יש להתאים את המינונים.
נוגדי דלקת לא סטרואידים (נאפרוקסן, אינדומטאצין, פירוקסיקאם) עלולים להפחית מההשפעה נוגדת לחץ הדם של ואלסארטאן. אנטיביוטיקות מסוימות (מקבוצת הריפאמיצין), תרופה המשמשת להגנה מפני דחיית שתל (ציקלוספורין) או תרופה אנטי רטרוויראלית המשמשת לטיפול בזיהום HIV, (ריטונאוויר)- תרופות אלו עשויות להגביר את ההשפעה של ואלסרטן.
ליתיום: ואלסארטאן מעלה רמות ליתיום בדם. עלולות להופיע תופעות לוואי חמורות של עודפי ליתיום. יש להימנע משילוב זה. בטיפול לאחר התקף לב, השילוב עם מעכבי ACE תרופה לטיפול בהתקף לב- אינו מומלץ.
השפעת שימוש ממושך
לא צפויות בעיות. ניטור: רצוי לבצע בדיקות תקופתיות של דם ושתן, לבדיקת תפקוד הכליות והכבד ובדיקת רמת המלחים.
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
שאלה: אמא שלי חולת אפילפסיה ויש לה דלקת עצבית ביד. היא קיבלה מהנוירולוגית שלה טגרטול, ולאחר מכן נזכרה שלפני כמה שנים היא סבלה מהרעלת טגרטול. האם היא יכולה לקחת טגרטול או לא?
תשובה: טגרטול, או carbamazepine, היא במקורה תרופה נוגדת פרכוסים, אשר כיום היא משמשת בהתוויות נוספות, כמו שיכוך כאב נוירופתי (ממקור עצבי). התוויות הנגד למתן שלה, פרט לרגישות יתר לתרופה או לאחד ממרכיביה ותגובות בין תרופתיות אחרות (אין לקחת למשל עם תרופה הנקראת Selegeline), כוללות היסטוריה רפואית הכוללת דיכוי מוח עצם (כלומר שבספירת הדם רואים אנמיה, ספירה נמוכה של תאי דלקת לבנים או טסיות). אינני יודעת למה את מתכוונת ב"הרעלת טגרטול". תרופה זו, כמו תרופות אחרות דומות, זקוקה לניטור רמות בדם לעיתים תכופות. יכול להיות שאימך נטלה מינון גבוה מדי. אם היא פיתחה תופעות לוואי אחרות בעבר (וכולות להיות כאלו) צריך לבחון את המקרה לגופו, אבל אם המקרה היה רק רמה גבוהה בגוף של התרופה, במינון מופחת, יש לצפות שהמקרה לא יחזור על עצמו. היוועצו בנוירולוג המטפל. בברכה, ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד
שאלה: לבת זוגי גילו וירוס HPV בצוואר הרחם. עד כמה מסוכנת הימצאות הווירוס לבת זוגי ? האם גם אני צריך להיבדק, ואם כן כיצד מתבצעת הבדיקה? האם ניתן להמשיך לקיים יחסי מין? (אולי קונדום).
תשובה: נגיף הפפילומה נפוץ ביותר, ושאלות רבות נשאלו לגביו. לכן אני מפנה אותך לדף בו יש מידע רב לגבי הנגיף, דרכי ההדבקה ועוד. http://www.infomed.co.il/doSearchSite.asp...%EC%E5%EE%E4
שאלה: לפני 6 ימים התכסה גופי בפריחה שנראית כמו עקיצות או פצעים קטנים. זה נורא מגרד וממשיך להתפשט. נקבע לי תור לרופא עור רק בעוד שבוע !! אני מורחת דרמובאט (מה שיש לי בבית). איך אוכל להקל על הגרד ?
תשובה: אם אינך יכולה לראות רופא עור, אנא פני לרופא המשפחה בשלב ראשון על מנת לבדוק באופן כללי איך ניתן לעזור לך, והאם מדובר בתופעה אלרגית, אז יעזרו תרופות אנטיהיסטמיניות, פנרגן או סטרואידים או שמדובר בתופעה אחרת.
שאלה: אני נוטלת גלולות פמינט למניעת הריון. עקב דלק גרון אני נוטלת גם את האנטיביוטיקה רפאפן. רק לאחר מגע מיני (אתמול) שמעתי שיש לאנטיביוטיקה השפעה על יעילות הגלולות למניעת הרין. האם לקחת פוסטינור? איך ממשיכים אחר כך לקחת גלולות?
תשובה: נטילת אנטיביוטיקה עלולה להוריד את יעילות הגלולות למניעת הריון (בעיקר ממשפחת הטטרציקלינים וכן פניצילין, ריפמפיצין), ולכן מומלץ בזמן נטילת האנטיביוטיקה להשתמש באמצעי מניעה נוסף. במקרה שלך לא נראה כי יש צורך לקחת פוסטינור. הקפידי להשתמש בעוד אמצעי מניעה עד לסיום השימוש באנטיביוטיקה. אפשרות אחרת היא להפסיק עם הגלולות בזמן נטילת אנטיביוטיקה ולחזור ליטול אותן עם היום הראשון של הווסת הבאה. כל טוב, ד"ר קרן גלרון - אינפומד